Dodaj do ulubionych

Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!!!

IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 14:43
Mam problem...mianowicie chodzi o to ze jestem uzytkownikiem lokalnej sieci i
moj tak zwany admin zablokowal porty na ktorych komunikuja sie ze soba
prgogramy P2P...chodzi o to ze probowałem cos z tymj zrobic i np. przekierowac
taka KAZEE na port 80 przy pomocy HTTP TUNELL....i nic nie przechodzi
testu....doskoczyłem do nmapa i okazało sie :
a) albo nie potrafie dobrze obsłuzyc tego programu i w wynikach pokazuje mi
otwartych tylko kilka portów
b)mam zablokowany port o numerzer 80(czy to jest mozliwe zeby internet chodził
przy zablokowanym porcie 80????)
nie wiem co mozna w takiej kwesti zrobic!!!
Prosze o wszystkiie uwagi dotyczace tego tematu, moze linki do stron
bezpośrednio traktujacych te tematyke, linki do stron na ktorych moge znalezc
naprawde szczegołowe opisanie roli poszczegolnych portow, moze polski dokladny
opis do nmapa!!!
Naprawder bede wdzieczny za pomoc i moze kiedy indziej ja bede mogl komus cos
pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 25.09.03, 14:54
      Gość portalu: Nie hacker napisał(a):

> Mam problem...mianowicie chodzi o to ze jestem uzytkownikiem lokalnej sieci i
      > moj tak zwany admin zablokowal porty na ktorych komunikuja sie ze soba
      > prgogramy P2P...

a co miał zrobić jeżeli mu non-stop zabijacie łącze swoimi filmami i mp3?

> chodzi o to ze probowałem cos z tymj zrobic i np. przekierowac
      > taka KAZEE na port 80 przy pomocy HTTP TUNELL....

kazaa od samego początku działa na porcie 80.

> i nic nie przechodzi
      > testu....doskoczyłem do nmapa i okazało sie :
      > a) albo nie potrafie dobrze obsłuzyc tego programu i w wynikach pokazuje mi
      > otwartych tylko kilka portów

a po co więcej?

> b)mam zablokowany port o numerzer 80(czy to jest mozliwe zeby internet chodził
      > przy zablokowanym porcie 80????)

internet jak najbardziej.

> nie wiem co mozna w takiej kwesti zrobic!!!

znaleść sobie inny program do kradzenia muzyki itp.

> Prosze o wszystkiie uwagi dotyczace tego tematu, moze linki do stron
      > bezpośrednio traktujacych te tematyke, linki do stron na ktorych moge znalezc
      > naprawde szczegołowe opisanie roli poszczegolnych portow,

www.google.com
      > moze polski dokladny opis do nmapa!!!

$ man nmap
      • Gość: nie hacker Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 15:05
        ej gray...mi chodzi o ludzi ktorzy naprawde potrafia sie bawic troeszke siecia i
        wiedza o co chodzi a powiedzenie ze np am sobie znalezc inny praogram jest
        wogole do bani poniewaz wiekszosc z programow jak juz pisalem korzysta z
        podoibnych portow....co do portu 80 to musze ci powiedziec ze wlasnie na ten
        port czesto nalezy przekierowac pewne programy gdyz potrafi byc on dosc szaybki,
        a najlepiej jak masz http tunel wersje platna(sparwdxz i poczytaj troszku o
        komnbinacjach)....ja potrzebuje konlkretnych odpowiedzi , np tez nie wiem czemu
        nmap spod windy nie skanuje mi9 wogole lokalnej siecie...a spod linuxa smiga
        zajebiscie...moze jesli ktos by chcial moige podac mu jakie porty ,mam
        otwarte......ja chce wiedziec jak mozna polamac zabezpieczenia w firewall'u
        sprzetowym
        • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 25.09.03, 15:17
          Gość portalu: nie hacker napisał(a):

> ej gray...mi chodzi o ludzi ktorzy naprawde potrafia sie bawic troeszke
          > siecia iwiedza o co chodzi a powiedzenie ze np am sobie znalezc inny praogram
          > jest wogole do bani poniewaz wiekszosc z programow jak juz pisalem korzysta z
          > podoibnych portow....

sam jesteś do bani. jest masa programów działających w różny sposób. być może
          masz po prostu dobrego admina, który wyciął wam wszystko boście go denerwowali
          i inni nie mogli nawet poczty ściągnąć.
          co to znaczy 'podobnych portów'? wyglądają podobnie?

> co do portu 80 to musze ci powiedziec ze wlasnie na ten
          > port czesto nalezy przekierowac pewne programy gdyz potrafi byc on dosc
          > szaybki,

a jaki port jest dość wolny? wydaje mi się, że pleciesz androny. wiesz w ogóle
          o czym mówisz?

> a najlepiej jak masz http tunel wersje platna(sparwdxz i poczytaj
          > troszku o komnbinacjach)....

och, przepraszam - poczułem się jak uczniak.. ROTFL.

> ja potrzebuje konlkretnych odpowiedzi , np tez
          > nie wiem czemu nmap spod windy nie skanuje mi9 wogole lokalnej siecie...a
          > spod linuxa smiga zajebiscie...moze jesli ktos by chcial moige podac mu jakie
          > porty ,mam otwarte......ja chce wiedziec jak mozna polamac zabezpieczenia w
          > firewall'u sprzetowym

spróbuj mu jeszcze wykręcić zdalnie śrubki z obudowy.
          • Gość: Nie hacker Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 15:30
            wiesz co gray...wydaje mi sie ze jestes gosciem , ktory co jedyne to moze
            pokazac komus link do fajnej strony, napisac czy lepszy LAN czy mmoze neo
            strada, no moze wiesz cos tam nieco jak zrobic, ale jesli chodzi o powazniejsze
            rzeczy to pewnie nie masz bladego pojecia....Widze ze jestes typem , wedle
            ktorego jak jakis burak
            (bo tak jest w przypadku mojego admina) poblokuje ci cos to pasujesz iuwazasz ze
            trzeba szukac innych programow do sciagania itp....nie myslales nigdy ze fajnie
            jest rozjebac komus, szczegolnie jesli sie go nie lubi systtem od wewnatrz, no i
            np zrobic tak zeby jednak ta cholerna kazaa dzialala mimo ze admin Cie
            blokuje......ale chyba Ty tak nie myslisz ..,.no trudno nie wszyscy musza byc
            ambitni....ale to dzieki tym ambitnym osobom wogole jest jakis postęp na swiecie
            Pozdrówka:_)
            • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 25.09.03, 16:13

> wiesz co gray...wydaje mi sie ze jestes gosciem , ktory co jedyne to moze
              > pokazac komus link do fajnej strony, napisac czy lepszy LAN czy mmoze neo
              > strada, no moze wiesz cos tam nieco jak zrobic, ale jesli chodzi o
              > powazniejsze rzeczy to pewnie nie masz bladego pojecia....

na razie ci się tak wydaje a to, że nie masz pojęcia co to jest np. 'port'
              zostało już udowodnione więc może już usiądź bo dla ciebie nawet blade pojęcie
              o tym o czym mówisz byłoby i tak skokiem o kilka poziomów w górę.

> Widze ze jestes typem , wedle ktorego jak jakis burak
              > (bo tak jest w przypadku mojego admina) poblokuje ci cos to pasujesz iuwazasz
              > ze trzeba szukac innych programow do sciagania

hmm.. myślę, że nie masz szans żeby cokolwiek zrobić. myślę również, że zrobić
              coś takiego jest trudno. poza tym myślę, że gdyby nawet, hipotetycznie, udało
              ci się zmienić zasady firewalla to admin zorientowałby się w parę godzin. myślę
              jeszcze, że szybko pożegnałbyś się z tą kablówką.

> itp....nie myslales nigdy ze
              > fajnie jest rozjebac komus, szczegolnie jesli sie go nie lubi systtem od
              > wewnatrz, no i np zrobic tak zeby jednak ta cholerna kazaa dzialala mimo ze
              > admin Cie blokuje......ale chyba Ty tak nie myslisz ..,.

masz rację, nie myślę tak. myślę, że jesteś kiddie, który przez to, że nie
              potrafi nic stworzyć chce psuć. myślę, że i tak nie jesteś w stanie wyrządzić
              żadnych szkód swojemu znienawidzonemu adminowi. nie masz pojęcia jak działa
              sieć, kto to jest haker i o czym w ogóle mówisz. uważasz, że jeżeli
              powiesz 'chcę zepsuć mojemu adminowi firewalla' to ta rzecz od razu staje się
              możliwa? właśnie po tym widać, że nie wiesz o czym mówisz.

> no trudno nie wszyscy musza byc ambitni....ale to dzieki tym ambitnym osobom
              > wogole jest jakis postęp na swiecie

ROTFL!

> Pozdrówka:_)

EOT.
              • Gość: Nie hacker Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 16:36
                wiesz gray....mimo wszystko poprobuje ..jestem teraz na informatyce (studia)
                wiec moze tam tez cos sie dowiem...a jesli chodzi o mojego admina to jest
                kompletny burk i na pewno nie pokapuje sie jesli udaloby mi sie zmienic zasady
                firewalla'...Co do tego ze jest to trudne to tez wiem ale chyba sam wiesz ze sa
                osoby ktore nie takie zabezpieczenia łamały...a co ostatniej rzeczy na temat
                psucia kumos czegos to tez nie bawi mnie cos takiego ...ale jesli chodzi o
                mojego admina to tak go nie lubie ze chocbym naprawde musiał siedziec nad tym
                długo( a lubie pogrzebac sobie choc na razie nie ukrywam ze mam marne pojecie na
                temat jakiegokolwiek hackowania) to bede siedział az dojde do takiego stop-nia ,
                ze naprawde bede szkodzil tego typu adminom jakiego ja mam ...pozdrowka mam
                nadzieje ze za jakis blizej nie okreslony czasd bede mogl sie pochwalic malymi
                czynnosciami destrukcyjnymi....na poczatek podejde tego hujka admina by zobaczyc
                na jakim firewall'u opiera sie to wszystko...a potem poczytac no i probowac...ja
                naprawde musze uruchomic te cholerna kazee!!!
                • al-ki Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 25.09.03, 21:16

Zgadzam się z Gray`em. Ogólnie rzecz biorąc nie za bardzo kumasz o co chodzi w
                  zarządzaniu siecią ( zresztą podobnie jak i ja). Z tego co wywnioskowałem, to
                  chcesz go jedynie podpuścić, bu "udowodnił", że się zna, podając przy tym odpowiedź.
                  Kradniesz muzykę, filmy, programy? Kradnij. Nie dziw się jednak adminowi, który
                  ma w tym przypadku rację. Kazaa to strasznie wkurwiający program, blokujący
                  łącza i powinien być blokowany.
                  Żebym się nie wybielał - też kradnę muzykę, dlaczego, to temat na inny wątek,
                  ale używam do tego DC i myślę o innych w moim LAN-ie ustalając limity
                  wysyłania/ściągania na 8 KB ( przy łączu 128 kbps na 3 osoby ).
                • Gość: zdzichu Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 21:34
                  a co do zmian zasad dzialnia firewalla na linuxie to musisz miec do servera
                  dostep bezposredni potem zlamac haslo roota a potem znalezc conf do firewala i
                  to wszystko w trybie textowym ktory jest troszeczke do dosa podobny
                  mozesz tez sprubowac z wlasnego kompa ale niewiem czy zlamies kodowanie
                  128kbitami ssl. Zycze powodzenia. Lepszym wyjsciem jest 6 pak piwa i wizyta u
                  admina
                  • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 25.09.03, 22:16
                    ty też niewiele wiesz.
                    • Gość: zdzichu Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 00:01
                      na temat squida wiem troche i na temat firewala tez w koncu musialem postawic
                      serwer i uciac p2p w swojej sieci a co do protów to mozna je przekierowac na
                      jeden port proxy i zaden tunel niepomoze i inne badziewia nawet edonkey oraz
                      emul bo uzytkownik sieci niezna dnia i godziny kiedy zmienia sie ustawienia
                      proxy i portów
                      • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 00:03
                        a co to ma do 'łamania' haseł roota itp to nie wiem.. :P
                        • Gość: zdzichu Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 00:09
                          bo gociu wczesniej zasugerowal ze bez wiedzy admina sprubuje zmienic ustawienia
                          firewala a to bez znajomosci hasla nie uda mu sie nie ma szans nawet w konsoli
                          albo putty sie zalogowac
                          • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 00:13
                            nawet w putty? serio!? myślałem, że w putty można wszystko.. ROTFL! może zajmij
                            się swoją siecią i firewallem skoro widać jak na dłoni, że systemy
                            nie-windowsowe macałeś jedynie przez folię samoprzylepną. EOT.
                            • Gość: zdzichu Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 00:24
                              i tu sie mylisz w sieci system windows a na serwerku linuxiki ale ty tego nie
                              mozesz sprawdzic bo jestes cieniutki

• gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 00:49
                                powiem tyle - za nic w świecie nie podawaj nikomu IP tego
                                serwera 'linuksikowego' bo do rana nie dożyje.

z mojej strony EOT.
                                • zdzichu_cz_wa Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 08:44
                                  moge podac dlaczego nie ale to i tak nic nie zmieni bo moze zrobic tylko do
                                  pamieci ram i tam namieszac bo do dysku sie nie dostanie bo systemik jest na cd
                                  a w keszu tez nic niepozmienia bo wystarczy resecik serwverka i wszystko wraca
                                  do normy
                                  • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 10:23
                                    knoppix? no całkiem fajna rzecz. to teraz usiądź wygodnie i pomyśl o
                                    swoim 'serwerku' jako o bazie wypadowej na inne 'serwerki' z niedokładnym
                                    wyczyszczeniem logów itd. itp. smutno by było, nie? zajmij się zatem
                                    bezpieczeństwem twojego 'serwerka' zamiast rozbudową swojego majestatycznego
                                    ego mastaha. żegnam.
                                    • Gość: zdzichu Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 13:29
                                      ja nie robie z siebie zadnych guru tak jak ty ale hcialem zwrucic uwage na to
                                      ze nie tylko mozna zablokowac porty samym firewalem ale mozna tez caly ruch do
                                      sieci internet przepuscic przez squida a odpowiednie proxy to i zaden program
                                      typu http tunel nieprzejdzie
                                      ktos sugerowal ze przez przekierowane porty na proxy przejdzie emul lub edonkey
                                      niewiem czy przejdzie ale w mojej sieci nie przejdzie
                                      byla tez propozycja ze bez wiedzy admina mozna zmienic zasady firewall uwazam
                                      ze zwykly uzytkowni windows tego nie zrobi i nie ma co sie za to brac.
                                      a co do moich logow to niemartw sie ja dobrze sie nimi opiekuje

i przestan wszystkim wrzucac q... bo nie znasz mnie i niewiesz co umiem
                                      a ze skonczyles informatyke to mozesz tym papierem sie podetrzec bo oprucz
                                      wyksztalcenia nic wiecej soba niereprezentujesz
                                      dla mnie jestes kolejnym magisterkiem ktory uwaza ze duzo wie a wiedze ma
                                      nieprzydatna w realiach sieci osiedlowych.
                                      a jak chcesz pogadac to zapraszam na gg:1126864
                                      • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 13:54
                                        Gość portalu: zdzichu napisał(a):

> ja nie robie z siebie zadnych guru tak jak ty ale hcialem zwrucic uwage na to
                                        > ze nie tylko mozna zablokowac porty samym firewalem ale mozna tez caly ruch
                                        > do
                                        > sieci internet przepuscic przez squida a odpowiednie proxy to i zaden program
                                        > typu http tunel nieprzejdzie
                                        > ktos sugerowal ze przez przekierowane porty na proxy przejdzie emul lub
                                        > edonkey
                                        >
                                        > niewiem czy przejdzie ale w mojej sieci nie przejdzie
                                        > byla tez propozycja ze bez wiedzy admina mozna zmienic zasady firewall uwazam
                                        > ze zwykly uzytkowni windows tego nie zrobi i nie ma co sie za to brac.
                                        > a co do moich logow to niemartw sie ja dobrze sie nimi opiekuje

no skoro tak twierdzisz to pozostaje mi jedynie życzyć ci powodzeniaw pracy
                                        administratora i w życiu prywatnym.

btw - wyszedł nowy knoppix pare dni temu, warto upgrade zrobić.

> i przestan wszystkim wrzucac q... bo nie znasz mnie i niewiesz co umiem
                                        > a ze skonczyles informatyke to mozesz tym papierem sie podetrzec bo oprucz
                                        > wyksztalcenia nic wiecej soba niereprezentujesz
                                        > dla mnie jestes kolejnym magisterkiem ktory uwaza ze duzo wie a wiedze ma
                                        > nieprzydatna w realiach sieci osiedlowych.
                                        > a jak chcesz pogadac to zapraszam na gg:1126864

aha, to ja komuś wrzucam ;> no skoro tak to chyba pora zakończyć burzliwą
                                        dyskusją o niczym. EOT.
                • Gość: yankee Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 23:23

> wiesz gray....mimo wszystko poprobuje ..jestem teraz na informatyce (studia)
                  > wiec moze tam tez cos sie dowiem...a jesli chodzi o mojego admina to jest
                  > kompletny burk i na pewno nie pokapuje sie jesli udaloby mi sie zmienic zasady
                  > firewalla'...Co do tego ze jest to trudne to tez wiem ale chyba sam wiesz ze
                  sa
                  > osoby ktore nie takie zabezpieczenia łamały...a co ostatniej rzeczy na temat
                  > psucia kumos czegos to tez nie bawi mnie cos takiego ...ale jesli chodzi o
                  > mojego admina to tak go nie lubie ze chocbym naprawde musiał siedziec nad tym
                  > długo( a lubie pogrzebac sobie choc na razie nie ukrywam ze mam marne pojecie
                  n
                  > a
                  > temat jakiegokolwiek hackowania) to bede siedział az dojde do takiego stop-
                  nia
                  > ,
                  > ze naprawde bede szkodzil tego typu adminom jakiego ja mam ...pozdrowka mam
                  > nadzieje ze za jakis blizej nie okreslony czasd bede mogl sie pochwalic malymi
                  > czynnosciami destrukcyjnymi....na poczatek podejde tego hujka admina by
                  zobaczy
                  > c
                  > na jakim firewall'u opiera sie to wszystko...a potem poczytac no i
                  probowac...j
                  > a
                  > naprawde musze uruchomic te cholerna kazee!!!

Studiujesz informatykę???: Gratuluję. Ach... łza się w oku kręci, co za czasy.
                  Teraz za kasę przyjmą każdego w poczet studentów. Może nawet w przyszłości
                  goście z zespołem Downa będą robić doktoraty?
    • Gość: dominik666 Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 16:46
      www.haker.com.pl/
      port 80 ...
      podaj mi link do tego HTTP TUNELL...
      • Gość: nie hacker Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 23:41
        domionik 666 chciales linka do tego programiku wiec ci go daje:
        www.http-tunnel.com/httptunnel_setup_2_8_2390_beta.exe
    • Gość: zdzichu Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 21:25
      a moze macie zablokowane wszystkie porty i ruch jest przesylany przez proxy
      transparentne czyli takie które jest na serverze i dzila na jakims tam porcie
      powiedzmy co godzine na innym a wy tego w swoich komputerach nieodczujecie bo w
      sieci nadal porty dzialaja ale zeby przebic sie przez server to sa
      przekierownae na port proxy
      co ciekawe w sieci kompy wcale nie musza miec ustawione proxy a nawet
      uzytkownicy nie musza o tym wiedziec.
      • Gość: Sero Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.vh / *.zsi.pl 25.09.03, 23:10
        przyznam sie ze troche sie posmialem czytajac ten temat. chcac zakonczyc taka
        bezowocna dyskusje powiem pare slow. to prawda ze kazaa uzywa portu 80, ale nie
        tylko tego. protokol kazaa zostal napisany przez ludzi niewiele wiedzacych o
        sieciach p2p i raczej sie nei sprawdza, jedyne co potrafi robic to skutecznie
        blokowac lacze. administrator prawdopodobnie zablokowal aplikacje uzywajace
        protokulu kazaa przez wyciecie pakietow zawierajacych dany ciag znakow i
        najlepszym, pod wieloma wzgledami, wyjsciem jest tutaj zmiana programu p2p. ja
        uzywam sieci eDonkey i uwazam ze jest jedna z najlepiej zaprojektowanych i
        funkcjonujacych sieci. jesli admin wycial kazaa na porcie 80 to na innych
        prawdopodobnie tez, a jesli nawet tego nei zrobil to nie bedzie mial z tym
        problemu. proponuje zmianic program na eDonkey200 lub eMule. to jest nalepsze
        rozwiazanie.
        • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 00:02
          Gość portalu: Sero napisał(a):

> przyznam sie ze troche sie posmialem czytajac ten temat. chcac zakonczyc taka
          > bezowocna dyskusje powiem pare slow.

niby owocnych...

> to prawda ze kazaa uzywa portu 80, ale nie tylko tego.

owszem, inny port jest używany przy połączeniach bezpośrednich (p2p). port 80
          jest używany przy łączeniu się uzytkownika z serwerem kazaa, wyszukiwaniu
          plików itp. głupie ftp też tak robi.

> protokol kazaa zostal napisany przez ludzi niewiele wiedzacych o
          > sieciach p2p i raczej sie nei sprawdza, jedyne co potrafi robic to skutecznie
          > blokowac lacze.

inne programy p2p nie blokują? fascynujące...
          • Gość: Nie hacker Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.09.03, 00:20
            Słuchaj gray....widze ze sie sporo udzielasz i czytajac Twoje wypowiedzi
            bynajmniej na temat szybkosci przesylu(chodzilo o ta neostrade) widze ze kumasz
            , ale powiedz mi czy jestes gosciem, ktory moze wlasnie sie pochwalic czyms
            takim jakm powiedzmy zmienbieniem zasad firewall'a, wlamaniem sie na jakas
            chroniona siec. itp gdyz nie wiem czy jestes dzialajacy, czy teoretyk wiedzacy
            moze sporo na temat sygnałow, hardwaru, itp....?
            • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 00:48
              1. firewall to wbrew pozorom bardzo skomplikowana rzecz. szczególnie dobry
              firewall w systemach linux/unix. poznałem go na tyle na ile pozwalały mi
              możliwości pracy przy różnych sieciach ale od siebie powiem tyle - wszystko
              jest do opanowania jeżeli zna się ogólną teorię i zasady funkcjonowania.
              niestety tego wielu użytkownikom brakuje ponieważ działają oni na zasadzie
              nauczenia się tylko tego co potrzebne im jest do osiągnięcia bardzo konkretnego
              celu a nie poprzez poznanie narzędzia i umiejętność zastosowania go w różnych
              wariantach itp.

2. jeżeli chodzi o włamania to nie mogę poszczycić się niczym spektakularnym z
              jednego i prostego powodu - nie jestem programistą. nie ma większych trudności
              w używaniu czyichś gotowych exploitów ale jest to jedynie zabawa kiddie's.
              używając narzędzia, którego do końca się nie zna nie można być pewnym
              bezpieczeństwa ataku czyli bezpieczeństwa swojego - jak dla mnie gra nie warta
              świeczki. oczywiście jakieśtam testowe haki mam za sobą ale osobiście uważam,
              że jestem za cienki żeby to robić na większą skalę. dużo łatwiej jest się
              zabezpieczać niż wynajdywać metody łamania zabezpieczeń.

reasumując - jestem informatykiem ze specjalizacją sieciowe systemy
              indormatyczne i połową (jak na razie) kursu cisco ccna. tyle o mnie.
              • zdzichu_cz_wa Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 08:49
                cisco no tak routery sprzetowe to w wiem dlaczego nie mozesz wiedziec o
                dzilalniu proxy i niemozesz zrozumiec ze przez proxy mozna tez blokowac p2p i
                to nietylko kaze ale i inne.
                • gray Re: Pytanie do hackerow...tytch co nieco wiedza!! 26.09.03, 10:19
                  wydaje mi się, że ty w ogóle nie wiesz co to jest proxy i jaka jest tego idea
                  ale skoro się dobrze bawisz i jesteś zadowolony to nie ma sensu wyprowadzać cię
                  z błędu. żegnam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka