Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

To jest...................skandal!!!!!!!!

24.01.04, 19:32
    Po raz drugi w przeciau 3 miesięcy miałem bliskie spotkanie z barierką na
    moście Grota!! Zeszłym razem musiałem wymienić korbe, dziś nie wiem czy nie
    bedzie trzeba robić kierownicy od nowa, poza tym moje kolano jest wielkości
    małego arbuza!
    Walczyć o scieżki,luz! Ale ludzie z Tarchomina nie mają ludzkiego wyjazdu do
    centrum nie ma żadnej opscji żeby wyjechac z osiedla do głownych ciągów
    rowerowych,może poza centru mtez istnieje zycie!!
    Obserwuj wątek
      • finland1 Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 24.01.04, 19:48
        To masz problem, ja od 2 lat jeżdże przez grota i jeszcze nie zaliczyłem
        barierki. Fakt, jest wąsko, ale bez przesady. Da się jechać nawet w okolicach
        30 km/h, 2 stycznia była totalna szklanka, a jednak przeżyłem, i narzekam.
        Wiecej opanowania.
        • kubassik Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 24.01.04, 22:52
          2 stcznia była szklanka fakt,ale dziś było jeszcze gorzej!! A na rowerze nie
          kieduje sie emocjami!! Po prostu zdarzają sie wypadki losowe a znam wiecej osób
          które miały spotkania np. z latarnia na tej scieżce.
          Dlatego tez polecam paten na wjazd od Jagiellońskiej,miły podjazd a potem łatwe
          włączenie się do ruchu!!
          • finland1 Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 24.01.04, 23:26
            Osobiście nie polecam stosowania sie do propozycji kubassik'a . Jazda w zime
            po moście Grota(i w ogóle po ulicach) to wydanie na siebie wyroku. Dzwon
            gwarantowany. pomyśl, całe błoto śniegowe i inny shit, który z czasem zamienia
            się w lodowisko w postaci gór i dołów gromadzi się na poboczach. Wyobraź
            sobie, że właśnie tylne koło zjeżdża Ci z takiej mikrogórki w kierunku środka
            ulicy, a ty mocniej naciskasz na pedały.......gleba niemalże pewna. Jeśli nic
            za tobą nie jechało, to może przeżyjesz.
            • kubassik Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 25.01.04, 21:23
              Jazda po skrajach ulic to wyrok, trzeba pewnie jechac mniej wiecej 3/4 pasa!!
              Zeby kierowca mijajac Cie musial zmienic pas! Po za tym pomiedzy koleinami nie
              ma wody!
              Jazda po sceizkach w zimie tez nie nalezy do przyejmnosci bo przypominają one
              grunty orne!
              Jesli chodzi o poslizgi na jedzni to nie raz byłi nie raz bedzie trzeba tylko
              zawszewiedziec co sie robi, a najlepiej wtedy zejśc z roweru na chodnik.
              Mniejsza o rower wazne jest zdrowie!
            • roweroraffi Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 27.01.04, 17:09
              finland1 napisał:

> Osobiście nie polecam stosowania sie do propozycji kubassik'a . Jazda w zime
              > po moście Grota(i w ogóle po ulicach) to wydanie na siebie wyroku.

Hehehe... tu mi się humor poprawił co nieco. Rzeczywiście uważać trzeba, bo to
              nie lato i jeździ się inaczej (znaczy daleko od krawędzi bo tam zazwyczaj jest
              ślisko, omija się serokim łukiem nieróności, bo tam lód, krawężniki, przełomy,
              dziury, szyny pokonuje TYLKO pod kątem prostym itp), ale nie dajmy się
              zwariować. Grota pokonuję co rano gdy tylko mogę i przyznam, że czasem (gdy
              jest korek i wszystko sunie 20km/h) jedzie mi się tam przyjamniej niż po parku
              nawet. A gdy gnają 80km/h jadę środkiem pasa i nie słucham klaksonów, a co
              jakiś czas robię niezgrabny ruch kierownicą... omijają mnie jak oszołoma co ma
              się zaraz wywalić. Barierki nigdy tam nie trafiłem, nic nie trafiło we mnie i
              choć byłęm świadkiem kilku dzwonów to jednak jestem zdania, ze można.

> Dzwon
              > gwarantowany. pomyśl, całe błoto śniegowe i inny shit, który z czasem
              zamienia
              > się w lodowisko w postaci gór i dołów gromadzi się na poboczach. Wyobraź
              > sobie, że właśnie tylne koło zjeżdża Ci z takiej mikrogórki w kierunku środka
              > ulicy, a ty mocniej naciskasz na pedały.......gleba niemalże pewna. Jeśli nic
              > za tobą nie jechało, to może przeżyjesz.

Właśnie dlatego w zimę nie jedzie się przy krawędzi jezdni. Tam zawsze jest
              najgorzej pozypane, najmniej róno, najbardzoiej ślisko i niebezpiecznie. A
              dodatkowo prowokujesz czeterokołowców do wyprzedzania na grubość cienia, no "bo
              przecież się zmieszczę".
      • kisielas Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 26.01.04, 02:10
        No tak...most Grota nie należy do tych idealnie nadających się do jazdy.
        Rzeczywiście jak ktoś chce to można smigać 30km/h i uważam to za całkiem
        bezpieczne, zwłaszcza, jeżeli prędkość ta jest dostosowana do umiejętności i
        warunków. Powiedzmy, że ów wspominanego 02.01 jechałem grotem i było całkiem
        przyjemnie...20 km/h i szafa gra. Jedyne, co mnie naprawdę denerwuje na tym
        moście to ostatnia latarnia na środku i ostatni dostawiony znak z podpórką po
        stronie barierki od ulicy (na nitce w strone centrum). Kiedyś udało mi się
        walnąć w ostatnią wyśrodkowaną latarnię, bo chwilę wcześniej zerwały mi się
        hamulce i przyrąbałem...nie spadłem, ale nawet gdybym przeżył upadek to
        zagryzły by mnie psy na dole (już ich nie ma :).
        Generalnie grot nie jest przyjazny w 100%, ale wydaje mi sie, że tragicznie
        nie jest. Wystrczy zdać sobie sprawę, że nie ma przeproś i trzeba uważać...
        • kubassik Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 26.01.04, 16:43
          Pewnie że jak się chce to można i 60km/h jechać!!
          moj osobisty rekord to 62 km/h za 356 bodajże, bardzo miła podróz!!
          Grota jest bardzo dobry dla rowerów, na żadnym z warszafskich mostów nei ma
          chyba tak równego prawego pasa ruchu, cudo cudeńko, co do tego chodnika to <no
          comment>!
          • roweroraffi Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 27.01.04, 17:13
            kubassik napisał:

> Pewnie że jak się chce to można i 60km/h jechać!!
            > moj osobisty rekord to 62 km/h za 356 bodajże, bardzo miła podróz!!
            > Grota jest bardzo dobry dla rowerów, na żadnym z warszafskich mostów nei ma
            > chyba tak równego prawego pasa ruchu, cudo cudeńko, co do tego chodnika to <
            > no
            > comment>!

Po części się zgadzam... jak się trafi bus, TIR czy cuś to można zaszaleć,
            prawy równy.. z rana korek i wszyscy jadą jak w strefie TEMPO 30... za to
            chodnik MASAKRA... latarnie, wąsko, ślisko, skrzynie z piachem (bynajmniej
            kiedyś były), schody... dlatego tam wolę jeździć ulicą.
      • olecky Re: most grota 26.01.04, 11:04
        no widzisz, a jak w zeszlym roku masa pojechala na most Grota, to od razu
        znalazlo sie paru, co jeczalo, ze jezdzimy po oplotkach i zadupiach. wszystkim
        nie dogodzisz...

o usuniecie latarni i drogowskazu jako tymczasowe rozwiazanie mozesz napisac do ZDM.

a docelowo msz powinno byc cos w stylu:

free.ngo.pl/rowery/biuletyn/2001/wieden.htm
      • roweroraffi Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 27.01.04, 17:03
        Jeżdżę tym mostem od dwóch lat rowerkiem co rano do skzoły (nie liczę tego
        tygodnia bo mam grypę) i nigdy nie miałem takich kłopotó jak Ty, więc nie wiem
        czy problem leży TYLKO w samym moście, czy może coś robisz źle. No chyba, ze
        przez ostatni tydzień specyfika jazdy tam aż tak się zmieniła, ale w to wątpię.
        • olecky Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 27.01.04, 17:19
          dobra dobra Raffi, wyjazd z Tarchomina na most to luz i holandia, szczegolnie
          jak sie potem do centrum zjezdza, ale jak ja od czasu do czasu jezdze Bielany -
          Brodno albo abarot, to juz nie jest tak pieknie.
          • kubassik Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 27.01.04, 21:30
            Olecky napisał:
            >to juz nie jest tak pieknie

Wsiorawno,tak sama jazda,Ja Grota jezdze z Tarchomina na Bielany i to zawsze bo
            do centrum przez Hale Marymoncka jade albo Potok! Wiec rozjazdy opanowane.Jest
            bardzo dobry patent,ale długo by mówić.Najlepszym sposobem jest jak mówi Raffi
            jazda środkiem...Wtedy zjedziesz bez problmeow na kazdy pas jaki chcesz!
            Albo rowniez obczaic jakis dobry autobus, za ktorym nada sie jechac!!
            Olek nic prostszego.
            Raffi mój problem lezy w wielkim pechu w ostanim roku dwa razy powazne kraksy
            na Grota z barierka na chodniku..Dwa razy kolega mnie namowil zebym jechal
            chodnikiem i dwa razy zonk!Jak pech to pech!
            • olecky Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 27.01.04, 21:45
              > Wsiorawno,tak sama jazda,Ja Grota jezdze z Tarchomina na Bielany

a _z Brodna_ jezdzisz? Jesli tak, to jestes szef. Moze ja juz za stary jestem,
              ale wyjezdzanie na trzeci pas, gdy na dwoch po prawej goscie potrafia jechac
              blisko setki, nieco mnie deprymuje.

> dwa razy powazne kraksy na Grota z barierka na chodniku..

jak jezdzilem na goralu, to czasem jechalem po chodniku. Ale na trekkingu
              kierownica mi sie nie miesci miedzy te latarnie, wiec opcja odpada.
              • kubassik Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 27.01.04, 21:56
                Jezdze,kilka razy mi sie zdarzylo!! Pewnie chodzi ci o miejsce za przystankiem
                Zeran FSO gdzie dolacza sie na most Tarchomin a skrajny prawy zmienia sie w
                trzweci od prawej..wtedy po prostu jade dalej prosto,chyba ze musze zjechac na
                prawy bo zjezdzam na Wsilostrade,ale to robie zazwyczaj zaraz przed skretem!
            • kisielas Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 28.01.04, 01:55
              dobra dobra. a jaka jest rada dla człowieka, który wolałby nie jechać środkiem
              ulicy?? bo sorry, ale nawet szybka jazda rowerem jest za wolna na jazde równo
              z samochodami, zwłaszcza, że i jezdnia długa, szeroka i policji nie ma... bo
              my tutaj mówimy o naszej rzeczywistości- o tym, że musimy sie walić z 1,5
              metrowym chodnikiem i lampami na nim (choć tych ostatnich nie da się wyminąć
              inaczej niż hamując...). Fakt, że jazdy na rowerze mostem nikt nie zabrania,
              ale kierowcy tego nie ułatwiają. Jazda Grotem tak, ale nie po ulicy (chyba, że
              most stoi). Za dużo świrów się tam kręci

> na Grota z barierka na chodniku..Dwa razy kolega mnie namowil zebym jechal
              > chodnikiem i dwa razy zonk!Jak pech to pech!

nie załamuj się tylko zwalcz ten chodnik- jeśli nie wsiądziesz na konia zaraz
              po upadku to już nigdy na niego nie wsiądziesz...
            • roweroraffi Re: To jest...................skandal!!!!!!!! 08.03.04, 07:45
              kubassik napisał:

> Olecky napisał:
              > >to juz nie jest tak pieknie

Wiem, trzeba wylądowac na 3 pasie, a w drugą stronę zjechać z 3 pasa... ale
              przy odrobinie wprawy nie jest tak źle... tylko nie wolno się bać i trzeba
              jechać środkiem i wyciągnąć łapkę, że chce się przejechać... wtedy kierowcy
              często sami wpuszczają dla świętego spokoju. Rano i po południu jest z resztą
              ciasnawo tam więc auta jadą wolniej i jest spox.

> Wsiorawno,tak sama jazda,Ja Grota jezdze z Tarchomina na Bielany i to zawsze
              bo
              >
              > do centrum przez Hale Marymoncka jade albo Potok! Wiec rozjazdy
              opanowane.Jest
              > bardzo dobry patent,ale długo by mówić.

Przez Potok do Centrum? Trochę naokoło... nie lepiej Wisłostradą i do Wilsona a
              potem do Bankowego??? Napewno jest z km krócej (wiem, bo mierzyłem). No chyba,
              że lubisz to szerokie pobocze tam po prostu :-)))).

> Najlepszym sposobem jest jak mówi Raffi
              > jazda środkiem...Wtedy zjedziesz bez problmeow na kazdy pas jaki chcesz!
              > Albo rowniez obczaic jakis dobry autobus, za ktorym nada sie jechac!!
              > Olek nic prostszego.

100% racji... i walkman na uszy by za dużo nie stresować się tym co nie umieją
              skorzystać z pozostałych trzech pasów by Cię wyprzedzić.

> Raffi mój problem lezy w wielkim pechu w ostanim roku dwa razy powazne kraksy
              > na Grota z barierka na chodniku..Dwa razy kolega mnie namowil zebym jechal
              > chodnikiem i dwa razy zonk!Jak pech to pech!

Ja też mam pecha na Grota... dwa razy urwałem tam łańcuch, raz zaliczyłem TIRa,
              a raz mi błotnik koło zablokował... próbowałeś kiedyś naprawiać rower na
              Grota??? To dopiero jest atrakcja sezonu... adrenalina nie spada przez
              tydzień :-)))).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka