hofff 08.07.08, 22:37 Wybieram się wkrótce na Thassos. Możecie coś powiedzieć o tej wyspie? Przejrzałem internet, jest ok. Interesują mnie wasze osobiste spostrzeżenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grecja-ellada Re: Thassos 09.07.08, 10:06 Hej Poczytaj proszę starsze rozmowy na tym forum. Zobaczysz, że poruszany był ten temat. Odpowiedz Link
bebiak Re: Thassos 09.07.08, 16:32 Cześć, sympatyczna to wysepka, jedna z niewielu takich, gdzie co to w zasadzie masowa turystyka dotarła ale nie zdominowała wyspy jako takiej (a to dla mnie szalenie ważne). Wyspa zielona, z bardzo przyzwoicie (przynajmniej w sezonie letnim) jeżdżącymi autobusami, których rozkłady jazdy dostosowane są również do godzin kursowania promów. Gdybym miała pojechać tam jeszcze raz wybrałabym stolicę czyli Limenas - to miejsce odpowiadało mi najbardziej ale i ja mam swoje preferencje: dworzec, najchętniej port, nieodosobniona chatka bo lubię się wieczorami/nocami szwędać i przesiadywać w kafeteriach i takie tam moje własne. Wyspa to nieduża zatem jeśli ktoś nie przepada za plażowaniem - 2 tygodnie tamże to zbyt wiele: przy takim układzie proponuje obmyśleć sobie plan zwiedzania bo na samą Thassos nawet nie jeżdżac autem to zbyt wiele. Może najbliższe wyspy typu Limnos i Samothrake (ja tak wywędrowałam---> promy z Kawali), może trochę Tracji (Xanthi - śliczne miasteczko!), na pewno Kawala, Fillippi itp miejsca. Wypoczywałam na Thassos w lipcu bodajże 2002 roku - od tamtej pory mogło się coś zmienić i to zastrzegam, ale co do zasady bardzo pozytywne wrażenia wywiozłam. Mimo drugiej połowy lipca - nie było szalonych upałów (plus jeśli się wędruje) ale bylo ciepło, a kilka razy nawet padał krótkotrwały deszcz (raz czy dwa razy chyba miało miejsce istne urwanie chmury). I jeszcze dwie rzeczy do zapamiętania: - wg mnie promem do Kavali należy płynąc z Ormos Prinou a nie z Limenas, chyba, że teraz z Limenas jest prom rzeczywiście do Kawali (kiedyś tylko wodoloty pływały ze stolicy do Kawali a prom dpo takiego maleńkiego porciku... nie pamiętam...Keramoti chyba a stamtąd busem do Kawali dość długa to wyprawa). - jeśli lubisz: co roku tamże w lato odbywa się festiwal Thassos - Fillippi i można obejrzeć jakiś dramat antyczny czy to na Thassos (właśnie w Limenas) czy w antycznym teatrze w Fillippi (choć problem tego samego dnia z powrotem na wyspę). W ramach tego festiwalu również koncerty (wiem, ze swego czasu sama Haris Alexiou występowała). Nie wiem na ile Cię to interesuje ale wspominam, bo może zechcesz popatrzeć na program i coś dla siebie znajdziesz. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link
bebiak Re: Thassos 09.07.08, 16:43 Jeszcze do zapamiętania (kiedyś wspominałam o tym ale może na innym forum) - zapomniałam: wioska Fillippi a antyczne Fillippi to dwa różne miejsca. Dojazd tamże jest prosty: autobusem z Kavali (dworzec niedaleko portu) i w sumie niedaleko się jedzie. Jak ja tam byłam wierzyłam, że na miejscu kupię sobie coś do picia no bo skoro wioska... Nie, to nie tak: wioska wioską a antyczne Fillippi to tylko świetne zresztą ruinki, dla których warto się tam wybrać ale z własnym piciem. Wtedy nie było tam żadnego miejsca, w którym można było cokolwiek kupić a w budce z biletami - tylko bilety(( Na to uczulam szczególnie, bo na tym terenie ofkors nieżle potrafi słońce dopiekać - mnie uratował kranik z wodą przy antycznym teatrze: skonana zupełnie, nie wnikając w czystość tej wody piłam bez umiaru. Zwyczajnie było mi już wszystko jedno. B. Odpowiedz Link
hofff Re: Thassos 10.07.08, 20:08 Dziękuję ci bardzo za te informacje. Za 4 godziny ruszam na lotnisko. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
amellka1 Re: Thassos 12.07.08, 15:30 Tylko pozazdrościć: autor wątku wypoczywa sobie teraz na wyspie, a mnie już zostały tylko wspomnienia. Spędziłam urlop na Thassos na przełomie maja i czerwca tego roku i bardzo mi się wysepka spodobała. Do wybrania się tam zachęcaliście mnie na tym forum ponad rok temu i muszę wszystkim za to podziękować. Choć nadal Korfu pozostaje moją ulubioną wyspą, to z przyjemnością dołączam się do głosów chwalących Thassos i nie wykluczam, że jeszcze tam wrócę. Tymczasem mam co wspominać i postaram się przygotować relację z podróży. Odpowiedz Link
logopeda9 Re: Thassos 13.07.08, 20:49 jak powiem (a raczej napiszę )że zazdroszczę to za mało..Thassos to jedno z tych miejsc do których bym mogła jeździć co rok, naprawdę zrobiła na nas piorunujące wrażenie, gdyby nie ta nieprzebrana ilość miejsc w których w Grecji nie byliśmy to zdecydowanie Thassos byłaby celem naszych wypraw, baw się dobrze, Thassos jest piękna Odpowiedz Link
panna.mig0tka Re: Thassos 15.07.08, 10:24 tasos to była moja pierwsza grecka wyspa. byłam tam hohoho, w 1996 roku pamiętam swoje rozczarowanie, że taka "niegrecka" = inna niż moje wyobrażenia (zabytki, zabytki, zabytki, zero zieleni i żar lejący się z nieba). po kilku dniach się zakochałam i miło wspominam. wyspa mała, można ją w kilka dni objechać/poznać. zielona, jak ktoś juz napisał. polecam wyprawę promem do kavali. przywiozłam sobie stamtąd miód i oliwki, których smak dotąd wspominam (i zawsze sobie z grecji przywoże oliwki thassos suszone na drzewie) i piękne kolczyki z korali, które dotąd mam i chętnie noszę. byłam we wrześniu, było już prawie po sezonie! połowa tawern nieczynna, pogoda w kratkę, cisza i spokój (co mnie wtedy akurat średnio cieszyło, bo byłam żądną rozrywek młodą dziewuszką w towarzystwie dwóch rozrywkowych koleżanek)) Odpowiedz Link