Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

automatyczne biegi

23.06.13, 16:57
    Widziałem dzisiaj w sklepie pseudorower, reklamowany jako pierwszy rower z automatyczną przerzutką. Nie miał żadnego przełącznika biegów, miał grubą piastę i informację, że sam przełącza się na drugi bieg po osiągnięciu 16km/h.

Stąd moje pytanie: jak coś takiego działa i czy działa? No dobra, przy 16 na drugi bieg, a kiedy znowu na pierwszy? Jeśli przy 16, to w okolicach tej prędkości będziemy mieli do czynienia z nieprzyjemnym ,,migotaniem'' biegów. Może to ma jakąś histerezę?

Zajrzałem na witrynkę B'TWIN i zobaczyłem tą samą reklamówkę co w sklepie, znowu bez żadnych wyjaśnień. I jeśli ktoś myśli, że ,,między'' powinno się pisać po angielsku przez podwójne ,,e'', to ja się z nim zgadzam, ale sugeruję, żeby związku tego roweru z bliźniakiem szukał sobie beze mnie.

To pytanie jest czysto techniczne. Żadnego podeobnego stwora na pewno sobie nie kupię i nikogo nie będę namawiał
    Obserwuj wątek
      • Gość: KLM Re: automatyczne biegi IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.06.13, 02:23
        polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,10497887,Automatyczne_przerzutki___o_co_w_tym_chodzi_.html nie wiem czy to coś pomoże bo w tych b'twinach jakoś nie widzę ani dynama w piaście, ani przełącznika +/-, może jakaś nowa technologia bezdotykowa na wodór czerpany z powietrza? :D
        • stefan4 Re: automatyczne biegi 24.06.13, 08:49
          KLM:
          > w tych b'twinach jakoś nie widzę ani dynama w piaście, ani przełącznika +/-

Niczego takiego w nich nie ma. To chyba jest rozwiązanie czysto mechaniczne, a nie elektryczne. Nie ma też żadnego widzialnego połączenia między suportem czy korbą a tylną piastą. Zmiana biegu ma następować w oparciu o fakt, że prędkość przekroczyła 16 km/h, a nie w oparciu o kadencję.

I jeszcze chwalą się, że są pierwsi w świecie, a z Twojego artykułu wynika, że to już było 2 lata temu. W takim razie zapewne odpowiednio zdefiniowali sobie kategorię, w jakiej startują: nie pierwsi w automatycznych przerzutkach w ogóle, tylko pierwsi na przykład w automatycznych przerzutkach nieelektrycznych.

KLM:
          > może jakaś nowa technologia bezdotykowa na wodór czerpany z powietrza? :D

Albo na pocieranie lampy Aladyna...

- Stefan
          Zwalczaj biurokrację!
          • Gość: KLM Re: automatyczne biegi IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.06.13, 09:31
            wydaje mi się, że to dość prawdopodobne, że to jakiś mechanizm oparty o kadencję tylko gdyby sprzedawca miał mówić, że bieg zmienia się przy 70-80 obrotach na minutę, to by nic nie sprzedał, za to 16 km/h jest czytelne dla każdego. zresztą nic nie ryzykujesz pytając sprzedawcę, a na rowerowych (zazwyczaj) siedzą ludzie, którzy się tym pasjonują.
      • Gość: Globo Re: automatyczne biegi IP: *.toya.net.pl 24.06.13, 10:54
        > Stąd moje pytanie: jak coś takiego działa i czy działa?
        To jest automat Sram Automatix;
        mccraw.co.uk/sram-automatix-review/
        www.wrower.pl/sprzet/piasty-wielobiegowe-sram,5439.html
        Wbrew temu co pisali powyżej inni, to nie jest pierwszy na świecie automat rowerowy, tylko pierwszy rower Decathlona w którym zamontowano automat.
        • stefan4 Re: automatyczne biegi 24.06.13, 21:58
          Globo:
          > To jest automat Sram Automatix
          [...]
          > to nie jest pierwszy na świecie automat rowerowy, tylko pierwszy rower Decathlona
          > w którym zamontowano automat.

OK, dzięki. A jak ten automat działa? I przy jakiej prędkości przełącza znowu na niski bieg?

- Stefan
          Zwalczaj biurokrację!
          • Gość: Globo Re: automatyczne biegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.13, 23:19
            Jak się łatwo domyślić nie rozkęcałem tej piasty :-) ale sądząc z opisu i zdjęć z pierwszego linka jest to połączenie przekładni planetarnej stosowanej przez Srama w piastach Duomatic, 3x7, Spectro itp z mechanizmem odśrodkowym załączającym przekładnię planetaną. Przy niskiej prędkości obrotowej przekładnia jest zablokowana i zębatka jest na sztywno połączona z kołam (jak w starej Ukrainie) Ze wzrostem prędkości obrotowej te dwa sierpowate ciężarki rozchylają sie na osiach (pokonując opór sprężyny). Po przekroczeniu prędkości granicznej obracają pierścień z zapadkami i odblokowują przekładnię planetarną - włącza się wyższy bieg.
            Jazda z prędkością obrotową koła bardzo zbliżoną do tej która powoduje załączenie wyższego biegu może pewnie powodować przełaczanie biegów góra-dół i szarpanie. A że załączanie odbywa sie przez zwolnienie zapadek, to prawdopodobnie jest spore ryzyko ich rozwalenia lub zmielenia zebów z nimi współpracujących.
            > I przy jakiej prędkości przełącza znowu na niski bieg?
            Jak wynika z opisu, mechanizm odśrodkowy obraca sie razem z zębatką, więc wystarczy lekko zwolnić kręcenie pedałam i bieg się zmieni na niski. Prędkość przy której następują zmiany zależy od fabrycznego napięcia sprężyny (jeśli ktoś odważy sie grzebać w bebechach piasty to moze to zmienić) i średnicy koła roweru
            • stefan4 Re: automatyczne biegi 24.06.13, 23:35
              Globo:
              > Jazda z prędkością obrotową koła bardzo zbliżoną do tej która powoduje załączenie
              > wyższego biegu może pewnie powodować przełaczanie biegów góra-dół i szarpanie.
              > A że załączanie odbywa sie przez zwolnienie zapadek, to prawdopodobnie jest spore
              > ryzyko ich rozwalenia lub zmielenia zebów z nimi współpracujących.
              [...]
              > Jak wynika z opisu, mechanizm odśrodkowy obraca sie razem z zębatką, więc
              > wystarczy lekko zwolnić kręcenie pedałam i bieg się zmieni na niski.

No właśnie, tego się obawiałem. Miła by była jakaś histereza; gdyby przełączało na wyższy bieg przy, powiedzmy, 16 km/h, a z powrotem na niższy przy, powiedzmy, 12 km/h.

Dzięki za wyjaśnienia.

- Stefan
              Zwalczaj biurokrację!
              • gom1 Re: automatyczne biegi 24.06.13, 23:42
                Dlatego IMHO ciekawsze jest rozwiązanie Duomatic od Sturmey Archer:
                www.sturmey-archer.com/products/hubs/cid/7/id/57
                Co prawda nie jest to automat, ale również obchodzimy się bez manetki. Zmiana biegu następuje po lekkim ruchu pedałami do tyłu. W ten sposób to ja decyduję kiedy nastąpi zmiana przełożenia.
              • Gość: Globo Re: automatyczne biegi IP: *.toya.net.pl 25.06.13, 08:51
                > Miła by była jakaś histereza; gdyby przełączał
                > o na wyższy bieg przy, powiedzmy, 16 km/h, a z powrotem na niższy przy, powiedz
                > my, 12 km/h.
                To jest dość skomplikowany mechanizm i bez dokumentacji technicznej lub rozkręcenia piasty nie potrafię domyślić się wszystkich szczegółów technicznych tego rozwiązania. Tam może być wbudowany jakiś mechanizm z histerezą (choć pewnie nie w tak dużym zakresie). To nie jest prymitywne sprzęgło odśrodkowe, tylko jakieś obrotowe tarczki, zapadki, blaszki itp. Być może chodziło właśnie o te histerezę. Bo wachlowanie biegami góra-dół nie tylko pogarsza komfort jazdy, ale jak pisałem może radykalnie skrócić żywotność urządzenia. A Sram chyba nie jest firmą, która by na to poszła. Zwłaszcza, ze w opisie napisano, że zmiana biegów jest bardzo płynna.
                • Gość: Globo Znalazlem w opisie IP: *.toya.net.pl 25.06.13, 12:07
                  To chyba wyjaśnia kwestię zmiany biegów i ew. histerezy:
                  " It shifts up regardless of what you’re doing, but it only shifts down if you let off the pressure, so it won’t spill you on a steep climb when your cadence drops. "
                  czyli w górę zmienia bieg gdy osiągnie zadaną prędkość (bez względu na siłę pedałowania) ale w dół tylko jeśli na moment odpuści się nacisk na pedały. Nawet jeśli kadencja spadnie, to dopóki ciśniemy na pedały to automat zostaje na wysokim biegu. I to rozwiązuje problem histerezy i ew. wachlowania biegami :-)
                  • stefan4 Re: Znalazlem w opisie 25.06.13, 14:20
                    Globo:
                    > " It shifts up regardless of what you’re doing, but it only shifts down if you let off
                    > the pressure, so it won’t spill you on a steep climb when your cadence drops. "

Dzięki.

- Stefan
                    Zwalczaj biurokrację!
      • bimota Re: automatyczne biegi 25.06.13, 13:58
        GLUPOTA KOMPLETNA... DLA 2 BIEGOW WYMYSLAC AUTOMATA... TO CHYBA TYLKO DLA BAB MA SENS...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka