Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hamulca śpiew

06.07.16, 21:05
    Czy Wasze hamulce tarczowe też w okolicach 30 km/h śpiewają? Znaczy zaczynają przy ok. 28,5 a milkną po przekroczeniu trzydziestki. W "starym" rowerze dwa razy zmieniałem okładziny, wszystkie, także i nowe, oryginalne, zgrzytały we wspomnianych okolicznościach prędkości. Od tygodnia jestem posiadaczem dość wypasionego górala, równie muzykalnego. Tak więc nie zależy to od półki. A jak tam u szanownego forumowstwa?
    Obserwuj wątek
      • cin1977 Re: Hamulca śpiew 06.07.16, 22:16
        No śpiewają, szczególnie ustawione "na styk", na prędkość nie zwróciłem uwagi... Za to dziś po jeździe w deszczu i błocie kwiczały jak zarzynana świnia...
      • bikeninja Re: Hamulca śpiew 07.07.16, 11:20
        Ale same podczas jazdy czy przy hamowaniu? Jak są bardzo blisko tarczy to potrafią wydawać dzwięki przy ocieraniu. Być może przy tej prędkości elementy roweru wchodzą w wibracje i przez to klocki ocierają się o tarczę.
        • zbyfauch Re: Hamulca śpiew 07.07.16, 12:40
          bikeninja napisał:

> Ale same podczas jazdy czy przy hamowaniu? Jak są bardzo blisko tarczy to potra
          > fią wydawać dzwięki przy ocieraniu. Być może przy tej prędkości elementy roweru
          > wchodzą w wibracje i przez to klocki ocierają się o tarczę.

Nie przy hamowaniu. Samą "fizykę" rozumiem, okładziny wiszą stosunkowo luźno na zawleczkach i także przy niższych prędkościach w związku z przechyłem roweru na zakręcie ocierają się o tarczę. Moje pytanie dotyczy bardziej tych okolic 30 km/h, które wydają się być jakąś prawidłowością.
          • cin1977 Re: Hamulca śpiew 07.07.16, 23:31
            Kiedyś zaobserwowałem coś takiego przy dość silnym, bocznym wietrze. Może po prostu kwestia aerodynamiki, związana z kształtem otworów w tarczy? Podobnie jak mocno rozkręcony, buczący dziecięcy "bączek". Przy 30 km/h prędkość obrotowa jest już relatywnie spora.
            • zbyfauch Re: Hamulca śpiew 08.07.16, 07:44
              cin1977 napisał:

> Podobnie jak mocno rozkręcony, buczący dziecięcy "bączek". Przy 30 km/h prędkość
              > obrotowa jest już relatywnie spora.

Moje nieco mętne wywody dotyczą okładzin trących o tarcze, nie wiatru igrającego w dziurkach. :)
            • stefan4 Re: Hamulca śpiew 08.07.16, 08:58
              cin1977:
              > Przy 30 km/h prędkość obrotowa jest już relatywnie spora.

Etam, spora... Przy kołach o średnicy 70cm to jest jakieś 3.8 obrotu na sekundę.

Nie wiem, jak szybko wiruje buczący bąk, ale przypuszczam, że szybciej...

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka