Gość: yeti IP: *.chello.pl 04.10.09, 12:26 Witka Czy oponami zimowymi z kolcami, można jeździć też po błocie i asfalcie? Oczywiście chodzi mi o np dojazd odśnieżoną drogą do zaśnieżonego lasu czy coś w tym stylu. Link Zgłoś Obserwuj wątek
jan-w Re: Opony zimowe 04.10.09, 16:03 Można. Są też opony z kolcami nie na całej powierzchni, a głównie po bokach. Napompowane mocno, jadą po asfalcie samą gumą. Po wjechaniu na lód, można spuścić trochę powietrza i jechać także częścią z kolcami. Ale i bez takich kombinacji można. Trochę tylko bardziej hałasują ;-) Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Opony zimowe IP: *.static.maxnet.net.pl 12.10.09, 22:14 O oponach z kolcami na stronie: www.wrower.pl/porady/zima/index.php#Ubranie Link Zgłoś
Gość: haan Re: Opony zimowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 11:04 Pierwszy raz słyszę o oponach rowerowych z kolcami...fajna sprawa. A jak z ubiorem na jazdę w zimie? Jeździcie w kurtkach zimowych?;) No i jak z hamulcami, niskie temperatury nie przeszkadzają w funkcjonowaniu roweru?Wiem, że jest grupa rowerzystów nie poddająca się nawet w zimie, ale nigdy nie miałam okazji z nimi pogadać, dlatego zawracam wam głowę;) Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Opony zimowe 16.10.09, 20:56 Gość portalu: haan napisał(a): > Pierwszy raz słyszę o oponach rowerowych z kolcami...fajna sprawa. Owszem fajna ale do codziennej jazdy zbyteczne. Kolce przydają się do jazdy po lodzie a w zimę takie warunki rzadko się zdarzają. W zupełności wystarczają opony z miękkim agresywnym bieżnikiem aby skutecznie przemieszczać się nawet po ubitym śniegu. > A > jak z ubiorem na jazdę w zimie? Jeździcie w kurtkach zimowych?;) Ubiór to temat rzeka. Na tym forum był nieraz przerabiany. Ogólnie to trzeba się ubierać warstwowo stosując następujące warstwy: 1. Bielizna anty-potna 2. Bielizna termiczna 3. Warstwa ocieplająca 4. Warstwa zewnętrzna 5. Warstwa p-deszcz, p-wiatr > No i > jak z hamulcami, niskie temperatury nie przeszkadzają w funkcjonowaniu > roweru? Nie jest żle. Tylko przejeżdzając przez zamarzniętą niedokońca kałużę możesz liczyć się z oblodzeniem obręczy. > Wiem, że jest grupa rowerzystów nie poddająca się nawet w zimie, > ale nigdy nie miałam okazji z nimi pogadać, dlatego zawracam wam > głowę;) Przejechałem już 8 zim Czasami zdarzają się ciekawe widoczki Link Zgłoś
j666 Re: Opony zimowe 29.10.13, 09:22 Jazda na oponach "letnich", a na oponach z kolcami to ziemia a niebo. Sam ujeżdżam Schwalbe Winter cośtam i są bardzo dobre. Czujesz się na rowerze znacznie pewniej (m.in. w zakrętach lub na jezdni), niż bez kolców. Bez kolców nie odważam się wjeżdżać zimą na jezdnię, gdzie jest ruch m.in. autobusów, jeden błąd i jesteś pod kołami. Link Zgłoś
jan-w Rady nt jazdy zimowej 21.10.09, 00:14 Po niemiecku: www.dk-content.de/trekkingbike/pdf-archiv//0606_Radfahren_im_Winter.pdf Link Zgłoś
kurier.radom.pl Re: Opony zimowe 22.10.09, 18:04 Mój kolega kiedys robił sobie sam zimowe opony. Instalując sobie ćwieki w rowerku. Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Opony zimowe 09.11.09, 09:01 mapiec napisał: > To nie jest opona zimowa! To jest opona do jazdy po lodzie i zlodowaciałym śniegu! A w warunkach polskich zima wygląda tak: i wówczas opona kolcowa to nieporozumienie. Link Zgłoś
mapiec Re: Opony zimowe 09.11.09, 16:06 To nie jest opona zimowa! To jest opona do jazdy po lodzie i zlodowaciałym śniegu To czego oczekujesz po oponie zimowej jak nie jazdy po śniegu?! Używam tej opony tylko kilkanaście dni w roku, podczas opadów śniegu i tylko do przyjścia dodatnich temperatur bo jazda po asfalcie taką oponą nie za bardzo się nadaje, kolce szybciej się zużywają a i opory toczenia są bardzo duże. Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Opony zimowe IP: *.static.maxnet.net.pl 11.11.09, 20:06 Zobacz tez tu:zarzycki.com/opona_z_kolcami/ Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Opony zimowe IP: *.static.maxnet.net.pl 11.11.09, 20:50 Jest blad w adresie.Poprawny jest taki: zarzecki.com/opona_z_kolcami/ Link Zgłoś
Gość: aglinc Re: Opony zimowe IP: *.wegorzewo.mm.pl 28.10.13, 13:13 opony z kolcami w polsce sa zabronione wiem, ze tylko w skandynawii wolno je zakladac. unia zabronila Link Zgłoś
Gość: abc Re: Opony zimowe IP: *.158.216.78.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.13, 13:31 . Klepiesz głupoty: Prawo o ruchu drogowym Art. 60 2. Zabrania się kierującemu: 5) używania opon z umieszczonymi w nich na trwałe elementami przeciwślizgowymi. 4. Zakazu, o którym mowa w ust. 2 pkt 5, nie stosuje się do: 2) rowerów. . Link Zgłoś
1946zeglarz1946 Re: Opony zimowe 29.10.13, 03:40 Znajdź, zeszłoroczny temat "Jazda zimą do pracy". Link Zgłoś
gom1 Re: Opony zimowe 29.10.13, 08:16 1946zeglarz1946 napisał: > Znajdź, zeszłoroczny temat "Jazda zimą do pracy". Myślisz, że po czterech latach nadal czeka na odpowiedź? Link Zgłoś
stefan4 Re: Opony zimowe 29.10.13, 10:14 1946zeglarz1946: > Znajdź, zeszłoroczny temat "Jazda zimą do pracy". Ty piszesz w 2013, więc ,,zeszłoroczny'' oznacza z 2012. Otóż żeby Yeti w roku 2009 mógł znaleźć temat z roku 2012, musiałby wykonać podróż w czasie. Jeśli chcesz mu pomóc, to wydrukuj ten temat, włóż do butelki i wyślij pocztą temporalną cztery lata do tyłu. - Stefan Link Zgłoś
gom1 Re: Opony zimowe 19.11.13, 18:59 Gość portalu: Sławek napisał(a): > Mój wujek mówi (...) Chyba Ci się chłopie fora pomyliły. Link Zgłoś
hetmantomeh Re: Opony zimowe 05.01.14, 09:32 Ja jeździłem nawet oponom bez kolców - zwykłą slikiem i też dawało radę jak jechało się prosto. Link Zgłoś