10.11.10, 23:40
Hej,
czy w Pireusie jest jakaś bezpieczna przechowalnia bagażu? Samolot ląduje o 14:45 w Atenach, o 23:59 mam prom na Anafi, w międzyczasie chciałbym poszwędać się trochę po mieście, ale bez bagaży.
Teoretycznie mogę zostawić je na lotnisku, pojechać do centrum, później wrócić na lotnisko i dalej do portu, tylko to takie trochę na około wszystko smile
Przy okazji - z El Venizelos do Pireusu szybciej/lepiej X96 czy Priastiako (wciąż 6EUR?)? Bo z Pireusu później do centrum to chyba najlepiej metrem zielonym?

W drugą stronę - z Folegandros prom (Blue Star 1, żadna tam turbołajba) przypływa o 0:40, po 6 mam samolot powrotny do Wrocławia. Ryzyko, czy bez problemu zdążę?wink
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Pireus 11.11.10, 00:18
      m.c.r napisał:

> Hej,
      > czy w Pireusie jest jakaś bezpieczna przechowalnia bagażu? Samolot ląduje o 14:
      > 45 w Atenach, o 23:59 mam prom na Anafi, w międzyczasie chciałbym poszwędać się
      > trochę po mieście, ale bez bagaży.
      > Teoretycznie mogę zostawić je na lotnisku, pojechać do centrum, później wrócić
      > na lotnisko i dalej do portu, tylko to takie trochę na około wszystko smile

Trochę kręcenia, bo to są w sumie spore jak dla mnie odległości: Pireus - centrum - lotnisko, Marcinie, a przecież to lądowanie o 14.45 a gdzie bagaż? Wg mnie dobrze byłoby znaleźć miejsce w centrum - może ktoś zna? Może jest choćby jakiś hostel, który za opłatą przechowuje?
      Z lotniska dojechać do centrum niebieskim metrem, zostawić tu gdzieś bagaż, połazić i potem zielonym metrem do Pireusu.

> Przy okazji - z El Venizelos do Pireusu szybciej/lepiej X96 czy Priastiako (wci
      > ąż 6EUR?)?

Proastiako nigdy do Pireusu nie jechalam. X96 ok 45 minut jak nie stanie w korku ale on jedzie nieco obrzeżami miasta stąd raczej nie powinien.

>Bo z Pireusu później do centrum to chyba najlepiej metrem zielonym?

Tak zielona nitka: Pireus - centrum (Monastiraki, Thissieo, Omonia też centrum)

> W drugą stronę - z Folegandros prom (Blue Star 1, żadna tam turbołajba) przypły
      > wa o 0:40, po 6 mam samolot powrotny do Wrocławia. Ryzyko, czy bez problemu zdą
      > żę?wink

Myślę, że tak, ale takie powroty - wybacz - to nie dla mniewink Nasz Amigo zdaje się praktykował takie last moment - jak dla mnie to last moment, i jakoś przeżył, ja wywaliłabym zawał jak nic.
      Boję się sztormów, opóźnień, odwołań, meczu, awarii, stąd muszę mieć co najmniej jeden prom w zapasie jak nie dwa. Spływam najczęściej z wysp na 48 godzin przed lotem ale to takie moje pewnie chore przyzwyczajeniesmile

• bebiak Re: Pireus 11.11.10, 00:26
      A, i w ramach Twego powrotu miej na uwadze, że Ateny to nieprzewidywalne absolutnie miasto: i w dzień iw nocy może zdarzyć się wszystko.
      Miałam kiedyś problem jak po 1-szej w nocy wydostać się z centrum na lotnisko, bo .. banalne: skończył się jakiś ważny mecz w TV, Grecy wygrali i kibice tłumnie wylegli z pubów, barów, klubów, domów świętować zwycięstwo na ulicy. Cała Syntagma i okolice byly zablokowane przez kibiców i oczywiście nikt (w tym policjant) nie widział skąd w ogóle odjedzie autobus na lotnisko i gdzie go znaleźć w tej sytuacji.
      • m.c.r Re: Pireus 11.11.10, 00:37
        Hehe smile cenne uwagi.
        X96 kursuje w nocy, a co z kolejką? Taksówka będzie raczej mało opłacalna smile
    • bebiak Re: Pireus 11.11.10, 00:42
      Metro nocą nie jeździ, jak proastiako? Nie wiem.
      Z lotniska do centrum taksówka to coś ok 40-50 euro.
      Ile z Pireusu na lotnisko? Nie wiem zupełnie, ale o to można się dowiedzieć: poprosić tambylców aby podpytali taksówkarzy, a czas na podpytanie jest przecież.
      • aducha.1 Re: Pireus 11.11.10, 12:18
        do m.c.r Czy mogę prosić o odpowiedz jakimi liniami lecisz z Wrocławia do Aten?
        • m.c.r Re: Pireus 11.11.10, 13:25
          Lufthansa
          • m.c.r Re: Pireus 11.11.10, 13:40
            Sam siebie poprawię smile
            Rezerwowałem oczywiście przez lufthansa.pl, ale przewoźnicy na których trafiłem to:

Wrocław ->Monachium - Eurolot (LOT)
            Monachium->Ateny - Aegean Airlines

w drugą stronę

Ateny -> Monachium - Lufthansa
            Monachium -> Wrocław - Augsburg Airways

może to skomplikowane, ale jak wpiszesz na lufthansie Wrocław->Ateny to wyszukiwarka sama wszystko powstawia smile
            • aducha.1 Re: Pireus 11.11.10, 13:48
              bardzo dziękuję
              • grzechudwr Re: Pireus 11.11.10, 15:43
                Na trzy osoby (2+1) koszt promu z Pireusu wychodzi w jedną stronę około 90 EUR.
                Jeśli w Atenach pozostaje się kilka godzin albo nawet i dzień, niekiedy z noclegiem tak aby doczekać do promu, to czy nie taniej od razu polecieć/wrócić na/z Mykonos, Santorini (oczywiście jak ktoś te wyspy ma w planach).
    • tomaszkozlowski1 Re: Pireus 12.11.10, 11:59
      Marcin,
      ja tak jak Bebiak też bym się stresował strasznie gdybym tej samej nocy przypływał promem a potem od razu na lotnisko do Polski. Folegandros w dodatku ma mniej promów niż duże i bliższe wyspy i jak coś się stanie, to co zrobisz? A w Grecji ciągle są informacje o promach, które się psują, opóźnieniach z powodu wiatru/wysokiej fali itp. W tym roku gdy płynąłem na Ikarię nie wiało mocno a prom dopłynął na wyspę z opóźnieniem niemal godziny (choć wypłynął super punktualnie).
    • bebiak Re: Pireus 12.11.10, 13:20
      Ja w tym roku z Rafiny odpłynęłam na Mykonos z mocno ponad godzinnym opóźnieniem (a to pierwszy port), no tak, po prostu - to się zdarza.. Promu nie było, a dlaczego? Who knows?
      Ty masz odlot po 6-tej, zatem musisz być wcześniej... Nie, nie to nie dla mnie: zbyt stresujące zakończenie fantastycznych cykladzkich wakacjismile
      • m.c.r Re: Pireus 12.11.10, 15:49
        Wylot jest o 6:45, pewnie o 5:30 wypada być na lotnisku, czyli około 4 w Pireusie. Prom planowo wypływa z Santorini o 16:00 i jest o 00:05 w Pireusie. To duża łajba (sprawdzałem, rejst jest już potwierdzony na 2011) - Blue Star Naxos.
        Natomiast zgodnie z Waszymi sugestiami zmodyfikowałem (uch, kilka godzin siedzenia) kolejność wysp tak, aby Santorini zostawić na koniec (a) więcej połączeń, b) jakby co - samolot, c) chciałem kupić tam kilka win, a nie uśmiecha mi się wozić ich po wyspach) i teraz to jest tak:

Κυκλάδες του 2011

29-06-2010 - Wylot z Wrocławia do Aten -> Pireus -> Anafi (23:59-09:30 Anek)
        30-06-2010 - Anafi
        01-07-2010 - Anafi
        02-07-2010 - Anafi
        03-07-2010 - Anafi -> Sikinos (NEL Lines)
        04-07-2010 - Sikinos
        05-07-2010 - Sikinos
        06-07-2010 - Sikinos -> Folegandros (NEL Lines)
        07-07-2010 - Folegandros
        08-07-2010 - Folegandros
        09-07-2010 - Folegandros
        10-07-2010 - Folegandros
        11-07-2010 - Folegandros -> Santorini (SEA JETS - to moja jedyna obawa, bo katamaran jest mały)
        12-07-2010 - Santorini (nocleg - www.artemisvillage.com/)
        13-07-2010 - Santorini
        14-07-2010 - Santorini
        15-07-2010 - Santorini
        16-07-2010 - Santorini -> Ateny (16:00-00:05 Blue Star - 76EUR)
        17-07-2010 - Wylot do Wrocławia
        • tomaszkozlowski1 Re: Pireus 12.11.10, 21:42
          Marcin, a na jakiej stronie sprawdzałeś te promy? Nie chcę Cię w żadnym wypadku straszyć ale o tej porze naprawdę trudno ustalić jakie promy będą pływać w sezonie w 2011 r. (w jakim miesiącu planujesz podróż?) Jest to konkretnie ustalane znacznie później, w trakcie negocjacji greckiego rządu z oligopolem greckich armatorów (w miarę przewidywalne rozkłady promów tak mniej więcej chyba w maju już są) i o tej porze powiedziałbym, że są to bardziej przewidywania i "dobre chęci" niż faktyczny rozkład. Wielkość promu ma tu nieduże znaczenie - ważne czy jest fala i czy na kolejnych wyspach prom ma jakieś problemy z przybiciem do brzegu. Wiele razy bywało, że silne meltemi tak bujało morzem, że nawet duże promy doznawały uszkodzeń podczas cumowania -a to oznacza czasem koniec trasy a czasem kilka godzin usuwania uszkodzenia. Znam kogoś kto w sezonie płynął do celu dwie doby (było silne meltemi i port na Ikarii wydał zakaz przybijania- Ikarię można było pooglądać tylko z daleka...-to dopiero musi być uczucie uwięzienia na morzu).
          W tym roku byłem także na Ikarii świadkiem gdy tłumek na nabrzeżu w Ajjos Kirikos oczekiwał na wielki prom z pobliskiej Samos do Pireusu około 3 godziny dłużej niż wynikało z rozkładu. Powód? Nieznany...(morze było tego dnia bardzo spokojne, było prawie bezwietrznie). Promy, ich kursowanie i rozkłady to temat-rzeka: ta sfera działa w Grecji bardzo...po grecku wink
          • m.c.r Re: Pireus 12.11.10, 21:52
            Powrotne? Na stronie przewoźnika - Blue Star - www.bluestarferries.com/site/routes.asp?rid=94&did=0&loc=2

W stronę "do" patrzyłem na ANEK lines - co roku ma taki sam rozkład, założyłem więc, że nie powinien się zmienić. Co do terminu - lipiec smile
            • tomaszkozlowski1 Re: Pireus 12.11.10, 23:16
              Ok, będę też trzymał kciuki żeby Ci tego rozkładu nie pozmieniali smile Ale pomyśl jeszcze nad tym powrotem- w morskich podróżach dużo się może zdarzyć, ja bym chyba się okropnie denerwował. Miłego planowania! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka