bebiak Mitropanos i Pliatsikas śpiewają ...w duecie .. :) 28.08.08, 23:19 oczywiście w YouTube Było wyżej o Filipposie Pliatsikasie.. było wyżej i o Dimitrisie Mitropanosie... A tutaj obaj panowie, w duecie... nie widziałam tego nigdy: pl.youtube.com/watch?v=Tti_JUAxbYc&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Mitropanos i Pliatsikas śpiewają ...w duecie 28.08.08, 23:50 Bardzo ciekawe nagranie.Bebiaczku, dzięki, że wrzuciłaś Piosenka pochodzi z solowej płyty Pliatsikasa "Ti den emathe o theos" sprzed dwóch lat. Była to ważna płyta dla Pliatsikasa, utrwalająca jego ważne miejsce na scenie greckiej po tym jak zespół Pix Lax (absolutnie legendarny zespół grecki lat 90) rozpadł się dając ostatnie koncerty w 2005 r. Od tamtej pory soliści tego zespołu- Filipos Pliatsikas, Manos Ksidus i Babis Stokas (wszyscy świetni!) podążają własnymi muzycznymi drogami. Babis Stokas na przykład wydął niedawno bardzo chwaloną płytę koncertową "Tragudiste min drepeste" ("Śpiewajcie, nie wstydźcie się"). Odpowiedz Link
gacek95 Loudovikos ton Anoyon / Lizeta Kalimeri 29.08.08, 00:05 nic nie rozumiem ale i tak to moi debeściaki,do pełni szczęścia brakuje mi z Loudovikosem niejakiej Mario z płyty "Mpit Basar" www.youtube.com/watch?v=uVFPsCpoW_k www.youtube.com/watch?v=QeLkf_jmank Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Loudovikos ton Anoyon / Lizeta Kalimeri 29.08.08, 21:53 Lizeta jest jedną z najukochańszych piosenkarek-muz Ludovikosa Niejednokrotnie to publicznie przyznawał. Piosenki "Bit Pazar" w wykonaniu Mario niestety nie ma jeszcze na YouTubie ale jest inna piosenka(O dromos tis agapis-Droga miłości), którą napisął dla niej Ludovikos: www.youtube.com/watch?v=DuuRR0a0AXw Odpowiedz Link
bebiak Alkistis Protopsalti śpiewa...w YouTubie :) 29.08.08, 00:12 Znacie? Lubicie? To jedna z tych, na których koncercie chciałabym się znaleźć.. a jedna Dusza spośród nas była chyba dwa lata temu...ech... Alkistis w tym roku była na początku sierpnia w Chani na Krecie, a w lipcu na Chalkidiki (chyba chyba). pl.youtube.com/watch?v=nYcn78qxWDk&feature=related To "Trava scandali" - taki utwór, bez którego kiedyś nie mogłam się obejść)) pl.youtube.com/watch?v=J7Z4UIJ0Xk0&feature=related To "Afti i agapi": żywiołowe, koncertowe, takie zarażające www.youtube.com/watch?v=u8BftrhJHFQ I wreszcie "Xeirokrotima", taki utwór Protopsalti, w którym usłyszałam ją po raz pierwszy i... popłynęłam zupełnie dopisując tę artystkę do tych swoich NAJ, choć nie ukrywam, że niektóre jej kawałki mnie drażnią, za to głos powala pozytywnie zawsze Chciałam Wam jeszcze wrzucić "Horis esena" ale nie umiem znaleźć jakiejś sensownej wersji albo "Prolavaino" ale tego zupełnie nie umiem znaleźć.. no to macie tutaj "O Aggelos mou" www.youtube.com/watch?v=dT48eaK0MYI&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Alkistis Protopsalti śpiewa...w YouTubie :) 29.08.08, 22:50 O tak, koncert Protopsalti to było przeżycie! Wulkan energii, kolejny "muzyczny kameleon" Protopsalti śpiewa przeróżne style i wszystkie jej znakomicie wychodzą! Ma do tego niepowtarzalny głos a swymi piosenkami potrafi dodać dużo siły Na YouTubie niestety wciąż brakuje wielu z jej najpiękniejszych utworów. Dorzucę i ja garstkę: -"Lava"-wielka wielka piosenka Alkistis (z bardzo ciekawym tekstem sławnej Liny Nikolakopulu)- jeden z jej największych przebojów w historii(piosenka pochodzi z 1997 r.-z multiplatynowej płyty "San ifestio pu ksipna"-"Jak wulkan, który budzi się"): www.youtube.com/watch?v=E6ah_AQURSs&feature=related Z tej samej płyty pochodzi piękne "Dithesio", w którym Protopsalti śpiewa czule do swojego dwumiejscowego samochodu (tekst-majstersztyk także Liny Nikolakopulu, która znana jest ze znakomitych słownych akrobacji): www.youtube.com/watch?v=kD-wHKOX2V8&feature=related -cover pewnego reggae, znakomicie zrobiony, stał się w Grecji ogromnym przebojem zeszłej zimy (bo do tego trzeba dodać, że płyty Alkistis cieszą się ogromnym powodzeniem)- pochodzi z jej najnowszego krążka (też już platynowego) "Sto oreotero simijo" (W najpiękniejszym punkcie; na prezentacji płyty Alkistis sprecyzowała, że tym najpiękniejszym punktem jest dla niej Grecja )- ta bardzo letnia w tekście i nastroju piosenka (z dużą dozą dowcipu) nazywa się "Pame Chavai" (Jedziemy na Hawaje): www.youtube.com/watch?v=hhefAsfjMB4 -na początku lat 90. Alkistis Protopsalti była pierwsza artystką, z którą rozpoczął w Grecji współpracę Goran Bregovic. Wyszła z tego bardzo udana płyta a na niej np. ta piosenka-"Venzinadiko" (Stacja benzynowa): www.youtube.com/watch?v=oyIneXZHu48 -śliczne "Anthropon erga" w wersji koncertowej: www.youtube.com/watch?v=cXRSnnWqNzk - a tu nagranie niezwykłe (jakość dźwięku trochę gorsza ale i tak warto posłuchać!)-na początku fragment wywiadu z Alkistis (sprzed mniej więcej 10-12 lat), w którym wspomina rodzinną Aleksandrię. tak, tak, Alkistis Protopsalti (a tak naprawdę Sevasti Atikiuzel) urodziła się w greckiej diasporze mieszkającej w Aleksandrii (to stamtąsd pochodził też np. Kawafis!). jako mała dziewczynka przyjechała z rodzicami do Grecji. W innym wywiadzie wspomina,że z Aleksandrii nie pamięta wiele ale pamięta np. wycieczkę na pustynię gdy była jeszcze malutka.Bardzo znaną piosenkę "Aleksandria", którą usłyszycie, napisała Evanthija Rembutsika i w oryginale zaśpiewał ją tylko Janis Kotsiras. Tu jednak Alkistis śpiewa razem z nim. Piękne!...: www.youtube.com/watch?v=pRgan7m4GcY O, a tu jeszcze lepsze nagranie: www.youtube.com/watch?v=_h9QgXQ75j4&feature=related Z Aleksandrią wiąże się jeszcze jedna znana piosenka Protopsalti: www.youtube.com/watch?v=f81SZ6sL0-M&feature=related -bardzo energetyzująca, pozytywna piosenka "Adonis": www.youtube.com/watch?v=nNZGp7zSpYA -"Ta laika"-inny wielki przebój: www.youtube.com/watch?v=-M_E-Vzxq9o&feature=related -wspaniałe i zeibekiko (także śliczny tekst)-"Efta zoes": www.youtube.com/watch?v=6SphYfOAGVU&feature=related A tu jej zeibekiko z ostatniej płyty-"Teleftea fora" (Ostatni raz): www.youtube.com/watch?v=idTSAKzFUxo -Alkistis śpiewa po grecku nawet Michaela Jacksona (to też z ostatniej płyty): www.youtube.com/watch?v=D96LQ8zbEEs&feature=related Przyznacie, że jest to artystka bardzo wszechstronna Odpowiedz Link
bebiak Marija Fanandouri śpiewa...w YouTubie :) 29.08.08, 00:28 www.youtube.com/watch?v=szYcz9anMtI Tutaj ze szczególnym uwzględnieniem naszej Hani hehe... www.youtube.com/watch?v=nTGWKRB9O3s&feature=related a tu już dla wszystkich nas równo, choć znowu o księżycu)) www.youtube.com/watch?v=rdSU8pOqhBw&feature=related I jeszcze Mistrz i jego Muza... , a może Mistrzyni i jej Muzyk???? Odpowiedz Link
bebiak Marija Farandouri śpiewa...w YouTubie :) 29.08.08, 00:32 Jeszcze raz ze swoim Muzykiem )) lata temu, lata... www.youtube.com/watch?v=3-X3XbDORfk&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Marija Farandouri śpiewa...w YouTubie :) 29.08.08, 22:56 "Jelasto pedi" to niezwykła pieśń.Zaangażowana politycznie, jak większość twórczości Theodorakisa. Poświęcona niezwykłej dla historii powojennej Grecji postaci Grigorisa Lambrakisa, lekarza, społecznika,orędownika wolności obywatelskich. Zabitego przez politycznych wrogów. Głos Faranduri sprzed lat jest niesamowity, ten dzisiejszy stracił już niestety wiele z dawnej barwy. Odpowiedz Link
hania_404 Glykeria...w YouTubie :) 31.08.08, 22:45 jeden z niewielu damskich glosow ktory lubie czesto slysze ja w internetowym radiu Arion 2 Laiko Panie i Panowie: Glykeria! www.youtube.com/watch?v=q_onccMEbE8 a tu cos starszego (i sliczniejszego) : Glykeria i Smyrnia www.youtube.com/watch?v=f2pjBYKPbog&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Glykeria...w YouTubie :) 02.09.08, 21:53 Tu Glikierija w bardzo ładnym zeibekiko (jeden z jej wielkich przebojów) "Mechri na vrume urano" (Dopóki nie znajdziemy nieba): www.youtube.com/watch?v=eAy6iVwjJpQ "Kurelia"-inne jej znane zeibekiko (towarzyszy jej tu sławny mistrz gry na buzuki- Thanasis Polikandriotis): www.youtube.com/watch?v=_jtBrzBN07s&feature=related Kolejna porcja ślicznych klasycznych zeibekika( Ta dachtilidia i Ta leromena t'aplita): www.youtube.com/watch?v=JLHRrekTcTA Glikierija jest niezwykle popularną artystką w Izraelu (dostała nawet Złoty Klucz do Bram Jerozolimy)- w 1999 r ukazała się jej płyta koncertowa z izraelską orkiestrą- tu śpiewa greckie tsifteteli "Burnovalia": www.youtube.com/watch?v=qXhalmN6DFM&feature=related a tu- hebrajską pieśń "Shabechi Yerushalaim": www.youtube.com/watch?v=j5wL6tAAzSo&feature=related Tu z kolei z Natachą Atlas (z pochodzenia Egipcjanką)- słowa banalne ale muzyka kusząco orientalna (zwłaszcza refren rozgrzewający) (muzykę napisał mąż Glikierii- kompozytor Stelios Fotiadis): www.youtube.com/watch?v=EhGpoXJI-M8 Z koncertu z Dalarasem- "Dzivaeri" (Klejnot)-jedna ze znanych ludowych pieśni: www.youtube.com/watch?v=WLHG_UmFzJQ&feature=related Kolejny przebój -lata 80. to jednak dekada największej sławy Glikierii (choć do dziś pozostaje bardzo znana i lubiana)- tsifteteli "Piga se majises" (Poszłam do wróżek)- www.youtube.com/watch?v=_gVuKYaMzeI Odpowiedz Link
hania_404 zembeikiko...w YouTubie :) 03.09.08, 23:55 przyznam ze ten rytm dziala na mnie najbardziej... zeimbekiko Glykerii - cudne Tomku! choc w tym rodzaju muzyki wole meskie glosy.. za to znalazlam chyba klasyke: Mikis Theodorakis i Manos Loizos - To zeimbekiko tis Eudokias; www.youtube.com/watch?v=5GeIXT9xqWM ten utwor w You Tubie nie jest wcale rzadki i to w roznym wykonaniu, rowniez solo na bouzouki m.in tu Manolis Karandilis: www.youtube.com/watch?v=5i6UZOcB-Xg zachwyca mnie entuzjazm publicznosci w studiu naszego ulubionego programu)) no i ekstra taniec) no i jeszcze tu: www.youtube.com/watch?v=7WzRkKaxSOQ ten sam motyw, ale przeplatany scenami z rewelacyjnego, cudnego filmu Rembetiko (chyba sie nie myle?) czyz ten taniec nie wyraza: JESTEM KROLEM SWIATA! ? pozdrawiam nocnych grekomaniakow) a. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: zembeikiko...w YouTubie :) 10.09.08, 22:08 Haniu, Zeibekiko to także mój najukochańszy rytm i taniec! Cieszę się,że też podzielasz miłość do zeibekiko! "Zeibekiko tis Evdokijas" (utwór wyłącznie instrumentalny), napisane przez Loizosa do filmu "Evdokija" (i to właśnie z niego pochodzi kadr), stało się szybko najwspanialszym zeibekiko wszechczasów. Żadne inne zeibekiko, nawet autorstwa Vamvakarisa czy Theodorakisa,temu utworowi się nie równa... Zeibekiko to taniec bardzo osobisty i wielu nie lubi pokazywać go publicznie. Także i my na warsztatach tańca rzadko tańczymy zeibekiko - jeśli już, to musi być jakiś szczególny ze względu na atmosferę warsztat. Zeibekiko niesie siłę, niesie wolność... (rozłożone ręce symbolizują orła, który jest dla Greków wcieleniem Wolności; niejedno zresztą zeibekiko mówi w swym tekście o orle lub -ogólnie- ptaku...) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: zeibeikiko...w YouTubie :) 10.09.08, 22:15 Zeibekiko niesie też wyzwolenie i oczyszczenie (greckie λύτρωση. To taniec, który -jeśli tańczony jest publicznie- podlega zbiorowej ocenie. Na środek wychodzą więc albo prawdziwi mistrzowie, którzy tej oceny się nie boją- albo śmiałkowie jeszcze mało doświadczeni ale bezkrytyczni wobec swojego przekazu (i to widać na pierwszy rzut oka). Zeibekiko łatwo spłycić i skaleczyć. Nie jest prawdą, że to taniec tylko męski.Kiedyś nie tańczyły go kobiety ale dziś to nie dziwi.Widziałem kobiece zeibekika do granic poruszające i godne. Zeibekiko to taniec, który jest prawdziwym Przyjacielem... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: zeibeikiko...w YouTubie :) 10.09.08, 22:39 Żadne zeibekiko nie równa się z "Zeibekiko tis Evdokijas". Jeśli jednak któreś mogłoby rywalizować to chyba tylko legendarne zeibekiko Savopulosa napisane na głos równie legendarnej Sotirii Belu. Najpierw usłyszcie je jednak w wykonaniu trzech niebywałych głosów- Dimitris Mitropanos, Dimitris Basis i Themis Adamandidis (ten ostatni doprawdy marnuje na co dzień swój wielki głos na komercyjne przeboiki, którymi nie przejdzie do historii greckiej muzyki..): www.youtube.com/watch?v=zYlb24zcASA Piosenka ta, podobnie jak wiele innych zeibekika, znajduje się na podwójnej ich koncertowej płycie z 2005 r."Iparchi kie to zeibekiko", która szybko zdobyła wielką popularność.Miłośnikom zeibekiko bardzo ale to bardzo tę płytę polecam. Jest niezwykła! Teraz usłyszcie oryginał. Niewiele jest w muzyce greckiej piosenek, które poruszają do tego stopnia. Wykonanie Sotirii Belu należy już absolutnie do mitologii greckiej muzyki (w tle towarzyszy jej Dionisis Savopulos). Sotirija Belu zmarła pod koniec lat 90., była jedną z najważniejszych wykonawczyć rembetiko. Osoba silna i wolna, typ męskiej urody.Oblała żrącym kwasem męża, który zaczął ją katować. Sotirija należy do najniezwyklejszych postaci greckiej piosenki. To zeibekiko powstało już pod koniec jej artystycznej kariery- znaną anegdotą jest, że gdy wyszła ze studia, w którym nagrywali ten utwór, Sotirija westchnęła i powiedziała: "Ach, Dionisis sprawił, że i ja zaśpiewałam pop". Oryginalne wykonanie "M'aeroplana kie vaporia" (Samolotami i parowcami): www.youtube.com/watch?vvHjGzEXiWA Inne bardzo znane zeibekiko Sotirii Belu (niestety tylko fragment, cały utwór działa znacznie mocniej): www.youtube.com/watch?v=MCIkooTchM0&NR=1 A tu inne świetnie znane także i dziś zeibekiko Vasilisa Tsitsanisa- "San apokliros jirizo" (Wracam jako wykluczony)-także fragment-i oczywiście głos Sotirii: www.youtube.com/watch?v=ZSrF75mSXNQ&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Dimitra Galani 10.09.08, 21:58 Dimitra Galani to jedno z najznakomitszych nazwisk greckiej piosenki. Śpiewa już od ponad 30 lat, podobnie jak inni wielcy wykonawcy z jej pokolenia (Dalaras, Aleksiju,V.Papakonstandinu,Vitali,Tsanaklidu, Parios i in.). Jej głos jest, ma się wrażenie, z roku na rok tylko coraz lepszy, coraz szlachetniejszy, z coraz ciekawszą barwą. Głos jak wino..Niesamowity. Do tego Dimitra jest bardzo miłą postacią, bardzo lubianą przez Greków, którzy pieszczotliwie wołają na nią "Dimitrula". To wulkan energii i tryskające źródło radości (wystarczy popatrzeć na jej szeroki uśmiech!). To także artystka, która bardzo wspiera młode talenty (dzięki niej w ostatnich latach wypłynął choćby ciekawy art- popowy piosenkarz Zak Stefanu). Galani mieszka od dawna przy słynącym z uchodźców ateńskim placu Platija Kumunduru, na północny-zachód od Monastiraki. Większość Greków już dawno wyniosła się z tej tłocznej i dusznej dzielnicy ale Dimitra żyje sobie tam dalej, bo ścisłe centrum Aten to dla niej rodzinna i magiczna okolica. Dimitra nie tylko wspaniale śpiewa- jest również utalentowaną autorką muzyki i tekstów. Posłuchajcie jej trochę (w ostatnich latach słynne były jej muzyczne współprace np. z Alkistis Protopsalti,Tanią Tsanaklidu czy Elefteriją Arvanitaki, kiedyś legendarne były z kolei jej wspólne koncerty z Charis Aleksiju). Polecam Wam jej występy na żywo- w tym roku na wiosnę miałem wspaniałą okazję podziwiać jej niebywałą sceniczną energię w jednym z ateńskich klubów. Muzyczny program skończył się o wpół do czwartej rano... "Stereotipa" ("Stereotypy")- przebój z jej nowej płyty: www.youtube.com/watch?v=bbAE9q6B_c8 Śliczna i również bardzo znana ballada "Dio meres mono" (Tylko dwa dni): www.youtube.com/watch?v=HK0TC097uG8 A tu wspólne występy Dimitruli z Alkistis (klub, w którym występował był wręcz szturmowany!- parę lat temu wyszła z tych koncertów podwójna płyta, która sbłyskawicznie pokryła się platyną)- www.youtube.com/watch?v=3kI3GmvwL4M Tu druga część: www.youtube.com/watch?v=Phl8Fm5I8hY&feature=related I część trzecia )-(zaczyna się wielkim przebojem Dimitry "Chartina")- www.youtube.com/watch?v=a2IQ3uDktQs&feature=related A tu bardzo ładna ballada Chadzijanisa, która jednak pobiła wszelkie rekordy popularności właśnie dzięki wspólnemu wykonaniu Galani- Protopsalti (i znów byłem ogromnym szczęsciarzem, gdy trzy lata temu na koncercie Alkistis nagle pojawiła się Dimitra i zaśpiewały to razem...-brawa nie chciały się skończyć...): www.youtube.com/watch?v=FU6LlYQAyn0&feature=related Wspaniała piosenka "Min ton rotas ton urano" ("Nie pytaj nieba", Chadzidakis..)-z Alkinoosem Ioanidisem: www.youtube.com/watch?v=k5fb42qqIms&feature=related A tu ze wspólnych występów z Tanią Tsanaklidu: www.youtube.com/watch?v=utqoGLkw4JA&feature=related Z Charis Aleksiju (cofamy się coraz bardziej w czasie): www.youtube.com/watch?v=6lV3R7Q_fFo Tu śliczne wykonanie neorembetiko "Stou Thoma"- z Dalarasem i Aleksiju: www.youtube.com/watch?v=_PbYZK_dqZo&feature=related I znów wracamy w teraźniejszość- z Elefteriją Arvanitaki (i właśnie w tym składzie słuchałem ich wiosną ): www.youtube.com/watch?v=znHQ2OB7lkc&feature=related -tu w bardzo sławnym zeibekiko Dimitry (autorstwa Thanosa Mikrutsikosa) o oryginalnym tytule "Atomiki mu enerjja" (Moja energia atomowa): www.youtube.com/watch?v=KZ0NXEhcl4o Kolejne piękne ballady "Ego milao ja dinami" (Mówię o sile): www.youtube.com/watch?v=ZDlUnhgeW4U&feature=relatedi "Min kurastis na m'agapas" (Nie zmęcz się w kochaniu mnie)- www.youtube.com/watch?v=pAY99Wy2Yp0&feature=related Na koniec klasyka już (za każdym razem gdy to słyszę, nie mogę uwierzyć, że można napisać tak piękną piosenkę): "San me kitas" (Gdy na mnie patrzysz)-razem z Dimitrą śpiewa Tania Tsanaklidu: www.youtube.com/watch?v=Hmt6vkBeHQQ oraz Manos Loizos- tak, Loizosem i niezwykłym (również klasycznym już) wykonaniem "Se psachno"(Szukam Cię)zakończymy ten mały przegląd )- www.youtube.com/watch?v=TTSAPYqmaHQ --------------------------------------------------------------- Na koniec mała ciekawostka (niektórzy wiedzą, że imiona to mój mały konik )- imię Dimitra to nic innego jak starożytna Demeter! (Dimitrios- czyli starogrecki Demetrios- a co za tym idzie także późniejszy rosyjski Dymitr- te imiona też pochodzą od imienia bogini) Odpowiedz Link
acek2004 no dobra przyznam sie... 16.09.08, 18:20 wzielo mnie, zeby bardziej dosadnie tego nie ujac.... oto przyczyna: Eleni Vitali & Thanasis Komninos - Kai Mazi Kai Monos ja..... j.acek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Trifono 20.09.08, 21:24 Trifono to zespół, który w ostatnich latach zyskał duże uznanie. Dwa męskie głosy (Jorgos Kurupakis, Dimitris Ifandis) i jeden kobiecy (Erofili),z brawurą wykonują utwory z własnego repertuaru jak i wiele piosenek, które od dziesięcioleci kocha cała Grecja. W zeszłym roku występowali razem z Charulą Aleksiju na trasie koncertowej poświęconej Manosowi Loizosowi. Byli wspaniali! Tu w "wypożyczonej" piosence: www.youtube.com/watch?v=24uy2fgIYtE Piosenka z nowej płyty (Na m'agapas- Kochaj mnie): www.youtube.com/watch?v4OAormvM8c&feature=related Śliczna, przyznacie Tu razem z Charulą z zeszłorocznej trasy (mnie przypadło szczęście posłuchać ich w Elefsinie): www.youtube.com/watch?v=Pxcbce_W29k&feature=related Odpowiedz Link
hania_404 Nikos Portokaloglou, a zaraz potem Milva:-) 20.09.08, 22:25 przypomniala mi sie jedna z płytt, która zaczyna sie własnie tak; www.youtube.com/watch?v=8dc47Ni87vA O agnostos... a potem jest coraz piekniej... I jeszcze piosenka, ktora sklonila mnie do nauki wspólczesnego greckiego: wloska artystka, Milva, ale jakaz piękna pieśń: www.youtube.com/watch?v=dB0h2ga65zk ostatnio słyszałam ja w wykonaniu kogoś innego (wybaczcie, bylo to w radiu, a glosu nie poznałam)Tez bylo slicznie... moze to bylo to: www.youtube.com/watch?v=F9MxvlXALw8&feature=related Milva słodsza, przyznacie?)) Odpowiedz Link
kszymal Re: Grecja śpiewa...w YouTubie :) 21.09.08, 00:53 pl.youtube.com/watch?v=v7eRQmkuvJ8&feature=related ja moge bez konca sluchac tego . Bylbym wdzieczny gdyby ktos prztlumaczyl mi tytuł. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Grecja śpiewa...w YouTubie :) 21.09.08, 14:22 Pieridi śpiewa: "rozłóż ręce na moim ciele, spal do głębi moje ciało". Marianda Pieridi jest komercyjną piosenkarką pochodzącą z Cypru. Na początku lat dwutysięcznych zaczęła dość udaną karierę na greckiej scenie pop/elafrolaiko, teraz jednak jej popularność spadła (na komercyjnej scenie na której pojawia się kilkadziesiąt przeboików na miesiąc, konkurencja jest bardzo wyczerpująca dla tych, którzy chcą wykonywać ten gatunek muzyki). Odpowiedz Link
anitasz30 Pavlos Sidiropoulos... 24.09.08, 21:33 www.youtube.com/watch?v=jdKr9noUM44&feature=related staroc...odkryta przeze mnie zupelnie niedawno i po prostu... ciary po plechach przechodza uwielbiam takie glosy jak ten Pavlosa... gosciu co prawda marnie skonczyl jak wiekszosc rockendrolowcow... ale co za glos.......... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Pavlos Sidiropoulos... 24.09.08, 22:44 Świetnie że wrzuciłaś Pavlosa! Jest wyjatkowy. Ta piosenka (choć po stylu niekoniecznie można się domyślić od razu- napisał ją Theodorakis) też znakomita: www.youtube.com/watch?v=qlwuTYBWbcE&feature=related Odpowiedz Link
anitasz30 Re: Pavlos Sidiropoulos... 24.09.08, 23:41 www.youtube.com/watch?v=NLi8iNShkQg&feature=related no to jeszcze jedna teraz bede przeszukiwac heraklionskie sklepy muzyczne w poszukiwaniu Pavlosa a tu jest stronka - niestety po grecku - ale moze kogos zainteresuje cgi.di.uoa.gr/~bitsikas/Pavlos.html Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Aleka Kanelidu 02.11.08, 16:40 Bez cienia przesady można powiedzieć, że Aleka Kanelidu to jeden z najpiękniejszych głosów greckiej piosenki. Zaczynała w drugiej połowie lat 70. w repertuarze w przeważającej mierze jazzowym i międzynarodowym, z biegiem lat nagrała też jednak wiele piosenek po grecku- liczne zdobyły dużą popularność.Zenit sławy Aleki przypadł na lata 80. i początek 90. Po 2000 r. wydała tylko dwie płyty, w tym nową miesiąc-półtora temu (come back Kanelidu został zauważony i podkreślony).Śliczny jedwabisto-metaliczny podźwięk jej głosu wart jest poznania! Zacznijmy od wielkiego przeboju z lat 90.-"Didima fengaria" - "Bliźniacze księżyce"-razem z Mitropanosem wyśpiewują "jak chcesz zmienić niebo, teraz gdy jesteśmy jak dwa bliźniacze księżyce, którym noce mijają z tym samym westchnieniem.."). Muzykę napisał Marios Tokas- cypryjskiego pochodzenia autor wielu nastrojowych przebojów, który niestety zmarł nagle kilka miesięcy temu (pisaliśmy o tym na forum): www.youtube.com/watch?v=WroBj1k35Gs Prześliczna miłosna ballada-"Aliotikos nomos" ("Inne prawo"): www.youtube.com/watch?v=qtOmE__8LBw&feature=related "Nichta ine tha perasi"-"Jest noc, minie": www.youtube.com/watch?v=ys6lKzI2i0o&feature=related "Ase me na figo"-"Pozwól mi odejść": www.youtube.com/watch?v=uvicwzse52w Wielki przebój Aleki sprzed lat- "Mia peripetia" ("Przygoda"): www.youtube.com/watch?v=mv5p2x4Ng20 I ciekawa grecka wersja "Killing me softly"!!!: www.youtube.com/watch?v=HvSL-f8l2Mw&feature=related Aleka Kanelidu śpiewa też "Crazy girl" na potrzeby znanej, dobrej i zabawnej komedii (ze świetną obsadą-Zoi Laskari, Kostas Vutsas, Martha Karajani, Despo Diamandidu i in.): www.youtube.com/watch?v=yobNfKs5nQE&feature=related (w tym roku na Lesvos widziałem ten film w telewizji i teraz ucieszyłem się, że znalazłem ten fragment na youtubie) Odpowiedz Link
grekan Re: Aleka Kanelidu 03.11.08, 01:19 Nie wiem, czy otrzymal pan moje zapytanie o piosenke H.Alexiou/nie znam tytulu, spiewala ja na koncercie we Wroclawiu w 90-tych latach/, a czesto powtarzanym slowem w refrenie jest "calispera".Piekna, nastrojowa melodia w stylu Tango Nefeli.Moglby pan umiescic ten utwor na forum, jesli jest panu znany? Dziekuje Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Aleka Kanelidu 03.11.08, 22:48 Witaj Grekanie (my tu na forum nie jesteśmy żadnymi Panami ani Paniami )))))- dostałem na gazetową pocztę (którą sprawdziłem po raz pierwszy od pół roku )) Twoje zapytanie i nawet wysłałem odpowiedź ale niestety przyszedł zwrot... Może być problem z tą piosenką- Charis wyśpiewała już setki piosenek a słowo "kalispera" jest niestety dość częste..Przychodzą mi do głowy co najmniej dwie piosenki Charuli w których śpiewa "kalimera" ale "kalispera" na razie nie kojarzę. Będę jednak pamiętał aby przy włączaniu płyt Charis zwracać uwagę czy gdzieś nie ma "kalispera".. Nie ma też niestety gwarancji, że była to piosenka z repertuaru Charis..Greccy artyści często wykonują także piosenki innych. Gdybyśmy znali chociaż parę innych kolejnych słów... Odpowiedz Link
grekan Re: Aleka Kanelidu 04.11.08, 02:25 Dziekuja za chec pomocy. Niestety, koncert H.A. byl jedyny raz w Polsce chyba 15 lat temu i pamietam z tej pieknej sentymentalnej piosenki to jedyne slowo:.. kalispera. Odpowiedz Link
bebiak O Haris Alexiou we Wrocławiu 04.11.08, 21:32 Na tamtym pamiętnym PPA nie byłam bom się dowiedziała o takim gościu zbyt późno - toż na piechotę bym doszła wiedząc, że jest Haris. Ten koncert był transmitowany przez telewizję jakoś tak zupełnie niedługo po PPA - ja ofkors jak zwykle dowiedziałam się zbyt późno i załapałam się jedynie na część drugą (był transmitowany w dwóch częściach). Tę część drugą nagrałam, jestem pewna, że tak, z tym, że w moim artystycznym nieładzie znalezienie kasety video to... Nie muszę mówić Zakładam, że nikomu jej nie pożyczyłam a jeśli to wróciła - już jej dawno (w latach!) nie widziałam... I jestem gotowa jak ją znajdę obejrzeć tę cz. 2 koncertu przy założeniu, że naprawię video ale to akurat banał bo mogę iść do kogoś nawet - sprawi mi to wielką frajdę Jeśli tam się pojawi to doniosę, ale jeśli to nagranie było w początkach koncertu - to sorry. Pozdrawiam serdecznie. B. Odpowiedz Link
grekan Re: O Haris Alexiou we Wrocławiu 04.11.08, 23:56 Mialem prawie identyczna sytuacje, ale tej II czesci nie nagralem.Dzis dowiedzialem sie, ze klopot mam z glowy:otrzymalem z TVP Wroclaw kasete z calym nagraniem koncertu Haris/ dosyc dawno wyslalem prosbe o taka przysluge/.Przebywam w Londynie i obejrze dopiero podczas najblizszej wizyty w kraju.Jak sie czegos mocno pragnie, jest prawdopodobne, ze sie spelni; i spelnilo sie! Odpowiedz Link
agapimeni313 dla odświeżenia wątku ... 14.12.08, 22:45 specjalnie dla Bebiaka o ile można na takie spoufalenie się pl.youtube.com/watch?v=SCCRtAiKPJw ps. dlaczego ten wspaniały wątek umiera ? właśnie dostałam w prezencie urodzinowym butelkę ouzo , przesłuchałam wszystko od nowa i chcę więcej ... Tomku, Haniu, Bebiaku ,wszyscy dopisujcie ... ! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: dla odświeżenia wątku ... 14.12.08, 23:07 Dzięki za odświeżenie Myślę, że już wkrótce bardziej luźny świąteczny czas pomoże w rozwoju wątku. Ja przynajmniej planuję ten rozwój podtrzymać Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Marija Sultatu 14.12.08, 23:28 Skoro wywołany został rozwój wątku, tym razem zaprezentuję kogoś mniej znanego a wspaniałego To Marija Sultatu, znana troszkę bardziej wtajemniczonym (większość Greków nie zna jej nazwiska) a warta poznania ze względu na jej piękny głos i ciekawy repertuar. Tu w legendarnych greckich piosenkach: "Giulbahar"- bardzo stara piosenka (rytm i taniec tsifteteli) Greków z Azji Mniejszej- Sultatu jest w niej po prostu rewelacyjna, chyba nie słyszałem ładniejszego wykonania niż jej: www.youtube.com/watch?v=vMTug0qH_HA&NR=1 "Akrojalies dilina" (Wybrzeża, zmierzchy)- autorstwa Vasilisa Tsitsanisa- www.youtube.com/watch?v=K9DM8xPrMOI "Ta ksena chieria" (Obce ręce)- także Tsitsanisa (bardzo trudna piosenka, niezbyt wielu się za nią bierze)- www.youtube.com/watch?v=lh1RP4AK70c Znane z innej części tego wątku piekne klasyczne zeibekiko "Tis Jerakinas jos" (Syn Jerakiny)- i to Tsitsanisa - www.youtube.com/watch?v=6MomrMzZUCk&feature=related (przy okazji popis zeibekiko- choć akurat to taneczne wykonanie, przyznam, średnio mi się podoba ) "Adanali"- www.youtube.com/watch?v=8-aZCv02amM I na koniec dość nowa piosenka Christosa Leondisa- "Ta matia pu dakrizune" (Oczy, które płaczą)- www.youtube.com/watch?vx7ZgC_qQd0 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Marija Sultatu 14.12.08, 23:35 Jeszcze bardzo znane "Ksenitemeno mu puli" Leondisa: www.youtube.com/watch?v=2FyV87qX5Xw&NR=1 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Elefterija Arvanitaki !!! 28.12.08, 20:40 O Elefterii (jej imię znaczy Wolność) Arvanitaki można by pisać długo (i aż dziw, że jeszcze o niej tu nie napisaliśmy ). Lepiej chyba napisać krótko a same za siebie niech przemówią jej piosenki i wykonania. Urodziła się w 1957 r (niektóre źródła podają 1959 r.) w Pireusie ale swoje rodzinne korzenie ma także na wyspie Ikarija (śpiewa nawet jedną dość znaną piosenkę o Ikarii).Debiutowała bardzo młodo w znanym zespole laiko "Ta pedia apo tin Patra", zaczynając od bardziej tradycyjnego repertuaru. Ze względu na szczególny głos, jej popularność szybko zaczęła rosnąć i w połowie lat 80.była już bardzo znana i lubiana. Od tamtej pory wyśpiewała nowe piosenki wielu wybitnych kompozytorów, takich jak Stamatis Spanudakis, Jorgos Zikas, Dimitris Papadimitriju (autor niebywale pięknej płyty "Tragudia ja tus mines", która mimo że zawiera śpiewaną poezję, bez trudu zyskała status platynowej, zdobywając ogromną popularność), Ormianin Ara Dinkjian, Stamatis Kraunakis i wielu innych. Przez niektórych Greków, zwana "neraidą" (rusałką) greckiej sceny. Artystka, która znakomicie porusza się w tradycyjnym rembetiko i laiko, ludowej piosence prowincji (zarówno z kontynentu jak i z wysp), artystycznym endechno (często nawiązującym do innych muzycznych kultur) a ostatnio otwarta także na artystyczny pop. Na jej koncerty ściągają tłumy a płyty (ma już ich na swoim koncie naprawdę wiele, w tym parę ślicznych płyt koncertowych) zyskują status złotych, platynowych i multiplatynowych, mimo że nie jest uważana za artystkę komercyjną. Popularna także wśród młodego pokolenia Greków. Ja miałem szczęście słuchać jej na żywo dwukrotnie- raz w klubie muzycznym, raz w otwartym teatrze (piękny amfiteatr Veakio na wzgórzu Kastela w Pireusie, z widokiem na morze) i uważam, że zwłaszcza jej letnich koncertów pod gołym niebem nie można przegapić, ze względu na ich niezwykłą atmosferę.Warto też dodać, że poza Grecją Elefterija występowała na wielu światowych festiwalach (w tym na słynnym WOMAD), popularna jest szczególnie w Hiszpanii, gdzie także dość często koncertuje. A oto jak śpiewa: Repertuar LAIKO (plus Paradosiako)- Piękne stare chasapiko- “Thelo konda su na mino” (Chcę pozostać przy Tobie)- piosenka ta zawdzięcza Arvanitaki swoją drugą młodość- tu w wersji koncertowej- www.youtube.com/watch?v=ibSrf3SuBaE Śliczne zeibekiko- „Chilies vradies” (Tysiąc wieczorów) autorstwa Mimisa Plesasa- inna piosenka sprzed wielu lat, którą do wielkiej popularności przywróciła Elefterija- www.youtube.com/watch?v=evyQI8bZ0l0&feature=related „Kokino fustani” (Czerwona sukienka)- wielki przebój Elefterii z połowy lat 80., hymn niemalże- www.youtube.com/watch?v=U- llk3jAMJk&feature=related Piękne wolne chasapiko „Zoi klemeni” (Skradzione życie)- inny wielki przebój Elefterii z lat 80.- www.youtube.com/watch?v=PAfEacU6dZM&feature=related Bardzo popularna do dziś ludowa piosenka „Lianochortarudia” (drugi głos i klarino- wybitny artysta pochodzenia romskiego- Manos Achalinotopulos)- www.youtube.com/watch?vELWoy7tmXU&feature=related Repertuar artystyczny (ENDECHNO)- Piosenka „Dinata dinata” (Mocno, mocno) została w oryginale wyśpiewana właśnie przez Elefteriję- to piosenka o ładnym tekście i dużej artystycznej wartości (niestety zespół Antique, który rozsławił tę piosenkę w świecie, znacznie spłycił jej wykonanie)- www.youtube.com/watch?vIHeewGgR0s Prześliczne nowe zeibekiko sprzed czterech lat (autorstwa Kraunakisa)- „Pao na piaso urano” (w wolnym tłum.- Idę uchwycić się nieba)- www.youtube.com/watch?v=Faw2N0Gu3Nc&feature=related Inne ładne zeibekiko z tego samego okresu- „Mes ti diki su ti zoi” (Pośród Twojego życia)- www.youtube.com/watch?v=BuQdPjtvbx0&feature=related Prześliczne „Parapono” (Skarga)- www.youtube.com/watch?v=888Pr0eUw7I „Tu pothu t’agrimi” (Bestia pożądania)- ach, prześliczna piosenka: www.youtube.com/watch?v=jtyXE9u06aQ&feature=related „Ta kormia kie ta machieria” (Ciała i noże)- bardzo znana piosenka z połowy lat 90 (płyta o tym tytule powstała dzięki współpracy z bardzo znanym ormiańskim kompozytorem Arą Dinkjianem)- www.youtube.com/watch?v=-U1zFsAvP7M&feature=related „Ola ta pire to kalokieri” (Wszystko zabrało lato)- prześliczna ballada do poezji noblisty Odiseasa Elitisa, z legendarnej płyty Dimitrisa Papadimitriju- www.youtube.com/watch?v=cQqSEJkrIj0&feature=related „Varka” (Łódź)-live- www.youtube.com/watch? v=oNgTg_mmg5w&feature=related Przepiękne dwie ormiańskie melodie złączone pod greckim tekstem- “Parapono/Ksenitia” (Skarga/obczyzna; jest to inna piosenka niż wklejone już Parapono)- tą niezwykłą pieśnią Elefterija wywołuje zawsze burzę owacji na swych koncertach: www.youtube.com/watch?v=_xU54RUGWDo Piękna piosenka “Akti” (Wybrzeże) z końca lat 80.- www.youtube.com/watch?v=Nu_zdgYn0Ic&feature=related “Kathreftizo to nu”- piosenka, której melodia wywodzi się z tradycji cygańskiej: www.youtube.com/watch?v=BfBdAl9F_yc&feature=related „Meno ektos” (Pozostaję poza)- wielki przebój z początku lat 90.- www.youtube.com/watch?v=G_pkKc3gfzI&feature=related „Tis kalinichtas ta filia” (Pocałunki na do dobranoc)- jeden z największych przebojów w historii artystki- www.youtube.com/watch?v=2whmigvdFiE&feature=related „Fisa psichi mu”- www.youtube.com/watch?v=3a5tZq9yHNQ “Mikrasiatiko” (tytuł: Piosenka małoazjatycka)- www.youtube.com/watch?v=x0ldly3KBTw&feature=related „Ti lipi” (Czego brakuje)- wielki przebój z początku lat dwutysięcznych w rytmie pontyjskiej susty (wersja live): www.youtube.com/watch?v=2Dr2eCzmp2A „To miden” (Zero)- w wersji live- www.youtube.com/watch?v=Y0dk1Ill-ZQ „Ja ton mation su to chroma” (Dla barwy Twoich oczu)- z wyraźnymi wpływami muzyki hiszpańskiej- www.youtube.com/watch? v=hvXkZ Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Elefterija Arvanitaki- ciąg dalszy 28.12.08, 20:42 „Ja ton mation su to chroma” (Dla barwy Twoich oczu)- z wyraźnymi wpływami muzyki hiszpańskiej- www.youtube.com/watch? v=hvXkZj6RhO8 Nowa piosenka z płyty, która ukazała się miesiąc temu- „Pes mu” (Powiedz mi)- cover „Je t’aime” – www.youtube.com/watch?v=cfpX0UrgQzo&feature=related Inna piosenka z nowej płyty- „Ton erota rotao” (Pytam miłość)- www.youtube.com/watch?v=W4pBsVMtUUI&feature=related I jeszcze jedna śliczna piosenka z nowiutkiej płyty Elefterii- „To grizo ton mation su” (Szarość Twoich oczu)- (płyta nosi tytuł „I oczy i serce”- www.youtube.com/watch?v=I4uvrMOLITQ&feature=related ARTYSTYCZNY POP- „Min orkizese” (Nie przysięgaj)- wielki przebój z przełomu 2007 i 2008 roku: www.youtube.com/watch?v=ssztBVOlaFA „Os ta charamata” (Aż po świt)- www.youtube.com/watch?v=8W-NXU_clBc&feature=related Jak usłyszeliście, Elefterija to artystka niezwykłych możliwości i wspaniałego bogatego repertuaru :- )))) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Dimos Anastasiadis 29.12.08, 16:54 Dimos Anastasiadis to z kolei artysta bardzo nowy- w tym roku wydał swoją pierwszą płytę (pop-rockową), pisząc do niej także muzykę. Zaskoczył pozytywnie i zdobył szybko popularność.Na greckiej scenie, na której panuje ogromna konkurencja a talentów naprawdę nie brakuje, rzadko zdarza się aby artysta wydający swą pierwszą płytę został tak szybko zauważony. Jego piosenka "Esi" (Ty) stała się jednym z wielkich przebojów roku. W kolejnych latach ocenić będziemy mogli rozwój Dimosa i jego muzyki- porusza się on w dość komercyjnej strefie, w której bardzo łatwo popaść w banał a granica między czymś dobrym a tandetą jest cienka. Tymczasem posłuchajmy: "Esi"- www.youtube.com/watch?v=1GWFyfYFn5A "Monacha ena vradi" (Tylko jeden wieczór)- www.youtube.com/watch?v=iB1x_DvrEDU&feature=related "Den boris na zis sa kseni" (Nie możesz żyć jak obca)- www.youtube.com/watch?v=4-VIwiBFQ9Y&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Dimos Anastasiadis 29.12.08, 16:59 Tej zimy Dimosa można słuchać na żywo w klubie Anodos w Atenach, gdzie śpiewa u boku sławnych dobrych nazwisk (i miejmy nadzieję, że to wywrze bardzo pozytywny wpływ na jego dalsze muzyczne poszukiwania)- Lakisa Papadopulosa, Janisa Kotsirasa i Kostasa Turnasa. Odpowiedz Link
agapimeni313 a myslałam że tylko ja lubie takie perły ... 29.12.08, 22:50 Ło Boże , a raczej Ło Tomku , a myślałam że tylko ja lubię takie greckie perełki Marija Sultatu, jest boska )))))) a to mnie rozwaliło na łopatki pl.youtube.com/watch?v=lh1RP4AK70c Ps. rzadko zaglądałam na to forum , ale czy w wyszukiwarce znajdę historię Tomka ? tzn , skąd On tyle wie o Grecji ?????????? tzn już wiem długo że wie dużo , ale skąd aż tyle? Jego wiedza mnie poraża wręcz, ... przepraszam że nie na temat. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Jerasimos Andreatos 30.12.08, 16:30 Ciepły głos Jerasimosa Andreatosa związany jest nierozerwalnie z dobrą piosenką laiko (w bardzo dużym uproszczeniu- tą z buzuki). Laiko przeżywa od lat wielki kryzys, gdyż jest bezwstydnie pogrążane przez wielu komercyjnych piosenkarzy (pozwolę sobie nie wymieniać nazwisk), którzy wypaczyli jego sens, mądrą filozofię, spłycili teksty i sprowadzili do chwilowej rozrywki. Na straży dobrej piosenki laiko na szczęście wciąż stoi wielu znakomitych kompozytorów i piosenkarzy, dzięki czemu dobre płyty z tego gatunku wychodzą w niemałej liczbie każdego roku. Mało tego, coraz silniejszy jest trend powrotu do prawdziwego pięknego laiko- ludzie w Grecji męczą się po prostu coraz bardziej setkami jednakowych i bezbarwnych przeboików komercyjnego elafrolaiko. Widać to już także w muzycznej nocy Aten- wielkie komercyjne kluby buzuki (tzw.pistes) przeżywają coraz większy kryzys, mniejszych naturalnych klubów z dobrym laiko i rembetiko (z którego wywodzi się laiko) jest natomiast coraz więcej. Jerasimos Andreatos ani razu nie zdradził laiko, śpiewając zawsze piękne i godne piosenki oraz współpracując z bardzo dobrymi, autentycznymi kompozytorami (jak np. Vangielis Korakakis). W artystycznym świecie jest podobno bardzo lubiany za swoje ciepło i prawdziwość. Oto przykłady jego wykonań: W pięknym duecie z Sofiją Papazoglu- "Ach fengaraki mu" (Ach, mały księżycu)- www.youtube.com/watch?v=xUR20wOTdks Bardzo znany przebój Jerasimosa z lat 90. (muzyka-wielki Dimitris Papadimitriju)-"Chroma den alazune ta matia" (Oczy nie zmieniają barwy)- www.youtube.com/watch?v=EvKs8wMLLFQ "Triandafila" (Róże) autorstwa Petrosa Durdubakisa (to akurat nie jest laiko )- www.youtube.com/watch?v=al_VTR_fH3M W duecie z Jotą Nega- "Afta ta chieria"(Te ręce)-bardzo znana piosenka Dimosa Mutsisa z lat 70.- www.youtube.com/watch?v=BEhkGWIlh2s Stare i sławne zeibekiko Vasilisa Tsitsanisa- "Apokliros" (Wykluczony)- www.youtube.com/watch?v=E6P3fIQbecQ "O mangas" (mangas to rodzaj cwaniaczka, łotrzyka ale godnego i dumnego- jest to całe szerokie pojęcie związane z dawną sytuacją społczną w Grecji)-przy okazji ktoś wrzucił przegląd okładek wielu płyt, na których śpiewa Jerasimos (ma już pokaźny własny repertuar ale i często występuje gościnnie)- www.youtube.com/watch?v=HNp_MbguOPE Odpowiedz Link
eridan Rock w Grecji - wątek dla dziwaków 31.12.08, 17:02 Tak, wiem, że to nienajlepszy pomysł. Bo co ma piernik do wiatraka, czyli Grecja do muzyki rockowej? Niewiele. Ale chyba i tam powstawała muzyka inspirowana grą takich mistrzów, jak Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, takich wirtuozów jak Mark Knopfler czy Jimmy Page, nie mówiąc już o całej rzeszy innych wielkich artystów. Większość z nich koncertowała w Grecji. Tu zatem zacznę wrzucać różzne linki. Aby wiedzieć, że Grecja nie tylko lyrą i buzuki stoi ale także hammondem, gitarą i perkusją. Na początek wielki Mark z koncertu w amfiteatrze na Likabecie w Atenach z czerwca 2008: pl.youtube.com/watch?v=YLz0NoCYU7M&feature=related -- "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy." Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - wątek dla dziwaków 01.01.09, 22:04 Ależ Eridanie- Grecja ma bardzo bogatą historię własnego rocka! Od lat 60. po dziś powstało wiele legendarnych i nierzadko bardzo popularnych zespołów (zaistniało też wielu rockmanów-solistów). Większość z nich śpiewa po grecku, ale jest też i rock anglojęzyczny. Tu wspomnieć można choćby legendarny zespół Socrates (dziś już tylko okazyjnie występujący)- przykład: www.youtube.com/watch?v=BjLVDzWON1I&feature=PlayList&p=5BA30CAF31444120&playnext=1&index=23 Rock inspirował też greckich artystów do wplatania go w bardziej miejscowe muzyczne inspiracje- tak na przykład powstała "szkoła" bałkańskiego niesamowitego rocka Dionisisa Savopulosa. Savopulos to temat-rzeka ale wrzucę tu choćby jeden "kawałek": www.youtube.com/watch?v=UeqK2eh2vMk&feature=related Inni weterani rocka to choćby Lakis Papadopulos czy Dimitris Pulikakos. Dla wielu symbol greckiego rocka to z kolei Pavlos Sidiropulos (już tu o nim trochę było)- przykład- "Rock n'roll sto krevati" (Rock n'roll w łóżku)- www.youtube.com/watch?v=AqfJntbTR7c Grecja z rockiem się nie kojarzy ale jej rockowa tradycja jest naprawdę fascynująca! Odpowiedz Link
hania_404 Re: Rock w Grecji - wątek dla dziwaków 02.01.09, 01:08 W cudownym, jeszcze noworocznym nastroju łaskawie wybaczam, że nazwano mnie tu dziwakiem)) mało tego – odbieram to jako komplement)) ale skoro moge, to dorzucam tu moje 5 groszy, bo grecka muzyka rockowa jest mi bliska.... no bardzo i juz! Na poczatek oczywiście wielki Vasilis i jego niezapomniane „Ellas” (celowo koncertowe, bo o magii koncertów w Grecji pisaliśmy tu juz nie raz). Prosze sluchać głośno niezważając na maloletnich, współpracowników czy sąsiadów: pl.youtube.com/watch?v=lPuI2Jlw2Rk&feature=related tu moje ukochane „Xeiretistama stin eksousia”: pl.youtube.com/watch?v=pul-z3tpSOI i coverek na dzis (2 stycznia) czyli „Dust in the wind” z koncertu w Heraklionie: pl.youtube.com/watch?v=-IDpN6wZwJ4 ach.. czemuż nie potrafie grac na skrzypcach..... ach ta matia tous..... Nie sposób nie wspomnieć o niezwykle uroczym Fillipposie Pliatsikasie i jego Pix Lax, np tu; pl.youtube.com/watch?v=j_tFLWx1qXg albo jego solowej ostatnie płycie „Omnia”: pl.youtube.com/watch?v=flRHZMFhPRk pl.youtube.com/watch?v=Mo_P9ABsTLo Nikos Portokaloglou – tu z koncertu w Irodio (niezwykle porusza mnie ten mariaż tradycyjnej myzyki i tradycyjnych instrumentów z ostrym brzmieniem genialnej gitary w 'To potami”: pl.youtube.com/watch?v=mdqFqHtoOkE albo szybsze rytmy tu (tez z Irodio): pl.youtube.com/watch?v=zaaUdh3s4uw Jest Ypogeia Reumata (można lubiś, choc nie trzeba): pl.youtube.com/watch?v=sjWQAYXJ_Bw&feature=related albo Tripes, np tu: pl.youtube.com/watch?v=E00_YtrCzco&feature=rec-HM-fresh+div Jest Endelecheia: pl.youtube.com/watch?v=0eMe14DnOdU albo Lefki Simfonia: pl.youtube.com/watch?v=vgAfjJqXJCQ Nie sadze nawet abym wymieniła najwazniejszych, ale.... zawsze cos Sa w koncy tysiace chyba innych, w tym wiele zespołów nazywajacych sie z angielska czy amerykańska jak Villa 21, Clown czy The Reporters.... ale za nimi nie przepadam.... chociaz Magic the Spell, mmm.... ta Matala i tytul „Wakacje w Sarajewie”..... (piosenka bynajmniej nie wakacyjna.... ale wolę słuchac niż ogladać) pl.youtube.com/watch?v=-Ga8ifhUK6A&feature=related ale taki Ekeinos + Ekeinos np, to juz polecam na koniec aby nie draznic sąsiadów: pl.youtube.com/watch?v=nAG8g_n9ay4 Temu gatunkowi muzyki zawdzieczam moją fascynację i raczkującą wciąz świadomość bogactwa muzyki Grecji.... Dziękuję Vasilis))!!! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Pix Lax -dla wszystkich :-) 02.01.09, 15:03 Haniu, dziękuję za wsparcie )) Według mnie grecki rock należy do najciekawszych w Europie, choćby dlatego, że wplata elementy orientalne, bałkańskie czy śródziemnomorskie(z tego samego powodu niezwykle ciekawy jest też grecki hiphop ale to już inny temat ) Grecka scena rockowa jest bardzo bogata i ma setki tysięcy wiernych fanów. Wkleję tu trochę więcej linków do Pix Lax. Zespół ten jest zjawiskiem pokoleniowym lat 90. Powstał na samym początku lat 90. i błyskawicznie zyskał ogromną popularność- po każdą jego kolejną płytę dziesiątki,setki tysięcy Greków ruszało do sklepów muzycznych. Przyciągały przepiękne mądre teksty (wielka wartość tego zespołu), bardzo ładne melodie... Są tacy, którzy powstanie Pix Lax uważają za najważniejszy muzyczny moment zeszłej dekady w Grecji. To taki nostalgiczny nieco rock, który każe nam się zastanowić nad wieloma sprawami. Zespół rozwiązał się cztery lata temu, gdy jego trzej słynni wokaliści- Filipos Pliatsikas, Babis Stokas i Manos Ksidus zdecydowali, że jako Pix Lax nic odkrywczego już nie stworzą. Od tamtej pory kontynuują udane solowe kariery (czego dowodem choćby wspomniana przez Hanię płyta "Omnia" Filiposa- jedna z najpopularniejszych w Grecji płyt 2007 roku). Po Pix Lax pozostały wspaniałe wspomnienia (zwróćcie też uwagę na wiele bardzo ciekawych klipów- dziś już o takie trudno...): "Den tha dakriso pia ja sena"(Już dla Ciebie nie zapłaczę)- www.youtube.com/watch?v=TKy39XNb7as&feature=related "Monaksia mu ola" (Wszystko moją samotnością)-jedna z najwspanialszych dla mnie greckich piosenek- www.youtube.com/watch?v=U6gSyDAr8ek&feature=related "Anoites agapes" (Głupie miłości)-śpiewają razem z braćmi Katsimichas (o nich przy innej okazji)- www.youtube.com/watch?v=KuW2VMNArKs&feature=related "Ti ine afto pu mas enoni" (Czym jest to co nas łączy)- tu w duecie z Dalarasem-niezwykła piosenka!Niezwykła!- www.youtube.com/watch?v=4AgEfz1o4L4&feature=related "Epapses agapi na thimizis" (Przestałaś przypominać miłość)- www.youtube.com/watch?v=J5qampgVri8 "Lene ja mena" (Mówią o mnie)-piękny przykład greckiego orientalnego rocka- www.youtube.com/watch?v=cqVCxJlwWlA&feature=related "Mia sinusija mistiki" (Mistyczne współżycie)- www.youtube.com/watch?v=xHCy13ncsv4&feature=related "Iparchun chrisopsara edo?" (Czy są tu złote rybki?)- www.youtube.com/watch?v=9EZ0uSniQTA&feature=related "I palies agapes pane ston paradiso"(Dawne miłości idą do raju)- www.youtube.com/watch?v=LuOJW72sf68&feature=related "Ena pedi perpatai me ta chieria"(w wolnym tłum.-Ktoś kto przechadza się na rękach)- www.youtube.com/watch?v=fr1YFqN7lAk&feature=related "Ine orea i thalasa" (Morze jest piękne)- www.youtube.com/watch?v=CNLbNEHrorU I jeszcze jeden przepiękny duet z Dalarasem (ich wspólne występy w 1997 roku zajęły już wazne miejsc w historii greckiej muzyki)- www.youtube.com/watch?v=5uzbgTvsAu8 "Na chatho" (Niech się zgubię)- www.youtube.com/watch?v=7HQmYTfAWB0&feature=related "Podilata dichos frena" (Rowery bez hamulców)- www.youtube.com/watch?v=mCUJ_IVQ-Go&feature=related "Stin poli ton trelon"(W mieście szaleńców)- www.youtube.com/watch?v=K6yM68tcisk&feature=related "Ela" (Chodź)- www.youtube.com/watch?v=nXrXY_6yFwM&feature=related "Jati" (Dlaczego)- www.youtube.com/watch?v=dkA7aQ8wxg4&feature=related "San psema" (Jak kłamstwo)- www.youtube.com/watch?v=7pI0deDeewY&feature=related "Stilvi" (Blask)-instrumentalne- www.youtube.com/watch?v=bDwEUr99jn8 "Pos alazi i zoi mas se mia nichta" (Jak w jedną noc zmienia się nasze życie)- www.youtube.com/watch?v=aRBqEQxy4TI&feature=related "Piksida" (Kompas)-live- piękne!- ze wzruszającego koncertu, który kończył działalnośc zespołu-wyszła z niego koncertowa płyta "Telos"- www.youtube.com/watch?v=sB-sjYH5hdI&feature=related "Se psachno sta fota tis polis" (Szukam Cię pośród świateł miasta)- www.youtube.com/watch?v=3cd4GHh9zmg&feature=related "Esi eki" (Ty, tam)-live z Likavitosu- www.youtube.com/watch?v=5RIda5n9TVA&feature=related "Notos" (Południe [jako kierunek])-wielki przebój Lavrendisa Machieritsasa- tu live z Pix Lax: www.youtube.com/watch?v=9tB9BOfx69U&feature=related "Vjes sto balkoni na dis"(Wyjdź na balkon zobaczyć)-razem z Ilijasem Makridisem- www.youtube.com/watch?v=yH341Ga25gA&feature=related I jeszczo jedno live: www.youtube.com/watch?v=CyQZ5fyInMo&feature=related "Na me thimithis" (Zapamiętaj mnie)- www.youtube.com/watch?v=N1QAReNwLfw&feature=related "Mono ja kini mi mu les" (Tylko o niej mi nie mów)- razem z Filiposem Pliatsikasem śpiewa Theodosija Tsatsu- www.youtube.com/watch?v=IAW5mM-jwho&feature=related I na konice w wersji live "Akoma prospatho" (Jeszcze próbuję)-z pożegnalnego koncertu-ktos dorobił do tego takie małe wzruszające podsumowanie tych parunastu lat, przez które Pix Lax towarzyszyli Grekom w tak wielu pięknych/trudnych chwilach... Tak jak Hania, pozwolę sobie na osobisty dopisek. Gdy 9 lat temu po raz pierwszy zetknąłem się z piosenkami Pix Lax,stały się one dla mnie niezwykłym wyzwalaczem do poznania greckiej muzyki- tak niesamowitej, tak różnorodnej i tak nieznanej...Moją miłość do niej, która trwa już tyle lat, zawdzięczam w niemałej części właśnie Im... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Pix Lax -dla wszystkich :-) 02.01.09, 15:08 Zapomniałem wkleić ostatniego linku-podsumowania: www.youtube.com/watch?v=10NMG_PITL0 Pix Lax przeszli do legendy - w związku z tym pozostaną żywi już na zawsze. Liczba ich miłośników tylko rośnie... )) Odpowiedz Link
hania_404 Re:Rock w Grecji mam nadzieje dla wszystkich 02.01.09, 21:17 Tomku! dziekuję za ponad 2-godzinną uczte dla duszy (celowe skojarzenie) ""wiecznej nastolatki"" (podwójny cudzysłów też celowy) Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe, ale ułozyłeś niemal idealny muzyczny scenariusz romantycznej kolacji przy swiecach) Ja bym tylko nieznacznie zmieniła kolejność: na poczatek dałabym - Giati epopses agapi na thimizis...... wczesnym switem puściłabym - Pos alazi i zoi mas se mia nichta, a gdyby delikwent/nieszczęśnik zasłużył usłyszałby wspaniałe Akoma prospatho, a może i cały koncert z Lykavitos, do ktorego wielu fragmentów dzieki Twoim linkom dotarłam ale jesli scenariusz bedę chciała wykorzystac, poprosze o zgode własciciela praw autorskich))) ... Nie byłabym sobą, gdybym przy tej okazji nie dorzuciła; pl.youtube.com/watch?v=yBS_XI3BCQo obraz nie najlepszy ale TEN głos słychac doskonale nie moge niestety znaleźć na YouTube nagrania z koncertu VP kiedy Filippos przedstawiony jako O Filippos Pix spiewa "Tritos pagkosmios".... szkoda, bo ładne .... a skoro były "Głupie miłości" niech będą i "Stracone miłosci' (Xamenes agapes) - juz nie Pix Lax, ale Vasilisa pl.youtube.com/watch?v=1ZglHnXTCI4 pozdrawiam a. Odpowiedz Link
bebiak Re:Rock w Grecji mam nadzieje --> Hania moy 02.01.09, 21:43 .. gdzieś Ty była kochanie, jak Ci już tu w sierpniu wrzucałam Pix Lax z Likavitos-u, wspominając przy okazji o Filipku [umówiłyśmy się co do niego!] i jego Omnii, co? Spałaś snem nocy letniej czy co? Uściski. B. Odpowiedz Link
hania_404 Re:Rock w Grecji mam nadzieje --> Hania moy 02.01.09, 21:56 no w sierpniu... tak... sen trwał))) ale Filiposik cudny choc jak ostatnio przyznalam - zwalniam goscia bo mi inny w głowie.... usciski a. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Vasilis :) 02.01.09, 22:32 W greckim rocku Vasilis jest rzeczywiście chyba jakimś wspólnym mianownikiem. Jeszcze od siebie nie wrzucałem tu jego piosenek a też lubię bardzo wiele-o, na przykład te: "Mikres nothijes" (Małe fałszerstwa)- pl.youtube.com/watch?v=fq71rifxvAY&feature=related (uwielbiam muzykę Mikrutsikosa, te stale rozkręcające się motywy- "Roza" Mitropanosa też jest jego ) "Ena karavi" (Statek)- pl.youtube.com/watch?v=MwnSHir_2PE "Prin to telos" (Przed końcem)- pl.youtube.com/watch?v=dNCyE70uvDQ "Odos Elinon" (Ulica Greków)-gorzka i piękna zarazem piosenka- pl.youtube.com/watch?v=xHAxBTuGHfI "Porto Riko"- pl.youtube.com/watch?v=84Dh5ehwp60&feature=related Odpowiedz Link
hania_404 Re: Vasilis :).... nostalgicznie.... 02.01.09, 23:22 wszyscy widza że jestem prowokowana, prawda?))) proszę tu moje ukochane; przede wszystkim pierwsze, ktore uslyszałam przypadkiem i absolutnie mnie porwalo;: Den yparcho (Nie istnieję) - dla fanów gitary polecam czas 1:15 z krótka solówką... ciarki chodzą... pl.youtube.com/watch?v=zXLTohxeukw&feature=related z przedostatniej płyty "Metopiki" utwór "Ftais' (To twoja wina) pl.youtube.com/watch?v=fQqHPzZqb9A&feature=related z tekstem, ktory nawet w angielskim tłumaczeniu do mnie przemawia.... (kochaj mnie troszke, zbyt duzo nie zniosę...) no i koniecznie cos z początków, czyli.... Che Guevara (nie wdaję się tu w dyskusje polityczne ..... po prostu posłuchajcie...) pl.youtube.com/watch?v=5YQOB8prYD0&feature=related Victoria, też sliczna, jakoś szczegolnie wzrusza tambylców: pl.youtube.com/watch?v=MZcZJnp7bPk&feature=PlayList&p=3832159F4C615590&playnext=1&index=97 coś, co nadal mnie wzrusza czyli "Tora tora" a inaczej "Mury" Kaczmarskiego, a wcześniej Louisa Liaca... sorki nie moge znaleźć w YouTubie, ale za to "Sto limani tou Amsterdam"... pl.youtube.com/watch?v=Xk0gHyMUbSo pozdrawiam a. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Lakis Papadopulos 02.01.09, 21:43 Lakis Papadopulos.Jeden z weteranów rocka w Grecji, wciąż bardzo aktywny w dyskografii i na scenie (znany ze swego poczucia humoru i lubiany).W zeszłym roku skończył 60 lat, grać zaczął w latach 60. a w drugiej połowie lat 70. grał rock n'rolla na statkach wycieczkowych pływających po Morzu Karaibskim. Tak naprawdę znany stał się w początkach lat 80., gdy napisał słynną piosenkę "Kursaros" (Korsarz) dla Vasilisa Papakonstandinu. Przez długie lata znany pod pseudonimem "Lakis me ta psila rever". A tu przykłady jego piosenek: "Vromika filia" (Brudne pocałunki)- jedna z moich ulubionych piosenek Lakisa: www.youtube.com/watch?v=BoU6FjGN530&feature=related "Jiristrula"-jeden z najsłynniejszych przebojów Lakisa- tu na żywo w popularnym programie prowadzonym przez Bilio Tsukala: www.youtube.com/watch?v=Li4xamkfEfs (tytuł to słowo potoczne- w wolnym tłumaczeniu-Latawica) Inna znana piosenka-"Gorilaki" (Gorylek)- www.youtube.com/watch?v=79uBvOSMSqY&feature=related "Meneksedia" (Fioletowe)- www.youtube.com/watch?v=cnrrD2jKIwU&feature=related "Tsichla dichos zachari" (Guma bez cukru)- www.youtube.com/watch?v=Q0IzmcD5Z-0 "Monachos sto Ajjo Oros" (Mnich na górze Athos)- www.youtube.com/watch?v=kkJQfjyIftY&feature=related "Se zitao" (Pragnę Cię)- www.youtube.com/watch?v=P8gwYtuNSVI&feature=related "Efije i jineka mu" (Odeszła moja żona)-live- www.youtube.com/watch?v=yCJ7wu9f9yo&feature=related Odpowiedz Link
hania_404 Re: Rock w Grecji - Lakis Papadopulos 02.01.09, 22:00 no zabieram sie do słuchania Tomku, ale najpierw wrzuce rzeczone 'Koursaros' pl.youtube.com/watch?v=s3Ht_6KeIdY dzieki raz jeszcze a. Odpowiedz Link
eridan Re: Rock w Grecji - wielkie dzięki! 02.01.09, 22:27 Za te linki oczywiście i za kopalnię wiedzy. Będzie co zasysać i zrobić takie małe greckie rockowe dvd. Szacunek dla Tomasza i całego grona ekspertów/ekespertek. Myślałem, że teraz rock to już jest taka bardziej niszowa muzyczka, tym bardziej jakoś nie śmiałem wcześniej zapytać się znawców tematu, na ile jest to muzycznie porównywalny poziom z repertuarem zachodnim. Wygląda jednak, że będzie czego posłuchać. Dzięki bardzo! -- "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy." Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Diafana Krina 02.01.09, 22:58 Nie ma za co Dzisiejszy dzień za sprawą ponownego przesłuchania tylu piosenek Pix Lax uważam za bardzo pięknie spędzony (dobrze, że jeszcze mam urlop)! Żeby nie było, że wrzucamy tu tylko weteranów, to teraz coś świeższego. Zespół Diafana Krina (Przezroczyste Lilie) debiutował w 1991 roku i od tamtej pory zyskał sławę dzięki wielu ciekawym piosenkom (10 płyt już wydali!- najnowsza ukazała się jakiś miesiąc temu)- jest to jeden z najbardziej popularnych zespołów rockowej fali lat 90.- "Meres arjias" (Dni wolnego): pl.youtube.com/watch?v=QeUL387LTwk "Ejine i apolia sinithia mas" (Strata stała się naszym zwyczajem)- znakomita piosenka- pl.youtube.com/watch?v=30HR2k17aLc "Ble chimonas" (Błękitna zima)- pl.youtube.com/watch?v=ZMbpBrIZKrE&feature=related "Mikres alithies" (Małe prawdy)-live- pl.youtube.com/watch?v=FN8p5A2B-VY Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Ludijas 02.01.09, 23:04 To bardzo ciekawy rockowy zespół z Salonik (nazwa od pobliskiej rzeki Ludijas). Chyba najbardziej znaną ich płytą jest jak do tej pory "I salamandres den chorevun seik" -warto ją mieć! W YouTubie jest jeszcze mało piosenek tego zespołu- jest np. "Rufianos" (wieloznaczne słowo ale tu znaczy: szpieg)- pl.youtube.com/watch?v=TVFpUcHioTU Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji -Ditikies Sinikijes 02.01.09, 23:16 Ditikijes Sinikijes (Δυτικές Συνοικίες- czyli Zachodnie Przedmieścia, gdyż to właśnie zachodnie dzielnice Aten (Peristeri, Perama itd.) są szczególnie ważne dla rozwoju muzyki w zachodnim stylu (rock, hip hop, heavy metal)- w skali ogólnogreckiej Zespół ten jest również nowy, szeroko znany od kilku lat. Niekiedy jest to bardziej pop-rock niż czysty rock ale i tak warto ich znać. Komercyjnie zasłynęli piosenką "Letnie randki" (Kalokierina randevu- kurczę, zapomniałem jak to ostatnie słowo pisze się w "oryginale" )- pl.youtube.com/watch?v=9iELQauX-ig "Kanenas angielos" (Żaden anioł)- pl.youtube.com/watch?v=CArp6s0dW40&feature=related "Kie pali monos" (I znów sam)- pl.youtube.com/watch?v=Zd8bWP-liEM&feature=related "Stile mu ena grama (Fandaros)"- (Wyślij mi list- Żołnierz)- pl.youtube.com/watch?v=ZTAjjlq3Jn8&feature=related "Chameni agapi" (Stracona miłość)- pl.youtube.com/watch?v=iahWnYHUES8&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Onar- bracia Pix Lax :) 02.01.09, 23:26 Zespół Onar również powstał na rockowej fali lat 90. Śpiewa w nim, m.in. brat Filiposa Pliatsikasa- Lefteris, jak również ładny kobiecy głos Peni Ramadani. Stylem nawiązują często- nic dziwnego- do Pix Lax. "Me tromazis" (Przerażasz mnie)- pl.youtube.com/watch?v=uQBBMjGIxsE&feature=related "An m'agapas" (Jeśli mnie kochasz)- pl.youtube.com/watch?v=NKxsR7IIvgM Inna bardzo znana ich piosenka (i bardzo ładna): pl.youtube.com/watch?v=2CIzTDzJbDY&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Jimna Kalodia 02.01.09, 23:36 Zespół Jimna Kalodia (Γυμνά Καλώδια- Nagie Kable- także ma coraz więcej swoich miłośników a ostatnio wydał kolejną, bardzo chwaloną płytę. "Piitries tis jis" (Poetki ziemi)- pl.youtube.com/watch?v=utdsEViQ180 "Neraida tis apelpisijas" (Rusałka beznadziei)- pl.youtube.com/watch?v=ZyAZVw5CLao&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rock w Grecji - Jimna Kalodia 02.01.09, 23:40 Oj jest jeszcze wiele wiele zespołów i solowych rockmanów...(w tym wielu naprawdę znanych). Ale dziś już nie mam siły na więcej Odpowiedz Link
hania_404 Re: Rock w Grecji - Jimna Kalodia 02.01.09, 23:48 Tomku, a nam chyba weekendu nie wystarczy aby wszystko, co wrzuciłes przesłuchać... dziekuję choc to nie mój wątek ale dowiedziałam sie z niego baaaardzo duzo))) a. PS Onar nie bardzo, ale Jimna Kalodia przemawia do mnie Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Nostradamos-Despina Glezu-unikaty z lat 70 03.01.09, 00:09 Jednak nie wytrzymałem... Mało tu było kobiecego rocka a taki przecież też istnieje. Wybitną grecką rockmanką była (już nie występuje) Despina Glezu, wystepująca z zespołem Nostradamos: "Dos mu to chieri su"(Podaj mi Twoją rękę)- pl.youtube.com/watch?v=GcoTDXj_afk&feature=related "Ta paramithia tis jajas" (Bajki babci)- pl.youtube.com/watch?v=AaMVtuZZNl0&feature=related "Something lost"- piękna piosenka ale uwaga zdjęcia są drastyczne: pl.youtube.com/watch?v=qi-GNZoCl14&feature=related A tu w tym dokumencie Despina trochę opowiada: pl.youtube.com/watch?v=_nIYt2M9R-A Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: kobiecy rock- Semeli Tagara 03.01.09, 00:21 Dzisiaj rockujących kobiet w Grecji nie jest wiele. Jedną z nich jest pochodząca z Salonik Semeli Tagara (Σεμέλη Ταγαρά- zasłynęła dotąd jedną, za to bardzo znaną piosenką- "Kapnos" (Dym)- pl.youtube.com/watch?v=52mOlCTjrSY Odpowiedz Link
kritikos Re: Rock w Grecji - wątek dla dziwaków 23.12.10, 13:41 Tzimis Panousis, najoryginalniejszy rock-showman w Grecji. www.youtube.com/watch?v=VrFRMakeL1w&feature=related www.youtube.com/watch?v=Y_kDDBZpBX4&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Nikos Ksiluris- najwybitniejszy śpiewak Krety 03.01.09, 23:36 Nikos Ksiluris to niezwykle ważna postać dla muzyki Grecji ale to także wyjątkowy człowiek dla Krety. Na wyspie wręcz czczony, nazywany "słowikiem" czy "archaniołem Krety". Urodzony w 1936 r.w górskiej osadzie Anojja niedaleko Rethimno, na zboczach Psiloritisu, widział zagładę wsi, spalonej w 1944 r. przez hitlerowców za wspieranie górskiej partyzantki. W bardzo młodym wieku zainteresował się lirą- instrumentem niezwykle popularnym na Krecie do dziś. Dostrzeżono w nim talent a jego sława szybko zaczęła zataczać coraz szersze kręgi.Grał i śpiewał już nie tylko na weselach i panijiria, ale także w klubach muzycznych Iraklio. W początkach lat 50., na fali wielkiej wewnętrznej emigracji i w poszukiwaniu lepszych perspektyw, trafił do Aten. I tam jego talent został doceniony bardzo szybko- wkrótce podjął współpracę z wybitnymi greckimi kompozytorami piosenek, takimi jak np. Janis Markopulos (także pochodzący z Krety), Stavros Ksarchakos czy Christos Leondis. Zaczął śpiewać teksty znakomitych tekściarzy i poetów, prezentował równolegle także tradycyjne pieśni Krety (w tym słynne "rizitika" z rejonu gór Lefka Ori). Piosenki, które śpiewał, pełne były politycznych aluzji, stąd Grecy masowo słuchali ich w zaciszu swych domów podczas rządów krwawej junty pułkowników (1967-1974).Pod tym względem Ksiluris był jednym z paru najważniejszych dla Greków wykonawców podczas tamtego trudnego okresu. Znakomita passa Nikosa została jednak brutalnie przerwana przez chorobę. Nikos Ksiluris zmarł na raka w 1980 r. Od tamtej pory jego legenda tylko rosła.Jego ponadczasowe pieśni poznawane są przez kolejne pokolenia Greków z całej Grecji. Jego charakterystyczny głos stał się wzorem do naśladowania dla młodych piosenkarzy na Krecie. A tak śpiewał: "Itane mia fora" (Było pewnego razu)- www.youtube.com/watch?v=v8JWYakujec&feature=related "Pos na sopaso" (Jak uciszyć)- jedna z moich najulubieńszych jego pieśni- i niezwykle niezwykle popularna do dziś- www.youtube.com/watch?v=k-UKum5XxfE&feature=related "Jenithika" (Urodziłem się)- niesamowite kreteńskie zeibekiko- www.youtube.com/watch?v=L-UQVv1Y0OM&feature=related "Evale o Theos simadi" (Naznaczył Bóg)- www.youtube.com/watch?v=u3UKeR1LhI8&feature=related "Pote tha kani ksasteria" (Kiedy nocne niebo rozpogodzi się)- www.youtube.com/watch?v=ILSXxrLcSV4&feature=related "Bikan stin poli i ochtri" (Wrogowie weszli do miasta)- live- www.youtube.com/watch?v=mrA6Lka2NUk "Agrimia ki agrimakia mu"- rizitiko, które nazwiązuje do partyzantów walczących niegdyś w górach Krety- www.youtube.com/watch?v=SfZ3n7AQyv0&feature=related "Erotokritos" w wykonaniu Nikosa Ksilurisa (mówi jego brat a dziś największy muzyk Krety-Psarandonis)- www.youtube.com/watch?v=JB1u7g14dgs&feature=related "Filedem"- słynna tradycyjna pieśń z Krety- www.youtube.com/watch?v=5DPEG5XQ6KY&feature=related "Ja su chara su Venetia" (Bywaj Wenecjo)- www.youtube.com/watch?v=7og0wA_PlUY&feature=related "Se psilo vuno" (Na wysokiej górze)- tradycyjna pieśń kreteńska- www.youtube.com/watch?v=ZsCKcoaCe-0&feature=related "I ksenitia" (Obczyzna)- www.youtube.com/watch?v=StfcTXkewZk&feature=related "Chilia miria kimata makria t'Aivali" (Tysiące fal dzieli nas od Ayvaliku)- www.youtube.com/watch?v=Tq0_h0784Xo&feature=related "Zavarakatranemia"-jedna z najbardziej niezwykłych pieśni Markopulosa- www.youtube.com/watch?v=fAfV2nLgdrY&feature=related "O tachidromos pethane" (Listonosz umarł)-pieśń Chadzidakisa- www.youtube.com/watch?v=TV6EYmhHn0E&feature=related "Ta lojja kie ta chronia ta chamena" (Słowa i lata stracone)- www.youtube.com/watch?v=Z3bGRYUagYg "Jigandas" (Gigant)- www.youtube.com/watch?v=FgNdyZMnAsQ&feature=related Na żywo z tawerny w Iraklio w 1961 r.- www.youtube.com/watch?v=Yd8M16ceDcw&feature=related Na koniec piosenka poświęcona Ksilurisowi- "Archaniołowi"- w wykonaniu współczesnego kreteńskiego zespołu Armos- www.youtube.com/watch?v=QIbgbX_IJFE&feature=related Odpowiedz Link
bebiak Grecja tańczy ...w YouTubie :) 10.01.09, 02:38 Naszło mnie dziś i już, a skoro mnie naszło no to macie: Tu taniec Zorba ha ha - no ale... przecież nie od dziś wiadomo, że [cytując Tomka albo A. albo B. z warsztatów] nie ma tańca Zorba No to niech będzie prawidłowo: tu taniec syrtaki w jednym z piękniejszych dla mnie ujęć: www.youtube.com/watch?v=cXNApZ2ALiQ&feature=related Może w innym wykonaniu - jakiś nader skomplikowany układ: www.youtube.com/watch?v=CxaU7OBeceo&feature=related I w jeszcze innym układzie: www.youtube.com/watch?v=YWm_W2ITzx8&feature=related A może mój ulubiony grecki taniec czyli chasapiko? Ci co tańczą chodzili do innej szkoły niż my stąd różnice w układzie ale i tak z frajdą oglądam www.youtube.com/watch?v=MlzZfH6ANGE A może taki układ trójkowy chasapiko? Bliższy nam bo my też tańczymy trójkami przecież najczęściej www.youtube.com/watch?v=jzR9aoNo7Bs&feature=related Tu nieco bardziej skomplikowany [od tego, który ja znam] układ chasaposerwiko: www.youtube.com/watch?v=2c9DKbRmEJw&feature=related A co powiecie na ikariotiko? www.youtube.com/watch?v=GrBMWYzEf8g A może jeszcze sousta? www.youtube.com/watch?v=XlGPhWmmZh8&feature=related Popatrzcie na fragmenty kalamatianos: www.youtube.com/watch?v=HWVHq650cLs&feature=related I już na koniec tego mojego wejścia - zeibekiko, przy którym zawsze się duszę: www.youtube.com/watch?v=ivHxpqlTvlM&feature=related I tańczcie sobie w Waszych bajecznych snach Kalinixta Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Grecja tańczy ...w YouTubie :) 10.01.09, 11:11 Bebiaczku, dzięki za wspaniały temat! (kiedyś też już planowałem wrzucenie tańców ale się odwlekło ) Tylko jedno muszę sprostować ))- żeby nie wyszło, że my tak mówimy na warsztatach (bo nie mówimy ))- melodię "Zorby" nie tańczy się tańcem "syrtaki", bo ta nazwa ukuta została znów dla turystów..."Sirtaki" to tak naprawdę zdrobnienie od "sirtos" a to zupełnie inny, egejski taniec. To co tańczy Quinn to nic innego jak chasapiko (wolna część melodii) oraz chasaposerwiko (szybka część). Melodia "Zorby" tańczona przez zespół to już czysta artystyczna choreografia i z codziennymi tańcami Greków nie ma to nic wspólnego- także w "chasaposerwiko" trochę przesadzili - "wrzucając" niektóre kroki i figury, które dla chasaposerwiko wcale nie są charakterystyczne. To jest niestety problem zespołów, które jeżdżą pokazywać tańce greckie za granicę- przerabiają je na bardzo widowiskowe formy, aby wzbudzać aplauz. A w tańcu greckim widowiskowość nie jest rzeczą najważniejszą i trzeba szukać umiaru. Chasapiko -to z programu "Stin ijja mas"- śliczne! To tańczone na warsztacie w rzędzie w kroku podstawowym i paru figurach jest takie samo jak to, które tańczymy my- ale dodane są też inne figury (w chasapiko układów i aranżacji mozliwych są tysiące!) Ubawiłem się przy zeibekiko- autorzy filmiku (i podpisy pod nim) naśmiewają się z pana zaznaczonego strzałką, który wypił chyba za dużo retsiny ))))))) -ale trzeba przyznać, że tańczy "od siebie" i o to chodzi Ten drugi tańczy klasycznie. Jak będę miał więcej chwilek, też coś jeszcze powrzucam bo taniec grecki to kolejna niekończąca się historia... ))))))))) A tymczasem- tańczcie nie tylko w snach ale- ci z Was z Warszawy i okolic (ale jak udowodnił Jarek, można do nas przyjechać nawet z Krakowa )- powoli rozgrzewajcie nóżki (i rączki)- powiem Wam jeszcze nieoficjalnie, że tańca nam tej zimy i wiosny nie zabraknie- kolejny cykl warsztatów zacznie się na przełomie stycznia i lutego a skończy w maju. Niespodzianką będzie nowa formuła warsztatów! )) Na koniec wkleję na razie jeden link- to pontyjskie tańce sera oraz kotsari- tańczone bardzo powszechnie w pontyjskich społecznościach północnej główwnie Grecji (rejony Tracji, Kavali, Verii, Salonik itd.)- zabawy pontyjskie są nie mniej niezwykłe niż kreteńskie a tańce (często dawniej wojenne, tak jak sera) robią duże wrażenie Kotsari będziemy uczyć także na naszych warsztatach- krok podstawowy nie jest wbrew pozoreom strasznie trudny www.youtube.com/watch?v=M5Chh2LPpVA&feature=related Miłej soboty Tomek Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Jak tańczą Grecy na panijiria-od Krety po Północ 19.01.09, 23:00 Panijiria to huczne zabawy w dzień świętego patrona danej społeczności (jeśli we wsi głowny kościół jest np. Ajia Paraskievi, to w dzień świętej Paraskievi). Panijiria powszechnie wyprawiane są też 15 sierpnia na święto maryjne (a w Grecji wszędzie są kościoły jakiejś Panajia) Urządza się wtedy podniebne zabawy (a jesli to zima to we wnętrzach) z winem, jadłem i tańcami. Zabawy takie potrafią trwać do późnej nocy i są niezwykle popularne w całej Helladzie! Bawią się i tańczą wszyscy- od kilkuletnich dzieci po babcie i dziadków Grecja to już jeden z ostatnich krajów w Europie gdzie miejscowy taniec jednoczy wciąż tak wielu ludzi! W strojach ludowych tańczą tylko specjalne zespoły, reszta ludzi tańczy ubrana we współczesne ciuchy- dżinsy i t-shirty, ważna jest dobra zabawa a korowody liczą często setki osób! Zobaczcie sami (filmy są z typowych panijiria jak i innych spontanicznie organizowanych zabaw): Jednymi z najsłynniejszych w Grecji są panijiria na wyspie Ikarija- pl.youtube.com/watch?v=D5YRT6Fyk48&feature=related pl.youtube.com/watch?v=Lxq5oT8zcAE pl.youtube.com/watch?v=9yJl2DfN4WA&feature=related A tu już Kreta: pl.youtube.com/watch?vIcUZ3PL5dk&feature=related pl.youtube.com/watch?v=DgdKzTMWBa0 Epir (charakterystyczne dźwięki ludowego klarnetu- klarino)- pl.youtube.com/watch?v=xCSnTOtYPys&feature=related pl.youtube.com/watch?v=-zIE5n1jklI&feature=related pl.youtube.com/watch?v=IP5Z0LAoz_s&feature=related (obraz złej jakości ale zobaczcie jakie tłumy!) A tu Grecja Północna (Macedonia)-panowie grają na zurnades, czyli po polsku- na szałamajach pl.youtube.com/watch?v=mjzl8oUJ4HA&feature=related W północnej Grecji mieszkają też Grecy pontyjscy znani z niesamowitych tańców i zabaw: pl.youtube.com/watch?v=TL7uyCkiSBM pl.youtube.com/watch?v=xOuBY3lbnEQ&feature=related pl.youtube.com/watch?v=xosndMlBQCE&feature=related (tłumy!) pl.youtube.com/watch?v=TFfj7R2LUaM&feature=related Swoje zabawy mają tez wreszcie w Atenach wszystkie "małe ojczyzny"- a Ateny składają się głownie z takich małych ojczyzn-tak bawią się ludzie z Naksos mieszkający w ateńskiej dzielnicy Ajji Anarjiri: pl.youtube.com/watch?v=2jgl4OQeD98&feature=related Takie panijiri to niesamowite doświadczenie, dlatego zawsze się warto wypytywać Wrażenia pamiętane na zawsze! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Kreta tańczy 24.01.09, 13:04 Pod względem ilości tańców Kreta wydaje się dość uboga- wyspiarskich tańców, które tańczone są do dziś jest kilka- ale za to są niezwykle popularne! Kreta to jedno z najbardziej roztańczonych miejsc nie tylko w Grecji ale i w Europie: pl.youtube.com/watch?v=-5e2HS1FkGQ pl.youtube.com/watch?v=im9L0rPV_lI&feature=related (pidichtos) Pendozalis (pendozali)- dawniej wojenny- pl.youtube.com/watch? v=cNDFCOqPCj8&feature=related pl.youtube.com/watch?v=cNDFCOqPCj8&feature=related Maleviziotis- pl.youtube.com/watch?v=-e1kDQnPiT4 pl.youtube.com/watch?v=cFtKU7zQKx4&feature=related Chaniotiko sirto- pl.youtube.com/watch?v=XaJbwsitB94 Susta a potem pendozali- pl.youtube.com/watch?v=LmBguGjtYLw Tu na panijiri we Vrises (Amari)- pl.youtube.com/watch?v=CvQHkRG7KrU&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Kreta tańczy 24.01.09, 13:06 Link do pendozali źle się wkleił: pl.youtube.com/watch?v=cNDFCOqPCj8&feature=related Odpowiedz Link
jacek1f nadl uwazam ze obowiazkowy taniec TPG to to 24.01.09, 20:40 pl.youtube.com/watch?v=oNOK5Gq6ZOA Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: nadl uwazam ze obowiazkowy taniec TPG to to 24.01.09, 22:44 )) Tak, koniecznie musimy wprowadzić tę nowatorską wersję chasaposerviko ))))))))))))) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Rena Kumioti-o księżycu... 20.01.09, 23:46 Tak mnie jakoś naszło dziś późnym wieczorem na tę starą i tak znaną do dziś piosenkę. Piękne chasapiko, jedno z ładniejszych jakie w ogóle kiedykolwiek powstały. I drogi głos sprzed lat- Rena Kumioti (pojawiała się sporadycznie na koncertach jeszcze kilka lat temu)- "Kienurjo mu fengari" (Mój nowy księżyc)- pl.youtube.com/watch?v=nFiaE_sbd1E&feature=related Odpowiedz Link
bebiak Eleni Peta śpiewa w Youtubie:) 24.01.09, 22:57 Nie było dotąd, prawda? Nic nie powtarzam??? Eleni Peta to zupełnie nowa dla mnie postać z greckiej sceny artystycznej - jej płyta z 2006 roku pt. "Pedi akoma" trafiła do mnie z Aten kilka dni temu i towarzyszy mi dziś przez całe popołudnie Jakoś tak trafiła do mnie i słucham jej z wielką przyjemnością któryś już dziś raz Tutaj Eleni Peta śpiewa w Youtubie "Skotose me akomia mia mera" z tej właśnie płyty: www.youtube.com/watch?v=Q8XWzkXNFek&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Eleni Peta śpiewa w Youtubie:) 25.01.09, 00:03 Pewnie, że nie było O jak fajnie, że wkleiłaś Eleni Peta zaczynała w mało ciekawym repertuarze elafrolaiko ale dość szybko zorientowała się, że to nie jej droga. I bardzo dobrze- to piękny głos i wiele wniesie do greckiej piosenki (trochę już wniósł). Ja dorzucę choćby "Pocałunek pośród mórz" (Fili sta pelaga)- pl.youtube.com/watch?v=huOz1TtV2GI I koncertowe wykonanie wielkiej piosenki Ksarchakosa "To dichti" (Sieć)- pl.youtube.com/watch?v=gvQHu8grLeo Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Stelios Kazandzidis-najsłynniejszy piosenkarz Gr. 24.01.09, 23:50 Nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie wkleiłem tu piosenek Steliosa... Stelios Kazandzidis jest chyba bezspornie największym piosenkarzem w historii muzyki Grecji. Jego sławy, którą osiągnął pod koniec lat 50. i w latach 60. nie przebił już później nikt- nawet "najjaśniejszy" z obecnych piosenkarzy- Jorgos Dalaras. Dlaczego Stelios (zwany też Stelaras) był i jest do dziś tak kochany? Bo jego piosenki opowiadały o bolączkach i trudnej codzienności milionów Greków (sam wywodził się z biednej pontyjskiej rodziny).Były wypowiedzeniem tego co bolało, pokrzepieniem, ulgą...Sam Stelios, mimo że stał się półbogiem, nie opuścił ludzi, z których sam wyrósł- i nie zmienił swego życia na luksusowe (choć mógł).Znany był choćby z tego, że odwiedzał zwykłych ludzi w ich domach. Był pierwszym mężem słynnej do dziś piosenkarki- Marineli- na przełomie lat 50. i 60. ich duety wyśpiewywała cała Grecja. Był też jednym z pierwszych piosenkarzy, którzy na piedestał wynieśli wyrosłą z "undergroundowej" kultury rembetiko- piosenkę laiko, opartą na prostym ale mądrym tekście, akompaniamencie buzuki (najczęściej) i jednym z rytmów charakterystycznych dla rembetiko (zeibekiko, chasapiko, chasaposerviko, tsifteteli). Potem na wiele lat wycofał się z piosenki, zniesmaczony nowymi zwyczajami wprowadzanymi w klubach muzycznych przez coraz liczniejszą klasę ateńskich nowobogackich.Powrócił w latach 80. Grecy uważają że Stelios Kazandzidis wraz z Libanką Fairuz i Egipcjanką Oum Kalsoum to trójka największych wykonawców w historii muzyki Lewantu. Piękny, głęboki i czysty głos, który stał się wzorem do naśladowania dla następnych pokoleń. Latem 2001 r. Stelios umierał na raka. Będąc wtedy w Grecji, z niepokojem śledziłem relacje greckich dziennikarzy, którzy odwiedzali ciężko chorego Steliosa w szpitalu. Stelios odszedł w parę dni po ataku 11 września. Mimo światowej wrzawy związanej z sytuacją w Ameryce, media greckie bardzo wiele czasu poświęciły jego śmierci. Jego pogrzeb przyciągnął tysiące Greków, stawiła się też wielka część greckiego piosenkarskiego świata.Stelios był mistrzem.Steliosa opłakiwała cała Grecja, płakał też grecki internet- w tym dziesiątki tysięcy greckich emigrantów z całego świata, którzy wychowali się na jego utworach. Jego piosenki- bardzo często nieśmiertelne wielkie przeboje (w greckich klubach muzycznych laiko do dziś części koncertów poświęca się nierzadko jego piosenkom)- powinien znać każdy miłośnik Grecji. Możemy nie znać tego czy tamtego piosenkarza, ale Steliosa znać musimy... "Iparcho" (Istnieję)- bez wątpienia jeden z największych przebojów w historii piosenki greckiej- pl.youtube.com/watch?v=Hf13HjZbYPE "Kato ap'to pukamiso mu i kardia mu zvini" (Pod moją koszulą gaśnie serce)- pl.youtube.com/watch?v=GWqBTdXAX0I&feature=related "Dio portes echi i zoi" (Życie ma dwie bramy)- (mądra i piękna piosenka znana też z innego równie słynnego wykonania Sotirii Belu)- pl.youtube.com/watch?v=BY0j0RBx90E "Ti thelis apo menane" (Czego chcesz ode mnie)- słynne "aaa" Steliosa- pl.youtube.com/watch?v=xK-znk8_snE&feature=related "Pare ta chnaria mu"(Podąż za mną)- pl.youtube.com/watch?vr9T7UXwWJU "Jirizo ap'ti nichta" (Powracam z nocy)- pl.youtube.com/watch?v=yK2oDpnUXug&feature=related Piękne zeibekiko "Vradiazi" (Zapada wieczór)- pl.youtube.com/watch?v=Ve6mNyEAs4E&feature=related "Stin Elas tu 2000" (W Grecji roku dwutysięcznego)- wielki przebój z lat 90.-razem ze Steliosem śpiewają bracia Katsimichas i Andonis Vardis- pl.youtube.com/watch?v=7xDgQYrwor4&feature=related "Sto trapezi pu ta pino (lipi to potiri su)" (Na stole przy którym piję [brakuje Twojej szklanki])- pl.youtube.com/watch?v=FD-8Oq6Fgug&feature=related "Parapono" (Żal)- pl.youtube.com/watch?v=rcWlzdQLcm0&feature=related Zaangażowana piosenka na rzecz Cypru- pl.youtube.com/watch?vD3wvN2_FHI W duecie z Marinelą- słynna "Ziguala" (piosenka oparta na kinie hinduskim, które było niezwykle popularne w Grecji lat 50. i rozwinęło modę na piosenki w stylu romsko-hinduskim- tzw. indojiftika)- pl.youtube.com/watch?v=1la_Wi57GCE&feature=related Inny duet z Marinelą- "Emis mazi tha zisume" (Będziemy razem żyć)- pl.youtube.com/watch?v=EMsjtufy7JU&feature=related A tu mały unikat- pontyjska piosenka "Tsiambasin" (Stelios był Grekiem pontyjskim)- pl.youtube.com/watch?v=6h3GKKDlgoc I inny unikat- po turecku- do lat 50. w Grecji śpiewano wiele tureckich piosenek- dopiero wydarzenia z 1955 r. (wypędzenie Greków ze Stambułu-tzw.Wydarzenia Wrześniowe-Septamvriana) i eskalacja konfliktu cypryjskiego oddaliły od siebie oba kraje, o tak wielu wspólnych tradycjach (od muzycznej począwszy)- pl.youtube.com/watch?v=QX77-O09JC0 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Stelios Kazandzidis-najsłynniejszy piosenkarz 25.01.09, 00:18 Mała korekta: miało być "Septemvriana" I dodam jeszcze wykonanie klasycznego i trudnego zeibekiko- "Prin to charama" (Przed świtem)- pl.youtube.com/watch?v=otwKwKSjnWI&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Janis Kotsiras 25.01.09, 22:37 Niezwykle popularny artysta o pięknym głosie i bardzo melodyjnych,czułych piosenkach...I on także jeszcze nie doczekał się swojego kącika w tym wątku. A więc zakładam. Największym znanym mi miłośnikiem piosenek Kotsirasa jest nasz drogi Matheos- Maćku, jeśli znajdziesz czas, wklej swoje ulubione piosenki Janis zaczynał w połowie lat 90., w poczatkach kariery bardzo pomogła mu niezwykle zdolna kompozytorka Evanthija Rembutsika (ta co napisała np.muzykę do naszego kultowego forumowego filmu "Politiki kuzina" ). Później Janis współpracował też z wieloma innymi świetnymi nazwiskami. Szczyt jego popularności przypadł na lata 1998- 2000 (wtedy wyszła też jego multiplatynowa płyta koncertowa-bardzo dobra!)-po rok 2003. Janis stał się wtedy (nie zabiegając o to) idolem greckich nastolatek. W wywiadach przyznawał, że bywa to dla niego bardzo męczące. Po 2003 r. nastolatki "przerzuciły się" jednak masowo na nowe bożyszcze- popowego Michalisa Chadzijanisa i przy Janisie Kotsirasie pozostali bardziej wierni fani. Janis pozostaje wciąż artystą bardzo popularnym, choć jego płyty w ostatnich latach nie cieszą się tak dużym powodzeniem jak kiedyś. Trzeba też (subiektywnie) stwierdzić, że ostatnie jego płyty nie są tak dobre jak te z pierwszej połowy jego kariery... Miejmy nadzieję, że Janis szybko się jednak odnajdzie a tymczasem posłuchajmy niektórych z jego wielkich przebojów: Ogromny sukces z pierwszych lat- "To tsigaro"- pl.youtube.com/watch?v=86GNMokOup8 Następny wielki przebój- "Efta potiria" (Siedem kieliszków)- pl.youtube.com/watch?v=MTmzOUOMqx4 "I proti mas fora" (Nasz pierwszy raz)(poza muzyką i tekstem, ładny także teledysk)- pl.youtube.com/watch?v=e6aZ5ROknXk&feature=related "Tipota" (Nic)- w bardzo ładnej wersji live- pl.youtube.com/watch?v=WYwS9ctFv_g&feature=related "Pos boro" (Jak mogę)- pl.youtube.com/watch?v=6yL7eFiodLk "Lei, lei, lei" (Mówi, mówi, mówi)- pl.youtube.com/watch?v=0SkV_VF8pY0 "Ego de se katigoro" (Ja Cię nie oskarżam)- pl.youtube.com/watch?v=U_ijMaVdPHQ&feature=related Prześliczne zeibekiko "Proti fora" (Pierwszy raz; nie mylić z piosenką o podobnym tytule powyżej )- znana też jako "Ta matia mu sta matia su-Moje oczy w Twoje oczy)- zeibekiko Mimisa Plesasa, znane od wielu wielu lat- ale dzięki Kotsirasowi zyskało drugą młodość- pl.youtube.com/watch?v=YQ11ex5Lock&feature=related "Tha rotiso ta tragudia" (Zapytam piosenek)- pl.youtube.com/watch?v=3nLnv4VaDrA&feature=related "Alma libre"- pl.youtube.com/watch?v=zn3ksAcR0WA&feature=related "Etsi ki alios" (Tak czy inaczej)- pl.youtube.com/watch?v=5zH6ztn9R30&feature=related Śliczne koncertowe wykonanie wielkiej piosenki (Anathema se), wykonywanej w oryginale przez Pandelisa Thalasinosa- pl.youtube.com/watch?v=ILW_REqUOFk "Filakas angielos" (Anioł stróż)-kolejne bardzo ładne live przeboju z początku kariery Janisa- pl.youtube.com/watch?v=WbGl3_WQn90 "Aleksandria"-tu z Alkistis Protopsalti (w pierwszym oryginale Janis śpiewa tę piosenkę sam) (Alkistis urodziła się w Aleksandrii)- pl.youtube.com/watch?v=_h9QgXQ75j4&feature=related "Tifles elpides" (Ślepe nadzieje)-oryginalne wykonanie nie należy do Janisa ale on szczególnie rozsławił tę piosenkę- pl.youtube.com/watch?v=s6PhakTrojc "Epidavros"-nieco mniej zeibekiko Janisa-ale bardzo ładne - pl.youtube.com/watch?v=rg5jk8NlP74 Wielka piosenka Loizosa (zeibekiko) sprzed lat-"Den tha ksanagapiso" (Nie pokocham ponownie)-tu koncertowa wersja Kotsirasa- pl.youtube.com/watch?v=WzKDO-9SEP0&feature=related "Stavros tu Notu" (Krzyż Południa)-wielka wielka piosenka Mikrutsikosa z lat 70.-zmierzył się z nią także Janis (z koncertu w Megaro Musikis-ateńskim Pałacu Muzyki)- pl.youtube.com/watch?v=6GPYAfcrkb4 "Min taksidevis" (Nie podróżuj)- pl.youtube.com/watch?v=CGoFNOMmnDA "Patera megalosa" (Ojcze dorosłem)- pl.youtube.com/watch?v=1T_YFDYGpzo&feature=related Nie zapomnijmy wreszcie, że Janis Kotsiras zaśpiewał oficjalną piosenkę Igrzysk Olimpijskich w Atenach: pl.youtube.com/watch?v=059uiHIhqNw Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Janis Kotsiras 25.01.09, 22:41 Miało być: "Epidavros"- nieco mniej ZNANE zeibekiko Janisa... Odpowiedz Link
wiweiorex Re: Janis Kotsiras 26.01.09, 13:24 No tak, rzućcie hasło: "Kotsiras" a wiwe już tupie nóżkami z radości Kochani moi, z racji wolnego dnia, przesłuchuję cały Wasz muzyczny wątek i... dorzucę swoje trzy grosze hania_04 wrzuciła jakiś czas temu ten kawałek www.youtube.com/watch?v=A0ogdkWw9GM a ja dla porównania podam wam to wykonanie www.youtube.com/watch?v=LW1duSYibWw mam to, zdobyte "bógwiegdzie" jako mp3 - o niebo lepsze, ale na youtube, tylko taką wersję znalazłam W ogóle Jasiek (jak go pieszcotliwie nazywam) to dla mnie temat-rzeka, słuchany prawie non-stop i ciągle odkrywany na nowo... Ach, rozpływam się Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Janis Kotsiras 26.01.09, 22:22 Zaraz, czuję, sprowadzę na siebie krytykę - ale dla mnie Kotsiras nie jest przekonywujący w takich zaangażowanych piosenkach. Vasilis za to jak najbardziej. Ale to tylko subiektywne moje odczucie )) Odpowiedz Link
matheos2 Re: Janis Kotsiras 27.01.09, 17:47 Tomku, Dziękuję bardzo za pamięć!!! Tak Giannis to mój ulubieniec. Pozdrawiam Odpowiedz Link