Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia

05.10.04, 16:13
    Dziś miałem okazję sobie nieco postudiować mapkę, którą dostałem na EDBS od
    władz miasta (a w zasadzie część o charakterze mniej topograficznym a
    bardziej propocyjnym)... Biuro promocji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy
    czy cuś takiego to zlecił do wydania co jest bardzo fajnym gestem... jednak w
    Ziemię mnie wbiło to co tam wyczytałem. Cytuję:

"Wiele parków warszawskich jest dostępnych dla rowerzystów"

... fajnie nie? Przez niektóre idą nawet nikomu nie potrzebne tam ścieżki. I
    pewnie bym się nie czepiał cytatu, gdyby nie fakt, że ów podpis znajduje się
    pod zdjęciem wykonanym w parku Ujazdowskim, gdzie wjazd rowerem jest SUROWO
    ZAKAZANY, a Ochrona wygłupia się ganiając nawet powoli i bezpiecznie
    toczących się rowerzystów. Niby detal, ale zacząłem się przyglądać
    bliżej...cytacik:

"Dla szczególnie wymagających są miejsca wyjątkowe, takie jak górki: na
    Ursynowie i ulicy Górczeskiej, czy prawdziwy raj, jakim jest park kultury w
    powsinie"

Ja osobiście o Górce dla rowerzystów NA ulicy Góczewskiej nic nie wiem a Wy?
    Za to wiem coś o raju dla rowerzystów w Powsinie... otóż... w tym kompleksie
    jest ZAKAZ JAZDY NA ROWERZE!!! Swoją drogą to miło, że miasto wspomina o
    czymś, do czego palcem się nie dotknęło. Myślicie, że to koniec??? Nie no, to
    przecież mapka robiona przez miasto... cytacik:

"W Warszawie powstaje więc coraz więcej ścieżek rowerowych. (...) Ich łączna
    długość wynosi w stolicy już około 100km."

No to mamy się dopiero czym chwalić... żeby było śmieszniej dawno temu miasto
    podawało nam nieco wyższe dane jeżeli chodzi o ilość ścieżek... czyli chyba
    się je zwija a nie buduje? ;-) Ale czytajmy dalej...cytacik:

"Jeszcze w tym roku powstaną ścieżki:
    wzdłuż zachodniej jezdni ul. Jana Pawła II,
    na Trasie Siekierkowskiej od Wału Miedzeszyńskiego do Bora-Komorowskiego,
    w al. Krakowskiej od wiaduktu nad koleją do ul. Łopuszańskiej,
    wzdłóż zachodniej jezdni ul Góczeskiej od Wola Parku do Tesco,
    wzdłuż zachodniej jezdni ul Chełmskiej w kierunku ul. Idzikowskiego"

Bajer nie... ale się w tej Wawie buduje... o ranyyy... jeszcze ze 3 lata i
    wyprzedzimy Kopenhagę co? Oj, tylko nie widziałem jeszcze żadnego ruchu przy
    budowie Siekierkowskiej, Góczewskiej i paru innych wymienionych tu ulic a
    mamy październik i koniec sezonu budowlanego 2004... no i ta zachodnia
    jezdnia Jana Pawła... dziwne, bo na większości tej ulicy ścieżka jest po
    stronie ale WSCHODNIEJ i głupio przechodzi ze strony na stronę. No to może
    zajżyjmy w przyszłość i poczytajmy co będzie póżniej:

"W przyszłym roku powstanie odcinek ścieżki prowadzący od Ronda Zesłańcó
    Syberyjskich przez ul. Bitwy Warszawskiej 1920r. do istniejącej ścieżki przy
    ul. Grójeckiej.
    W ciągu kilku najbliższych lat polska stolica wzorem innych europejskich
    miast opleciona zostanie siecią dróg rowerowych. Władze miasta mają
    świadomość, że są one Warszawie bardzo potrzebne."

Cuda, Panie, Cuda po 5zł za sztukę... a rzeczy niewykonalne nawet taniej ;-)
    Opleciemy stolicę ścieżkami w kilka lat... wierzy ktoś w to? A tekst o
    świadomości Władz Wawy to dopiero hit jest... chyba sobie na status do GG
    wrzucę, bo takiej ironii to nawet Olo nie umie zaprezentować ;-) A może Oni
    mają dobre nastawienie i tylko przypadkiem na Starówce można zarobić mandat
    za jazdę rowerem, standarty ścieżek wzorem z Krakowa czy Gdańska nie są nawet
    w sferze marzeń, kostka się rozjeżdża, auta parkują, a darmowe szkolenie dla
    fachowców z ZDM odkładane jest z miesiąca na miesiąc?

Na koniec jeszcze jeden wesoły cytat (poradę dla czytających mapę
    rowerzystów), który pozostawię bez komentarza:

"Rower mozna kupić w supermarkecie już za kilkaset złotych."
    Obserwuj wątek
      • tomzoliborz Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 05.10.04, 20:54
        > Ja osobiście o Górce dla rowerzystów NA ulicy Góczewskiej nic nie wiem a Wy?

Mysle, ze chodzi o gorke w Parku Moczydlo za stadionem Olimpi - wejscie jest
        takze od Gorczewskiej
        Mozna z niej pozjezdzac "serpentyna" asfaltowa itd.

Pozdrawiam
        • roweroraffi Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 06.10.04, 08:01
          tomzoliborz napisał:

> > Ja osobiście o Górce dla rowerzystów NA ulicy Góczewskiej nic nie wiem a
          > Wy?
          >
          > Mysle, ze chodzi o gorke w Parku Moczydlo za stadionem Olimpi - wejscie jest
          > takze od Gorczewskiej
          > Mozna z niej pozjezdzac "serpentyna" asfaltowa itd.

Możliwe, ale nadal śmiem twierdzić, że ta górka nie jest NA Górczewskiej :-))))
      • beno1 Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 06.10.04, 04:05
        cyt: wzdłuż zachodniej jezdni ul Chełmskiej w kierunku ul. Idzikowskiego"

Że jak? Coś tu nie gra.

Beno

• roweroraffi Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 06.10.04, 08:04
          beno1 napisał:

> cyt: wzdłuż zachodniej jezdni ul Chełmskiej w kierunku ul. Idzikowskiego"
          >
          > Że jak? Coś tu nie gra.

Spradziwłem... to nie mój błąd przy przepisywaniu... zgadza się słowo w słowo z
          mapą ;-P Ale fakt, coś tu nie gra :-P
          • skeler Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 06.10.04, 09:29
            > > cyt: wzdłuż zachodniej jezdni ul Chełmskiej w kierunku ul. Idzikowskiego"
            > >
            > > Że jak? Coś tu nie gra.

tu nie graja przynajmniej 3 rzeczy (w tak krotkim zdaniu;-)
            ale nie wyroznia sie to jakos specjalnie w tym tak dlugim tekscie ;-)
      • kfadam Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 06.10.04, 11:08
        Widać jakich miasto ma fachmanów od spraw rowerów i dróg...
        Dla mnie bomba, ale mapki nie kupie bo jazda w/g mapek jest szalenie mecząca,
        zbyt więle na niej wirtualnych ścieżeka a ja mam rower w realu (nie mylić z
        Realem i rowerem za kilkaset złotych)
        KA ;)))
        • roweroraffi Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 07.10.04, 01:49
          A kto mówi o kupowaniu... mapki są za free... dla tych, który pomagają Masie w
          jakiś sposób, jako dodatek do nagrod w konkursach itp... nikt raczej nie
          zamierza ich sprzedawać ;-P
          • yoshee Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 07.10.04, 02:05
            Czyli co? Oddali masie felerne mapki,
            by coś z nimi zrobić? :P
            Ale co tam teksty.. Ważne by mapa była w miarę sensowna.
            • roweroraffi Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 07.10.04, 10:42
              yoshee napisał:

> Czyli co? Oddali masie felerne mapki,
              > by coś z nimi zrobić? :P
              > Ale co tam teksty.. Ważne by mapa była w miarę sensowna.
              >
              Oni nie mają pojęcia pewnie jakie bazdury napisali, więc nie można powiedzieć
              że 'dostaliśmy 200 felernych mapek' a jedynie, że je mamy ;-)

A co do mapki samej, to też widziałęm błędy niestety... ale na razie nie
              znalazłem takiej mapki, któraby ich nie miała. Różnią się w sumie chyba tylko
              ilością ;-)
              • pageo Błędy na mapach rowerowych... 07.10.04, 12:01

> A co do mapki samej, to też widziałęm błędy niestety... ale na razie nie
                > znalazłem takiej mapki, któraby ich nie miała. Różnią się w sumie chyba tylko
                > ilością ;-)

Wchodząc po raz pierwszy na to forum pozdrawiam wszystkich cyklistów!

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi o błędach na mapie ZNAKOWANE DROGI I
                SZLAKI ROWEROWE W WARSZAWIE, najchętniej na adres rowerypag@wp.pl

• roweroraffi Re: Błędy na mapach rowerowych... 07.10.04, 14:29
                  Jeżeli to ta mapka co wydało miasto na 'Dzień Serca' (choć sądząc po tytule to
                  raczej nie ta) to wyślę wieczorkiem co znalazłem jak się nieco przyjżę...
                  jeżeli nie to będę w stanie pomóc dopiero jak będę miał jeden egzemplarz w ręku
                  by go obejżeć ;-)
                  Najlepiej jednak by po propstu zerkać czasem na www.wir.most.org.pl/,
                  czyli mapę najbardziej zgodną ze stanem bieżącym i najbardziej aktualną.

Aha, najczęstszym błędem (moim zdaniem) w publikacjach dla rowerzystów jest nie
                  rozróżnianie w oznakowaniu mapy (np kolorkami) dróg rowerowych i ciągów pieszo-
                  rowerowych, które de facto są chodnikami z dopuszczonym ruchem rowerów.

W razie potrzeby dalszej pomocy proszę o kontakt mailowy: rafalmuszczynko@o2.pl
                  lub telefoniczny 608 325 136 a napewno pomoc się znajdzie ;-)
      • rano1 Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 07.10.04, 09:20
        Wspaniale !
        Z kontekstu tych zapisków na mapce wynikają pozytywne wibracje dla ruchu
        rowerowego. Żeby to jeszcze miało przełożenie na konkretne czyny, bo na razie
        pewna część dróżek rowerowych to jedynie dojazd od jednego do drugiego
        skrzyżowania lub tor przeszkód.
        Śmieszne rzeczywiście są informacje...namawiające do łamania zakazów poruszania
        się po niektórych parkach na rowerze.

Tak na marginesie, ciekaw jestem, jak zostawnie rozwiązana sprawa dróżki
        rowerowej przy Spójni, gdzie niebawem rozpocznie się wyburzanie budynku.
        • roweroraffi Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 07.10.04, 10:46
          rano1 napisał:

> Wspaniale !
          > Z kontekstu tych zapisków na mapce wynikają pozytywne wibracje dla ruchu
          > rowerowego. Żeby to jeszcze miało przełożenie na konkretne czyny, bo na razie
          > pewna część dróżek rowerowych to jedynie dojazd od jednego do drugiego
          > skrzyżowania lub tor przeszkód.

Nie sugeruj się... jak coś robi Biuro Promocji to jest to tylko propaganda,
          której nie należy wierzyć, czego najlepszym dowodem jest wypisywanie ścieżek na
          2004 rok, których budowa się jeszcze nie zaczęła :-)

> Śmieszne rzeczywiście są informacje...namawiające do łamania zakazów
          poruszania
          >
          > się po niektórych parkach na rowerze.

To już zależy od interpretacji. Mnie dawno znudziło się ściganie się z
          dziadkami na rowerach z makro po Łazienkach więc raczej mnie nie nakłonią do
          tego ;-) Wyrosłem. Hahahaha...

> Tak na marginesie, ciekaw jestem, jak zostawnie rozwiązana sprawa dróżki
          > rowerowej przy Spójni, gdzie niebawem rozpocznie się wyburzanie budynku.

Niebawem to wielkie słowa... nikt jeszcze nie widział projektu, co może
          dowodzić, ze go nie ma. Bez projektu i wielu ustaleń niestety nie będzie
          rozbiórki i przebudowy. Realnie spodziewałbym się tego NAJWCZEŚNIEJ w połowie
          2005 roku, choć mogę się oczywiście mylić ;-)
          • qbamo Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 07.10.04, 17:42
            roweroraffi napisał:
            > To już zależy od interpretacji. Mnie dawno znudziło się ściganie się z
            > dziadkami na rowerach z makro po Łazienkach więc raczej mnie nie nakłonią do
            > tego ;-) Wyrosłem. Hahahaha...
            Z tego co pamiętam jeździli na naszych wspaniałych polskich Rometach :)
            Pozdro Qba
            • roweroraffi Re: Rowerowa Mapa Warszawy z EDBS - wrażenia 08.10.04, 00:44
              qbamo napisał:

> Z tego co pamiętam jeździli na naszych wspaniałych polskich Rometach :)

Nie pamiętam na czym dokładnie, bo to już było pewien czas temu, ale znikali w
              tyle zanim zdąrzyłem skończyć przyśpieszanie, a kozakiem to ja raczej nie
              jestem ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka