Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jakie siodełko do roweru?

02.07.13, 11:26

Hej,
    chciałbym zmienić siodełko w moim rowerze miejskim – aktualnie posiadam strasznie twarde, na dłuższe wycieczki się zupełnie nie nadaje... Z jakich materiałów (ew. jakich wypełnień) polecacie najbardziej? Chciałbym, aby było miękkie, ale także dosyć elastyczne.
    Zupełnie się na tym nie znam, dlatego proszę o radę specjalistów :)

Dzięki za odpowiedzi!
    Obserwuj wątek
      • bimota Re: Jakie siodełko do roweru? 02.07.13, 12:31
        Siodło Selle Royal na sprężynach
        • ipatrick Re: Jakie siodełko do roweru? 03.07.13, 11:15
          Jednak czy sprężyny są wystarczająco elastyczne, aby tyłek nie bolał od jazdy po nierównych chodnikach? :)
          • bimota Re: Jakie siodełko do roweru? 03.07.13, 16:26
            ZALEZY OD WRAZLIWOSCI ZADKA :)
      • robertrobert1 Re: Jakie siodełko do roweru? 02.07.13, 12:38
        Polecam siodła Brooks ,a . Asortyment ogromny więc na pewno coś dobierzesz
        • czarnyrowerzysta Re: Jakie siodełko do roweru? 02.07.13, 18:33
          Ja do swojego roweru kupiłem takie-Tekst linka Całkiem wygodne i niedrogie.
          • ipatrick Re: Jakie siodełko do roweru? 03.07.13, 11:13
            Właśnie tego typu siodełka wydają mi się super-niewygodne, gdyż są strasznie wąskie, nie wiem czy to plus...
            • Gość: r Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 03.07.13, 11:23
              Wszystko zależy jaką pozycje zajmujesz na rowerze.
              - jeśli masz kierownicę poniżej siodełka to tylko siodło waskie
              - jeśli kierownica jest na wysokości siodła to będzie dobre zarówno siodło wąskie jak i średnio szerokie
              - jesli siedzisz na rowerze z całkowicie wyprostowanymi plecami to musisz mieć siodło szerokie czyli kanapowe

We wszystkich tych siodłach twardość i ilość żelu kompletnie nie ma znaczenia. Siodło musi się dopasować do tyłka a siodła skórzane najlepiej się dopasowują.
              • ipatrick Re: Jakie siodełko do roweru? 03.07.13, 11:31
                Ach, okej, dzięki za wskazówki.
                Aż pójdę sprawdzić jak wysoko mam siodełko w moim miejskim, ale wydaję mi się, że jest ono ciut niżej niż kierownica.

Dzięki także za informację dotyczącą skórzanych siodełek, będę miał je na uwadze.
                • dar61 perforacja? 03.07.13, 14:58
                  Jeśli {Ipatrick} jest mężczyzną, niech weźmie pod uwagę informacje o siodłach z wgłębieniem - lub wręcz szczeliną - w środku siodełka.
                  Jak kupi rower z wieloma amortyzatorami, to siodełka już będą mniej uwierały.
                  Są też rowery do jazdy ciekawej - bez siodełka.
                  • Gość: r Re: perforacja? IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 03.07.13, 15:42
                    Dziura w siodełku nie najmniejszego znaczenia dla mężczyzny. Gdyby patrzeć pod tym względem to siodła męskie w ogóle powinny był być pozbawione noska
                    • dar61 uwypuklacja 03.07.13, 22:13
                      Nie wypadało mi pytać o wiek, bo ponoć kłopoty z przerastającą prostatą pojawiają się statystycznie w wieku średnio górno zawansowanym.
                      • Gość: r Re: uwypuklacja IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 03.07.13, 22:45
                        A nie wystarczy ci fakt, że niebieskich pigułek jeszcze nie widziałem na oczy...
                        • dar61 Jakie różowe okulary 04.07.13, 19:37
                          {R} napisało:

... A nie wystarczy ci fakt, że niebieskich pigułek jeszcze nie widziałem na oczy ...

Wystarczy mi wiedza, do kogo adresowałem opowieść o statystyce i radę o perforacji.
      • Gość: KLM Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.07.13, 21:58
        Siodełko musisz dobrać do siedzenia, a w tym nikt Cię nie wyręczy, poza tym jak człowieka coś w kroku gniecie czy uwiera to wydawałoby się, że logicznie będzie kupić miększe siodełko, ale nie zawsze się to sprawdza. Ja np. dosyć przypadkowo dostałem siodełko bontrager (ogólnie polecam firmę), które było twardsze, a przy okazji węższe od dotychczas używanego i okazało się, że jeździ mi się zdecydowanie lepiej także po nierównościach i na dłuższych dystansach, ale o takich rzeczach człowiek musi się przekonać na własnych 4 literach. powodzenia
        • ipatrick Re: Jakie siodełko do roweru? 03.07.13, 11:18
          Właśnie wczoraj testowałem kilka siodełek, które były supermiękkie, ale faktycznie nie są one tak wygodne jak można było się spodziewać. Dlatego bardziej przychylam się do tych odrobinę twardszych, ale jeszcze muszę protestować w sklepach różne rodzaje, jak będę miał chwilkę wolnego.
          Co więcej, i chyba najważniejsze – inaczej wygląda sprawa jak testujesz siodełko kilka minut w sklepie, a inaczej gdy jeździsz na nim parę godzin. To zawsze jest ryzyk-fizyk. Ale chyba zakupione siodełko można zwrócić, jeśli nie będzie mi odpowiadało?
          • Gość: r Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 03.07.13, 12:41
            Raczej nie bo na prętach powstają ślady na lakierze i ewentualni nabywcy, laicy, mogliby się czepiać, że siodełko nie jest nowe.

Ps Siodła skórzane zawsze przy zakupie są niewygodne. Dopiero po 500-700 km skóra się układa do kości i wówczas siodło pasuje. Jednak owego dopasowania się kompletnie nie zauważysz. Dopiero po kilku dniach stwierdzisz, o ...nic mnie nie boli.
          • stefan4 Re: Jakie siodełko do roweru? 03.07.13, 15:04
            ipatrick:
            > inaczej wygląda sprawa jak testujesz siodełko kilka minut w sklepie

... to w ogóle nic nie daje...

ipatrick:
            > a inaczej gdy jeździsz na nim parę godzin.

Czy siodełko jest twarde czy miękkie, to tyłek i tak się przyzwyczai (z wyjątkiem jakichś skrajnych bubli). Natomiast do szerokości nie przyzwyczai się
            • Gość: r Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 03.07.13, 15:43
              Ale brednie.
      • aga-kosa Re: Jakie siodełko do roweru? 06.07.13, 18:46
        Mam skórzane od jakiegoś chyba "poniemieckiego " roweru. Jest wąskie i zmieniam rowery a siodełko pozostaje. Jeżdżę na b długie ( ok 1 000km) wycieczki i wiem co mam pod d.
        Dzieci mi na urodziny kupiły jakieś siodełko z możliwością dopompowania powietrza i wstyd powiedzieć ześlizgiwałam się z niego. Zakładam go do roweru jak dzieci mają złożyć wizytę - żeby im nie było przykro. ;) aga
      • Gość: Lidia Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 10:54
        A które z tych będą ok? - siodełka rowerowe. Z tego co czytam polecacie skórzane ze względu na trwałość, no ale mi nie specjalnie zależy by siodełko przeżyło sam rower...
      • mrukmrukmruk Re: Jakie siodełko do roweru? 25.07.13, 12:02
        Zajrzyj sobie tutaj masz spory wybór siodełek do różnego rodzaju rowerów i... tyłków ;) Zapytaj obsługi, oni ci doradzą najlepszy do miejskiego roweru
      • Gość: Witek31 Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 10:11
        Ja polecam Ci siodełko z wypełnieniem żelowym bo jeździ się na nim rewelacyjnie - zobacz to.
      • Gość: Biker Re: Jakie siodełko do roweru? IP: 83.142.195.* 20.01.14, 15:09
        ipatrick, też miałem ten problem :) moje stare siodełko było koszmarne, kompletnie nie dało się jeździć. Pół godziny na rowerze to była góra. jako rowerzysta amator kompletnie nie znam się na rzeczy. W jednym sklepie (bikeland.pl), doradzili mi żebym wziął siodełko kellys wykonane z syntetycznej skóry, ja mam wersję z zielonymi wstawkami, ale wiem ze jest kilka kombinacji kolorów. Dałem za niego siedem dych, więc cena jak najbardziej w porządku, bo gdy szukałem w innych sklepach to było znacznie drożej. Z zakupu jestem zadowolony, wreszcie mogę komfortowo jeździć :)
        • Gość: Sotnikov Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.14, 08:41
          Kolejny nieudolny spamer.
      • Gość: rowerycompl Re: Jakie siodełko do roweru? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.14, 00:17
        Proponuję iść do sklepu gdzie zajmą się profesjonalnym doborem siodła (systemy takie posiadają np. Selle Italia, Allay). Na właściwy dobór ma wpływ kilka czynników:
        -sposób użytkowania roweru- ilość czasu spędzanego na siodełku, styl jazdy.
        -geometria roweru-pozycja rowerzysty.
        -budowa ciała-miednicy(guzy kulszowe, krętarze), obwód uda
        -wiek-ew. problemy np. z prostatą

Dziura w siodełku ma znaczenie i to ogromne(ale i nie każdy musi ją mieć). Zarówno dla kobiet jak i mężczyzn.
        Nie zawsze jest to dziura, czasem ledwie rowek (WTB nazwało to jakże wymownie: Love Channel ;)), czasem miękka(bywa, że pompowana) sekcja w środkowej części siodła (Allay)
        Nosek siodełka wbrew temu co ktoś uczony tu napisał też jest potrzebny w zdecydowanej większości wypadków, po to by zmienić łatwiej pozycję, przenieść środek ciężkości.
        Kolejna sprawa-żel- nie jest kluczowy, ale wspiera komfort użytkowania. Niestety, zbyt miękki lub w zbyt dużej ilości potrafi wpływać na spadek trwałości siodła.
        Warto pamiętać, że zbyt szerokie siodło wcale nie musi spowodować poprawy, a może czasem jedynie zwiększyć problemy z otarciami, czy powodować skurcze.
        Materiał pokrycia polecam raczej śliski. Czy wybierać skórę na pokrycie? Niekoniecznie. Zwolennikom teorii o oddychalności przypomnę, że "oddychająca skóra" jest najczęściej zaimpregnowana preparatami uodparniającymi ją na wilgoć (i oddychanie), a na domiar złego pokrywa materiały wybitnie nieoddychające (plastiki, żele, pianki) z których zbudowane jest siodło.
        mały wyjątek to np. siodła Brooksa, ale i tu trudno zrozumieć co ma dać "oddychalność" :)
        Sprężyny czy elastomery zwiększają minimalnie komfort użytkowania roweru, ale zwiększają też wagę. Jeśli miałbym wybierać, to wybrałbym elastomery (lżejsze niż sprężyny)
        Powodzenia,
        P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka