Dodaj do ulubionych

HTML-Edytory-rady webmasterow-Prosba

28.01.08, 15:03
Zamierzam stworzyc strone internetowa i pobawic sie w webmastera.
Jakie edytory potrzebuje-czy tylko jeden wystarczy(HTML) wystarczy?
Podkreslam,ze nie znam html.Ile czasu potrzebowalbym zeby sie
nauczyc.
Mam do czynienia z programami buchalteryjnymi-lexware,datev sap
R3,czyli moim zdaniem szybko pojalbym html?
Poradzcie cos
Z gory dzieki

Obserwuj wątek
    • monika_04 Re: HTML-Edytory-rady webmasterow-Prosba 28.01.08, 20:04
      html to abecadło, absolutnie nie wystarczy dla zrobienia strony internetowej.
    • Gość: art Re: HTML-Edytory-rady webmasterow-Prosba IP: *.13-users.netlan.pl 28.01.08, 21:47
      Jak byłem na kursie tworzenia stron, HTML był jedynie krótkim
      wstępem. Bardzo szybko przeszliśmy na PHP.
      • gadupa Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. 29.01.08, 00:09
        chodziles i cie guzik nauczyli.
        php jest czescia skladowa html.
        A jak ktos twierdzi, ze htmlem nie da sie zaprojektowac strony, niech poszuka
        sobie innego zawodu bo chyba sie w wyborze pomylil.
        Strony internetowe mozna zrobic w rozny sposob i bedzie funkcjonowac.
        Ech co za nudna dyskusja.
        Zegnam.
        • Gość: bazzyl Re: Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. IP: 212.160.172.* 29.01.08, 09:46
          PHP jest częścią składową HTML-a? Bardzo ciekawe :)
          Ale faktycznie prostą stronę można oprzeć na samym HTML, z tym że
          sam HTML oferuje bardzo niewiele możliwości i można w nim w zasadzie
          zrobić w najlepszym wypadku stronę-wizytówkę.
          A wracając do pytania, sam HTML jest prosty i nie powinieneś mieć z
          nim problemów, jego podstaw nauczyłem mojego 11-letniego
          siostrzeńca :) Wystarczy Ci raczej jeden edytor, ale musisz znaleźć
          ten właściwy dla siebie. Z polskich używałem dawniej edHTML, a
          jeszcze dawniej ezHTML, z anglojęzycznych lubiłem First Page, obecna
          wersja to pewnie First Page 2008, ma możliwość dostosowania
          interfejsu programu do stopnia zaawansowania użytkownika. Edytorów
          jest całe mnóstwo, wiele darmowych, wypróbuj kilka, nie wiem jakie
          są teraz popularne, ja piszę w Dreamweaver. Ale jeśli to ma być
          jakaś poważna strona, to musisz się liczyć z tym, że HTML to jednak
          za mało, dojdą jeszcze style CSS, pewnie podstawy JScript i
          najlepiej jakiś język skryptowy dla serwera, np. PHP, a tutaj już
          zaczyna się programowanie.
        • pulsedriver Re: Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. 29.01.08, 10:02
          Ktos sie odezwal.Super,ze ludzie,ktorzy sie znaja.Ale to co widze,to
          zdania sa podzielone.Gdybyscie tak jescze odpowiedzieli na dreczace
          mnie pytania,ucieszylbym sie.
          1.Czy moge zabrac sie za tworzenie strony internetowej,nie majac
          zielonego pojecia o html?

2. Czy potrzebuje jednego edytora,czy kilku.Czy mysle
          sensownie,zakladajac ze dwoch- czyli edytora tekstow i graficznego?
          Slusznie uwazam,ze to koniecznosc?

3. A moze wystarczy jeden a super.Wiem, ze zawodowcy uzywaja- adobe
          Golive i Netobjects Fusion?

4.Macie jakies typy?

5. Czyli konczac,w powinien miec webmaster-amator, chcac zrobic
          strone internetowa
          • monika_04 Re: Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. 29.01.08, 10:15
            Program nie jest najważniejszy. Jakby się uprzeć to można i stronę napisać w
            notatniku tylko. Sam mówisz, że jestes amatorem, o html nie masz pojęcia to na
            co ci programy profesjonalne? edhtml jest niezły, używałam tez kED2. Zajrzyj na
            www.dobreprogramy.pl
            Problem w tym, że html to abecadło. Obecnie standardem jest raczej xtmhl. Do
            tego dochodzi znajomość kaskadowych arkuszy stylów, Flash, PHP, Java...
            • Gość: bazzyl Re: Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. IP: 212.160.172.* 29.01.08, 11:00
              Tak jak Ci monika_04 napisała program jest rzeczą drugorzędną,
              odpuść sobie na początku programy profesjonalne, zacznij od czegoś
              prostszego, bo się po prostu pogubisz.

Ad. 1. Możesz, ale nie zdziw się jeśli skutek będzie mizerny,
              tworzenie stron to jest rozległa dziedzina i nie da się tego nauczyć
              w parę dni
              Ad. 5. Powinien mieć edytor, na początek może jednak jakiś prosty,
              co do grafiki to jeśli się na niej nie znasz, to jest dodatkowa
              praca, może na początek skorzystaj z jakiś gotowych darmowych grafik
              w sieci, jest tego sporo, tylko trzeba poszperać, co do tworzenia
              grafiki to może ktoś inny się wypowie, ja jestem programistą

Podumowując proponuję, żebyś się pouczył trochę podstaw, popracował
              w jakimś prostym edytorze i dopiero wtedy ocenił swoje siły i dalsze
              perspektywy rozwoju. A może skorzystasz z jakiegoś gotowego CMS-a?
              • monika_04 Re: Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. 29.01.08, 12:45
                Na początek może jakiś kurs? np. Darmowy Pawła Wimmera do pobrania z sieci?
                • pulsedriver Re: Wszystkie drogi prowadza do Rzymu. 29.01.08, 13:33
                  Bardzo Wam dziekuje za super info.Bede zaczynal faktycznie od
                  podstaw.Wszystko sobie poczytam.
                  A co CMS ile kosztuje?
                  pzdr
                  • pulsedriver Content Management System - CMS 30.01.08, 11:25
                    Czy dobrze rozumiem? To znaczyloby,ze dowladujac sobie np taki
                    program,mozna jako totalny amator,czyli bez znajomosci html i innych,
                    zrobic sobie strone internetowa.

A drugie pytanie-czyli wtedy juz nie potrzebuje tego edytora?
                    • pulsedriver Re: Content Management System - CMS 30.01.08, 11:53
                      I jeszcze jedno moge sobie sciagnac cms- jakis darmowy najpierw,ze
                      sie pobawic czy musze miec najpierw zarejestrowana strone www?
                      Prosze o pomoc i podpowiedzi
                      • wacus333 Re: Content Management System - CMS 30.01.08, 13:46
                        najprościej to sobie ściągnij jakiś szablon
                        weź notatnik pozmieniaj treść
                        wstaw swoją grafikę i zrobisz stronkę w 2 godziny
                        a jak cię to rozbawi to wtedy zajmuj sie kursami
                        Sam nie wiem co to php czy jawa a zrobiłem już z 10 stron i super wyglądają

ps. poza tym forum jest po to żeby sobie pomagać jeżeli ktoś chce się mądrzyć
                        albo filozofować nich sobie założy bloga
                        przecież nikt mu nie każe odpisywać

• pulsedriver Re: Content Management System - CMS 30.01.08, 22:17
                          Dziekuje za info.
                          Dzieki Wacek za posta i dzieki innym
                          A teraz pozwolcie na moj wniosek i najwyzej mnie poprawcie.
                          Opisze jak to zrozumialem i jak powinienem zrobic.

1.najpierw wchodze na stronke domeny i rejestruje i kupuje jedna i
                          to taka gdzie bede mogl miec od razu 3 adresy www albo 5 tak zebym
                          mial na przyklad jedna strone glowna i kilka podstron?

2. pozniej sciagam sobie freeware CMS np mambo albo tumbo,czy cos
                          takiego i instaluje na moim kompie( mam WINDOWS VISTA )?

3.Czy zainstaluje bez problemu?

4. Czy CMS daja sie instalowac i pracuja z Vista czy nie?
                          5.Czy koniecznie musze zainstalowac Linuxa?

6. Jak juz mam zainstalowana CMS-to mysle,ze to taki software jak np
                          MS-Office, albo np do ksiegowania Lexware,gdzie wydaje sie polecenia
                          a ten CMS wszystko kreueje. Czy wystarczy mi jeden CMS np Mambo i
                          bede mial moja stronke i kilka podstronek?
                          Napiszcie cos,gdyz bardzo mnie to interesuje.
                          Dzieki
                          • Gość: bazzyl Re: Content Management System - CMS IP: 212.160.172.* 31.01.08, 08:57
                            ad.2. aby CMS działał na Twoim komputerze musisz mieć uruchomiony na
                            nim serwer www, można to zrobić również pod Vistą, np. przy użyciu
                            Krasnala.

ad.3. instalacja jest prosta, nie powinieneś mieć problemu

ad.4. pracują pod dowolnym systemem, ważne jest żeby był na nim
                            uruchomiony serwer www, php i mySQL (sprawę załatwi np. wspomniany
                            Krasnal)

ad.5. nie

ad.6. wystarczy ci jeden CMS, taki CMS to jest już gotowy serwis
                            internetowy, gdzie możesz dodawać i modyfikować całą zawartość,
                            podstrony, treść itp.

ad.1. nie musisz od razu rejestrować domeny, możesz sobie najpierw
                            przetestować takiego CMS-a u siebie na komputerze żeby zobaczyć "z
                            czym to się je". A gdy już będziesz rejestrował domenę wystarczy ci
                            jeden adres, wystarczy ci to do funkcjonowania strony, dla podstron
                            nie trzeba rejestrować osobnych adresów.
                            • pulsedriver Re: Content Management System - CMS 31.01.08, 09:55
                              Gość portalu: bazzyl napisał(a):

Duze dzieki za pomoc.Qrde sa ludzie w porzo.

> ad.2. aby CMS działał na Twoim komputerze musisz mieć uruchomiony
                              na
                              > nim serwer www, można to zrobić również pod Vistą, np. przy użyciu
                              > Krasnala.

Kumam.Jest to webhosting?Place miesieczny abo.I mam server.?Dobrze
                              mysle?

> ad.4. pracują pod dowolnym systemem, ważne jest żeby był na nim
                              > uruchomiony serwer www, php i mySQL (sprawę załatwi np. wspomniany
                              > Krasnal)
                              Czyli webhosting,ktory ma taka nazwe?

Reszte zrozumialem.Dzieki za odpowiedzi i cierpliwosc i z gory
                              thanks.
                              • Gość: bazzyl Re: Content Management System - CMS IP: 212.160.172.* 31.01.08, 12:12
                                Trochę nie o to chodzi, Krasnal to jest program (a właściwie pakiet
                                programów), po jego uruchomieniu twój komputer działa jako sewer,
                                dzięki temu możesz uruchomić na swoim komputerze CMS, ponieważ CMS
                                można uruchomić tylko na serwerze. Możesz to zrobić na swoim
                                komputerze po uruchomieniu Krasnala, albo możesz zainstalować CMS na
                                serwerze internetowym, na którym masz hosting. Abyśmy się dobrze
                                zrozumieli to dodam, że CMS nie jest programem, który umożliwia
                                modyfikację strony internetowej. CMS jest sam w sobie serwisem
                                internetowym, który ma swój panel administracyjny, w którym możesz
                                sobie go konfigurować, zmieniać, dostosowywać w różny sposób. Różne
                                CMS-y mają różne możliwości. CMS jako serwis internetowy może
                                działać jedynie na serwerze, może trochę ci namieszałem z tym
                                Krasnalem, bo to jest tylko jeden ze sposobów uruchomienia go. Jeśli
                                masz internet to prawdopodobnie masz też darmowy hosting od swojego
                                dostawcy, przykładowo jeśli masz Neostradę, to automatycznie masz
                                jakiś adres/domenę typu: twoj-adres.neostrada.pl, o hosting zapytaj
                                swojego dostawcę internetu. Na początek możesz sobie więc skorzystać
                                z takiego hostingu za darmo i sprawdzić jak działa CMS. Możesz też
                                oczywiście wykupić hosting płatny oraz ewentualnie swoją domenę, ale
                                moża na początku się bez tego obejdzie, abyś mógł sobie najpierw to
                                sprawdzić bez wydatków. Możesz też skorzystać z jakiegoś darmowego
                                webhostingu na początek, tyle że pewnie spowoduje to że na twojej
                                stronie będą się pojawiać reklamy itp. Dodam, że jeśli zainstalujesz
                                CMS na serwerze w internecie, a nie na swoim kompuetrze, to nie ma
                                zupełnie znaczenia konfiguracja twojego komputera, możesz mieć
                                Vistę, XP albo Linuxa, obojętnie, ponieważ konfigurację CMS-a
                                przeprowadza się poprzez przeglądarkę internetową. Mam nadzieję, że
                                udało mi się to w miarę jasno wyjaśnić, w razie czego pytaj,
                                postaram się pomóc.
                                • pulsedriver Re: Content Management System - CMS 31.01.08, 21:03
                                  >Mam nadzieję, że
                                  > udało mi się to w miarę jasno wyjaśnić, w razie czego pytaj,
                                  > postaram się pomóc.

Bardzo.Fachowe rady bardzo pomagaja.Szczegolnie ludkom zielonym w
                                  temacie,do ktorych,nie bede ukrywal,ja sie zaliczam.

>Dodam, że jeśli zainstalujesz
                                  > CMS na serwerze w internecie, a nie na swoim kompuetrze, to nie ma
                                  > zupełnie znaczenia konfiguracja twojego komputera, możesz mieć
                                  > Vistę, XP albo Linuxa, obojętnie, ponieważ konfigurację CMS-a
                                  > przeprowadza się poprzez przeglądarkę internetową.

1.Rozumiem,ze ta opcja jest tak zwana wygodna alternatywa w stosunku
                                  do Krasnala?

2.A Krasnal downladuje i instaluje(ile kosztuje?)- i gra on role
                                  serwera? Nastepnie instaluje CMS ?.
                                  Dobrze to rozumiem?
                                  3.Tylko ze wtedy moj komp musi byc odpowiednio skonfigurowany i
                                  tutaj moglby pojawic sie moj problem.
                                  Mozliwe ze PHP 4.3.x i MySQL Linux?
                                  4.Czy tez jestem w bledzie,gdyz Krasnal spelnia role juz
                                  skonfigurowanego dla cms servera?
                                  Prawda?

>Abyśmy się dobrze
                                  > zrozumieli to dodam, że CMS nie jest programem, który umożliwia
                                  > modyfikację strony internetowej.

5.A wszedzie pisza,ze bez znajomosci html,javascript,php wlasnie
                                  dzieki CMS mozna robic wlasne strony internetowe,nawet poczatkujacy?
                                  Czegos nie zrozumialem ?

6.Sam sugerowales, zebym sie nie bawil Adobe i innymi edytorami jak
                                  nie znam html czy php, i java tylko zainstalowal CMS?

7. Albo pod slowem modyfikacja kryje sie dla Ciebie jak zawodowca
                                  problem z kreatywnoscia, ze po prostu cms to software z gotywymi
                                  szablonami.Moze to masz na mysli ze nie moglbym ich modyfikowac
                                  tylko postepowac wg ustalonych regul?

Dzieki
                                  • Gość: bazzyl Re: Content Management System - CMS IP: 212.160.172.* 01.02.08, 08:24
                                    > >Dodam, że jeśli zainstalujesz
                                    > > CMS na serwerze w internecie, a nie na swoim kompuetrze, to nie
                                    ma
                                    > > zupełnie znaczenia konfiguracja twojego komputera, możesz mieć
                                    > > Vistę, XP albo Linuxa, obojętnie, ponieważ konfigurację CMS-a
                                    > > przeprowadza się poprzez przeglądarkę internetową.
                                    >
                                    > 1.Rozumiem,ze ta opcja jest tak zwana wygodna alternatywa w
                                    stosunku
                                    > do Krasnala?

- W zasadzie na to samo wyjdzie, ponieważ po zainstalowaniu
                                    Krasnala na swoim komputerze też będziesz korzystał z CMS-a za
                                    pośrednictwem przeglądarki internetowej, z tym że wpisując adres
                                    własnego komputera (tzw. localhost). Ale może wygodniej będzie Ci
                                    zacząć od razu na serwerze w internecie, ponieważ nie będziesz miał
                                    za bardzo możliwości przeniesienia później CMS-a ze swojego
                                    komputera na serwer. Aby CMS działał na serwerze serwer musi mieć
                                    PHP i bazę mySQL (oczywiście zazwyczaj, nie znam wszystkich CMS-ów).

> 2.A Krasnal downladuje i instaluje(ile kosztuje?)- i gra on role
                                    > serwera? Nastepnie instaluje CMS ?.
                                    > Dobrze to rozumiem?

- dobrze to rozumiesz, Krasnal jest programem darmowym, są też
                                    inne, ale Krasnal jest prosty w obsłudze i polski, działa też pod
                                    Vistą

> 3.Tylko ze wtedy moj komp musi byc odpowiednio skonfigurowany i
                                    > tutaj moglby pojawic sie moj problem.
                                    > Mozliwe ze PHP 4.3.x i MySQL Linux?
                                    > 4.Czy tez jestem w bledzie,gdyz Krasnal spelnia role juz
                                    > skonfigurowanego dla cms servera?
                                    > Prawda?

- w skład Krasnala wchodzi już PHP i mySQL, Linuxa nie
                                    potrzebujesz, tak więc po jego zainstalowaniu masz już wszystko co
                                    potrzebujesz, kopiujesz jedynie ściągniętego CMS-a do jego katalogu
                                    ze stronami www (zazwyczaj po zainstalowaniu jest to
                                    C:\usr\krasnal\www, o ile dobrze pamiętam), i uruchamiasz swojego
                                    CMS poprzez przeglądarkę wpisując adres w postaci:
                                    localhost/~nazwa_folderu/

> 5.A wszedzie pisza,ze bez znajomosci html,javascript,php wlasnie
                                    > dzieki CMS mozna robic wlasne strony internetowe,nawet
                                    poczatkujacy?
                                    - dokładnie tak, oczywiście znajomość html, php itp. przyda się
                                    jeśli chciałbyś zmieniać coś w CMS-ie w bardziej zaawansowany
                                    sposób, ale ogólny zamysł działania CMS jest właśnie taki, żeby móc
                                    modyfikować stronę bez znajomości technik tworzenia stron www.

> 6.Sam sugerowales, zebym sie nie bawil Adobe i innymi edytorami
                                    jak
                                    > nie znam html czy php, i java tylko zainstalowal CMS?

- podałem ci tylko jedną z wielu alternatyw, CMS pozwala na
                                    tworzenie bardzo złożonych stron, których napisanie nawet
                                    zawodowcowi zajęłoby wiele czasu, oczywiście można też w nich zrobić
                                    prostsze strony, proponuję żebyś po prostu sprawdził czy CMS
                                    znajdzie zastosowanie przy tworzeniu twojej strony

> 7. Albo pod slowem modyfikacja kryje sie dla Ciebie jak zawodowca
                                    > problem z kreatywnoscia, ze po prostu cms to software z gotywymi
                                    > szablonami.Moze to masz na mysli ze nie moglbym ich modyfikowac
                                    > tylko postepowac wg ustalonych regul?

- z jednej strony używanie gotowego CMS daje duże możliwości, a z
                                    drugiej rzeczywiście niesie pewne ograniczenia. Co dokładnie możesz
                                    zmieniać w danym CMS-ie to już zależy od niego, zazwyczaj możesz
                                    zmieniać wiele, czyli wygląd, układ strony, komponenty itp., jedne
                                    elementy jest zmienić łatwiej, inne trudniej, wiele dodatkowych
                                    komponentów można ściągnąć, ja się kiedyś bawiłem Joomlą, wydaje mi
                                    się że ma spore możliwości, istnieje też jej polska wersja, ale nie
                                    mam porównania z innymi CMS-ami. CMS-a można też oczywiście
                                    zmodyfikować, co jednak wymaga już pewnej wiedzy. Tak czy inaczej
                                    proponuję spróbować, sam ocenisz przydatność CMS-a dla ciebie.
                                    • pulsedriver Re: Content Management System - CMS 01.02.08, 10:31

>Ale może wygodniej będzie Ci
                                      > zacząć od razu na serwerze w internecie, ponieważ nie będziesz
                                      miał
                                      > za bardzo możliwości przeniesienia później CMS-a ze swojego
                                      > komputera na serwer.

Super info,Dzieki.Jak na razie nie przeszkadzam.Poprobuje.Fajnego
                                      weekendu-narka-bye now
                                      • pulsedriver Re: Content Management System - CMS 11.02.08, 18:44
                                        Zapomnialem zapytac jak to jest jesli mam juz webhosting i
                                        postanawiam zladowac sobie Joomle albo Mambo.
                                        Mam pytanie czy sa to totalnie gotowe szablony, czy tez nie stanowi
                                        i jak sobie np sciagne to moge edytowac teksty w kazdym jezyku-
                                        czyli na przyklad po polsku ale i po angielsku albo np po niemiecku
                                        (albo nawet teoretycznie chinsku i grecku) czy jestem zmuszony do
                                        jednego jezyka?
                                        No i czy pod kazdym webhostingiem pracuje kazdy cms-np joomla i
                                        mambo.
                                        pzdr i prosze o podpowiedzi
                                        • martino.pl Re: Content Management System - CMS 14.02.08, 14:52
                                          > No i czy pod kazdym webhostingiem pracuje kazdy cms-np joomla i
                                          > mambo.
                                          no nie, nie na kazdym serwerze pracuje joomla i mambo
                                          Wymagania Joomla
                                          Apache 1.13.19 +
                                          PHP : 4.2 +
                                          MySql : 3.23 +
                                          Zlib
                                          xml

Aby zainstalować potrzebujesz:

PHP 4.2.x lub nowsze z włączoną obsługą MySQL, XML oraz Zlib.
                                          MySQL 3.23.x lub nowsze
                                          Apache 1.13.19 lub nowsze

jeżeli chcesz poprobować z tymi cms-ami, proponuje na początek darmowy serwer z
                                          obsluga php i mysql, yoyo.pl
                                          • pulsedriver Re: Content Management System - CMS 16.02.08, 01:57
                                            Bardzo bardzo duze dzieki za informacje.
                                            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka