Dodaj do ulubionych

Zainfekowany Explorer!

21.08.03, 01:14
Mam problem. Na jakiejs szemranej stronie (chyba byla to Astalavista :)) Zainstalowala mi sie jakas debilna wyszukiwarka jako strona domowa w Explorerze. Problem w tym, ze od tej pory zablokowane zostaly klawisze w Opcjach Internetowych, sluzace do zmiany strony domowej! Moj Explorer zostal uwieziony, a ja, czy chce czy nie musze wciaz ogladac ta strone po kazdym uruchomieniu przegladarki. Czy ktos z Was zna sposob na przywrocenie wczesniejszych ustawien? Dodam, ze bardzo bym nie chciala, zeby tym sposobem bylo formatowanie dysku twardego i robienie komputera od nowa... :(

Pomozcie

Magdunia
Obserwuj wątek
    • Gość: kk Re: Zainfekowany Explorer! IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 17:52
      lesheque napisał:

> Mam problem. Na jakiejs szemranej stronie (chyba byla to Astalavista :)) Zainst
      > alowala mi sie jakas debilna wyszukiwarka jako strona domowa w Explorerze. Prob
      > lem w tym, ze od tej pory zablokowane zostaly klawisze w Opcjach Internetowych,
      > sluzace do zmiany strony domowej! Moj Explorer zostal uwieziony, a ja, czy chc
      > e czy nie musze wciaz ogladac ta strone po kazdym uruchomieniu przegladarki. Cz
      > y ktos z Was zna sposob na przywrocenie wczesniejszych ustawien? Dodam, ze bard
      > zo bym nie chciala, zeby tym sposobem bylo formatowanie dysku twardego i robien
      > ie komputera od nowa... :(
      >
      > Pomozcie
      >
      > Magdunia

Najprostszy sposób to wg. mnie poprostu przywrócenie systemu. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej. Po tworzeniu nowych punktów kontrolnych poprzednie są automatycznie kasowane. Tak jest w XP. Jeśli masz Win98 lub Me uruchom kompa z dyskietki awaryjnej, za znakiem zachęty wpisz polecenie scanreg/restore. Ukaże Ci się najprawdopodobniej kilka dat. Wybierz "najmłodszą". Po restarcie kompa sprawdź efekty. Jeśli nadal będzie bez zmian, wybierz następną.
      • ahorn Re: Zainfekowany Explorer! 21.08.03, 21:09
        Nie uważam się za speca od komputerów, ale chyba miałem to samo po odwiedzeniu
        www.altavista.com. U siebie wpisałem "ręcznie" adres strony, od której
        chciałem coby IE startował.
        • Gość: smirnof Re: Zainfekowany Explorer! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 12:00
          jak nie możesz zmienić w opcjach Explorera to uruchom regedit i przejdź do
          hkey_current_user\software\microsoft\internet explorer\main\start page i tu
          zmieniasz strone startową przeglądarki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka