Dodaj do ulubionych

Laiki agora

07.05.12, 21:39
Czyli miejskie targowiska. Urokliwe i z fantastycznym gwarnym klimatem smile Miałem przyjemność (a i owszem) nabyć kilka pierdółek w Argos - okoliczni mieszkańcy organizują spędy w środy i soboty, znam też ateńskie (nie tylko central market).
Chętnie przywiózłbym w tym roku warkocz czosnku z pola (a jaki to piękny zapach w aucie po całonocnym wygrzewaniu na promie wink) ) czy też z kilogram babcinego oregano.
Orientujecie się jak to wygląda na ten przykład w Pardze, Kiparissi, Ioaninie czy Patrze?
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Laiki agora 08.05.12, 07:10
      m.c.r napisał:

> > Chętnie przywiózłbym w tym roku warkocz czosnku z pola (a jaki to piękny zapach
      > w aucie po całonocnym wygrzewaniu na promie wink) ) czy też z kilogram babcineg
      > o oregano.

No i o bukieciku herbatki gorskiej zapomniales chyba?

> Orientujecie się jak to wygląda na ten przykład w Pardze, Kiparissi, Ioaninie czy Patrze?

Orientujecie wink

PS- w Metsovie tez, w srode jest targ rybny, w sobote 1001 drobiazgow a w niedziele po sumie kwiatowy.
      • m.c.r Re: Laiki agora 08.05.12, 09:25
        bachula_gr napisała:

> m.c.r napisał:
        >
        > > > Chętnie przywiózłbym w tym roku warkocz czosnku z pola (a ja
        > ki to piękny zapach
        > > w aucie po całonocnym wygrzewaniu na promie wink) ) czy też z kilogram ba
        > bcineg
        > > o oregano.
        >
        > No i o bukieciku herbatki gorskiej zapomniales chyba?

Eghm smile jak to mawiają - co dwie głowy to nie jedna smile

>
        > > Orientujecie się jak to wygląda na ten przykład w Pardze, Kiparissi, I
        > oaninie
        czy Patrze?
        >
        > Orientujecie wink

A zdradzisz sekret?smile

> PS- w Metsovie tez, w srode jest targ rybny, w sobote 1001 drobiazgow a w nied
        > ziele po sumie kwiatowy.

Mnie niestety wychodzi na to, że Metsovo odwiedzę wyłącznie jeśli tam będziecie i to tylko na kilka godzin w piątek sad O 20 mam prom z Igoumenitsy.
        A jak już jesteśmy w temacie okolicznych włości - w pobliżu Paramythii znalazłem miejsce zwane Elea (Αρχαία Ελέαwink - ma to jakieś godziny otwarcia?smile na culture.gr podają jakieś bzdurne informacje, a na maile (co nie dziwi) nikt nie odpowiada
    • bachula_gr Re: Laiki agora 08.05.12, 10:25
      W piatek ktorego?

A co do laiki w wlk miescie I. upewnie sie czy sie dni, godziny i miejsca nie zmienily i dam Ci znac. W Pardze ile razy jestem to jest laiki czyli 3 razy na 3 wink
      • m.c.r Re: Laiki agora 08.05.12, 10:55
        W Patras znalazłem smile

www.forfree.gr/patra/forless.php?cat_id=37
        Z góry dzięki za Wielkie Miasto. Przy okazji - znasz już daty podróży do Pl, czy jeszcze za wcześnie na to?smile
        • bachula_gr Re: Laiki agora 08.05.12, 11:50
          Patra ma nawet laickiego bloga wink

W Ioanninie natomiast my kupujemy Tutaj- niedaleko Zegara, ponizej parking w centrum ale dowiem sie tez o inne.

PS- to ktorego czerwca/lipca bedziecie kolo nas ewentualnie?
          Na dzien dzisiejszy wyglada na to, ze do 10 lipca nie ruszymy sie stad, ale jak to u nas i Grecji ogolnie...wszytsko sie moze jeszcze wydarzyc wink
          • m.c.r Re: Laiki agora 08.05.12, 18:39
            bachula_gr napisała:

> PS- to ktorego czerwca/lipca bedziecie kolo nas ewentualnie?

6 lipca smile

> Na dzien dzisiejszy wyglada na to, ze do 10 lipca nie ruszymy sie stad, ale jak
            > to u nas i Grecji ogolnie...wszytsko sie moze jeszcze wydarzyc wink

Czyli Euro w Grecji zamiast lokalnie kibicować?smile
            • bachula_gr Re: Laiki agora 08.05.12, 20:42
              To najprawdopodoniej bedziemy 6-go, wraz z greckimi koszykarkami.
              Zapraszam, na parking tez wink
              Jakby co to liste brakujacych zakupow przeslij wczesniej, sie zalatwi rozne plody rolne.
    • tomaszkozlowski1 Re: Laiki agora 13.05.12, 15:14
      Marcin, dołączam do klubu miłośników laiki smile
      Uwielbiam targowiska, teraz jak byłem to "furorę" robiły na przykład całe wielkie stosy karczochów smile

Laiki w Metsovie ma mnóstwo uroku! Co do czosnku- jak byłem tam w zeszłym roku to trafiłem tam akurat na całą ciężarówkę wypełnioną czosnkiem smile Wkleiłbym tu tę fotkę ale muszę ze wstydem przyznać, że nie umiem jeszcze na forum wklejać fotki bezpośrednio do postu.Czy ktoś ma na to w miarę prostą instrukcję? smile
      No i na laiki w Metsovie słychać obok greckiego wołoski co też jest wielką frajdą smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka