Dodaj do ulubionych

bezpieczny komputer

07.07.09, 16:00
W związku z tym,że jestem "zielona" w sprawach komputerowych chciałabym się
poradzić w sprawie programów. Mam kupiony windows Xp domowy i do tego AVG
Anty-Virus free edition. Czy to jest wystarczające do bezpieczeństwa
przelewów, e-maili itp. Internet mam z sieci osiedlowej. Naszły mnie takie
wątpliwości, ponieważ był u nas znajomy z laptopem i stwierdził,że ktoś obok
ma niezabezpieczony komputer i można podglądać co robi. Czy przy podłączeniu
internetowym "kablowym" żle zabezpieczonym są takie możliwości, można czytać
np. czyjeś e-maile?
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: bezpieczny komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 23:35
      Antywir służy (jak sam nazwa wskazuje) do zabezpieczenia przed infekcjami
      (wirusami).
      Nie chroni jednak przed atakami hackerskimi, a jeśli chroni, to w bardzo
      ograniczony sposób.
      Nie wiem co masz na myśli, pisząc "połączenie kablowe", bo jeśli chodzi Ci o np.
      Neostradę, to raczej nikt Cię "podejrzy", choć oczywiście jest to możliwe, ale
      żeby było, to trzeba już naprawdę fachowca.
      Jeśli zaś chodzi o przelewy, to nie ma się czego bać.
      Pamiętaj, że jak wchodzisz na stronę swojego banku, to zawsze w adresie strony
      na początku adresu powinno się znajdować np. coś takiego:
      secure.inteligo.com.pl/
      Przy czym chodzi tu tylko o to https.
      Oznacza to, ze połączenie jest bezpieczne.
      Pamiętaj również, że bank nigdy nie wyśle do Ciebie maila z zapytaniem o cokolwiek.
      Jeśli dostaniesz takiego maila (z jakimś pytaniem) od banku, to znaczy że nie
      jest to mail od banku.
      Bank natomiast może wysyłać jakieś informacje, ale nigdy pytania.
      To samo dotyczy telefonów od banku.
      Nawet jeśli ktoś (teoretycznie) włamie się na twoje konto bankowe, bo np, poznał
      login i hasło, to i tak nie wykona żadnej operacji (np. przelewu), bo do tego
      potrzebny jest token albo karta kodów jednorazowych, a te posiadasz tylko Ty.

Reasumując, bez paniki.
      • 5ala Re: bezpieczny komputer 08.07.09, 14:07
        Wielkie dzięki. To o bank jestem spokojna.
      • 5ala Re: bezpieczny komputer 08.07.09, 14:40
        A jeszcze w sprawie sieci... Mam internet z sieci osiedlowej , to nie jest
        Neostrada. I jak czasem są kłopoty z internetem to dzwonię do biura i tam
        problem rozwiązują, tylko zastanawiam się czy jeśli sygnał internetu przechodzi
        przez to biuro, to mogą tam np. czytać moje e-maile?
        A co chroni przed atakami hackerskimi i jakie jest ich prawdopodobieństwo?
        • manhu Re: bezpieczny komputer 08.07.09, 19:03
          Jak jesteś w sieci lokalnej to duże:) bo zawsze znajdzie się taki co będzie chciał się pobawić, a wszystkiego nie przepuścisz przez połączenie szyfrowane (np.pisania tu na forum).
          • 5ala Re: bezpieczny komputer 08.07.09, 21:33
            Jednak bardziej mi chodzi o e-maile, czy bezpieczne jest wysyłanie w nich
            informacji poufnych?
            • Gość: lajosz Re: bezpieczny komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 22:59
              Zawsze możesz zaszyfrować maila.
              Jeśli chcesz 100% pewności, że nikt niepowołany nie odczyta tego maila, to
              lepiej będzie jeśli zamiast treści maila, wyślesz plik (załącznik) w formie np.
              pliku tekstowego, który uprzednio zaszyfrujesz np. znakomitym (i darmowym)
              programem do szyfrowania "TrueCrypt".
              Hasło do odczytu, możesz przesłać osobie zainteresowanej SMS-em, wraz z
              informacją, że zawsze powinien/na używać tego hasła do odczytu załączników
              wysłanych od Ciebie.
              Oczywiście żeby osoba do której wyślesz tak zaszyfrowany załącznik mogła go
              odczytać, to oprócz hasła, musi mieć zainstalowanego TrueCrypta, ale to nie
              problem, bo (jak pisałem wyżej), program jest darmowy i ogólnie dostępny.
              To że jest darmowy, nie oznacza że jest... taki sobie.
              Wręcz przeciwnie.
              Jest to jeden z najlepszych programów szyfrujących i jeśli ustawisz szyfrowanie
              algorytmem AES oraz zabezpieczysz długim i skomplikowanym hasłem, to złamanie
              takiego szyfru jest praktycznie niemożliwe. Tzn, jest możliwe, ale
              rozszyfrowywanie musiałoby trwać latami i do w dodatku na bardzo mocnym sprzęcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka