Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

trakking pomoc

IP: 195.238.71.* 24.04.10, 09:31
    Witam wszystkich cyklistów i proszę o pomoc w wyborze rowerku jak w temacie.
    Na początek info ważę ok 98 kg i 185 cm wzrostu rowerem mam zamiar jezdzic
    ok.15 km dziennie głównie po polnych i leśnych drogach znalazłem na allegro 3
    sprzęciki które są w moim zasięgu finansowym ale całkowicie nie znam się na
    parametrach i jakości osprzętu pomóżcie w ocenie czy te pojazdy warte są
    swojej ceny i czy wytrzymają moją wagę.Z góry dziękuję za rzeczowe uwagi.
    www.allegro.pl/item998259074_hercules_city_najtanszy_rower_trekkingowy_super.html#gallery
    www.allegro.pl/item999335576_rower_trekingowy_busetto_aluminium_28_sram_7.html#gallery
    hurtowniarowerowa.pl/show.php?idt=18
    Obserwuj wątek
      • Gość: xxx Re: trakking pomoc IP: 192.109.140.* 25.04.10, 09:09
        Bez względu na to ile jeżdzisz rower ma być wygodny, bylo juz tutaj
        o tym. Ty potrzebujesz ramę ok 21, 22 cale. O zakupach przez
        internet też było, najlepiej osobiście pomacać , przejechac się itd
        itp. W tych cenach można nieco poszperać.
        • Gość: ss Re: trakking pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 11:07
          nie polecaj mu ramy nie mając pojecia jaką rozmiarówke mają poszczególne
          wytwórnie. W dzisiejszych rowerach bardziej liczy sie odległość między rurą
          siodłową a sztycą mostka. Korektę można zrobic za pomocą regulowanego mostka lub
          wymiany kierownicy z giętej na prostą + rogi
          Oba rowery nowe wiec co do stanu nie moze być zastreżeń. Problem tylko czemu do
          jazdy po takim terenie wybierasz rower z 7 biegami wewnętrznymi? nie chodzi mi o
          to ze to słabe napędy ale to raczej rowery miejskie. W lesie na cieższym
          terenie będzie z tym kłopot
          • Gość: slaw Re: trakking pomoc IP: 195.238.71.* 25.04.10, 19:26
            Wewnętrzne napędy wybrałem ze względu na krzaki ,trawy inne roślinki przez która
            będę często przeprowadzał rower więc mniej zewnętrznych wystających części
            (czytaj przekładni) będzie w tym przypadku na plus.Niestety co się tyczy
            przymiarki to w sklepach które odwiedziłem 80% rowerów to krosy albo artusy
            które na tym forum raczej nie są chwalone.Pozdrawiam i proszę o dalszą dyskusję
            na ten temat.
            • Gość: wikary Re: trakking pomoc IP: *.aster.pl 25.04.10, 20:05
              Nie wiem czy wiesz ale większość rowerów w tym Kross są produkowane z tych
              samych części. Ramy produkuje kilka firm na świecie np Kinesis gdzie zaopatruje
              się również Kross. Oczywiście rowery po wyżej kwoty 7-8 tyś produkowane są
              raczej przez poszczególne firmy ale przy masowej produkcji korzysta się z
              zewnętrznych producentów. Tak więc nie zrażaj się opiniami na forach bo
              większość piszących na nich ma małe pojęcie o temacie lub powiela nie sprawdzone
              informacje.
              Wybierz rower który będzie miał najlepszą cenę w stosunku do osprzętu jaki
              został do niego "wsadzony".
              • Gość: ss Re: trakking pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 20:47
                T> Nie wiem czy wiesz ale większość rowerów w tym Kross są produkowane z tych
                > samych części. Ramy produkuje kilka firm na świecie np Kinesis gdzie zaopatruje
                > się również Kross. Oczywiście rowery po wyżej kwoty 7-8 tyś produkowane są
                > raczej przez poszczególne firmy ale przy masowej produkcji korzysta się z
                > zewnętrznych producentów. Tak więc nie zrażaj się opiniami na forach bo
                > większość piszących na nich ma małe pojęcie o temacie lub powiela nie sprawdzon
                > e
                > informacje.
                > Wybierz rower który będzie miał najlepszą cenę w stosunku do osprzętu jaki
                > został do niego "wsadzony".
                Tak to prawda - nawet trek robi tańsze ramy na tajwanie. Colnago też.
                Tylko problem jest taki że oprócz osprzętu w rowerze sa też koła - a te juz są
                traktowane róznie. W krossach nie sa to najlepsze kółka w porównaniu np z takim
                unibike. Warto na to tez zwrócić uwage.
                A co do rozmiaru to autor wątku niech pójdzie do tego sklepu z arkusami i
                znajdzie sobie wygodny rower i zmierzy długość od środka rury sterowej do śr.
                rury podsiodłowej w poziomie do podłoża(nie w opadzie rury slope). No i kupując
                rower wysyłkowo kupić rower o podobnym wymiarze i podobnego kształtu kierownicy.
                Co do napędów wewnętrznych to nie jest to głupi pomysł ale po prostu w lesie
                moze zabraknąć przełożeń. zwłaszcza do jazdy sportowej. Ale do turystycznej
                powinno starczyć choć przy twojej wadze licz się z przepychaniem w trudnym terenie
                • Gość: slaw Re: trakking pomoc IP: 195.238.71.* 25.04.10, 22:10
                  Dziękuję za pomoc przestraszyłem się trochę tych opinii o krosach i artusach i
                  teraz znowu nie wiem co wybrać przeczytałem gdzieś wcześniej że Herkules który
                  opisany pod adresem w podanym wcześniej linku to mocny i przystosowany dla osób
                  cięższych sprzęt czy możecie to potwierdzić ? A co do rozmiaru ramy to
                  przymierzałem się już do artusa i wyszło mi że potrzebuję ramy 21" ale niestety
                  nie przyszło mi do głowy żeby mierzyć odległość od siodełka do kierownicy a
                  widzę teraz że to istotny parametr który przy ewentualnym zakupie przez internet
                  na pewno wezmę pod uwagę.Dzięki i proszę o jeszcze więcej opinii.
            • j666 trakking pomoc 26.04.10, 11:46
              A te linki wystające z obu stron wewnętrznych przerzutek nie
              pourywają sie?

-----

> Wewnętrzne napędy wybrałem ze względu na krzaki, trawy inne
              roślinki przez która będę często przeprowadzał rower więc mniej
              zewnętrznych wystających części będzie w tym przypadku na plus.
      • mmalisz Re: trakking pomoc 30.04.10, 11:18
        ze swojej strony mogę polecić Unibike Voyager unibike.pl/voyagergts.html#
        mam 183cm waga podobna ;-) i było ok. Swoją drogą mam takiego na sprzedaż, stan
        bdb, cena atrakcyjna. Jeżeli będziesz zainteresowany daj znać marmal(at)o2.pl
        • Gość: slaw Re: trakking pomoc IP: 80.48.142.* 01.05.10, 16:20
          Niestety nie skorzystam jak chyba wcześniej przeczytałes interesuje mnie tylna
          przerzutka w piaście Pozdrawiam.
          • Gość: saszz Re: trakking pomoc IP: *.nat.student.pw.edu.pl 03.05.10, 02:59
            nie przesadzaj z tą przerzutką w piaście. nie wydaje mi się abyś przeprowadzał
            rower ciągle przez krzaki zamiast jeździć nim. i wątpię tez ze będziesz jeździł
            po trawiastych łąkach. a odległość od siodła do kierownicy można regulować
            mostkiem kierownicy, i w jeździe amatorskiej to raczej kwestia przyzwyczajenia.
            pozdr
            • Gość: slaw Re: trakking pomoc IP: 212.91.23.* 06.05.10, 13:00
              No właśnie nie przesadzam ponieważ będę używał często roweru do dojazdu nad
              rzekę na ryby a tam często będę prowadził rower wzdłuż rzeki po chaszczach
              trawach itp.Dlatego chcę to co opisałem.Pozdrawiam.
              • Gość: biker Re: trakking pomoc IP: *.net.autocom.pl 08.05.10, 04:31
                Wbrew pozorom zewnętrzna przerzutka (tylko porządna - Alivio, Deore lub wyżej) nie łapie syfu do środka. Jeżdżę na rowerze MTB na Alivio i jak dotąd dwa razy zdarzyło mi się zaplątanie jakiegoś trawska w kasetę, ale zawsze związane z utopieniem się w głębokim bagnie.
                Z finansowej jednak strony bez sensu jest pakować kasę w taki sprzęt do krótkich dojazdów, a potem prowadzenia roweru.

A'propos: trekking nie trakking...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka