Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szerokie opony

11.09.14, 08:46
    Dzisiaj odbyłem dziewiczą przejażdżkę na nowych oponach 29 x 2,4 (60-622) i muszę przyznać, że czuję różnicę. Poprzednie, o wymiarze 2,1 też nie były złe ale wyczuwalnie mniej komfortowe w amortyzacji.
    Wiosną wymieniłem 28" rower crossowy na górski 29" i dobrze zrobiłem.

A jak tam szanowne forumowstwo, kto jeszcze porusza się na tłustym kółku?
    Obserwuj wątek
      • 1946zeglarz1946 Re: Szerokie opony 13.09.14, 07:42
        Tak, szerokich to nie mam. Ale nie zachwycam się wąskimi. Dziury, przysłowiowe szyny tramwajowe... W obu rowerach na przodzie mam Big Apple o szerokości 2,15 cala. Ale ponieważ to są balony, jeżdżę na ciśnieniu około dwóch atmosfer. Pomimo to żadne snejki mi nie grożą a amortyzacja wspaniała. W śnieżnych warunkach, "jabłuszko" w rowerze górskim zostaje zastąpione oponą z kolcami. W/g mnie rewelacja.
        • zbyfauch Re: Szerokie opony 13.09.14, 20:41
          Kiedyś wygrzmociłem się nieźle na torach przecinających pod skosem ścieżkę, po której jechałem. Teraz, nauczony doświadczeniem, zwalniam i staram się przejechać te szyny pod kątem możliwie prostym.
          Wydawałoby się, że umiejętność jazdy na rowerze polega jedynie na utrzymaniu równowagi podczas deptania w pedały.
          A tu trzeba trochę myśleć.
          Innym razem przeleciałem przez kierownicę, kiedy wyjeżdżając z pracy chciałem otworzyć szlaban przykładając kartę do czytnika uruchamiającego podnośnik i nacisnąłem jedynie prawy hamulec. :)
          • uthark Re: Szerokie opony 12.11.14, 15:19
            "Wydawałoby się, że umiejętność jazdy na rowerze polega jedynie na utrzymaniu równowagi podczas deptania w pedały."

Trzeba jeszcze przestrzegać przepisy ruchu drogowego, myśleć za innych uczestników ruchu ze szczególnym uwzględnieniem kierowców, a także na psy na drodze (jednego w tym roku przejechałem, nic mu się nie stało). :-)

Tak samo posiadanie umiejętności prowadzenia samochodu jak u kierowcy rajdowego nie czyni z nikogo dobrym kierowcą w ruchu drogowym.
      • anna_sla Re: Szerokie opony 14.09.14, 21:44
        oj nie, moje mają 1,95-2,10, no ale i głównie po drogach płaskich jeżdżę, w góry wybieram się stosunkowo rzadko (3-4 razy w miesiącu), a po ostatniej kontuzji jeszcze rzadziej. Najpierw muszę kondycję poprawić po miesiącu pierdzenia w stołek (i tygodnia spędzonego w łóżku ;)), bo towarzystwo na mnie narzeka, że za długo muszą na mnie czekać ;)
      • j666 Re: Szerokie opony 08.10.14, 08:57
        Mam jedną parę, chyba Schwalbe Evolution (coś jak Big Apple), no inaczej się jeździ, niż na wąskich, w tym inaczej w zakrętach, ale i ciężej, trudniej przyspieszasz, bo większa masa do rozkręcenia, generalnie to je lubię, ale są "bez nerwa".
        • zbyfauch Re: Szerokie opony 08.10.14, 10:46
          Fakt, nie są to opony wyścigane ale pod ciśnieniem 3.8 bar osiąga się bez większego wysiłku, na płaskim, dwadzieścia kilka kilometrów na godzinę. O zaletach podczas jazdy w terenie pisać nie trzeba.
        • wcyrku1 Re: Szerokie opony 11.11.14, 16:02
          j666 napisał:

no inaczej się je
          > ździ, niż na wąskich, w tym inaczej w zakrętach, ale i ciężej, trudniej przyspi
          > ...

zmieniasz średnicę, szerokość opony - zmień również szerokość kierownicy!!!
      • ikato Re: Szerokie opony 09.10.14, 21:35
        Moje opony 26x1.9.
        26 to wielkość koła?A 1.9 -szerokość opony,dętki?Nie wiem jak czytać :/
        • gom1 Re: Szerokie opony 10.10.14, 06:55
          26 to średnica, a 1.9 - szerokość opony. Rozmiar dętki dobierasz do wymiarów opony. Jak będzie szersza, nie będzie tragedii. I pamiętaj o wentylu, jest kilka rodzajów.
      • uthark Re: Szerokie opony 12.11.14, 15:21
        26''x2 - też dobrze amortyzuje.
        • wcyrku1 Re: Szerokie opony 13.11.14, 18:49
          uthark napisał:

> 26''x2 - też dobrze amortyzuje.

Ja dostosowałem górala do terenu w mojej okolicy i teraz mam sztywny przód 29" i 26"tył

amortyzacja to nie wszystko, zasadnicza różnica jest w stabilnym przodzie na luźnym piachu, luźnym śniegu, luźnych kamieniach korzeniach pod górkę
      • cambria1.2 Re: Szerokie opony 14.11.14, 13:22
        Nie wiem, czy takie "tłuste", ale spore: 29 x 2,2. Rower górski. Jazda świetna, piach niestraszny, błoto, kamienie, korzenie - też. Jedynie chwilę trwało nauczenie się płynnego wchodzenia w ostre zakręty :-)
        • zbyfauch Re: Szerokie opony 14.11.14, 18:43
          cambria1.2 napisała:

> Nie wiem, czy takie "tłuste", ale spore: 29 x 2,2. Rower górski. Jazda świetna,
          > piach niestraszny, błoto, kamienie, korzenie - też. Jedynie chwilę trwało nauc
          > zenie się płynnego wchodzenia w ostre zakręty :-)

Osobiście jeżdżę strachliwie i w ostre zakręty wchodzę po prostu powoli. :)
          Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że jeżdżę bez plastikowej peruki. Czy innych ochraniaczy.
          • cambria1.2 Re: Szerokie opony 14.11.14, 18:47
            To tak, jak ja :-) Wiatr we włosach (chociaż... ze trzy razy i piasek, ale - nie bolało :-)) i zero nagolenników. Ale nie jeżdżę ostrożnie. Za bardzo mnie to cieszy i wciąga.
            • zbyfauch Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:26
              cambria1.2 napisała:

> To tak, jak ja :-) Wiatr we włosach (chociaż... ze trzy razy i piasek, ale - ni
              > e bolało :-)) i zero nagolenników. Ale nie jeżdżę ostrożnie. Za bardzo mnie to
              > cieszy i wciąga.

Moje zapotrzebowanie na adrenalinę w zupełności wyczerpała wywrotka na szynach i przed szlabanem. :)
              • cambria1.2 Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:30
                :-/ O rany! Też by mi się chyba wszystko wyczerpało... No nie, ja ze skarpy się uczę zjeżdżać. Uparcie :-)
          • 1946zeglarz1946 Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:01
            bez plastikowej peruki. Co to jest?
            • cambria1.2 Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:07
              :-) Osłona głowy cyklisty. Inaczej - kask.
              • zbyfauch Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:24
                Kaski rowerowe przypominają trochę fryzury postaci komiksowych.
                • 1946zeglarz1946 Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:28
                  Masz rację, ale nie słyszałem [nie znałem] tego określenia.
                  • zbyfauch Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:32
                    1946zeglarz1946 napisał:
                    > Masz rację, ale nie słyszałem [nie znałem] tego określenia.

Bo to moje. :)
                • zbyfauch Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:30
                  Coś w tym rodzaju.
                  Ponieważ nie oglądam, nie bardzo wiem jak wyguglać jeszcze bardziej podobną fryzurę.
                  Chodzi o filmy rysunkowe, w których figurki latają i ciskają w siebie ognistymi kulami, tudzież kungfują się nawzajem okrutnie i bardzo tanecznie.

https://comipress.com/files/images/articles/2007/07/hongkongkf2.jpg
                  • cambria1.2 Re: Szerokie opony 14.11.14, 19:46
                    Hmmmm, taki kask byłby niezły. Jakby w promocji dodawali te ogniste kule do ciskania, chyba bym spróbowała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka