Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nowe forum Masy Krytycznej

20.11.09, 09:26
    Rusza nowe forum Masowe. W tej chwili znajduje się pod adresem:
    www.masa.waw.pl/forum/index.php
    W tej chwili jest wdrażane i dostosowywane do użytkowania, kiedy już będzie skonfigurowane adres zostanie zmieniony na inny- www.forum.masa.waw.pl (pod który podpięte jest teraz forum na Gazecie)

Zapraszamy do rejestracji i wpisywanie propozycji dotyczących nowego forum. Jeśli chodzi o jego wygląd, to będzie zmieniony, jednak jeszcze nie teraz- czekamy na nowy layout strony Masy.
    Obserwuj wątek
      • siibeliuss Re: Nowe forum Masy Krytycznej 21.11.09, 15:09
        Zdradzacie gazetę wyborczą!
        Tyle lat dzięki nam funkcjonowaliście, a teraz taka ucieczka!
        Jesteście antysemici?
        • d_r_e_x Re: Nowe forum Masy Krytycznej 21.11.09, 15:53
          siibeliuss napisała:

> Zdradzacie gazetę wyborczą!
          > Tyle lat dzięki nam funkcjonowaliście, a teraz taka ucieczka!
          > Jesteście antysemici?

Buhahahahahahhahaha! Wybacz wybuch smiechu, jednak nie bylem w stanie sie powstrzymac...

Jeśli ktokolwiek sądzi, że WMK funkcjonowała dzięki Gazecie, to się grubo myli. Masa żyje dzięki ludziom biorącym w niej udział, a nie dzięki Gazecie.

A forum trzeba zmienić. Używanie skryptu o funkcjonalności rodem z XX wieku, gdy mamy już dekadę kolejnego wieku za sobą, mija się z celem.
        • roweroraffi Re: Nowe forum Masy Krytycznej 22.11.09, 09:08
          siibeliuss napisała:

> Zdradzacie gazetę wyborczą!
          > Tyle lat dzięki nam funkcjonowaliście, a teraz taka ucieczka!

Tyle lat dzięki Wam funkcjonowało forum. I tylko forum. W organizacji Masy nie
          przypominam sobie by kiedykolwiek Gazeta pomagała.

Ba, ostatnio u Was i tematów rowerowych jakoś niewiele. Choć to akurat nie
          argument za opuszczaniem forum, a ogólna uwaga.

> Jesteście antysemici?

Hahaha. Nie. Po prostu Wasze forum jest niefunkcjonalne i zacofane w stosunku do
          tego, co dziś oferują inne fora. Wybieramy lepsze możliwości moderowania i nowe
          funkcjonalności pisania. Tego fora gazety nie oferują.
      • pl_torello Re: Nowe forum Masy Krytycznej 24.11.09, 00:49
        Super!

Wreszcie nowe forum :)
        Pod względem funkcjonalności i czytelności forum.gazeta.pl to zabytek. Trzymam
        kciuki za bezproblemowy transfer :)
        • xun_vixx Re: Nowe forum Masy Krytycznej 24.11.09, 09:39
          pl_torello napisał:

> Super!
          >
          > Wreszcie nowe forum :)
          > Pod względem funkcjonalności i czytelności forum.gazeta.pl to zabytek. Trzymam
          > kciuki za bezproblemowy transfer :)

Transferu nie bedzie, imho to wykonalne, ale trzeba by recznie przepisac wszystkie posty.

Po prostu z glownych zmian to bedzie zamieniony link do forum, ale gneralnie przez jakis czas nowe forum bedzie wygladac co najmniej pustawo. A gazetowe zostanie "porzucone"...
          • d_r_e_x Re: Nowe forum Masy Krytycznej 24.11.09, 09:44
            xun_vixx napisał:

> Transferu nie bedzie, imho to wykonalne, ale trzeba by recznie przepisac wszyst
            > kie posty.

Dokładnie. Wczoraj przekopiowałem linki do galerii zdjęć z Mas z 2009 roku- zajęło mi to około godziny- a to tylko 12 tematów było...

Poza tym nie ma sensu się bawić w przenoszenie- najważniejsze rzeczy będą napisane na nowo, a resztę jak ktoś będzie chciał to znajdzie.
          • pl_torello Re: Nowe forum Masy Krytycznej 25.11.09, 22:49
            xun_vixx napisał:
            >
            > Transferu nie bedzie, imho to wykonalne, ale
            > trzeba by recznie przepisac wszystkie posty.
            >

Oczywiście, nieprecyzyjnie się wyraziłem.
            Miałem na myśli proces przesiadki na nowe forum jako taki.
      • roweroraffi UWAGA OSOBY CZEKAJĄCE NA AKTYWACJĘ KONTA 28.11.09, 23:36
        Właśnie przeglądałem listę loginów, z których nie dokonano aktywacji. Znalazłem
        kilka z pomylonymi adresami mailowymi (gzeta.pl lub @2.pl), co oczywiście
        powodowało, że ich właściciele nie mogli aktywować konta i spokojnie korzystać z
        nowego forum.
        Te adresy poprawiłem i skontaktowałem się z ich właścicielami - wszystko więc
        będzie dobrze.

UWAGA jednak do wszystkich - sprawdzajcie co wpisujecie w formularz
        rejestracyjny. Nie każdy błąd w adresie mailowym da się wyłapać. Nie wszystkie
        są tak oczywiste, jak te, co poprawiłem. Musicie się kontrolować sami, podczas
        pisania.

I uwaga 2: Osoby, które się rejestrowały i z jakiś powodów nie dostały
        aktywacji, niech piszą do mnie na GG (1287531) albo inny kontakt (wszystkie
        kontakty znajdziecie na www.masa.waw.pl). Każdy przypadek wyjaśnimy, by każdy
        spokojnie miał możliwość się przesiąść na nowe forum.
      • sebastians6 Re: Nowe forum Masy Krytycznej 29.11.09, 12:35
        A co będzie ze starym forum? Mnie się to osobiście nie podoba. Forum
        Gazeta.pl. To jest marka, i tak powinno pozostać.
        • trawers01 Re: Nowe forum Masy Krytycznej 29.11.09, 13:03
          Też początkowo broniłem starego forum, ale już się przekonałem do nowego
          skryptu; jest w porządku i ma dużo przydatnych funkcji, zresztą wciąż jest
          udoskonalane i modernizowane według wskazówek użytkowników.
          Trzeba iść do przodu, nie można stać w miejscu... ;-)
        • d_r_e_x Re: Nowe forum Masy Krytycznej 29.11.09, 16:43
          Nie jeżdżę na marce, tylko na rowerze.
          Nie chodzę w marce, tylko w butach.
          Nie piszę na marce, tylko na forum.

To, co oferuje forum GW już ładnych parę lat temu przestało spełniać wymagania wielu osób. Nie ma na tym forum podstawowych opcji administracyjnych czy edycyjnych, a to jest ważniejsze od "marki". Zresztą, po co Masa ma robić reklamę Gazecie? Oni nam nie robią.
          • sebastians6 Re: Nowe forum Masy Krytycznej 29.11.09, 17:40
            > Nie jeżdżę na marce, tylko na rowerze. >ale na markowym.
            > Nie chodzę w marce, tylko w butach. >również markowych.
            > Nie piszę na marce, tylko na forum. >OK! Początki będą trudne.
            • roweroraffi Re: Nowe forum Masy Krytycznej 30.11.09, 23:11
              sebastians6 napisał:

> > Nie jeżdżę na marce, tylko na rowerze. >ale na markowym.

Nie, mam rower własnej konstrukcji i marki.

> > Nie chodzę w marce, tylko w butach. >również markowych.

Owszem, choć to nie aż taka marka jak Sidi, czy Shimano. Poza tym moje buty są
              nie tylko markowe, ale i dziurawe :-P

> > Nie piszę na marce, tylko na forum. >OK! Początki będą trudne.

Uszy do góry, w kilka dni spokojnie dasz rade się przestawić. Nie ma czego się
              bać - trzeba tylko spróbować. Z czasem na pewno docenisz to, że możesz edytować
              swój post, gdy się pomylisz, albo nawet go skasować, gdy uznasz, że jednak nie
              chcesz nic pisać. A Mod może przenieść Twój wątek, gdy umieścisz Go w złym
              dziale, zamiast go kasować.

Że nie wspomnę iż podforum dla Zabezpieczenia z ograniczonym dostępem już
              niedługo (jak mi tylko Ola w końcu prześle listę ludzi, co bym wiedział kogo tam
              wpuścić) będzie oszczędzać mnóstwo czasu, który do tej pory spędzaliśmy na
              gadaniu na spotkaniach. Teraz można to będzie skrócić, a w zamian się
              pointegrować ;-)
              • sebastians6 Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 11:12
                Pisząc że początki będą trudne miałem na myśli że będzie to
                rozproszenie jaźni. Formowicze będę pisać na dwóch fora, i będą się
                zastanawiać które jest ważniejsze. Gazety czy te nowe, będzie jeden
                wielki bałagan. Uważam że organizatorzy WMK powinni jeszcze raz
                przemyśleć swoją decyzje czy warto niszczyć dorobek wielu lat???
                • tomzoliborz Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 11:43
                  Nie "naciskaj" bo jeszcze skasują ten dorobek wielu lat na rzecz nowego ;)
                  To tak jak walka zielonych o ul. Dewajtis i wszech-jeżdżące tam samochody, potem
                  z tej walki pojawiły się zakazy jazdy rowerem po okolicznych alejkach lasku.
                  No sorry tylko taki przekład mi się kojarzy :) a wcześniej śmigałem po parku i
                  albo taka wynikowa tego szumienia była na przekór cyklistom, albo odświeżyli
                  oznakowanie a jeździć nigdy nie można było.
                  pzdr
                  • sebastians6 Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 22:59
                    >Nie "naciskaj" bo jeszcze skasują ten dorobek wielu lat na rzecz
                    nowego ;)
                    O, Dobre! nieźle się uśmiałem. Pozdro. ;)))))
                    • trawers01 Co tu jeszcze robisz??? Jest nowe lepsze forum :-) 20.12.09, 09:57
                      Całe quorum przeszło na nowe forum:
                      www.masa.waw.pl/forum
                • xun_vixx Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 11:51
                  sebastians6 napisał:

> Pisząc że początki będą trudne miałem na myśli że będzie to
                  > rozproszenie jaźni. Formowicze będę pisać na dwóch fora, i będą się
                  > zastanawiać które jest ważniejsze. Gazety czy te nowe, będzie jeden
                  > wielki bałagan. Uważam że organizatorzy WMK powinni jeszcze raz
                  > przemyśleć swoją decyzje czy warto niszczyć dorobek wielu lat???

Na dwoch to juz pisza (grono+gazeta)... Nowe forum bedzie trzecie...
                  • tomzoliborz Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 12:01
                    Hej xun_vixx'ie :) w końcu demokracja można pisać gdzie się chce, ja osobiście
                    należę do różnotematycznych forów.
                    Tutaj na starym masowym już od kilku lat wiszę i nawet zakładkę sobie zapodałem
                    a poza tym czytam inne fora gazetowe, więc mnie to nie przeszkadza, że mało
                    funkcjonalne.
                    Zresztą te forum służyło wielokrotnie do zrywów i informacji o wyskokach na
                    rowerek itd. itp. aaaa i nie trzeba szukać, który dział i jaki charakter
                    wypowiedzi hehe, bo może to ta dzielnica a może inna, oj czy to w sprawie
                    organizacyjnej, czy prywatnej hehe.
                    A mnie sie taki miks informacyjny podoba, szybko i w temacie, żeby napisać to
                    nie trzeba zakładać garniaka.
                    Zajawka na nowym może być taka, że jak napisze się w "organizacyjnym" to nie
                    zobaczy inny szarak taki jak ja - zwykły uczestnik masy.
                    Ok to jak odgradzanie się na osiedlach np.
                    Dobra nie pierniczę już hehe tak sobie troszkę polemizowałem, w końcu to forum a
                    mam trochę wolnego ;)
                    pzdr
                    • d_r_e_x Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 13:47
                      Po pierwsze:
                      Oficjalne forum masowe będzie jedno. Na tym już nie będą pisane sprawy Masy, nie będzie ogłoszeń itp. Forum może sobie zostać. Tak samo na Gronie. Użytkownicy jak będą chcieli, to sobie będą na nich siedzieć, ale nic ważnego nie przeczytają, oprócz informacji o przeniesieniu forum.

Po drugie:
                      Nowe forum Masowe ma tyle funkcjonalności, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na przykład przedwczoraj uruchomiłem kanał RSS który informuje o nowych postach, można włączyć śledzenie tematu- info o nowych postach będzie dostarczane na maila. Można jednym kliknięciem sprawdzić ile i jakie posty zostały napisane od ostatniej wizyty na forum, wszystko jest po kolei i przejrzyście. Oprócz RSSa nic z tego nie ma tutaj. Ani funkcjonalności, ani wygody, ani przejrzystości forum.

A ci, którzy narzekają na zmianę skryptu najwyraźniej zadowalają się ochłapem oferowanym przez Gazetę i nie znają nowoczesnych systemów for internetowych. Cóż... Trudno, niech się męczą. Ich sprawa.
                      • d_r_e_x Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 13:52
                        Poza tym, zapomniałem dopisać (na nowym forum mógłbym wyedytować wiadomość i dopisać to do posta a tu?...), że tam można wstawiać do postów filmy bezpośrednio z YouTube, grafiki i zdjęcia. Linki w postach działają- tu nie zawsze..

Zapraszam więc do korzystania z nowego forum, a to niech zostanie yyy... w pamięci.

www.masa.waw.pl/forum/
                        :)
                        • tomzoliborz Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 14:27
                          filmy bezpośrednio , tak - ale pod warunkiem, że np. nie jest zablokowane
                          wyświetlanie na zewnętrznych stronach.
                          Co do linków to jakoś nie spotkałem się, chyba że ktoś nie potrafił wkleić, itd.
                          Okej okej, proszę nie zaśmiecać starego - wkrótce nieoficjalnego forum masy ha ha ;)
                          • d_r_e_x Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 15:46
                            > Co do linków to jakoś nie spotkałem się, chyba że ktoś nie potrafił wkleić, itd

www.masa.waw.pl
                            www.masa.waw.pl
                            A jak myślisz- czym różnią się powyższe linki? Już mówię. Drugi był napisany z "" a pierwszy bez.
                            • tomzoliborz Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 16:42
                              Tutaj znajdziesz Forum Masy Krytycznej :) można i tak

pzdr
                              • d_r_e_x Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 17:06
                                tomzoliborz napisał:

> Tutaj znajdziesz Forum Masy Krytycznej :) można i tak
                                >
                                >
                                > pzdr

Nie wszyscy znają HTML i wiedzą do czego służy "<a href=*** "
                                • tomzoliborz Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 20:04
                                  ok, ok powodzenia z nowym forum :)
                      • tomzoliborz Re: Nowe forum Masy Krytycznej 10.12.09, 14:22
                        święta racja - demokracja

Co do nowoczesnych systemów for itd, to ok studiuję informatykę więc nie biorę
                        tego do siebie ;)
                        Masz rację nowe forum jest w 100 % bardziej funkcjonalne, nie mówię nie ale -
                        nie zawsze oprawa ma swojego ducha, Hu ha ;)
      • adam81w Re: Nowe forum Masy Krytycznej 25.01.10, 17:35
        No proszę nowe forum. Ja jeśli koleżeństwo pozwoli zamierzam pisać i tu i
        tu(oczywiście tamto forum będzie pierwsze i ważniejsze).

Pozdrawiam rowerzystów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka