Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do EXPERT'ÓW ;)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 09:02
    Jakie sakwy rowerowe są odpowiednie do r.górskiego (Kellys) ???
    Osobiście mam chrapkę ;) na Ortieb (Back Roller Classic).
    I tu pojawia się problem ... ha !
    Nie chcę wywalić kasy w błoto,a są one dość drogie (400) więc pytam ZNAWCÓW ;)
    Podejrzewam, że w sklepie laikowi wcisną wszystko i tego chcę uniknąć ...
    Jeszcze jedno - a jaki bagażnik ?
    Jeszcze drugie ;) - czy taka poj. (40l) wystarczy ? Niestety jeszcze nie mogę
    określić na jaki czas ... na oko tak z 2 tyg.

Pzdr,

Obserwuj wątek
      • Gość: marcin ha Re: Do EXPERT'ÓW ;) IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 15.01.05, 18:36
        Gość portalu: Garf napisał(a):

> Nie chcę wywalić kasy w błoto,a są one dość drogie (400) więc pytam ZNAWCÓW ;)
        > Podejrzewam, że w sklepie laikowi wcisną wszystko i tego chcę uniknąć ...

To są prawdopodobnie najlepsze na rynku sakwy rowerowe. Genialny patent na
        zamykanie i zdejmowanie/zakładanie. Używam od 3 czy 4 lat i zero problemów.

> Jeszcze jedno - a jaki bagażnik ?

To jest problem. Naprawdę dobrych bagażników - np. sl bike czy Tubus -
        www.slbike.com oraz www.tubus.net w Polsce nie ma.

Popularny w sklepach polskich TranzX może i być może - ale zwracaj uwagę na to,
        żeby rurki (lepsze rurki niż pręty!) miały przekrój kołowy (niektóre mają pręty
        o przekroju prostokątnym) i srednice do 1 cm (chyba, sprawdz specyfikacje
        Ortlieba bo nie mam pod reka).

Może być problem jak masz korby 175 mm i dużą stopę i jeździsz w noskach lub
        spd. Jak piętą będziesz uderzał w sakwe, to nigdzie nie dojedziesz. Ja miałem
        taki problem i bardzo długo szukałem bagażnika takiego, jak slbike - tam sakwy
        sie wiesza znacznie bardziej do tyłu i niżej niż na zwykłym bagażniku, i problem
        z piętą się rozwiązuje.

Ale może nie należy się tym aż tak przejmować, bo 99% tych rowerzystów w Polsce
        którzy jeżdżą z sakwami daje radę na tym, co jest w polskich sklepach.

> Jeszcze drugie ;) - czy taka poj. (40l) wystarczy ? Niestety jeszcze nie mogę
        > określić na jaki czas ... na oko tak z 2 tyg.

Z reguły wystarcza, ale namiot, śpiwór itp. kubaturowe rzeczy wozi sią na górze
        bagażnika. Ja to pakuję do standardowego worka ortliebowskiego (dry sac, worek
        wodoszczelny) i mocuje expanderami/gumami. Fotki masz na www poniżej, dział
        turystyka/eurovelo i opis trasy po wschodzie Polski.

Poszukaj via google opinii o ortliebach na news:pl.rec.rowery - tam było sporo
        dyskusji, czy Ortlieb, czy np. tańsze polskie Crosso.

marcin ha
        rowery.org.pl
        • Gość: marcelino Re: Do EXPERT'ÓW ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:08
          Na stronie Crosso pojawiła się reklama ich bagażników wyglądają solidnie ale
          jakie będą???
          Może byś kupił i przetestował?
          Cena porównywalna z Tranzem.

P
          • Gość: marcelino To miało być do Grafa (n/t) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:09
      • lewocz Re: Do EXPERT'ÓW ;) 25.01.05, 21:41
        Chopie Ortlieb to jak Porsche wśród samochodów. Ale ja pomykam na Crosso. Może
        nie są tak genialne ale w zupełności mi wystarczają. No i cena troszkę ciekawsza
      • Gość: Garf Re: Do EXPERT'ÓW ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:18
        Dzięki za wszelkie informację.
        Na razie gromadzę cash na zakupy i szczerze mówiąc (a raczej piszac ;)) nie
        zagłębiałam się zbytnio w temat bagażnikowy ;) acz wykorzystam Wasze propozycje.

Tak na marginesie, chłopem nie jestem ;)

Garf'ica ;))))))))))
        • lewocz Re: Do EXPERT'ÓW ;) 27.01.05, 20:16
          He he ...sorki. Fajnie że kobitka interesuje się takimi sprawami. A co do
          bagazników to zainteresuj się bo to podstawa. Jak Ci bagaznik pęknie to nawet
          Ortliebów nie zawiesisz na nich. Pomiędzy " sakwowcami" toczą się spory o to
          jaki lepszy, stalowy czy aluminiowy. Stalowe są mają bardzo ważną zaletę, jak
          pęknie to byle kto Ci pospawa. Ale z drugiej strony strony są mniej sztywne no
          i te naprawdę dobre koszmarnie drogie.
          Aluminium jak się uda to jest naprawdę trwałe i sztywne. Ale jak pęknie to
          kaszana, trzeba szukać specjalisty od spawania aluminium. Dobra bagażnik
          aluminiowy np. Tranz-x kosztuje ok 70-80 zł. Ja taki mam i na razie jest ok.

Piotr F.
      • Gość: Roberto Re: Do EXPERT'ÓW ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:58
        Gość portalu: Garf napisał(a):

> Jakie sakwy rowerowe są odpowiednie do r.górskiego (Kellys) ???
        > Osobiście mam chrapkę ;) na Ortieb (Back Roller Classic).
        > I tu pojawia się problem ... ha !
        > Nie chcę wywalić kasy w błoto,a są one dość drogie (400) więc pytam ZNAWCÓW ;)

Mialem wiele sakw i po wielu nieprzyjemnych doswiadczeniach z sakwami
        kordurowymi zdecydowalem sie na oslawione Ortlieby...i nie zawiodlem sie. Sa
        REWELACYJNE.

> Jeszcze jedno - a jaki bagażnik ?

aluminiowy, rurkowy, spawany i majacy 3 prety z kazdej strony.

> Jeszcze drugie ;) - czy taka poj. (40l) wystarczy ? Niestety jeszcze nie mogę
        > określić na jaki czas ... na oko tak z 2 tyg.

To zalezy. Jesli jedziesz rekreacyjnie z nocowaniem w kwaterach i
        restauracyjnym wyzywieniem to 40 l w zupelnosci wystarczy ale jesli jedziesz z
        namiotem i zywic sie bedziesz gdziesz w dzikiej gluszy to koniecznie pomysl nad
        przednimi sakwami.

A najlepiej zapoznaj sie ze strona www.wrower.pl a dalej zajzyj do dzialu
        turystyka.
        >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka