katinaki MELINA TANAGRI 11.10.09, 23:37 Wiele razy rozmawiałam z Tomkiem - i nie tylko - n/t Meliny... Czas najwyższy na rozwinięcie tematu i w tym wątku... na razie! w tym... Wiele osób zna dobrze tę artystkę, jednak nie wszyscy [Tomek z pewnością podzieli się z nami wiedzą na jej temat]... A dla wszystkich link do utworu "Aman kai pote" z jej najnowszej, jeszcze "ciepłej" - świetnej!, bardzo ciekawej płyty "MELINA TANAGRI + TO DIDIMO > DIPLO KLIK"... Melina Tanagri jest autorką lub współtwórczynią muzyki i słów do 10 z 11 utworów w/w płyty. www.youtube.com/watch?v=swWLdOwIFl8 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: MELINA TANAGRI- ukryty skarb greckiej piosenki 15.10.09, 23:54 Ech, cały tydzień w rozjazdach (i to nawet nieplanowanych- wczoraj z powodu huraganu zamiast w Gdańsku wylądowałem we Wrocławiu )- ale dziś wreszcie z radością zaglądam na forum Melina Tanagri... Kasiu, wspaniale, że ją "wrzuciłaś" do tego wątku- bardzo jej tu brakowało! Melina Tanagri nie jest gwiazdą, która stawia na flesze czy mega przeboje. Od wielu lat śpiewa i tworzy bardzo dobre piosenki w dość unikalnym stylu, który mimo, że nie gości w radiach tak często jak utwory licznych jej znajomych po fachu, przyciąga wielu wielu miłośników. Piosenki Meliny ujawniają szeroką gamę jej artystycznych zainteresowań- Tanagri współpracowała także z teatrem, kształciła się zresztą w tej dziedzinie w Londynie. Jest osobą wszechstronną- ukończyła też historię sztuki i archeologię na Sorbonie. W jej utworach (jak i w sposobie wykonania) bardzo łatwo zresztą doszukać się fascynacji Francją- w piosence greckiej nie ma dla mnie bardziej "francuskiej" artystki Zaczynała swą muzyczną karierę w końcówce lat 70. dzięki Savopulosowi, współpracowała również ze "szkołą" Chadzidakisa. Od tamtej pory dopracowała się bogatego dorobku artystycznego (a jej najnowsza płyta odniosła już duży sukces) i wiernego grona fanów, którzy bardzo lubią tę przesympatyczną, słodką Melinkę (dla przypomnienia- przepiękne greckie imię Melina pochodzi od słowa "meli" czyli miód ). Melina Tanagri to jeden z największych skarbów greckiej piosenki- kto go odkryje, cieszy się nim i nacieszyć nie może! Posłuchajmy jej jeszcze tu: "O,ti chanis" (To, co tracisz)- jedna z jej najbardziej znanych piosenek www.youtube.com/watch?v=RANC1yUYCFQ (niestety, jej inna bardzo znana piosenka "Vizakia ekso lipon"- ma w youtubie beznadziejny filmik i nie wklejam, choć piosenka piękna i porywająca) Inny bardzo znany utwór- "Thanatiforos piretos" (Śmiercionośna gorączka)- www.youtube.com/watch?v=SAM7DXHNqYE&feature=related "Ase me edo" (Zostaw mnie tu)- www.youtube.com/watch?v=VRbyHmrAPZE&feature=related "I erimos" (Pustynia)- www.youtube.com/watch?v=_FRhjkxEsP8&feature=fvw Niezwykle ciekawa piosenka pt. "Parimijes" (Przysłowia)- www.youtube.com/watch?v=xRQ3Fnw9Fhc&feature=related "Portes anichtes" (Otwarte drzwi)- www.youtube.com/watch?v=fQwcBKi-sYU&feature=related "Filenada" (Przyjaciółka)- www.youtube.com/watch?v=wbSoi6d7xN4&feature=related z nowej płyty (z zespołem Didimo)-"I kuvendes" (Pogawędki)- www.youtube.com/watch?v=fHcRqLXSKEA&feature=related także z nowej płyty (jedna z moich ulubionych nowych piosenek Tanagri )- www.youtube.com/watch?v=5O-HNjkUADk&feature=related a tu znów cofamy się w przeszłość- piekną muzykę napisała tu Eleni Karaindru!- www.youtube.com/watch?v=y-8X1bB8ZQw&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Marinela- jedna z największych legend piosenki gr. 17.10.09, 23:15 Ten wątek tak już się rozrósł a mimo to brakuje tu wciąż wielu tak niezwykle ważnych artystów... Ot, taka na przykład Marinela (Μαρινέλλα ;zapisywana przez dwa "l" ale po grecku wymawia się przez jedno)...Wielka żywa legenda greckiej sceny- jedna z największych! Debiutowała w bardzo młodym wieku u boku Steliosa Kazandzidisa (byli małżeństwem, potem rozeszli się) już pod koniec lat 50. Od tamtej pory stale obecna na scenie, wyśpiewała mnóstwo piosenek. Choć sama przyznała ostatnio w wywiadzie, że nie miała tyle szczęścia co np.Viki Moscholiu- nie wyśpiewała aż tylu ponadczasowych przebojów, to wiele z jej wykonań pozostaje bardzo żywych do dziś. Wciąż wydaje też nowe płyty, które nadal cieszą się niemałym zainteresowaniem- może głos Marineli stracił dziś już część swego blasku z przeszłości ale mistrzowski sposób wykonania pozostał! Marinela gości do dziś na wielu bardzo ważnych koncertach i uważana jest za jedną z największych gwiazd muzyki Grecji. Jej recitale wysprzedane są zwykle co do jednego biletu. Wielki, pełen piękna i godności głos Hellady, który stale nam towarzyszy... Posłuchajmy niektórych z jej kochanych i śpiewanych do dziś piosenek- "Na mi chathis pote apo ti zoi mu" (Nie zniknij nigdy z mojego życia) - www.youtube.com/watch?v=T1DjHo-ylh0 "Ja kita me sta matia" (Patrz mi w oczy)-jeden z największych przebojów Marineli-(rytm i taniec chasapiko)- www.youtube.com/watch?v=AvEl723rMn8&feature=related Czułe chasapiko (jak zwykle przepiękny tekst Lefterisa Papadopulosa) "Ama dite to fengari" (Jeśli zobaczycie księżyc)- www.youtube.com/watch?v=saxkz8c1zKg&feature=related Wielkie, absolutnie wielkie wykonanie "Anikse petra" (Otwórz skałę)- moim zdaniem jedno z najszlachetniejszych zeibekika, jakie narodziły się w Grecji- www.youtube.com/watch?v=hiVJoS_eQtQ&feature=related Ogromny przebój "Stalia stalia"- piękne chasapiko- (tu w oryginalnej wersji filmowej)- www.youtube.com/watch?v=w-FUcCSvf9g&feature=related "Piretos" (Gorączka)- www.youtube.com/watch?v=vuNVCC6M52Q&feature=related "Kamnia fora" (Pewnego razu)- www.youtube.com/watch?v=rKA9iNQ0bik Bardzo ładny duet z Andonisem Kalojanisem- "S'agapo" (Kocham Cię; jedna z wielu prześlicznych kompozycji Mariosa Tokasa, którego pożegnaliśmy w zeszłym roku...)- www.youtube.com/watch?v=RiP5KjR6qPQ W duecie z Tolisem Voskopulosem- "Prin chathi to oniro mas" (Zanim zgaśnie nasz sen)-zeibekiko- www.youtube.com/watch?v=GXG6H08AVIQ&feature=related Filmowy przebój "Dozmu t'athanato nero" (Daj mi wody nieśmiertelności)- www.youtube.com/watch?v=x3z_yeW-br8 Wspólne występy Marineli i Kostasa Chadzisa w połowie lat 70. zapisały się złotymi zgłoskami w historii greckiej muzyki- płyta koncertowa z tych koncertów jest jedną z najlepiej sprzedających się płyt w historii Grecji- tu 4 piosenki z tego recitalu- www.youtube.com/watch?v=UqAIrzDUuaw Duet z Jorgosem Dalarasem (często spotykają się razem na scenie)- "To pepromeno" (Los)- www.youtube.com/watch?v=LlkofBtlKD8 Porywające "Mia chameni Kiriaki" (Stracona niedziela)- duet z Chadzisem- www.youtube.com/watch?v=CQyIgAv6kF8&NR=1 "Ja senane boro" (Dla Ciebię mogę)- www.youtube.com/watch?v=T1TMtncsdm0&feature=related "Me pniji tuti i siopi" (Ta cisza odbiera mi oddech)-inne bardzo ładne i bardzo znane chasapiko (muzyka Janisa Spanosa)- www.youtube.com/watch?v=-agzS5rsR4s&feature=related "Pali tha klapso, pali tha jelaso" (Znów zapłaczę, znów się zaśmieję)- www.youtube.com/watch?v=KN9BCc4RE9c&feature=related Live z 2006 r.- "Mia kiriaki" (Pewnej niedzieli)- www.youtube.com/watch?v=NfQjdOch4_g&feature=PlayList&p=B71FD74C26B20423&playnext=1&playnext _from=PL&index=10 (długi link, chyba nie będzie aktywny, musicie go przekleić oddzielnie do wyszukiwarki, warto ). W duecie z Charis Aleksiju- "Pera apo ti thalasa" (Dalej niż morze)- w oryginale śpiewała to Viki Moscholiu-wykonanie pochodzi z wielkiego koncertu jej poświęconego- www.youtube.com/watch?v=5y_i3_JPEdE&feature=related W wielkiej piosence Manosa Chadzidakisa- "O tachidromos pethane" (Umarł listonosz; jako pierwsza piosenkę tę wyśpiewała Zoi Fitusi)- www.youtube.com/watch?v=p7zC_8ZMj_Q A tu w całej "wiązance" piosenek Chadzidakisa- www.youtube.com/watch?v=HDdXw6IZ-lU Także w piosence Chadzidakisa- duet ze Steliosem Kazandzidisem- bardzo wzruszająca piosenka "O kir Andonis" (Pan Antonis)- www.youtube.com/watch?v=kQX4XxgovUs&feature=related Z innych wspólnych występów Steliosa i Marineli- www.youtube.com/watch?v=iCts6Jtzwp8&feature=related W wykonaniu pieśni "Omorfi poli" (Piękne miasto) Mikisa Theodorakisa- www.youtube.com/watch?v=Sm9rVuHs9jI "Tha'thela na isun" (Chciałabym abyś był...)- www.youtube.com/watch?v=wLvjX67WjvI "Simera" (Dziś)- www.youtube.com/watch?v=ZkU2eGZdksY&feature=related Inny wielki filmowy przebój "Zografizmena sto charti" (Namalowane na papierze)- www.youtube.com/watch?v=GR9A7h6XtCs "Apopse se thelo" (Dziś wieczorem Cię pragnę)- www.youtube.com/watch?v=tOMhCugypDw&feature=related "Esena den su aksize agapi" (Nie zasługiwałeś na miłość)- www.youtube.com/watch?v=A1OyqqD6prs Jedna z najnowszych piosenek z ostatnich lat-"Jalini kardia" (Szklane serce)- Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Marinela- cz.II 17.10.09, 23:16 Jedna z najnowszych piosenek z ostatnich lat-"Jalini kardia" (Szklane serce)- www.youtube.com/watch?v=PWW38Teui_E&feature=related I także dość niedawna piosenka (z 1997 r.-biorąc pod uwagę od jak dawna śpiewa Marinela, to niedawna )- bardzo ładne, nostalgiczne zeibekiko "Vasanizmeni Kiriaki" (Bolesna niedziela; Marinela lubi śpiewać o niedzielach...)- www.youtube.com/watch?v=6oW0QafFd8o&feature=related Live- z wielkiego koncertu poświęconego Steliosowi Kazandzidisowi, na którym dane mi było znaleźć się przed miesiącem- duet z Dimitrisem Mitropanosem- "Mia palia istorija" (Dawna historia)- www.youtube.com/watch?v=Z7ENSc2AeUo Na koniec niezwykle poruszający, mniej znany utwór, "To grama ap'to metopo" (List z frontu), nazwiązujący do greckiej wojny domowej- www.youtube.com/watch?v=EQlCtOvt9Ok Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Bracia Charis i Panos Katsimichas 25.10.09, 15:19 Doprawdy nie wiem ile czasu musi minąć, abyśmy zgromadzili w tym wątku wszystkich chociaż najbardziej znanych greckich artystów. Bogactwo muzyki Hellady przyprawia mnie o zawrót głowy od lat ale to piękne! Dziś wkleję tu trochę piosenek legendarnych już braci Katsimichas. Charis i Panos debiutowali razem w dyskografii w 1985 r. płytą "Zesta pota" (Gorące napoje). Bardzo szybko zachwycili Greków nastrojowymi wykonaniami, znakomitymi tekstami, świeżym powiewem wspaniałego zespolenia muzyki artystycznej, delikatnego rocka czy bluesa. Wydali razem 10 bardzo popularnych płyt (w 1997 r. ich kolekcja "Paralili diskografija" zyskała status multiplatyny). W 2002 r. ogłosili sceniczne rozstanie. Od tamtej pory Charis zamilkł (od lat zmaga się niestety z nowotworem), Panos występuje co jakiś czas a w 2004 r. wydał bardzo udaną płytę "I balandes ton polikatikijon" (Ballady kamienic). A oto niektóre z ich najbardziej kochanych piosenek: "Pios ti zoi mu kiverna" (Kto rządzi moim życiem)- muzykę napisał Mikis Theodorakis!, wspaniały tekst Manosa Elelftheriju, dla mnie jedna z bardziej przejmujących piosenek Grecji- www.youtube.com/watch?v=XQ9ckOVl3jc&feature=fvw "Nichtose nichta" (Nocy zapadnij)- www.youtube.com/watch?v=zNJNKUFU2RE "Mi jirisis" (Nie wracaj)- jeden z greckich przebojów wszech czasów- www.youtube.com/watch?v=5SgyfusISKE&feature=related "Ela st'oniro mu" (Chodź do mojego snu)- www.youtube.com/watch?v=LcAiuV4PGRc&feature=fvw "Prosopikies optasijes" (Osobiste wizje)- www.youtube.com/watch?v=FSyRqmWpJLM&feature=related "Jela puli mu" (Śmiej się ptaku)-ach, jedna z kilku najpiękniejszych ich piosenek- www.youtube.com/watch?v=8il-w5X4afw&feature=related Wspólny przebój z zespołem Pix Lax- www.youtube.com/watch?v=8OQc675UogI&feature=related "Jirizo tis plates mu sto melon" (Odwracam się od przyszłości)- www.youtube.com/watch?v=Q5AWmLBDB9E&feature=related "Kalo taksidi" (Dobrej podróży)- www.youtube.com/watch?v=kS90gE_CXuM&feature=related Wielkie i słynne wykonanie słynnej pieśni "Thesaloniki" (skomponował ją Thanos Mikrutsikos)- www.youtube.com/watch?v=vHof_PY7DsI&feature=related "Erotiko kalezma" (Miłosne wezwanie)- do poezji Menelaosa Lundemisa- www.youtube.com/watch?v=_RKt7AUo3_o "Markos kie Ana" (Marek i Anna)- www.youtube.com/watch?v=aymJFM_h_T4&feature=related Wykonanie live- "Fanis"- www.youtube.com/watch?v=6xqwmjDKmtw&NR=1 "Dozmu to psema su" (Daj mi swe kłamstwo)- www.youtube.com/watch?v=A5wgynL60mA&feature=related "Ja ena komati psomi" (Dla kawałka chleba)- www.youtube.com/watch?v=PSUKPc9kXLE&feature=related Live-Panos Katsimichas w "Rita Ritaki"- www.youtube.com/watch?v=aohP_WA-OzE&feature=related "Schima logu" (Kształt słowa)- www.youtube.com/watch?v=AN582TebIYM&feature=related "Kapu se ksero" (Skądś Cię znam)- www.youtube.com/watch?v2HZDm9N64E&NR=1 "Platija Asomaton" (Plac Asomaton)- www.youtube.com/watch?v=IHkaTXx5IxQ&feature=related "To koritsi me ta spirta" (Dziewczynka z zapałkami)- www.youtube.com/watch?v=LbmvIOeZkkU&feature=related i jeszcze jedna piękna,nastrojowa piosenka- www.youtube.com/watch?v=k42Edw7dLNA&feature=related I na koniec ze wspaniałej płyty, którą bracia Katsimichas poświęcili kalikandzari- czyli greckim elfom/trolom, które na Boże Narodzenie wychodzą spod ziemi, by płatać ludziom różne figle- www.youtube.com/watch?v=-qlAzY8mQuQ&feature=fvw Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Marija Dimitriadi-pożegnanie niezwykłej pieśniarki 30.10.09, 22:41 Takie trochę nostalgiczne dni teraz nadchodzą- polski to zwyczaj ale postanowiłem tu na naszym Forum tak po polsku w ten czas pożegnać pewną szczególną grecką piosenkarkę, którą straciliśmy w tym roku... Marija Dimitriadi była wspaniałą artystką, pełną "płomienia" i liryzmu jednocześnie, znaną z zaangażowanych (często politycznie) pieśni (bardzo znanych do dziś), do których muzykę pisali tak wspaniali kompozytorzy jak Mikis Theodorakis, Thanos Mikrutsikos czy Janis Markopulos. Urodziła się w 1951 r. w ateńskiej dzielnicy Tavros. W piosence zaistniała w latach 70., później powróciła w latach 80.Ostatnią nową płytę wydała na początku obecnej dekady. Była siostrą innej znanej wykonawczyni- Afroditi Manu i pierwszą żoną znanego muzyka i prezentera- Andreasa Mikrutsikosa, którego poznała podczas słynnych wydarzeń na Politechnice Ateńskiej w 1974 r. Zmarła w tym roku na bardzo rzadką chorobę płuc. To największa strata dla greckiej piosenki w ostatnich latach... Niezłomny głos, tak jak mało który związał się z tym szczególnym dla Greków i nie tylko słowem- WOLNOŚĆ... A tak śpiewała: Niezwykła pieśń Theodorakisa- "To treno fevji stis okto, taksidi ja tin Katerini" (Pociąg do Katerini odjeżdża o ósmej)- w tekście mowa też o listopadzie, piosenka dobra na nadchodzący czas- www.youtube.com/watch?v=6M_Bv0idI0Y Inna wielka pieśń "Ana, min kles" (Anno, nie płacz)- muzyka Thanos Mikrutsikos- do tłumaczenia tekstu Bertolda Brechta- www.youtube.com/watch?v=r2P-5bI3veU&feature=related Przepiękna, chętnie śpiewana do dziś ballada "Ena proino" (Pewnego ranka; znana też jako Annabel)-muzyka Stavros Ksarchakos (piosenka pochodzi z filmu znanego reżysera Vasilisa Jeorjadisa)-to pierwszy wielki przebój Marii Dimitriadi- www.youtube.com/watch?v=yoKnJ4F4-Cc&feature=related "S'anazito" (Szukam Cię)-muzyka Janis Spanos- www.youtube.com/watch?v=34UJZ0nlk60&feature=related "Isuna fengari" (Byłeś księżycem)-muzyka Jorgos Stavrianos- już raz wkleiłem tę przepiękną piosenkę ale tu także nie może jej zabraknąć- www.youtube.com/watch?v=s2MZCyeiCV8&feature=related I w innej przewspaniałej piosence Stavrianosa- "O kaimos tis fisarmonikas" (Płacz harmonijki)- www.youtube.com/watch?v=lQQOh9uW7Kg&feature=related "Mirizi o kozmos jasemi" (Świat pachnie jaśminem)- muzyka Manos Chadzidakis- www.youtube.com/watch?v=rHvnUzGYIIk&NR=1 "Thalasa platia" (Szerokie morze)- muzyka Manos Chadzidakis- www.youtube.com/watch?v=r9oOIBsdv4M&feature=related "I balanda tis nichtas" (przepiękna- "Ballada nocy")- muzyka Thanos Mikrutsikos- na podstawie tekstu średniowiecznego pisarza hiszpańskiego Lope de Vega- www.youtube.com/watch?v=kIEOWBdoNhU "Ja sena" (Dla Ciebie)- duet z Vasilisem Papakonstandinu- www.youtube.com/watch?v=rOOsjrGjg-s&feature=related "Ja tin Eleni" (Dla Eleni)- muzyka Manos Chadzidakis- www.youtube.com/watch?v=pGY7rW5ZBnQ&feature=related w pieśnach Mikisa Theodorakisa- www.youtube.com/watch?v=jqEfXYKIlzs&NR=1 www.youtube.com/watch?v=2uyV5aMmXAQ&feature=fvw www.youtube.com/watch?v=ImimvEuvRjc&feature=related www.youtube.com/watch?v=YltjBONMwE4&feature=related czy w znanym utworze Janisa Markopulosa- www.youtube.com/watch?v=xCHrq7W6frA&feature=related Live-"Mia thalasa mikri" (Małe morze) Dionisisa Savopulosa- www.youtube.com/watch?v=GGVTirQazt8 Poruszające "Ise i Preveza, ta Janena kie to Kilkis" (Jesteś Prevezą, Janena i Kilkisem- to nazwy greckich miast)-muzyka Thanos Mikrutsikos- www.youtube.com/watch?v=lP2Bm6sFGlc&feature=related I jeszcze Mikrutsikosa- "I pio omorfi thalasa" (Najpiękniejsze morze)- www.youtube.com/watch?v=tfRA1qk6t18&feature=related "I jerondi" (Starcy)-ze słynnej płyty Mikrutsikosa poświęconej wyspie Makronisos (miejsce zesłań politycznych i tortur w powojennej Grecji aż do lat 70.) www.youtube.com/watch?v=mha2LI8216c&feature=related Live- "T'asteri tu voria" (Gwiazda północy)-muzyka Manos Chadzidakis- www.youtube.com/watch?v=uRT05xsrwqE&feature=related Live- "Dromi palii" (Drogi z przeszłości)- www.youtube.com/watch?v=8vdbsu3GFxw&feature=related wzruszające wykonanie (mimo nie najlepszej jakości dźwięku) znanej piosenki Mikisa Theodorakisa z jego urodzinowego koncertu (na 80 urodziny) w Chania w 2005 r.- www.youtube.com/watch?v=EjUxmvfXGc0&feature=related I w jeszcze jednej bardzo wyjątkowej pieśni Mikisa- "T'aspro ksoklisi" (Biały kościółek)- www.youtube.com/watch?v=r80AxwRTpWw "Tus echo varethi" (Znudziłam się nimi)- mocny filmik, który udowadnia, że wykonania Dimitriadi pasują jako komentarz do spraw dzisiejszych... www.youtube.com/watch?v=LBhv9TnUOpw&feature=related i na koniec- www.youtube.com/watch?v=J9fj65eIh4o&feature=related Καλό ταξίδι, Μαράκι... Odpowiedz Link
dslr Giannis Ploutarxos - Monos arga mesanyxta 03.11.09, 19:38 A mnie się baaardzo podoba ten utwór Usłyszałem to pierwszy raz 2 lata temu w Helladzie www.youtube.com/watch?v=3jIrsvBpcWs Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Lolek :-) 11.11.09, 12:38 "Bolek i Lolek" to kreskówka do dziś popularna także w Grecji!- najpierw jeden z greckich zespołów muzycznych zainspirował się tymi imionami, przyjmując dla siebie nazwę "Bolek kie Lolek", teraz Janis Anagnostatos, niegdyś z nimi grający, wydał swą pierwszą znakomitą płytę pod pseudonimem Lolek! Kto wie czy nie zostanie w Grecji okrzyknięty najciekawszym debiutem tego roku- i znów- po także prezentowanej w tym wątku Monice, bardzo ciekawy artysta nadchodzi ze sceny anglojęzycznej, na której w ostatnich kilkunastu latach panowała w Grecji duża "posucha". Lolek jest kolejnym artystą, który marzy o uznaniu wykraczającym poza brzegi Morza Egejskiego i prezentuje płytę "Alone", z wyraźnymi artystycznymi wpływami Leonarda Cohena, Nicka Cave'a, Johna Lennona czy katalońskiego Lluisa Llacha. W produkcję tej płyty zaangażowany był sam Greg Calbi z Nowego Jorku, znany ze wsparcia dla Davida Bowie czy Boba Dyllana. Lolek jest autorem muzyki i tekstów, gra też na gitarze, basie i akordeonie. Myślę, że w najbliższych latach będziemy o nim słyszeć coraz więcej i więcej... "Have you noticed?"- www.youtube.com/watch?v=aeOmZbvyGpY "Now cry!"- www.youtube.com/watch?v=p0JxhcqGLAE&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Eleni Dimu 21.11.09, 23:31 Dziś na naszej liście charakterystyczny głos Eleni Dimu -można go określić mianem "stalowy", "patynowy", "metaliczny" a także "przepalony" Mnie ten głos się podoba. Eleni Dimu stała się szeroko znana na greckiej scenie w latach 80., dziś występuje rzadziej niż kiedyś ale co parę lat wydaje kolejną płytę, udaje się jej przy tym zaskakiwać. Posłuchajmy niektórych z jej najbardziej znanych piosenek: "Den me niazi" (Nie interesuje mnie)- www.youtube.com/watch?v=sASRnQP-Q9s "Aku lipon" (Posłuchaj więc)- www.youtube.com/watch?v=yU2zl5Xvhtw&feature=related "Mia stigmi paniku" (Chwila paniki)- www.youtube.com/watch?v=bWUWm2FA1YA "Prosopika" (Osobiście)- www.youtube.com/watch?v=haPT40No-UE "Ta'cho vri me ton eafto mu" (Dogadałam się z moim "ja")- www.youtube.com/watch?v=BTbmo7g4RWo "I zoi ine jineka" (Życie jest kobietą)- www.youtube.com/watch?v=Mnrb23DIaCA "Pare me" (Zabierz mnie)- www.youtube.com/watch?v=7yR3BRG25k4 "Pseftra zoi" (Kłamczucha życie)- www.youtube.com/watch?v=CX1yiQOSJ4M "Psakse, den tha me vris" (Poszukaj, nie znajdziesz mnie)- www.youtube.com/watch?v=ZwCqnZL_2U4 "Etimazo taksidi" (Przygotowuję się do podróży) www.youtube.com/watch?v=KnFW4Bw4sgo "Tragudaki jenethlijon" (Piosenka urodzinowa)- www.youtube.com/watch?v=hWbs1VgTkhk a teraz dość ciekawe wykonanie (ale chyba nie dorównuje oryginałowi)- www.youtube.com/watch?v=oRI6Kgx4w7Q&feature=related I przepiękne wykonanie piosenki sprzed lat (autorstwa Dimosa Mutsisa)- "Mi mu chtipas ta mesanichta tin porta" (Nie pukaj do mych drzwi o północy)- www.youtube.com/watch?v=FYw5B6rD8Og Odpowiedz Link
tonle Mitropanos :) 26.11.09, 23:05 jak się nie zna to się odkrywa ...więc...nie znałam, a przypadkiem trafiłam na youtube, nawet nie wiem na jakie hasło Roza nawet nie wiem o czym piosenka, ale piękna! więc chyba ciągnie w dobrym kierunku! a potem szukam na forum w wyszukiwarce, i same pochwały i kultowe, heh, to mam nosa www.youtube.com/watch?v=hWKEltZAU8U&feature=related głos pikęny, ciekawy, ale i opracowanie instrumentalne, baaardzo przyjemne. Najpierw się zastanawiałam czym oni w niego rzucają, a potem patrzę - cała scena róż! No coś pięknego!!!!! Ale się zupełnie nie dziwię (ja bym Cesarii Evorze narzucała, też jak wino!, a głos piękny) Tylko...ciekawa jestem, czy to faktycznie gatunek - Laiko? chyba, że nie modern? bo patrzyłam w słowniku, i czytam, że to połączenie tradycyjnej muzyki miejskiej, z nowoczesną muzyką zachodnią (pop, dance), a tutaj mi jakoś nie pasuje! a i artyści wypisani na wikipedi, to raczej raczej reprezentanci popu, w róznych odmianach. cd. w muzyce bałkańskiej Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Mitropanos :) 28.11.09, 00:20 Duża część repertuaru Mitropanosa (w tym "Roza") to klasyczne laiko. Słowniki często piszą niestety większe lub mniejsze bzdurki. Laiko nie jest połączeniem tradycyjnej muzyki miejskiej z zachodnim popem- laiko jest właśnie czystą tradycyjną muzyką miast Grecji, wywodzącą się wprost z rembetiko. Prawdziwe rembetiko było jednak bardzo niszowe (w dużym uproszczeniu- pieśni "półświatka"), laiko zaś dotyczy szerokich "mas" i ma o wiele bogatszą tematykę. Dziś autentyczne rembetika już nie powstają, autentyczne laika powstają zaś nadal (i to w dużych "ilościach"). Z kolei komercyjne połączenie laiko+pop ma w Grecji różne nazwy- "laikopop", "elafrolaiko" (ale w tym przypadku tylko część, bo elafrolaiko też ma w sobie różne "trendy"), "moderno laiko" lub "sinchrono laiko"- takie nazwy funkcjonują wymiennie. A "Roza"- piękna, nic dodać nic ująć, to jedno z największych zeibekika (zeibekiko- rytm i taniec na 9/8) jakie powstały w muzyce greckiej. Do wątku "bałkańskiego" postaram dopisać się w weekend Teraz już zmęczenie wzywa mnie do łóżka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Dionisis Theodosis 29.11.09, 17:26 Dionisis Theodosis urodził się w 1958 r. w Iraklio na Krecie, w piosence debiutował w początkach lat 80., zyskując sporą popularność dzięki pięknemu męskiemu głosowi i niegwiazdorskiemu stylowi bycia (ludzie szybko go polubili). Nie zdążył zaprezentować wszystkiego czego pragnął osiągnąć w piosence. Po trzyletnich zmaganiach z nowotworem, odszedł w październiku 1993 r. W ciągu ośmiu lat muzycznej drogi współpracował z największymi- Dalarasem (bardzo się przyjaźnili), Spanosem, Chadzinasiosem, Aleksiju, Protopsalti, Galani, Tsanaklidu, Peni Ksenaki...Śpiewał gościnnie na szeregu płyt, w 1990 r. wydał też swą pierwszą (i ostatnią) płytę osobistą z muzyką wybitnego Thanosa Mikrutsikosa. Moja najukochańsza piosenka Theodosisa to "O erotas tis Kiriakis" (Miłość niedzieli) z niezwykłą, naprawdę niezwykłą muzyką Janisa Spanosa- www.youtube.com/watch?v=coUYUNYnKJw&translated=1 Niektóre inne znane piosenki z jego repertuaru: "Oso kratai enas kafes" (Ile trwa jedna kawa)- www.youtube.com/watch?v=amV6HypxZxk&feature=related "Etsi s'agapisa" (W ten sposób Cię pokochałem)- www.youtube.com/watch?v=3M_VRK9IwsE&feature=related "Ki olo ego perimena" (I cały czas czekałem)- www.youtube.com/watch?v=_dQCA_GHLAA&feature=related "Enas stichiomenos pirgos" (Wieża, w której straszy)- www.youtube.com/watch?v=LqRUQTLsOcg&feature=related I na koniec piękna "Stara fotografia"- www.youtube.com/watch?v=MTZ_OHa82kk&feature=related Odpowiedz Link
tonle składanka Made in Greece? 30.11.09, 19:15 Znalazłam takie cd - składankę różnych utworów greckich, z opisem: """""" Prawie każdy z milionów turystów odwiedzających rok-rocznie Greckie Wyspy, zachowuje na długo wspomnienia zachwycającego piękna tych okolic. Niestety dla większości mieszkańców centralnej Europy muzyka Grecji wciąż pozostaje swoistą "ciemną stroną księżyca", której nie udało im się dostrzec. Muzyka kojarząca się z Grecją to wciąż symbole "starej generacji" - Mikis Theodorakis, Nana Mouskouri, bądź też polska twarz - Eleni... Oryginalna grecka muzyka, zarówno w wersji klasycznej, ale też i współczesnej, to wciąż "biała plama", dla większej części młodszej generacji Zachodu. Dlatego wielkie wyrazy wdzięczności należą się niestrudzonej DJ Gulbahar Kultur, prezenterce kultowej radiostacji "Funkhouse Europa" i ekspertce współczesnej muzyki - od Bałkanów po cały Orient (autorce kompilacji Asian Garden, Oriental Garden, Gypsy Garden, Made in Turkei i wielu innych), która poświęciła wiele miesięcy na nawiązanie kontaktów z najciekawszymi twórcami greckiej sceny i w ostateczności na kompilację niniejszego, 2-płytowego albumu. "MADE IN GREECE" prezentuje (w koniecznym skrócie) różne oblicza współczesnej greckiej kultury muzycznej - od antycznych korzeni, etnicznych akcentów, folku, po wiele współczesnych gatunków reprezentowanych przez greckich artystów, takich jak - hip hop, reggae, dub, elektronika, rock, R&B czy pop... """ [ 1 ] 1.Diki Moa Ine I Ellas Salto Orientale 2.Ida S Dactyls Daemonia Nymphe 3.To Tragoadi Ton Gifton Eleni Vitali 4. Niki Tramba / Ross Daly / Labyrinth 5.Jade Harri Kakalli 6.Tis Diskoles Stig Natassa Theodoridou 7.Kalantzopoalos, Panagiotis / Papazoglou, 8.Method - Life III George Theodorakis 9.S Agapao Eleni Karousaki 10.Stin Akri Tis Gis Onar 11.Cranistor [Remix] Bz Jam / Jessi Kah 12.Ki Ego Prospatho Eleni Peta 13.Magikos Choros Trifono 14.Telos Dios Telos Notis Sfakianakis 15.Ego Moro Mou [Album Version] Anna Vissi 16.Deja Vu Scopitone 17.Kyma Palyrria 18.Liquid Breathe Cyanna 19.Strefi Mikis Theodorakis 20.Evening Maria Farantoari [ 2 ] 1.Kobani Uzma 2.Dove Ti Trovo Sotis Volanis / Dnl 3.Ksiphios Mesa Sta Onira Terror X Crew 4.Galazio Ke Lefko 93/186 BP Kati Garhi 5.Se Peera Sovara Michael Charbel 6.Dervisis Dimitri Galani 7.Time Has Passed Locomondo 8.Zoi Parastasi Nama 9.Ti Pineis Zig Zag 10.Chicalata Yiorgos Xanthiotis 11.Dantis, Christos Duet With Paparizoa, El 12.Portokalogloa, Nikos / Arvanitaki, Eleft 13.Parenergies Angela Dimitrioa 14.Min Girnas Alekos Zazapoalos 15.Apo Kseno Meros Nitsa Tsitro 16.Ta Pedia Tis Amynas Stavros Xarchakos -------------------------------------- Ciekawa jestem opinii, czy to dobra (jeśli chodzi o artystów, których nie znam) kompilacja, przegląd muzyki popularnej? (czy bardziej w stylu greckie "disco polo" Odpowiedz Link
tonle Natasa Theodoridou-Tis dyskoles stigmes 30.11.09, 19:18 jeden utwór znalazłam - przyjemne www.youtube.com/watch?v=Xel6E7jlCmM Odpowiedz Link
tonle Antzela Dimitriou - Kane Stin Akri 30.11.09, 21:01 www.youtube.com/watch?v=5rMiFwFArT4 ładny utwór oczywiście nie rozumiem słów poza - Hang On 'Till The End i Parakalo Odpowiedz Link
tonle Ρουμάνικη ρα 30.11.09, 21:04 www.youtube.com/watch?v=-kQgygAZ4bQ Iwan Komarenko (bez Delfina) - skrzypce Leon Zawodowiec (aka Jean Reno) - perkusja )) poważnie - młody grecki skrzypek. 3:45 - polecam!!!!! How can he make his violin sing like a sweet bird? Magical! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: składanka Made in Greece? 30.11.09, 21:31 To będzie moje czysto subiektywne zdanie - patrząc na zestaw artystów i samych utworów, to takie muzyczne "mydło i powidło"- to znaczy od skrajnego kiczu po prawdziwe perły (na dodatek w nazwach i nazwiskach mnóstwo przekręceń) W każdym razie - moim zdaniem- przez internet można sobie zamówić z greckich sklepów internetowych o wiele piękniejsze składanki, choćby z popularnej i dobrej serii "Na brzegu piosenki"- Στου τραγουδιού την όχθη Pozdrawiam Odpowiedz Link
katinaki Re: składanka Made in Greece? 30.11.09, 21:55 tomaszkozlowski1 napisał: > To będzie moje czysto subiektywne zdanie - patrząc na zestaw > artystów i samych utworów, to takie muzyczne "mydło i powidło"- to > znaczy od skrajnego kiczu po prawdziwe perły (na dodatek w > nazwach i nazwiskach mnóstwo przekręceń) > W każdym razie - moim zdaniem- przez internet można sobie zamówić z > greckich sklepów internetowych o wiele piękniejsze składanki, choćby > z popularnej i dobrej serii "Na brzegu piosenki"- Στου ` > 4;ραγουδιού > την όχθη > > Pozdrawiam Zgadzam się z Tomkiem w 200% Pozdrawiam również... Odpowiedz Link
takis3 ti na po ..katapliktiko -Kotsiras 02.12.09, 20:51 wspanialy glos,swietna muzyka,super tematyka,perfekcyjne video- idealna symbioza ,sami ocencie www.youtube.com/watch?v=Zrl9M2QpU4U Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: ti na po ..katapliktiko -Kotsiras 04.12.09, 23:26 Taki mou! Jak my już dawno Cię nie widzieliśmy na Forum! Super, że znów jesteś! Podrzuciłeś linka do tak ładnej piosenki z PRZEPIĘKNYM amatorskim wideo, idealnie zgranym z czułym tekstem. Ta piosenka była sporym przebojem, często leciała w radiach i nadal ją można usłyszeć. Ale jakoś nie zwracałem na nią dużej uwagi a dzięki Tobie doceniłem Pozdrawiam! Odpowiedz Link
tonle Re: ti na po ..katapliktiko -Kotsiras - dzięki! 05.12.09, 19:53 takis3 - masz "ucho"! faktycznie - piosenka baardzo fajna! wszystko pasuje jak w zegarku...najlepsze, że posłuchałam kilka razy, i teraz chodzi po głowie - wyjątkowo chwytliwa melodia (choć przyznam, że posłucham inne piosenki artysty i na razie ta mi się podoba) oczywiście słów - ni panimaju ... ale na pewno pozytywna Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Melina Aslanidu 05.12.09, 22:23 W greckiej piosence nie brakuje śpiewających Melines- po Melinie Merkuri, Melinie Kana, Melinie Tanagri, pora na Melinę Aslanidu. Ta pochodząca z Salonik piosenkarka o lekko płowym, bardzo ładenj barwy głosie, debiutowała na początku lat 2000-nych, dzięki bardzo udanemu coverowi starej piosenki laiko "Ti su'kana kie pinis" - "odnowione" wykonanie tej piosenki stało się po raz kolejny wielkim przebojem a zespół I Apenandi, którego Melina była gwiazdą, zyskał wielką popularność. Zespół szybko zakończył działalność i obecnie oboje jego piosenkarzy- Melina Aslanidu i Fotis Theodoridis, kontynuują solowe kariery, przy czym Melinie udało się "przebić" do "pierwszej ligi" i zyskać już dużą popularność (w tym roku latem śpiewała z Eleftheriją Arvanitaki!). A śpiewa tak: Moja absolutnie najbardziej ulubiona piosenka Meliny Aslanidu- "Ne tha po" (Tak, powiem) z jak zwykle fajnym, "akrobatycznym" tekstem Liny Nikolakopulu, porywającą melodią- kilka lat temu piosenkę tę można było usłyszeć w Grecji na każdym rogu- www.youtube.com/watch?v=lSHyiElnj9g A od tego wykonania wszystko się zaczęło...: www.youtube.com/watch?v=s0XqIL6P1Ks&feature=fvw I drugie bardzo znane wykonanie Meliny w starej, pięknej piosence- o ile dobrze kojarzę, jako pierwsza śpiewała ten utwór jeszcze w latach 50. Ana Chrisafi- "To parelthon thimithika" (Przypomniałam sobie przeszłość)- co tu powiedzieć- nastrój Grecji po prostu...- uwielbiam to wykonanie!- www.youtube.com/watch?v=FjN6ZqfvWzg "To lathos" (Błąd)- jeden z jej największych przebojów- rytmiczne chasapiko- www.youtube.com/watch?v=8Ghnk0rlBiY "Poso poso" (Ile ile)- www.youtube.com/watch?v=EGi0D0Dc498 "Eksomolojisi" (Spowiedź)- www.youtube.com/watch?v=JYZbYZAQqaA Delikatne "Pai kieros" (Mija czas)- www.youtube.com/watch?v=8kE21ZFeeAY&feature=related "Me dio gatus parea" (W towarzystwie dwóch kotów)- "Na thimase" (Abyś pamiętał)- www.youtube.com/watch?v=3vu6_dsNNAA&feature=related "Na thimase" (Abyś pamiętał)- www.youtube.com/watch?v=3vu6_dsNNAA&feature=related Live- "Tifles elpides" (Ślepe nadzieje)- bardzo znane zeibekiko po raz pierwszy śpiewane przez Melinę Kana, a tu przez inną Melinę- obie artystki współpracowały już też zresztą razem www.youtube.com/watch?v=8QTILpOeSyM Inny popularny radiowy przebój- "Osa den su ipa" (To czego Ci nie powiedziałam)- www.youtube.com/watch?v=MYszkgTALkM&feature=fvw "Aorati pliji" (Niewidzialna rana)- www.youtube.com/watch?v=bFbgQyqA2Vk Live- w dość starej piosence "M'afises san Poli" (Porzuciłeś mnie jak Miasto)-w oryginale śpiewa to Charis Aleksiju- www.youtube.com/watch?v=bsUMZNSNL30 Odpowiedz Link
m.c.r Alkinoos Ioannidis 09.12.09, 22:21 Zdaje się, że nikt nie wspominał o nim w śpiewającym wątku. Αλκίνοος Ιωαννίδης - wokalista, którego piosenka (moim zdaniem bardzo ładna) www.youtube.com/watch?v=jZXrqYu5tsQ&feature=related www.youtube.com/watch?v=HxWU4ZNjJro służyła mi za warsztat do nauki nowych słówek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Alkinoos Ioannidis 20.12.09, 12:49 Cześć, jak najbardziej o nim było - forum.gazeta.pl/forum/w,37196,83625298,93388304,Alkinoos_Ioanidis_.html Ale fajnie, że przywołałeś go jeszcze raz! Alkinoos jest niesamowity, nigdy go za mało! Pozdrawiam przedświątecznie, Tomek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Alkinoos Ioannidis 20.12.09, 12:51 Znaczy się, chciałem powiedzieć: nigdy go za dużo! To efekt weekendowego rozleniwienia Odpowiedz Link
m.c.r Re: Alkinoos Ioannidis 20.12.09, 15:37 Przyznaję bez bicia, że gdzieś mi po prostu umknął )) Odpowiedz Link
tonle Re: Alkinoos Ioannidis 20.12.09, 23:10 Marcin, śliczna piosenka! słów oczywiście nie rozumiem, ale napewno coś ładnego, (albo może smutnego? coś mi się tak wydaje?) Jak uczyłeś się słówek to przybliż tekst - historię, tak w zarysie a baardzo ładna linia melodyczna, rytm - baardzo lubię gitarę i skrzypce! w duecie tym bardziej! Odpowiedz Link
sebask1 Re: Alkinoos Ioannidis 21.12.09, 18:59 Tłumaczenie(literackie) na polski znajdziesz tutaj: www.stixoi.info/stixoi.php?info=Translations&act=details&t_id=7261 Odpowiedz Link
m.c.r Re: Alkinoos Ioannidis 21.12.09, 23:37 Zdecydowanie bardziej podoba mi się angielskie tłumaczenie: The pilgrim I walk over the mountains and I go over seas. I love somebody. I have two wishes and I hold two vows. I walk and I go. Somebody said that love lives on a star. I´ll be there tomorrow night. Somebody said that passion lasts for only one minute Tomorrow night it´ll be too late. I talk to the birds and I sing to the trees. I love somebody. And while I´m singing I rave prayers. I walk and I go Somebody said that the way is the vain of the fire. Always roll away, my soul. Somebody said that journey is only the prayer. Be alive, my heart. Somebody said that love lives on a star. I´ll be there tomorrow night. Somebody said that passion lasts only for a minute. Tomorrow night it´ll be too late. From: lyricstranslate.com Dobry warsztat do czasowników, szczególnie (Tomku, nie bij za ten podział )) ) drugiej grupy (tych "skracalnych"): περνάω - περνώ κρατάω - κρατώ etc Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Arvanitaki-piosenka na dobry grudniowy czas :-) 19.12.09, 18:07 Na ten przedświąteczny weekend podzielę się z Wami piosenką, która, choć wydana była już kilka lat temu, ze szczególną energią powróciła do mnie właśnie w tym roku, w ostatnich tygodniach. Przepiękna melodia i rytm stworzone przez jedną z najbardziej utalentowanych greckich kompozytorek- Evanthiję Rembutsika. Jak zawsze czułe i eteryczne wykonanie Eleftherii Arvanitaki (jest tu o niej oddzielny "podwątek"), zwanej często w Helladzie neraidą- rusałką greckiej piosenki... www.youtube.com/watch?v=Z3XLgN4zSQ8 Odpowiedz Link
tonle KATEVAS YANNIS - klasyka 20.12.09, 21:05 jeśli jeszcze nie było - bo nie znalazłam na forum: www.youtube.com/watch?v=mAz91lvI-JQ&annotation_id=annotation_734601&feature=iv nieśmiertelna klasyka miłe do słuchania i potańćzenia. Odpowiedz Link
tonle Byzantine Christmas Carols 20.12.09, 21:40 tradycyjna bizantyjska kolęda 12-14 wiek www.youtube.com/watch?v=nHckQsqemQ8&feature=related www.youtube.com/watch?v=gR92WEqUfRY&feature=related Odpowiedz Link
tonle akcent świąteczny polsko-grecki :) 20.12.09, 22:14 Kolędy w wykonaniu Eleni www.youtube.com/watch?v=d9pw0t10MHc www.youtube.com/watch?v=whXl6swjqkw&feature=related www.youtube.com/watch?vrDaKYoXAVQ www.youtube.com/watch?v=TOo8D4mnWB4 trzeba przyznać, że głos ma anielski i kolędy w wykonaniu Eleni brzmią wyjątkowo czysto i pięknie! Odpowiedz Link
tonle Kalanta Peloponnisou 20.12.09, 22:54 www.youtube.com/watch?v=I7BDGkxePYY&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Na zaczynający się rok-Morze Egejskie-Protopsalti 02.01.10, 12:30 Aby rozpoczęty 2010 rok przyniósł nam piękne wyprawy nad Morze Egejskie... Z muzyczną dedykacją, piosenką "Ejeo" (Morze Egejskie), jednym z najpiękniejszych utworów z repertuaru Alkistis Protopsalti: www.youtube.com/watch?v=9F13Pyfz7dw Tomek Odpowiedz Link
tonle Na N. Rok przydałoby się coś radosnego i wesołego! 02.01.10, 15:47 może ktoś coś zaproponuje Najlepszego w Nowym Roku!!!! dla forumowiczów i znajomych. Kasia Odpowiedz Link
katinaki Re: Na N. Rok przydałoby się coś radosnego i weso 02.01.10, 21:57 Noo Tonle nie wierzę, że w tych ponad 300 powyższych propozycjach nic nie znalazłaś!... Tam wiele radosnej - naszej kochanej greckiej muzyki!... Poszukaj dokładnie... ...no chyba, że nie o grecką Ci chodziło... a to wtedy bardzo przepraszam... no i taką to już musisz niestety na innym forum szukać... Również życzę Wam wszystkim cudownego/greckiego 2010 Roku!... K. Odpowiedz Link
tonle Re: Na N. Rok przydałoby się coś radosnego i weso 02.01.10, 22:42 raczej chodziło mi o coś w tym miejscu - na Nowy Rok z życzeniami, bo jak to się mówi, jak się zacznie Nowy Rok...., Sylwestra taki i cały rok - to lepiej radośnie i pozytywnie! "no i taką to już musisz niestety na innym forum szukać..." - a to tak dziwnie zagrzmiało... chodziło mi o grecką, bo napisałam na tym właśnie forum Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
katinaki Re: Na N. Rok przydałoby się coś radosnego i weso 02.01.10, 23:04 No jeśli o grecką Ci chodziło to super! A za niezrozumienie, że grecką NOWOROCZNĄ baaaaardzo przepraszam!... Zaś co do przytoczonego cytatu... był użyty przeze mnie w tonie jak najbardziej łagodno-informacyjnym... Pozdrawiam również... Odpowiedz Link
katinaki Re: Na N. Rok przydałoby się coś radosnego i weso 02.01.10, 23:14 ...oczywiście miało być: "jego treść była w tonie..." a nie jw. Odpowiedz Link
tonle Re: Na N. Rok przydałoby się coś radosnego i weso 02.01.10, 23:45 jak sama znajdę coś fajnego to prześlę na razie w innych klimatach Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Na N. Rok przydałoby się coś radosnego i weso 02.01.10, 22:27 Ależ proszę To może zostanę przy Protopsalti- z telewizyjnego (niezwykle lubianego) show Lakisa Lazopulosa- bardzo optymistyczna piosenka "Adonis"- www.youtube.com/watch?v=gdEqYJ1gU2g Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Kostas Chadzis 02.01.10, 23:47 Nasz Bebiaczek rozpoczął już w Atenach słuchanie koncertu Kostasa Chadzisa (niedawno zadzwonił telefon z Aten żebym troszkę posłuchał, pięknie dziękuję Bebiaczku! - jest więc okazja by zaprezentować tu choć niektóre z jego najbardziej znanych wykonań. Chadzis jest piosenkarzem pochodzenia romskiego o bardzo charakterystycznym i niezwykle ekspresywnym głosie. Należy do największych legend sceny Hellady (jest pieśniarzem, kompozytorem i tekściarzem w jednej osobie), ostatnio nieczęsto już występuje,więc jego obecne występy w Atenach to nie lada gratka! Przepiękny album "Recital" (po grecku "Resital"), na którym śpiewają razem Chadzis i Marinela, według dużej liczby zestawień uważana jest za najlepiej sprzedającą się płytę grecką w historii (jeszcze parę innych tytułów pretenduje do tej pozycji). Na marginesie, warto mieć również w kolekcji inną piękną pozycję- "Charis Aleksiju śpiewa piosenki Kostasa Chadzisa" (re-edycja wyszła znów kilka lat temu i gdzieniegdzie można jeszcze na nią trafić). Piosenki Chadzisa przenoszą nas od razu do niemal zaginionego już świata "buatów"- kameralnych klubów muzycznych lat 60 i 70., w których wykonywano tego rodzaju piosenki (większość tych klubów skupiona była na Place). Do tej pory w tym wątku mieliśmy tylko tę jedną przepiękną piosenkę Chadzisa (tekst: Sotia Tsotu)- "Ap'to aeroplano" (Z samolotu)- www.youtube.com/watch?v=pR240P9z5Zw Posłuchajmy dalej- 4 piosenki ze wspólnych legendarnych koncertów z Marinelą- www.youtube.com/watch?v=UqAIrzDUuaw Wielki ponadczasowy przebój- "Sinora i agapi de gnorizi" (Miłość nie zna granic)-także w duecie z Marinelą-live już z lat 90.- www.youtube.com/watch?v=_IUaXmu3fMY&feature=related Inny prześliczny duet z Marinelą- "Pare ena kochili ap'to Ejeo" (Weź muszlę znad Morza Egejskiego)-a jakie urocze wideo!- www.youtube.com/watch?v=_9A5otyaChc&feature=related "Stasu pu pas" (Zatrzymaj się, dokąd idziesz)- www.youtube.com/watch?v=XWIWqMlb_O8&feature=related "O Stratis" (Stratis- imię)- www.youtube.com/watch?v=yaIpbDEU_ak "Leoforijo o kozmos" (Autobus-świat)- www.youtube.com/watch?v=xyVJICe0kCA "Ola anapoda ta vlepi" (Wszystko widzi na odwrót)- www.youtube.com/watch?v=6S5-OurQdos "An s'arnitho agapi mu" (Jeśli Ci moja miłości odmówię..)- bardzo lubiana do dziś piosenka- (znane bardziej współczesne wykonanie należy do Eleftherii Arvanitaki)- www.youtube.com/watch?v=IeDo8tGeE9Q "Kalinichta Margarita" (Dobranoc Margarito)- www.youtube.com/watch?v=mLOi2L1OXTc&feature=related "Adijo" (Żegnaj)- w duecie z Elpidą (piosenką znaną w latach 70.i 80. ale później nieco zapomnianą)- www.youtube.com/watch?v=sZwf0NLFfX8 "Kie legomaste anthropi" (I nazywamy się ludźmi)- www.youtube.com/watch?v=b7bsA48gH7w&feature=related "Jiftaki" (Cyganiak)-live- www.youtube.com/watch?v=QoGFmB33-oQ I na koniec Kostas Chadzis- do tego świetny gitarzysta- gra nam i śpiewa flamenco-bo nie tylko miłość nie zna granic- muzyka też!- www.youtube.com/watch?v=pIOFC2eVZKY Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Kostas Chadzis- jeszcze jeden piękny duet 03.01.10, 00:01 Doszukałem się jeszcze na youtubie jednego z moich paru najukochańszych duetów Chadzisa i Marineli- "Ithaki" (Itaka)- www.youtube.com/watch?v=XQmlysbQ22k Odpowiedz Link
anitasz30 a moze Xristos Menidiatis :) 03.01.10, 14:08 Strasznie lubie ta piosenke www.youtube.com/watch?v=H4CgZooanWQ&feature=related Filakia! Odpowiedz Link
anitasz30 Re: a moze Xristos Menidiatis :) 03.01.10, 14:09 i ten glos...ja strasznie wrazliwa jestem na fajne glosy ) Odpowiedz Link
anitasz30 Re: Grecja śpiewa...w YouTubie :) 03.01.10, 14:24 a moze Tamta... www.youtube.com/watch?v=petG5FWwn48&feature=related Radio Hersonissos gora...oj nasluchalam sie tych piosenek ile wlezie ) Ale i tak moge ich sluchac bez konca Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Orientalne komercyjne tsiftetelia-różni wykonawcy 05.01.10, 20:03 Tsifteteli to wschodni rytm i taniec (wbrew obiegowym opiniom jest to bardziej taniec bioder niż brzucha), rozpowszechniony od Grecji (i niektórych innych państw bałkańskich) po Zatokę Perską i Indie. W muzyce greckiej laiko, tsifteteli występuje od dawna ale od lat 80. nowy komercyjny nurt neolaiko znacznie spotęgował popularność tego rytmu- co roku pojawia się wiele komercyjnych przebojów opartych na tsifteteli- jedne z nich pamiętane są tylko przez jeden sezon, inne dłużej. W greckich klubach dość często tsiftetelia tańczone są przez dziewczyny na stolikach. Będąc ostatnio na Bliskim Wschodzie, słyszałem w arabskich radiach kilka piosenek (tsiftetelia właśnie) będących w Helladzie wielkimi przebojami śpiewanymi po grecku- niektóre greckie przeboje są coverami tych arabskich czy tureckich, choć zdarzają się też sytuacje odwrotne. Greckie tsiftetelia mają zwykle banalne teksty, mało wyrafinowane udźwiękowienie ale trudno odmówić im porywającego do zabawy rytmu Oto wyprawa w komercyjne i mocno orientalne rejony greckiej muzyki. Wszystkie te piosenki stały się wielkimi przebojami na dłużej i wykonują je najbardziej znani piosenkarze sceny komercyjnej- 1. Despina Vandi- "Deste mu ta matia" (Zawiążcie mi oczy)-wielki przebój także w krajach arabskich- www.youtube.com/watch?v=5sGqWYgSZjg&feature=related "Anavis foties" (Rozpalasz ognie)-to słyszałem z kolei także jako przebój turecki i raczej został "przejęty" od Turków przez Greków www.youtube.com/watch?v=P5HkmmBdSUM&feature=related "Marameno (luludaki)" (Zwiędły kwiatek)- www.youtube.com/watch?v=gM5_RYc89lw&feature=related "Profitijes" (Proroctwa)- www.youtube.com/watch?v=74RVsf6I5us&feature=related "Pethanes" (Umarłeś)- www.youtube.com/watch?v=uQU7fTdOewA "Spania" (Rzadko)- www.youtube.com/watch?v=ZJHDPGu06L8&feature=related "Deka endoles" (Dziesięć przykazań)- www.youtube.com/watch?v=GrjLQ3AYVrw&feature=related "Tis kardias mu jatria" (wolne tłum.-Lek na me serce)- www.youtube.com/watch?v=WyvS8S18ULY 2. Ana Visi- "Kie ti ejine" (I co się stało)- www.youtube.com/watch?v=g4GzQ97BzKE "Parte ta ola" (Weźcie to wszystko)- www.youtube.com/watch?v=B3JRbH3i6Sg&feature=related "Travma" (Rana)- www.youtube.com/watch?v=LeT2_5H4_ms&feature=related "Andidoto" (Antidotum)- www.youtube.com/watch?v=uBqXAEuedss&feature=related 3. Kieti Garbi- "Katapliktiko" (Wspaniałe)- www.youtube.com/watch?v=4J-RlUfDjss&feature=related "Aspro i mavro" (Białe czy czarne)- a to już oficjalnie cover piosenki arabskiej- www.youtube.com/watch?v=3_zwv9-h3lA "Ade ja" (Żegnaj)- www.youtube.com/watch?v=iNH-uGBlr98&feature=related wiązanka przebojów z jednej z najbardziej znanych płyt piosenkarki "Evesthisijes" (Czułości)- spora część to tsiftetelia- www.youtube.com/watch?v=6PMb-gSSANsc.d.n. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Orientalne komercyjne tsiftetelia-różni wykon 05.01.10, 20:04 Ostatni link źle się wkleił- dobry jest ten: www.youtube.com/watch?v=6PMb-gSSANs c.d.n. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Orientalne komercyjne tsiftetelia-część druga 05.01.10, 20:47 Ciąg dalszy przeglądu komercyjnych tsiftetelia- 4. Natasa Theodoridu- "Katazitite" (Poszukiwany)-cover piosenki Shakiry- www.youtube.com/watch?v=Wj1wzOW9IxM "Teleftea mu agapi" (Moja ostatnia miłość)- www.youtube.com/watch?v=H3OyagOwSwo "Katastrofes" (Klęski)- www.youtube.com/watch?v=EGIWcTYAOM4 "To farmaki" (Trucizna)- www.youtube.com/watch?v=xnuEDCEr5mY 5. Nikos Vertis- "Pes to mu ksana" (Powiedz mi to jeszcze raz)-wielki przebój także w krajach arabskich- www.youtube.com/watch?v=EIzD6I_uJ6U "De se niazi" (Nie interesuje Cię)- www.youtube.com/watch?v=Lw-H_qN0kA4&NR=1 "Apoklijete" (Wykluczone)- www.youtube.com/watch?v=lvRJCoYHFNU 6. Sarbel (piosenkarz greko-cypryjski o korzeniach libańskich)-cover znanego arabskiego przeboju "Sidi mansour"-gościnnie występuje Irini Merkuri- www.youtube.com/watch?v=d8yxHzYvbj4&feature=related 7. Janis Tasios- "Ja sena" (Dla Ciebie)- www.youtube.com/watch?v=BqHvdVDvuz8 "Edo se thelo" (Chcę Cię tu)- www.youtube.com/watch?v=iI_V6Cnm8lQ&feature=related 8. Christos Dandis- "Prodosija" (Zdrada)- www.youtube.com/watch?v=NtuXHYo9dk0 9. Pegi Zina- "Ime kala" (Mam się dobrze)- www.youtube.com/watch?v=8Qe0otUaYzc Odpowiedz Link
tonle Dla ciekawych oryginału - Harramt Ahebbak / Warda 05.01.10, 21:39 Kieti Garbi- Aspro i mavro" www.youtube.com/watch?v=3_zwv9-h3lA tu komercja, wydanie disco A tu klasyka (wykonaniu towarzyszy ...orkiestra) www.youtube.com/watch?v=0LtE380Pgzg www.youtube.com/watch?v=qvBGOTsuwWc (jeśli mnie wzrok nie myli na widowni prez3ydent Egiptu Mubarak) Jak usłyszałam tę piosenkę - przeróbkę, to od razu pmi się przypomniała! Znam ją z ...kasety kupionej chyba z 9 lat temu kupionej w Egipcie, w Asuanie - jako składankę najlepszych przebojów egipskich, była tak droga jak u nas cd, ale u nas wtedy takich atrakcji było jak na lekarstwo i jakiś czas królowała w moim repertuarze. Dla nich to klasyka, i chyba właśnie bardziej podoba mi się to wykonanie klasyczne, bardziej pasuje mi językowo do stylu muzyki. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Orfeas Peridis :) 10.01.10, 22:27 Skoro piosenka Orfeasa pojawiła się w innym wątku, czas aby go zaprezentować (trzymałem go tak trochę "na deser" ). Gdybym na palcach obu rąk musiał zmieścić moich najbardziej ulubionych greckich wykonawców i twórców (bo Orfeas nie tylko śpiewa ale też komponuje muzykę i pisze teksty do większości piosenek ze swoich płyt), jeden z palców na pewno należałby do Orfeasa. Jego muzykę poznałem już na początku mojej muzycznej greckiej pasji, jest dla mnie bardzo szczególna, wiele jej zawdzięczam i tak już pozostanie Utwory głęboko rozmyślające nad światem, ludźmi, ich uczuciami, marzeniami...Piosenki oniryczne, często o baśniowej jakby Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Orfeas Peridis :) 10.01.10, 22:28 coś się poprzednio źle wkleiło-jeszcze raz- Skoro piosenka Orfeasa pojawiła się w innym wątku, czas aby go zaprezentować (trzymałem go tak trochę "na deser" ). Gdybym na palcach obu rąk musiał zmieścić moich najbardziej ulubionych greckich wykonawców i twórców (bo Orfeas nie tylko śpiewa ale też komponuje muzykę i pisze teksty do większości piosenek ze swoich płyt), jeden z palców na pewno należałby do Orfeasa. Jego muzykę poznałem już na początku mojej muzycznej greckiej pasji, jest dla mnie bardzo szczególna, wiele jej zawdzięczam i tak już pozostanie Utwory głęboko rozmyślające nad światem, ludźmi, ich uczuciami, marzeniami...Piosenki oniryczne, często o baśniowej jakby atmosferze, nastrojowe, melodyjne. Orfeas Peridis (urodzony i wychowany w Atenach) debiutował w początkach lat 90., wpisując się w bardzo ciekawy nurt w piosence endechno, zapoczątkowany w połowie lat 80., czerpiący muzyczne (a nierzadko także i tekstowe) motywy z tradycji greckich prowincji. Jego talent został dostrzeżony natychmiast a niemal wszystkie płyty wydane w latach 90., mimo że ich repertuar jest bardzo daleki od komercji, z łatwością uzyskały status złotej płyty. Także po 2000 r. Orfeas wydał kilka płyt i nadal cieszą się sporym zainteresowaniem. A śpiewa tak: bardzo znane "Ach na se do" (Ach aby Cię zobaczyć)- od lat jedna z moich najbardziej ukochanych piosenek greckich (drugi głos-Kieti Kulia)- www.youtube.com/watch?v=DEnTBTNt53U inny wielki przebój- "Kati mu krivis" (Coś przede mną ukrywasz)- www.youtube.com/watch?v=8LnE5BKQJ2o i także szeroko znane- "Fevgo" (Odchodzę)- www.youtube.com/watch?v=WIe-W5wNb9c "Ilajali" (samo słowo tytułowe nic nie znaczy i jest neologizmem Orfeasa)-ta piosenka także stała się dużym przebojem- www.youtube.com/watch?v=WQ_jCG_E1SE&feature=related jedno z najładniejszych zeibekika jakie napisał Orfeas- "Jati poli s'agapisa" (Dlaczego bardzo Cię pokochałem)- www.youtube.com/watch?v=l5Ln3_Rw3WE&feature=related może i smutne ale przepiękne "Ja pu to'vales kardia mu" (wolne tłum.- Dokąd odeszłaś kochanie)- www.youtube.com/watch?v=2Nv_EyJ4zIs ciekawe i nieco przewrotne "Ta tragudia mu t'amerikanika" (Moje amerykańskie piosenki)-(i bardzo dobrze zgrane z tekstem wideo)- www.youtube.com/watch?v=Ybh2_IWRXpQ&feature=related "O Roben ton kamenon dason" (Robinson ze spalonych lasów)-piosenka o ekologicznym przesłaniu (a tekst niestety proroczy)- www.youtube.com/watch?v=J0LfizgysKc&NR=1 niezwykle melodyjne "De se kitao sta matia" (Nie patrzę Ci w oczy)- www.youtube.com/watch?v=B3gRiprFjnw&feature=related "Karderina" (Szczygieł)(autor filmiku nie zna się na ptakach bo wrzucił zdjęcie sikorki )- www.youtube.com/watch?v=0vV60UgNa3M&feature=related niezwykłego piękna i prostoty "Faros" (Latarnia morska)- www.youtube.com/watch?vqw4GU7ZPwU&feature=related równie piękny "Avjerinos" (Jutrzenka)- www.youtube.com/watch?v=XEftCAeRpPQ&feature=related "Atelijoto tragudi" (Nieskończona piosenka)- www.youtube.com/watch?v=tHrLXJapFTc&feature=related energetyczne "Dromolojjo" (Kurs)- www.youtube.com/watch?v=ko03opLFJvI&feature=related "Ta palia garsonia" (Starzy kelnerzy)- www.youtube.com/watch?v=tCmDFKAeLEc&feature=related Live- razem z Meliną Kana i Lizetą Kalimeri- "Matia mu" (gra słów- matia-oczy i powiedzenia "matia mu"- kochanie)- www.youtube.com/watch?v=mh5-FfN_wpw&feature=related "O kafes" (Kawa)- www.youtube.com/watch?v=tCmDFKAeLEc&feature=related "Mia fotovolida" (Świetlna raca)- www.youtube.com/watch?v=IuwxaIAAJy4&feature=related "Ta tsigara" (Papierosy) (jedna z piosenek, dzięki którym Orfeas stał się bardzo znany)- www.youtube.com/watch?v=tCmDFKAeLEc&feature=related "Alisides" (Łańcuchy)- www.youtube.com/watch?v=x-24cqQ8-TE&feature=related "Zilevi i nichta" (Zazdrości noc)-to też wielki przebój Orfeasa- www.youtube.com/watch?v=j2XX369Zwu0&feature=related "Paramithi" (Baśń)- www.youtube.com/watch?v=fmOg3ZjRrpA&feature=related "Filaki" (Φυλακή (Więzienie; nie należy mylić z inaczej akcentowanym słowem filaki-φιλάκι-pocałunek)- www.youtube.com/watch?v=JCveqFsMleE "Rosika mu matia" (Moje rosyjskie oczy)- (źródło natchnienia greckich artystów jest niewyczerpane! )- www.youtube.com/watch?v=KVwZCQ74ICs&feature=related "Ksanthi" (miasto Ksanthi)- www.youtube.com/watch?v=9NsmNYyXGJc&feature=related "Aftos pu pai ti zoi" (Ten, który przemierza życie)- www.youtube.com/watch?v=XUr-S-zbfjU&feature=related "Ena mikro pedi s'akoluthai" (Małe dziecko podąża za Tobą)- www.youtube.com/watch?v=ZC_oX-6BPqI&feature=related "Kapion agapai akoma" (Kocha jeszcze kocha)- www.youtube.com/watch?v=2ugNGDufzFE&feature=related "Katadisi" (wolne tłum.-Zanurzenie, Głęboki skok)- www.youtube.com/watch?v=svf-UNkWQ-8&feature=related i na koniec moim zdaniem jedna z kilku najpiękniejszych piosenek Orfeasa- "To fengari" (Księżyc)- www.youtube.com/watch?v=re8oOQRO9Lc Odpowiedz Link
gacek95 Tomku dziękuję dziękuję dziękuję ... 11.01.10, 00:04 od wczoraj nic tylko zasilam konto w sklepie internetowym ha ha ha Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Tomku dziękuję dziękuję dziękuję ... 11.01.10, 23:35 Cieszę się Gacku, że Ci się podoba Muszę też jedną rzecz sprostować- nie wiem czemu Robin Hood myli mi się z Robinsonem "O Roben ton kamenon dason" to oczywiście "Robin Hood ze spalonych lasów" (już w innym wątku popełniłem kiedyś ten sam błąd z pośpiechu) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Katerina Kuka -piosenka...rozgrzewająca :) 20.01.10, 22:34 Dziś dobre gatunkowo neolaiko, w wykonaniu temperamentnej, obdarzonej rozpoznawalnym silnym głosem piosenkarki popularnej od lat 80. To Katerina Kuka (Κατερίνα Κούκα ). W ostatnich latach nieco mniej aktywna, w tym roku powróciła dynamicznie na koncertową mapę Aten, występując w jednym z klubów muzycznych. Niektóre z jej najbardziej znanych piosenek: Bodaj najbardziej komercyjny przebój Kateriny z lat 90.- dynamiczne tsifteteli "Rikse sto kormi mu spirto" (Rzuć na me ciało zapałkę)- do tego ciepły, ognisty teledysk- czegóż więcej trzeba na mroźny polski wieczór? www.youtube.com/watch?v=JWIENXAngmg Energetyzujące "An den jenithis asteri" (Jeśli nie narodzisz się jako gwiazda)- www.youtube.com/watch?v=JWSqqtHTdtk inny wielki przebój z lat 90.-zeibekiko "Den iparchun angieli" (Nie istnieją anioły)- www.youtube.com/watch?v=H2elu2w8IzU "O oreos ki i orea" (Piękny i piękna)- Porywająca wyspiarska susta "Mikonos"- www.youtube.com/watch?v=JWSqqtHTdtk i prawdziwie porywające zeibekiko "Molis se ida" (Dopiero co Cię zobaczyłam) (muzyka-buzuki-mistrz Christos Nikolopulos)-i bardzo ładny teledysk- www.youtube.com/watch?v=-HPQxfaCOAE&feature=related Live- z programu "Stin ijja mas"- stare zeibekiko "O naftis" (Żeglarz)- www.youtube.com/watch?v=Su4MjM8jVro&feature=related "Ti agapi the mu" (Co za miłość, mój Boże)- www.youtube.com/watch?v=N_d7Az1k5FI&feature=related "Ach zoi" (Ach życie)- www.youtube.com/watch?v=RTLn8-_-SWQ&feature=related "Siko na chorepsume" (Poderwij się abyśmy zatańczyli)- i kolejny optymistyczny teledysk - www.youtube.com/watch?v=yaSgqVdhPpM "Lojja lojja" (Słowa, słowa)-jedna z moich ulubionych piosenek Kateriny- www.youtube.com/watch?v=g0K097Dv2R4&feature=related "Sechrazat"- www.youtube.com/watch?v=sVTlLgLTBaw&feature=related "To proto randevu" (Pierwsza randka)- www.youtube.com/watch?v=XPNR0EZ4SN4&feature=related chasapiko "Onira apendara" (Marzenia bez grosza) i w duecie z Jorgosem Zikasem- www.youtube.com/watch?v=_Lt30LlB4Ow Prawda, że zapachniało latem i od razu cieplej? Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Katerina Kuka -piosenka...rozgrzewająca :) 20.01.10, 22:41 Nie wkleił się link jednej z bardziej dynamicznych i lubianych piosenek Kateriny- "O oreos ki i orea"- www.youtube.com/watch?v=iLJ6G4qwUeQ Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Katerina Kuka -piosenka...rozgrzewająca :) 20.01.10, 22:43 I linka do chasapiko "Onira apendara" też widzę zabrakło: www.youtube.com/watch?v=pP5PpRQx-mo Odpowiedz Link
tonle Bardzo przyjemna do słuchania 20.01.10, 23:43 piosenkarka. różnorodne utwory, co każdy to inny, teledyski ciekawe (np. rozbrajające Marzenia...z samochodem) w pozytywnych, letnich klimatach, no cóż...akurat do nas idą mrozy na weekend akurat, więc się przyda Odpowiedz Link
apostolis Dimitri & Lagi :) 23.01.10, 06:02 www.youtube.com/watch?v=7gHvATmUsSg&feature=related I niech ktos powie, ze Grecy nie maja poczucia humoru www.youtube.com/watch?v=qPROXhnoUm8&feature=PlayList&p=f4sfIAyOgwc Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Dimitri & Lagi :) 23.01.10, 22:23 Ktoś może mógłby powiedzieć, że nie na temat (bo przecież nie śpiewają) ale ja uważam, że bardzo dobrze, że podrzuciłeś name tu te linki! Ja wspaniale się przy nich ubawiłem! Ευχαριστώ! Odpowiedz Link
apostolis Re: Dimitri & Lagi :) 26.01.10, 06:20 Zgadza sie Nie dosc, ze nie spiewaja to jeszcze w pierwszym linku tancza do irlandzkich rytmow parodiujac Riverdance i Michael'a Flatley.Nie wstawilbym tych linkow, gdyby nie wydaly mi sie tak typowo Greckie i to od pierwszego momentu ich ogladania. Rodzinny duet ojca z synem pokazal co Grecja posiada najlepsze; w pierwszej kolejnosci uwage zwraca tattuaz z konturem Cypru, rodzinnych stron ojca, nie znam innnej nacji bardziej patriotycznej od Grekow, byc moze mieszkancy Argentyny mogliby z Grekami pod tym wzgledem konkurowac. W drugiej kolejnosci pokazali to, w czym Grecja od ostatnich wiekow jest najlepsza, taniec i spiew, choc w tym przypadku nie spiewali. Nigdy nie uwazalem, ze tattuaz jest odzwierciedleniem tego co czlowiek posiada w sobie, jednak w tym odniesieniu musze zrobic wyjatek, wytatuowany na plecach cytat z filmu Grek Zorba - "Dance? Did you say dance? C'mon my boy!" w polaczeniu z tym co widzielismy na scenie,w pierwszym jak i drugim linku, w ktorym parodiuja syrtaki, rozwiewa wszelkie watpliwosci co do typowego greckiego charakteru. I trzeci aspekt, byc moze najwazniejszy, tradycyjne juz greckie wiezi rodzinne.Sposob w jaki uzupelniali sie na scenie, szczegolnie podczas rozmowy po tancu i tzw. jezyk gestow byl bardziej wymowny niz milion slow w piosence. Silna wiez pomiedzy ojcem i synem, nawet sposob w jaki Lagi wybronil ojca po niedyskretnym komentarzu jednego z jurorow odnosnie jego tuszy pokazal milionom na calym swiecie czym jest grecka wiez rodzinna. Najbardziej uwidocznione jest to w dluzszej wersji drugiego linku z tancem syraki, gdzie zawarta jest rozmowa a znalezc go mozna tez na youtube. Duet ten uswiadomil wszystkim jak wazna jest w zyciu rodzina, ktora ksztaltuje nasza swiadomosc, wypelnia doswiadczeniem, pomaga stworzyc nierozwrwalna rodzinna wiez, w ktorej kazdy czlonek, bez wzgledu na dobry czy zly czas czuje sie bezpiecznie, czego wynikiem w pozniejszym czasie jestesmy soba. Przykladowo, dla tych co nie znaja Grekow, ich tradycyjna rodzinna wiez, dobrze przedstawiona zostala w filmie "My Big Fat Greek Wedding" ( nie tlumacze tytulu, gdyz nie wiem pod jakim wyswietlany byl w Polsce). Mysle, ze tych kilka skojarzen, tzw drugiej strony medalu rodzinnego duetu, nie zanudzilo zbytnio, gdyz w meritum wszystkiego byl artystyczny wystep, na tyle dla kazdego udany na ile sprawil, ze wewnetrznie poczulismy sie lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Irini Charidu 24.01.10, 18:38 Tym razem piosenkarka nieco mniej znana- tj.znana tym ,którzy uważniej śledzą to co w muzyce greckiej się dzieje. Obdarzona ładnym głosem Irini Charidu, obecna na scenie od około 10 lat, mająca na swoim koncie koncertową współpracę z takimi sławami jak na przykład Jorgos Dalaras. I znów pogodny muzyczny klimat, dodający ciepła gdy za oknem to co widać... Największy przebój Irini- "The mu kane na mu pane ola prima" (Mój Boże, spraw żeby mi wszystko dobrze szło)- www.youtube.com/watch?v=7pDVklD-ReA "Urane mu" (Ach, moje niebo)-muzykę napisał najmłodszy z wielkich kompozytorów laiko-Christos Nikolopulos- www.youtube.com/watch?v=EJ0KANjxxQs&feature=related "I amartija mas" (Nasz grzech)- bardzo "świeża" piosenka- www.youtube.com/watch?v=zEb9yWrl5Ik&feature=related "Omorfa taksidia" (Piękne podróże)...piękna nastrojowa piosenka www.youtube.com/watch?v=YJScsAaym0w&feature=related A tu Irini śpiewa na żywo (w piosence Petrosa Durdubakisa)- "Uranio tokso" (Tęcza)- www.youtube.com/watch?v=L5mJZQzUd7s Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Freedom of Speech 30.01.10, 13:52 To teraz coś nowego. Grecja w ciągu ostatnich mniej więcej 10 lat dorobiła się zadziwiająco dużej sceny hip hopu a co najmniej kilkanaście grup zyskało bardzo dużą popularność. Nierzadko ten rap nie ma może tak autentycznego przekazu jak w innych zakątkach na świecie, w greckim społeczeństwie nie ma po prostu tak wielu grup wykluczenia jak chociażby w Stanach Zjednoczonych. Chyba że mówimy o uchodźcach ale ich hip hop jest na razie dopiero w fazie powstawania. Grecki hip hop dość często "flirtuje" z popem przez co w ostatnich latach dość łatwo przenika do masowego odbiorcy. Niezależnie od autentyczności przesłań, jest bardzo interesujący muzycznie, dość często wplata także motywy muzyki greckiej czy orientalnej (co znów potwierdza jego dość "popowy" charakter). Również wiele tekstów zaskakuje pomysłowym komentarzem społecznym a nawet politycznym. Raz po raz głośno o kolejnych pojawiających się zespołach- w zeszłym roku była to na przykład grupa Freedom of Speech. Wydali swoją pierwszą płytę a bardziej masowemu odbiorcy stali się znani dzięki współpracy z Dimitrą Galani (znanej z odważnych muzycznych pomysłów) w jej nowej piosence "Min pame apopse puthena" (Nie idźmy nigdzie dziś wieczorem)- www.youtube.com/watch?v=jaCMhgC1mVA Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: hip hop a grecki mainstream-parę piosenek 30.01.10, 19:57 Inne głośne przykłady tego "flirtu" rapu z greckim mainstream'em: -wielki przebój sprzed kilku lat- "Fovame" (Boję się)- śpiewają Elefterija Arvanitaki i jeden z najciekawszych greckich zespołów hiphopowych- Rodes (Koła)- www.youtube.com/watch?v=EoV05B2JwGk -"Ligo akoma" (Jeszcze trochę)- w wykonaniu jednego z najsłynniejszych zespołów hiphopowych (istniejącego od drugiej połowy lat 90.)- Goin'Through- oraz znanej aktorki Kateriny Mutsatsu- www.youtube.com/watch?v=vSayw0AEeFc -również zespół Goin'Through -i wielki przebój sprzed ponad 2 lat (słychać go było wszędzie)- "Kalimera Elada" (Dzień dobry Grecjo)- www.youtube.com/watch?v=QPoYA5lPW44 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: hip hop- Terror x Crew 30.01.10, 20:32 I trochę autentycznego hiphopu greckiego w wykonaniu jednego z najbardziej znanych zespołów tego gatunku w Helladzie- Terror x Crew: Najpierw razem z innymi dwoma bardzo znanymi zespołami- Goin'Through i Imiskumbria- "I ptosi" (Upadek)- www.youtube.com/watch?v=_bRRFgYdSmY "Den ime o Elinas pu echis sinithisi" (Nie jestem Grekiem, do którego się przyzwyczaiłeś)- www.youtube.com/watch?v=VpM02ntLnCg "Hiphop hooligan"- www.youtube.com/watch?v=PcGO3amVjJI&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Duet Filipos Pliatsikas-Efstathija 31.01.10, 13:06 Filipos Pliatsikas jest tu już nam dobrze znany (dla przypomnienia- kiedyś jeden z liderów słynnej grupy Pix Lax, od kilku lat prowadzący udaną solową karierę na pograniczu łagodnego rocka i artystycznego endechno. Efstathija (Ευσταθία ) jest z kolei artystką znaną od kilku lat, bardzo wyróżniającą się ciekawym muzycznym stylem (plus minus art-pop połączony z pop-rockiem ale nie lubię za bardzo przypinać takich "łatek" ) i bardzo ciekawymi współczesnymi tekstami. W zaistnieniu i poznaniu przez szerszą publiczność bardzo pomógł jej także Festwal Piosenki w Salonikach. W zeszłym roku ta dwójka artystów nagrała razem duet- piosenkę "Theli mangia" (wolne tłum.-Wymaga odwagi- ale słowo "mangia" ma w Grecji znacznie szerszy kontekst)- fajna muzyka i bardzo szczery tekst. www.youtube.com/watch?v=ABue6kt2Oqw Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Efstathija -co znaczy świeżość w piosence gr 31.01.10, 22:15 Ponieważ Efstathija bardzo dynamicznie wkroczyła do piosenki greckiej a w następnych latach będzie o niej na pewno tylko głośniej (ma wielki talent nie tylko jako piosenkarka ale także jako kompozytorka i tekściarka)- to posłuchajmy jeszcze innych jej piosenek: "Ola alazun" (Wszystko się zmienia)- www.youtube.com/watch?v=CLRZcgjm7_Y&feature=related Znakomite "Kapote" (Kiedyś)- www.youtube.com/watch?v=2gTlUIIKoDc&NR=1 "Kati tha simvi" (Coś się wydarzy)- www.youtube.com/watch?v=IiwVjeZIaO0&feature=related Przejmująca "Disdemona" (Desdemona)- www.youtube.com/watch?v=1T4RJjNkZ7c&feature=related "Choris esena" (Bez Ciebie)- wykonanie z Festiwalu Piosenki Greckiej w Salonikach w 2005 r.- www.youtube.com/watch?v=bjyBBF2WheI&translated=1 "Den ipirkses pote" (Nie istniałeś nigdy)- www.youtube.com/watch?v=uG2SPYVGiJ4&NR=1 "Simera" (Dziś)-super dobrze dobrane video - www.youtube.com/watch?v=xEvJf8wNwp8&feature=related "One night stand" - z zaskakującymi motywami francuskimi- www.youtube.com/watch?v=AwRqM2i2vb4&feature=related "Latrepse me" (Uwielbiaj mnie)- www.youtube.com/watch?v=oroCyBHiNy8&feature=related "De milame" (Nie rozmawiamy)- cover piosenki, którą jako pierwszy zaśpiewał Pachalis Terzis- www.youtube.com/watch?v=omzlVfgKM6U&feature=related "Grafijo" (Biuro)- www.youtube.com/watch?v=my86-H1kVMo&feature=related w piosence Michalisa Delty- "Ti tha itan" (Czym by było)- www.youtube.com/watch?v6JF03qjQ94&feature=related "I miss you"- www.youtube.com/watch?v=XCAtcN3cqJ4&feature=related Gorzkie ale tak dzisiejsze "Echis meeting" (Masz meeting)- www.youtube.com/watch?vN6JXD1ds6E&feature=related i na koniec szczególna piosenka ze społecznej kampanii przeciw anoreksji- razem z Efstathiją śpiewają inni znani piosenkarze i aktorzy- www.youtube.com/watch?v=ZoDOTtA0SlE&feature=related Wielka to radość gdy słyszy się nowych artystów, którzy naprawdę mają ciekawe rzeczy do powiedzenia. Na scenie greckiej następuje pokoleniowa zmiana. Odpowiedz Link
agapimeni313 Jak dla mnie ... 02.02.10, 22:16 kwintesencja greckiej muzyki ... tu jest wszystko !!! www.youtube.com/watch?v=yZAThr9qu3o oczywiście może się mylę ... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Jak dla mnie ... 03.02.10, 00:00 Dla mnie ta piosenka też jest jedną z kwintesencji Grecji (pochodzi ze słynnego filmu "Rembetiko"). Ponadczasowa! Pozdrawiam Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Lidija Servu...Chadzidakis i inni... 03.02.10, 22:45 Pierwsze 5 lat mijającego dziesięciolecia nie przynosiło zbyt wielu ciekawych nowych nazwisk w muzyce greckiej (jak na potężne rozmiary greckiej sceny i wielką ilość artystów tam śpiewających). Po 2005 r. nastąpił wysyp nowych talentów, interesujących twórców, głosów itp. "Artyści-dinozaury" greckiej sceny, śpiewający od lat 70. a często i 60.,wciąż kochani i adorowani, powoli powoli zaczynają jednak schodzić cień. Rewolucja w piosence greckiej, dla mnie ekscytująca bo przyniesiona przede wszystkim przez moje pokolenie (a więc światy, problemy, marzenia i nadzieje mamy podobne...) staje się faktem. Nie znaczy to, że nowi artyści odcinają się od wspaniałej i tak żywej tradycji piosenki greckiej. Oto świetny przykład: nowy obiecujący głos, piosenkarka i muzyk Lidija Servu (Λυδία Σέρβου ), o której coraz głośniej w Helladzie- ona zaczynała wprawdzie już w połowie lat 90.ale szersza publiczność poznała ją dopiero w ostatnich latach. Zyskała popularność przede wszystkim dzięki pięknym wykonaniom ponadczasowych, wiecznie żywych piosenek wielkich- w tym Manosa Chadzidakisa. Posłuchajmy tych wykonań: "I balanda tu Uri" (Ballada Uri)-Chadzidakis- www.youtube.com/watch?v=7gLFyV6FlLw "Ta pedia kato ston kambo" (Dzieci w dole na równinie)-Chadzidakis- www.youtube.com/watch?v=eRgcA1ec7Xw "Ja ton chameno erota" (Dla straconej miłości)-muzyka Janis Nikolau- www.youtube.com/watch?v=UjLqWYwBAUU Bardzo ładne "Salpara" (Żeglowałam)- www.youtube.com/watch?v=xNtr-7bSe50 "Galaksijes" (Galaktyki)- www.youtube.com/watch?v=AuVzcb78rtI&feature=related Prześliczna pieśń Theodorakisa "To treno fevji stis ochto" (Pociąg odjeżdża o ósmej)- www.youtube.com/watch?v=MowDMHGfE-I Live-z koncertu poświęconego Nikosowi Gatsosowi (wybitnemu tekściarzowi)-"Matia vurkomena" (Oczy które zaszły łzami)- razem z Lidiją śpiewa Marios Alupos- www.youtube.com/watch?v=oiHbncKF8ZI i z tego samego koncertu słynne "Milise mu"- www.youtube.com/watch?v=oL92tXX14Dw&feature=related Live- w ateńskiej klubokawiarni Ianos- "To jasemi" (Jaśmin)- cypryjska pieśń ludowa- www.youtube.com/watch?v=l657Q9UKuBY i na koniec raz jeszcze dwa słynne utwory Manosa Chadzidakisa -"I pikra simera" (Gorycz dziś)- www.youtube.com/watch?v=Eg2gfv7S8RY i jedna z jego najpiękniejszych pieśni-"Me len treli tu fengariu" (Nazywają mnie szaloną od księżyca)- www.youtube.com/watch?v=vCj1nw844ms Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Rus- piosenka, którą nuci cała Grecja 15.02.10, 21:49 Najpierw była piosenka i wszyscy zaczęli się zastanawiać kto ją śpiewa...Rus (Ρους ), jego artystyczny przydomek (naprawdę ma na imię Jorgos)- jak to mawiają Grecy- "eskase sa vomva" (wybuchł jak bomba) Napisany przez niego bardzo pozytwyny i rytmiczny utwór- "Ekseresis" (Wyjątki) błyskawicznie zawładnął greckimi stacjami radiowymi, od komercyjnych po niekomercyjne. Bilety na sześć styczniowych koncertów Rusa w ateńskim klubie "Planet Music" rozeszły się na pniu... To kolejny młody artysta, który prezentuje w muzyce greckiej coś nowego, interesującego. Grecja przeżywa prawdziwy wysyp młodych muzycznych talentów, którym udaje się wreszcie przebić do stacji radiowych, ale którzy zdobywają też ogromne rzesze fanów dzięki internetowi. Pierwsza płyta Rusa ukaże się w marcu a Grecja z niecierpliwością na nią czeka, stale podśpiewując tę piosenkę: www.youtube.com/watch?v=qeFfLlnMSwQ&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 to jeszcze jeden świeży przebój- Pszczoły... 15.02.10, 22:16 Piosenka o bardziej banalnym tekście niż utwór Rusa ale także dość porywająca swą muzyką - "Krifa" (W ukryciu), w wykonaniu nowego zespołu Melises (Pszczoły), który w przeciągu paru miesięcy zdążył dobrze zadomowić się na greckiej scenie piosenki komerycjnej. Zespół startuje także (ale z inną piosenką) w nadchodzących greckich eliminacjach, które wyłonią piosenkę na tegoroczną Eurowizję. A Grecy od dobrych kilku lat (odkąd Elena Paparizu zajęła 3 miejsce) do Eurowizji podchodzą bardzo poważnie... www.youtube.com/watch?v=Wn4KdBHhtCc&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: to jeszcze jeden świeży przebój- Pszczoły... 15.02.10, 22:19 Hm...Paparizu, to jednak -po zastanowieniu- chyba wygrała Eurowizję? Jak widać, ten konkurs nie należy do wydarzeń, które szczególnie mocno śledzę Odpowiedz Link
bebiak Paparizu wygrała Eurowizję, wygrała - sprawdziłam 16.02.10, 01:01 tomaszkozlowski1 napisał: > Hm...Paparizu, to jednak -po zastanowieniu- chyba wygrała Eurowizję? Aż sprawdziłam: wygrała, wygrała. W 2005 roku. A i moja ukochana Tania Tsanaklidou w latach 70-tych reprezentowała Grecję na tym dziwacznym festiwalu piosenką ... no nie pamiętam tytułu, a już mi się nie chce szukać (coś z Chaplinem mi się kojarzy). Odpowiedz Link
sebask1 Re: Paparizu wygrała Eurowizję, wygrała - sprawdz 16.02.10, 14:40 Warto to przypomnieć, zwłaszcza, że festiwal był wtedy znacznie mniej dziwaczny: www.youtube.com/watch?v=1oPj13ZV6Xs Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Vangielis Jermanos 21.02.10, 20:31 Tym razem cofnijmy się w czasie. Vangielis Jermanos ( Βαγγέλης Γερμανός ) został pokochany przez Greków w latach 80. i przede wszystkim z tej dekady pochodzą jego największe przeboje, choć śpiewa do dziś- ponad rok temu wydał też nową, dość ciekawą płytę. Znany z ciekawych muzycznych propozycji, łączących greckie artystyczne endechno, elafro, laiko, pop, blues... Słynny przebój "Kruaziera" (Wycieczka statkiem)- w 2000 r. "odświeżył" go też Janis Kotsiras. Tu w oryginalnym wykonaniu: www.youtube.com/watch?v=3pExRpbsAK8 Inna bardzo znana piosenka Jermanosa- "To grama" (List)- www.youtube.com/watch?v=9Q8NSAd1PnU&feature=related "O kipuros" (Ogrodnik)- razem z Vangielisem śpiewa Dionisis Savopulos- www.youtube.com/watch?v=LVNoyWNt9Ys "Aniksiatiki vrochula" (Wiosenny deszczyk)- www.youtube.com/watch?v=arzgek0Hxfk "Apokliros" (Wykluczony)- www.youtube.com/watch?v=LVNoyWNt9Ys "Maskies" (Maski)- www.youtube.com/watch?v=Wn78_di13Ig Z nowej płyty- w rytmie aptaliko- "Kamikazi" (Kamikadze)- www.youtube.com/watch?v=tEmc6nE7HOs&feature=related A tu z naszej ulubionej audycji- Jermanos i Eleni Lazaru śpiewają stare piosenki laiko (Perpiniadisa i Tsitsanisa)-w drugiej piosence widzimy przy okazji przepiękny pokaz tańca aptaliko- www.youtube.com/watch?v=Y86fUJn6Zho Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Dionisis Savopulos ! 05.03.10, 23:26 Był już wspomniany w tym wątku ale zdecydowanie należy mu się znacznie więcej miejsca. Dionisis to żywy mit greckiej piosenki (znany też powszechnie pod "ksywką" Nionios). Bard, pieśniarz, kompozytor, autor wspaniałych przenikliwych tekstów, często zabarwionych społecznie i politycznie- jak niewielu innych wyraża w swych utworach "duszę Grecji"... Kochany w Grecji jak niewielu innych, choć wielokrotnie prowokował również kontrowersje. Debiutował w latach 60. i od tamtej pory jego sława nie gaśnie. Opis jego zasług dla muzyki greckiej zdecydowanie przekracza ramy tego forum, dość powiedzieć, że Dionisis stworzył też prąd, który w pewnym uproszczeniu można by nazwać "bałkańskim rockiem". W tym sezonie wystawia w Atenach muzyczne przedstawienie "Emis tu '60 i ekdromis" (My, wycieczkowicze dekady '60)- od sloganu z jednej z jego piosenek (utwory Dionisisa w ogóle wzbogaciły język grecki o wiele powiedzonek). Posłuchajmy niektórych z jego największych piosenek: Przepiękne "Kalokieri" (Lato)- www.youtube.com/watch?v=SG8J7PdbXqc "As archisun i chori" (Niech rozpoczną się tańce)-live-w tradycyjnym rytmie kalamatiano- www.youtube.com/watch?v=UeqK2eh2vMk&feature=related "Su milo kie kokinizis" (Mówię do Ciebie a Ty się czerwienisz)- www.youtube.com/watch?v=gzQoHZV5x_g "Tsamiko" (rodzaj tańca)- to właśnie jedna z tych piosenek "duszy Grecji"-live- www.youtube.com/watch?v=5gkIVYdW3HU Live z 2008 r.- "Mavri thalasa" (Morze Czarne)-oparte na tradycyjnej melodii z Tracji- www.youtube.com/watch?v=ap8ML1WsTOU "Balos" (rodzaj tańca)- www.youtube.com/watch?v=qlEfd1Mer_4&feature=related "Aspromonte"- jedno z najnowszych wykonań Dionisisa- www.youtube.com/watch?v=JEi4ZicNaNw&feature=related "Mi milas alo j'agapi" (Nie mów mi więcej o miłości)- www.youtube.com/watch?v=T5hQf7KdQlI Live- "Sinefula" (Chmurka)- www.youtube.com/watch?v=A1p-QeKDdf8 Niezwykłe "Zeibekiko" - napisane przez Dionisisa choć najbardziej znane wykonanie należy do Sotirii Belu (w innej części tego wątku)- tu solo: www.youtube.com/watch?v=E0wAprhqqB8 "Mia thalasa mikri" (Małe morze)- www.youtube.com/watch?v=rwvGYBKVaVY&feature=related Live- "San ton Karagiozi" (Jak Karagiozis)- Karazgiozis to postać z ludowego teatru cieni- www.youtube.com/watch?v=7yskBYEb5zc Live- "Ti epeksa sto Lavrio" (Co zagrałem w Lavrio)- www.youtube.com/watch?v=GQVNRpdK8Ls "Mistiko topijo" (Tajemnicze miejsce)- www.youtube.com/watch?v=84-FptTFQz "Paranga" (wolne tłum.-Szopa)- www.youtube.com/watch?v=yfcmDYNRluo "Ida tin Ana kapote" (Kiedyś zobaczyłem Annę)- www.youtube.com/watch?v=TFMeru2subE&feature=related "O politeftis" (w wolnym tłum.-Polityk)- z legendarnej płyty "Rezerva"- www.youtube.com/watch?v=GnI072W9g0g "Jenithika sti Saloniki" (Urodziłem się w Salonikach)-to prawda - Dionisis urodził się i wychował w Salonikach-Live- drugi głos- Dimitris Basis (także pochodzący z okolic Salonik)- www.youtube.com/watch?v=YMO41Bliq30 i jeszcze www.youtube.com/watch?v=V5bNMeXDjlQ Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Dzeni Vanu 12.03.10, 21:35 Dzeni Vanu (Τζένη Βάνου ) to wielki głos kojarzący się Grekom przede wszystkim z latami 60. i 70. kiedy wyśpiewała wiele bardzo lubianych do dziś piosenek. Związana z piosenką laiko i elafrolaiko, śpiewa w klubach muzycznych do dziś. Niektóre z jej największych przebojów: Zeibekiko "Chilies vradies" (Tysiąc wieczorów)- www.youtube.com/watch?v=B570gYL96Xo&feature=related "Erota mu anepanalipte" (Miłości moja niepowtarzalna)- www.youtube.com/watch?v=Rw7THYbml48 Zeibekiko "Se vlepo sto potiri mu" (Widzę Cię w mojej szklance)- często wyśpiewywane na greckich biesiadach- www.youtube.com/watch?v=EeOX9REkYVA Chasapiko-"Thelo konda su na mino" (Chcę pozostać blisko Ciebie)- duet z bardzo znanym aktorem Janisem Vojadzisem- www.youtube.com/watch?v=ya9R9b4n6Ds&feature=related "An ine i agapi amartija" (Jeśli miłość jest grzechem)- www.youtube.com/watch?v=DLtCffIYN0Y "Agori mu" (Mój chłopak)- www.youtube.com/watch?v=_QL-tvpqW9M "S'agapo" (Kocham Cię)- www.youtube.com/watch?v=Zrfg8fptzDw Jeszcze jedna piosenka z greckiego czarno-białego kina-także duet z Vojadzisem- "Anikse anikse" (Otwórz, otwórz)- www.youtube.com/watch?v=DsyO5I5c_1s Odpowiedz Link
agapimeni313 Taak wypiłam kilka drinków i ... 26.03.10, 23:19 i jak zwykle wróciłam do mojej muzyki ... www.youtube.com/my_favorites przepraszam ... ps . jutro nie piję ... Odpowiedz Link
elenida64 Re: Taak wypiłam kilka drinków i ... 27.03.10, 23:52 Widzę, że mamy podobne upodobania muzyczne.Zobacz sobie na you tube piosenki z nowej płyty Nataszy Bofiliou.Mam nadzieję, że Ci się spodobają. Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Taak wypiłam kilka drinków i ... 28.03.10, 03:23 Nostalgia dziś wieczorem dopadła mnie dopadła Dwa ostatnie lata spędzałam wiosną w Grecji podczas Paschy i było cudownie, pełna niesamowitych wrażeń wracałam do Polski, do Warszawy. W tym roku będę tutaj, jednak inne sympatyczne osóbki z forum będą w Helladzie witać Paschę. Natashę Bofiliou również lubię i miło jej posłuchać Życzę im rewelacyjnie pięknych chwil w Helladzie. Pięknych wiosennych dni i Kalo Pacha !!! Odpowiedz Link
elenida64 Re: Taak wypiłam kilka drinków i ... 29.03.10, 01:05 Wrócę jeszcze do Natashy Bofiliou.Czy może wiecie, gdzie mogę znaleźć jej plan koncertów na lato.Może trafiłabym jakoś z wyjazdem, żeby jej gdzieś posłuchać "na żywo". Odpowiedz Link