Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Licznik bezprzewodowy

14.05.10, 11:40
    Witam, poszukuję licznika rowerowego, bezprzewodowego, który dałoby się
    wozić np. w torbie, albo w kieszeni, albo jako brelok do kluczy.
    Niespecjalnie zależy mi na odczycie bieżącej prędkości, natomiast
    chciałbym znać odległości, które pokonuje i nie kłopotać się
    pamiętaniem o przypięciu czy odpięciu licznika. Jeżdżę do pracy, a
    także po mieście i często zostawiam rower w miejscach niepilnowanych
    więc nawet licznik za 15 zł z Tesco, prędzej czy później "dostanie nóg"
    i pójdzie. Może ktoś korzystał z czegoś podobnego?
    Obserwuj wątek
      • wolfigen Re: Licznik bezprzewodowy 14.05.10, 11:48
        skoro Ci nie zalezy na paru najbardziej optymalnych i
        logicznych wskazaniach...to po co Ci w ogóle licznik?
        ja mam licznik analogowy, który przenosze z roweru na rower ,
        bodaj od lat '80.....i jestem zadowolony.
        ja potrzebuje wiedziec: ile jade, kiedy dojadę, .........a
        reszta to bzdety.
        kilokalorie spalone , to informacja dla frustratów i
        niedzielnych kolarzy
      • kawerna Re: Licznik bezprzewodowy 14.05.10, 12:39
        Może niejasno to napisałem. Jeżdżę codziennie, niezależnie od pogody i
        chcę wiedzieć ile km przejeżdżam w tygodniu, miesiącu, roczni itp.?
        A zdarza się mi zapomnieć odpiąć licznik i ginie on wraz z ilością
        przejechanych kilometrów. Stąd pomysł aby liczył, ale np. w torbie, o
        której nie zapominam
        • Gość: Q_C Re: Licznik bezprzewodowy IP: 91.198.15.* 14.05.10, 13:25
          Miałem licznik bezprzewodowy, który pokazywał, że jadę nawet wtedy, gdy nie
          jechałem. Z tego, co widać w postach na forum, jest to ogólnie występująca
          usterka takich liczników.
          Może lepiej, domowymi sposobami zamontować licznik przewodowy "na sztywno"?
          • Gość: drobo Re: Licznik bezprzewodowy IP: *.petrus.pl 14.05.10, 14:52
            nadajniki w czujnikach bezprzewodowców mają dość mały zasięg. Istnieje obawa że
            licznik, dyndjący w kieszeni spodni czy bluzy, która znajduje się zdecydowanie
            dalej niż pół metra od czujnika, nie wyłapie sygnałów od nadajnika.
        • jan-w Re: Licznik bezprzewodowy 14.05.10, 21:45
          W tej sytuacji proponowałbym raczej geologger. Czyli odbiornik GPS automatycznie
          zapisujący co określony czas pozycję w pamięci. Ceny zaczynają sie od ok 100 zł.
          Po powrocie do domu można go przez USB podłączyć do komputera i zobaczyć wykres
          trasy wraz z różnymi statystykami a także umieścić w internecie. Wiele telefonów
          również ma taką funkcję. Jeżeli ma gps, można wgrać sobie taki program
          ściągnięty z internetu za darmo. Można też dołączyć fotografie (geotagowane lub
          wg daty i czasu wykonania)
          • jan-w Re: Licznik bezprzewodowy 14.05.10, 21:55
            Wygląda to np tak:

https://www.pentagram.pl/var/pentagram/storage/images/media/pentagram/photos/products/bluetooth_devices/p_3104_midi/38385-1-eng-GB/p_3104_midi.jpg i jest malutkie.
            • Gość: Tośka Re: Licznik bezprzewodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 14:34
              Testowałam coś takiego:) Pokazuje skubaniec przejechaną ilość kilometrów, położenie nad poziomem morza, kierunek jazdy względem kierunków świata, ilość zużytych kalorii (wcześniej trzeba wprowadzić jakieś dane typu masa ciała) i co jeszcze sama nie wiem....
              Potem w domku, można to faktycznie podłączyć do komputera , i pokaże po najechaniu kursorem o której godzinie byłeś na tym skrzyżowaniu i z jaką prędkością jechałeś. A jest tak dokładny,że jak w jedną stronę jechałam prawą stroną ścieżki rowerowej a wracałam oczywiście drugą to na mapce pojawiły sie dwie kreski:)
        • robertrobert1 Re: Licznik bezprzewodowy 16.05.10, 17:04
          Jeśli jeżdzisz z torbą i torby nigdy nie zapominasz to umieść licznik
          najzwyczajniej w torbie. Mniemam, że torbę umieszczasz zawsze na bagażniku, a z
          racji wymaganego zasiegu nadajnik-odbiornik wynoszącego 0,5-0,6 m to najlepiej
          aby nadajnik był umieszczony jak najbliżej licznika czyli ... na tylnym kole.
          Pozycja nietypowa ale w niczym nie ustępująca pozycji na klasycznej czyli na
          przednim kole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka