Gość: abc IP: *.icpnet.pl 26.04.13, 21:48 ...optycznym :D Rowerek kupiłam jesienią za coś ponad 300zł (nie pamiętam już, chyba 360), włożyłam w niego ze 350-400zł i oto efekt końcowy :) myślę że wyszedł z niego fajny mieszczuch :) tak wyglądał jak go kupiłam: a tak wygląda teraz: Link Zgłoś Obserwuj wątek
gom1 Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... 26.04.13, 22:03 W moich holendrach też wymieniłem oświetlenie na diodowe - klasyczne dynamo ma swoje zalety, ale przegrało z rozwiązaniami rodem z XXI w. :-) Co mogę dodać? Aby Twój rower służył Ci dzielnie latami, koniecznie zainwestuj w solidne zapięcie. Żadnej linki, tylko u-lock. Bądź mądra przed szkodą. 150 PLN wydaje się sporą kwotą, ale po pierwsze primo wydaje się ją raz, a po drugie primo śpisz spokojnie. No i po trzecie primo, nowy rower kosztuje dużo więcej niż 150. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... IP: *.icpnet.pl 26.04.13, 22:32 a nie wystarczy blokada axa + linka do niej? w tym rowerze mam axa sl i kupiłam kompatybilną linkę ale mam w domu kupioną kiedyś blokadę axa defender i też do niej linkę, tylko prawdę mówiąc nie chce mi się tego wymieniać Link Zgłoś
gom1 Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... 26.04.13, 22:50 Podkowa ma tą zaletę, że uniemożliwia odjechanie skradzionym rowerem. Jednak zawsze złodziej może wziąć rower pod pachę, przenieść kilka metrów i ukryć w jakiejś bramie. A potem, jak sprawa przycichnie, zabierze rower i na spokojnie pozbędzie się podkowy. Dla mnie podkowa to uzupełnienie u-locka - rower zabezpieczony w ten sposób ma zablokowane oba koła i ramę. Podkowa z linką na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż sama linka. Nadal jest to jednak kilka drucików skręconych w całość i ukryte pod cienkim plastikiem. Jeśli zostawiasz rower w miejscu, którego jesteś (w miarę) pewna, takie zabezpieczenie wystarczy. Ale dla pełnego spokoju pomyśl o u-locku. Zwłaszcza, że rower jest naprawdę atrakcyjny, a teraz mieszczuchy z powrotem są modne. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... IP: *.icpnet.pl 26.04.13, 23:00 to proszę podaj ze dwa-trzy linki do u-locka którego warto kupić z góry dziękuję Link Zgłoś
gom1 Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... 26.04.13, 23:16 Linków nie podam, nie chcę być posądzony o SPAM :-) Ale podam kilka przykładów: Zupełne minimum to Kryptonite Keeper. To opcja dla tych, którzy nie mają $$$ albo ich rower nie przedstawia żadnej wartości. Poza tym: Abus Sinus, Abus Granit, Kryptonite New York i - specjalnie zostawiłem na koniec - Kryptonite Evolution Series 4. Model Evolution szczerze polecam. Jest w miarę tani i naprawdę solidny, wystarczy do codziennych zastosowań. Link Zgłoś
jackk3 tuning 27.04.13, 01:23 to moze byc samochodu sportowego a nie roweru. Bez przesady. Link Zgłoś
stefan4 Re: tuning 27.04.13, 09:33 jackk3: > to moze byc samochodu sportowego a nie roweru. Bez przesady. Tuning oznacza strojenie. Może dotyczyć fortepianu, albo radia (mającego tuner i wzmacniacz), albo urządzeń precyzyjnych. Ze słownika: tune-up = przegląd to tune in = nastrajać out of tune = rozstrojony to tune in to = dostroić A co to jest samochód ,,sportowy''? Jakiż to sport, skoro moc bierze się nie z organizmu sportowca tylko z niszczenia paliw nieodnawialnych? Sport samochodowy skończył się wraz z rozpowszechnieniem elektrycznych rozruszników silnika Link Zgłoś
bimota Re: tuning 27.04.13, 11:20 > A co to jest samochód ,,sportowy''? Jakiż to sport, skoro moc bierze się nie z > organizmu sportowca tylko z niszczenia paliw nieodnawialnych? ZE SLOWNIKA: "Samochód sportowy (także: Autosegment G) – klasa samochodów sportowych, w których zastosowano rozwiązania techniczne umożliwiające osiągi znane z samochodów wyścigowych i rajdowych, pozostawiając jednak możliwość eksploatowania ich w typowych warunkach drogowych." 1. A W JAKIM SLOWNIKU WYCZYTALES, ZE MOC MA BYC Z ORGANIZMU ? 2. TO MOZE WYSTARTUJ W JAKIMS WYSCIGU, W KTORYM KAZDY MA TAKIE SAMO AUTO I ZOBACZYMY... WG TWEJ TEORII WSZYSCY POWINNI DOJECHAC W PODOBNYM CZASIE... 3. ZWAZ ZAWODNIKA PRZED RAJDEM I PO, A POTEM SPYTAJ KOGOS OBEZNANEGO, CZY TAKA ROZNICA WAGI MOZE POWSTAC W WYNIKU SAMEGO SIEDZENIA W FOTELU... TO ROPE BOG STWORZYL I DRUGI RAZ JUZ TEGO ZROBIC NIE MOZE ? :p W ko > ńcu istnieją też sukienki ,,sportowe'' nie nadające się do żadnego sportu z wyj > ątkiem być może szachów i brydża DO SZACHOW TO PEWNIE SPORO MOCY ORGANIZMU POTRZEBA, NIE TO CO DO RAJDU... Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: tuning IP: *.abhsia.telus.net 27.04.13, 21:48 No widze ze mamy tutaj eksperta od jezyka angielskiego! To w PL sie przyjelo uzywac tego slowa jakby nie bylo polskich odpowiednikow. Zmiana np. siodelka to nie jest zaden tuning tak samo jak przyciemnione szyby w golfie. Przeczytaj jeszcze rz te definicje (ktore zreszta sa niepelne). Link Zgłoś
gom1 Re: tuning 28.04.13, 09:10 Gość portalu: jackk3 napisał(a): > Zmiana np. siodelka to nie jest zaden tuning tak samo jak przyciemnione szyby w golfie. Ale o "tuningu optycznym" słyszałeś? ;-) Link Zgłoś
jackk3 Re: tuning 28.04.13, 19:34 Slyszale. Jest to typowy 'oksymoron' wymyslony przez kogos kto nie zna angielskiego, niestety w powszechnym uzyciu. Link Zgłoś
stefan4 Re: tuning 28.04.13, 10:21 jackk3: > Przeczytaj jeszcze rz te definicje (ktore zreszta sa niepelne). Jeśli są niepełne, to po co mam je czytać? I w ogóle które definicje?. Ja nie pisałem o żadnych definicjach, pytałem tylko, do jakich gier nadają się samochody określane w jakichś tam kręgach jako ,,sportowe'', a Ty pewnie sam nie wiesz, skoro nie odpowiedziałeś. Czy chodzi Ci o tą ,,definicję'' cytowaną przez Bimotę (w części pisanej normalnie, bo wrzasku wielkoliterowego nie czytałem)? Cytat "Samochód sportowy (także: Autosegment G) – klasa samochodów sportowych, w których [...]" Dalej nie ma co czytać, bo widać, że autor tego sformułowania nie rozumie, na czym polega definiowanie, skoro tak bez zająknienia wyjaśnia ignotum per ignotum. - Stefan Zwalczaj biurokrację! Link Zgłoś
jackk3 Re: tuning 28.04.13, 19:38 Tune-up to nie jest przeglad. Czyli juz jest jeden blad. Link Zgłoś
stefan4 Re: tuning 28.04.13, 21:13 jackk3: > Tune-up to nie jest przeglad. Czyli juz jest jeden blad. Nie masz zwyczaju odpowiadać na pytania, prawda? Tune-up rzeczownikowe to jest dostrojenie, regulacja albo przegląd. Przykłady użycia: tune-up = ,,przegląd (z regulacją)'' Get a tune-up = ,,zrób przegląd'' At every tune-up, check cylinder compression. = ,,przy każdym przeglądzie sprawdź kompresję w cylindrach'' Zakresy znaczeniowe słów w różnych językach nie zawsze się pokrywają; więc jedno słowo angielskie może oznaczać kilka polskich i na odwrót. Myślałem, że wiesz o tej oczywistości, ale skoro nie wiedziałeś, to cieszę się, że mogłem Ci w tym zakresie pomóc. Jednak niezależnie od tego, czy ja znam czy nie znam angielskiego, ciągle jeszcze nie wykazałeś, że termin tuning może dotyczyć wyłącznie samochodów ,,sportowych'' Link Zgłoś
jackk3 Re: tuning 29.04.13, 01:53 Jest takie stare powiedzenie: nie rob ojca dzieci.... itd. Byc moze jestes ekspertem w roznych dziedzinach ale na pewno nie w jezyku angielskim. Mowilismy o 'tune-up' i nikt tak nie powie o przegladzie o ktorym sie mowi 'sevice'. 'Tune-up' to juz jest wieksza robota. Jesli juz dajesz jakies referencje to daj przynajmniej jakies lepsze np. Oxforda a nie polskie. A z ta kompresja przy kazdym przegladzie to juz chyba jakies jaja. I daruj sobie sarkazm bo angielski znam swietnie. Nie mowimy tutaj o strojeniu fortepianow tylko o znaczeniu 'tune-up' w odniesieniu do pojazdow. I jesli ci tak zalezy to mozesz sobie mowic o tuningu roweru po zmianie siodelka czy przemalowaniu ale dla mnie to jest smieszne. Link Zgłoś
stefan4 Re: tuning 29.04.13, 09:14 jackk3: > A z ta kompresja przy kazdym przegladzie to juz chyba jakies jaja. Na poparcie tego, co piszę, podałem odnośniki, które wcale nie ja zmyśliłem. Ty tylko się przechwalasz. Skoro uważasz, że w Oxfordzie piszą po Twojemu, to podaj jakiś cytat. jackk3: > angielski znam swietnie. No właśnie, przechwalasz się, nie podając argumentów. Języków angielskich jest wiele, oksfordzki panuje tylko wokół Oxfordu. Polskich języków zresztą też jest kilka, ale nie aż tyle co angielskich ze względu na to, że Polska jest bardziej jednolita. jackk3: > 'Tune-up' to juz jest wieksza robota. Nie wszyscy mówią i piszą tak, jak w Twoim środowisku. Poczytaj sobie np. na temat basic tune-up wcale nie będącym ,,większą robotą'', albo na temat regular tune-up. Przeczytaj starannie Link Zgłoś
bimota Re: tuning 29.04.13, 13:23 POPROS MOZE STEFCIA O DEFINICJE PRAWDZIWEJ SUKIENKI SPORTOWEJ, BO, JAK ROZUMIEM, WG NIEGO WSZYSTKIE ROWERY SA SPORTOWE... Link Zgłoś
gom1 Re: tuning 27.04.13, 09:52 jackk3 napisał: > to moze byc samochodu sportowego a nie roweru. Bez przesady. No właśnie, bez przesady. Samochodu? W dodatku tylko sportowego? A co z popularnym "chipem" do (przeciętnego) turbodiesla? A "modowanie" komputera? To też tuning. "Stuningować" można właściwie wszystko, nawet elektryczny czajnik. Ktoś chyba powinien natychmiast pójść na rower. Albo przynajmniej zjeść Snickersa ;-) Link Zgłoś
jackk3 Re: tuning 27.04.13, 21:51 Zgoda co do aut. Co do czajnika nie (bo nikt tutaj tak nie powie). Link Zgłoś
stefan4 Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... 27.04.13, 09:13 abc: > a tak wygląda teraz Dlaczego on ma takie brudne siodełko? Nie da się czymś zmyć tych plam? - Stefan Zwalczaj biurokrację! Link Zgłoś
bimota Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... 27.04.13, 11:09 POBRUDZILI W SERWISIE... WLASNIE CHCIALEM SPYTAC CZY ZNLAZLA W KONCU SERWIS, CZY ZAGONILA SZPECMEZA DO ROBOTY... :) Link Zgłoś
Gość: abc Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... IP: *.icpnet.pl 27.04.13, 11:18 sama sobie błotniki poprzykręcałam, aż taka tępa nie jestem, blondynką też nie, wymiana dętki czy opony w kole z nexusem - to jednak trochę ponad moje siły siodełko mam już inne, tamto było gładkie białe, a w międzyczasie udało mi się zakupić takie samo jak mam chwyty (w kwiaty) Link Zgłoś
bimota Re: Damski rower sparta amazone po tuningu... 27.04.13, 11:32 NO ALE ZEBY 350 WYDAC NA SIODLO I OPONY, TO TRZEBA BYC ZDOLNYM... JA BYM CI TO ZROBIL ZA POL CENY. :p Link Zgłoś