Gość: bob IP: *.crowley.pl 10.08.04, 22:42 czy takowy bedzie dobry? zazwyczaj uzywalem wd-40, ale jak sie okazuje, to byl syf nieziemski. mozna tym wysmarowac lancuch? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: zbych Re: smar grafitowany do lancucha? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 01:32 kup sobie zielonego (zielona nakretka) Finish Line'a. generalnie jest do mokrego ale dziala rewelacyjnie. wd40 to do zawiasow w garazu jest a nie do rowerka. pozdrawiam zbychonline.w.interia.pl Link Zgłoś
Gość: am Re: smar grafitowany do lancucha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 07:30 WD-40 to nie jest smar tylko benzyna w aerozolu i służy do mycia. Link Zgłoś
Gość: kasik Re: smar grafitowany do lancucha? IP: 195.117.149.* 11.08.04, 13:07 Ja czasem smaruje grafitowym,ale najpierw lece oliwą i potem to wszystko wycieram do sucha.Wtedy nawet po deszczu łańcuch jest nieźle zakonserwowany i nic sie do niego nie klei.Ale teraz przymierzam się do smaru z teflonem.15 zeta za buteleczke. Link Zgłoś
yb Re: smar grafitowany do lancucha? 16.08.04, 17:22 Ja od stycznia br używam smaru plastycznego do łańcuchów Motorlife-7. Jestem zadowolony. Przed nałożeniem łańcuch dokładnie wymyć, także nowy. Świetnie trzyma się łańcucha, jest b.trudno wymywalny i jeśli zastosujemy go w zgodzie ze sztuką smarowania łańcucha rowerowego to nie trzeba zbyt często ponawiać smarowania, wystarczy przetarcie szmatką. Przestrzenie między płytkami łańcucha polecam czyścić miękkim bawełnianym sznukiem przewleczonym przez złożony na pół drucik/trochę to trwa ale jest skuteczne/. Mycie bardzo brudnego łańcucha w gorącej wodzie ze sporym dodatkiem enzymatycznego proszku do prania, a i tak Motorlife pozostaje cienką warstwą. Stosuję ten smar zarówno do górala jak i do szosówki. Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: smar grafitowany do lancucha? IP: 205.206.127.* 17.08.04, 20:33 Nastepny glos za smarem teflonowym. Pzdr Link Zgłoś
majak_m Re: smar grafitowany do lancucha? 18.08.04, 21:50 Dobrze, że rezygnujesz z WD-40, który służy innym celom. Już lepsza byłaby jakakolwiek oliwa. Czy jak stosowałeś WD-40 nie pojawiła się rdza? Link Zgłoś
sebekbiker Re: smar grafitowany do lancucha? 04.09.04, 17:03 Nie rozumiem dlaczego nie polecacie WD-40 do smarowania łańcucha? Ja używam tego cały czas i napęd działa znakomicie! Smaruje łańcuch co 100-200 km! Wcześniej próbowałem smaru z teflonem ale jakość nasmarowania nie była taka jak przy WD-40! Link Zgłoś
Gość: misiorpisior Re: smar grafitowany do lancucha? IP: 81.210.14.* 04.09.04, 23:39 Uzywam do smarowania lancucha oliwki parafinowej (nie mylic z wazelinowa). Nie lapie za duzo brudu i jest bardzo tania. Kupuje sie to w aptece. Najpierw czyszcze lancuch w benzynie (merdanko w zakreconej butelce po wodzie mineralnej) a po wyschnieciu lancucha i wytarciu go szmata, kapie oliwke po kropelce na kazde ogniwo. Kiedy dobrze wniknie, jej nadmiar wycieram, zeby z zewnatrz lancuch byl suchy. Po pierwszym smarowaniu przejezdzam okolo 200 km, pozniej ponawiam i jezdze nastepne 300. Raz po raz z zewnatrz lancuch przecieram szmatka. Pozdrawiam misiorpisior Link Zgłoś
Gość: maxus Re: smar grafitowany do lancucha? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 10:32 mialem finish line ale to sie nie sprawdzalo, po ok 50 kilo lancuch wysychal i zaczynala sie nie zbyt dobra praca napedu. postanowilem skorzystac z wd40 50/50 z olejem syntetycznym do silnikow shell. doskonale trzyna wlasciwoaci "smarne" ale troszke brudzi. starcza do 200 kilo Link Zgłoś
Gość: moim zdaniem Re: smar grafitowany do lancucha? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 08:53 lancuch zanim posmarujesz to wyczysc a nie pisz glupot ze starcza finish na 50km. glupota. chyba, ze czerwonego bierzesz na bloto ale to juz nie problem smaru tylko bezmyslnosci specjalisty od smarowania. wd40 to benzyna jest do czyszczenia a nie smar. Link Zgłoś
masnopek Re: smar grafitowany do lancucha? 18.09.04, 13:32 WD-40 jest dobry, ale do przeczyszczenia... Potem wytrzec ile sie da i Finish Line. Teraz uzywam KryTecha ale wydaje mi sie, ze "czerwony" byl lepszy. "Zielonym" smaruje w zime, ale po nim lancuch jest do wymiany. Bardzo sie do niego przylepia brud ze sniegu. Link Zgłoś