Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Moje nowe oponki Shwalbe Terra Cruiser :-)

16.02.05, 10:21
    W końcu do mnie dotarły moje nowe oponki :-)

Poczta oczywiście wykazała się prędkością wartą ich nowego hasła
    reklamowego 'PORZYŚPIESZAMY', którym wytapetowane są ich samochody i urzędy
    pocztowe w całej Polsce. Z Poznania do Warszawy oponki szły bowiem bagatela
    11 dni! 300km w 11 dni daje średnią 27,3km/dobę, czyli coś lekko ponad
    1,13km/h. Hasło zatem ma jak najbardziej sens głębszy, bo przyśpieszyć by się
    napewno przydało... szybciej bym tam piechotą chyba doszedł sam, że o
    dojechaniu rowerem to w ogóle nie wspomnę. Następnym razem szarpnę się na
    kuriera...

A teraz już nieco opinii o oponkach... jeszcze ich nie założyłem na obręcze,
    ale prezentują się ładnie. Paski odblaskowe wtopione w oponę zapewnią mi to,
    co zawsze chciałem - możliwość uniknięcia montowania odblasków na szprychy.
    Bieżnik wygląda okazale i jak na semislicka jest całkiem głęboki (na oko z
    2mm w środkowej części)... co ciekawe wydaje się, że mieszanka na środkowej
    części bieżnika jest twardsza niż ta po bokach... jeżeli to nie tylko
    wrażenie to oznacza, że opona będzie miała lepszą przyczepność w zakręcie
    (miękka mieszanka po bokach), a mniejsze opory toczenia, przyczepność i
    mniejszą szybkość zużywania w środkowej części bieżnika... Ach, gdyby to
    jeszcze nie była drutówka ;-) Ale czego tu wymagać od oponki za 40zł/szt.
    Niedługo zdam pierwszą relację z jazdy...

Ciekaw jestem też o wrażenia Czajnika, gdyż On dziś pewnie odbierze z poczty
    podobną oponkę oraz nowe obręcze ALEXRIMS DM24 :-)

P.s. Nidługo na stronie www.bicykle.waw.pl zamieszczę swoją opinię o oponach
    CST, które używałem ostatnio oraz o Kendach, które wypożyczył mi Cezar i
    dzięki którym wycieczka do Kampinosu mogła się w ogóle odbyć. Shwalbe opiszę
    tam pewnie gdzieś za pół roku jak będę miał jakiś obraz i opinię na temat
    tych oponek.
    Obserwuj wątek
      • rano1 Re: Moje nowe oponki Shwalbe Terra Cruiser :-) 16.02.05, 13:29
        A może właśnie był to kurier. Jadąc przez Polskę w śniegowym błocie mógł mieć
        problemy z lepszym tempem. Potem pozatym musiał te opony zdjąć i wymyć, żeby
        dostarczyć adresatowi.

Co do opon popieram polską produkcję. W peerelu były to jedyne opony do
        zdobycia, ale nie do zdarcia. Prawdą jest też, że w przemyśle oponiarskim mamy
        naprawdę b. dobre tradycje. Michelin i Goodyear wiedzieli co robili kupując
        Dębicę i Stomila. Mam tylko nadzieję, że nie popsują wyrobów z polskim logo. W
        końcu Dębica to teraz Michelin Group !
        W swoim rowerze obecnie mam półslicki - przód DĘBICA, tył MICHELIN, czyli
        polsko-francuska kooperacja.
        W Formule 1 też idą na trwałość. Jedna para gum do bolidu ma starczyć na cały
        wyścig :_)
        • krakers1 Re: Moje nowe oponki Shwalbe Terra Cruiser :-) 16.02.05, 14:14
          IMO debice sa do ----*. mam na przodzie model tygrys i chce sie tego badziewia
          pozbyc i kupic w zamian maxxis wormdrive. A jako napedowa polecam tioge factory
          xc slick. Najlepszy semislick z jakim mialem do czynienia, male opory, w suchym
          terenie nawet niezle trzyma a do tego od sierpnia nie widac sladu zuzycia (kto
          mnie zna ten wie ze nie oszczedzam sprzetu). Szkoda tylko ze 6 razy drozsza od
          debicy.
          pozdr

*brzydkie słowo na d
          • olecky Re: Moje nowe oponki Shwalbe Terra Cruiser :-) 16.02.05, 14:33
            debica debesciacka jest i basta.

pozdrawiam, olek
        • roweroraffi Re: Moje nowe oponki Shwalbe Terra Cruiser :-) 16.02.05, 17:30
          Sam wiele lat jeździłem na Dębicy GT-600 i uważam, że to dobra opona za swoją
          cenę (i gdyby nie opory toczenia to dalej bym na niej jeździł). Moją opinię na
          temat tych opon można przeczytać TUTAJ:

www.bicykle.waw.pl/opinie_produkt.asp?idproduktu=503&iddrzewa=84&ojciec=47&mod=2

Nawet mi nagrodę dali w konkursie za tak dokładne opisanie tego sprzętu ;-)
          • krakers1 Re: Moje nowe oponki Shwalbe Terra Cruiser :-) 16.02.05, 17:52
            widac mamy inne wymagania wobec opon i w ogole wiekszosci czesci rowerowych ;)
            Olo jak uda ci sie ja wcisnac na 28 cali to chetnie odstapie na razie 1 debice a
            mam nadzieje ze jak najszybciej (nie ma co sie oszukiwac, jeszcze sie z nia
            pomecze) 2. ;)
            pozdr.
      • kanihilator Re: Moje nowe oponki Shwalbe Terra Cruiser :-) 16.02.05, 14:53
        Ja polecam kende mam w góralu rozmiar 2.1 i ma już znaczny przebieg a ludzie
        ciągle myślą że ich przebieg można liczyć tylko w setkach km...
      • roweroraffi Pierwsze wrażenia po zamontowaniu... 17.02.05, 01:07
        Wrażenia estetyczne.
        Hmmm... tak teraz patrzę na te oponki na "Zielonej Zadymie" i dochodzę do
        wniosku, że mój rower zaczął nieco przypominać "Kaprys Skelera". Jak ktoś
        wymaga cool wyglądu, to lepiej niech do niczego poza trekkingiem lub
        mieszczuchem tych opon nie zakłada. Białe paski + pełne błotniki i już rower
        wygląda nieco jak retro... tylko do reszty to nijak nie pasuje i wygląda
        pstrokato. Aż się nie mogę doczekać aż zobaczę tę gumę na Kellysie Czajnika :-)

Wrażenia z jazdy.
        Przejażdżka długa nie była tak ze względu na moje gardło, jak i na warunki
        pogodowe, które jakoś nie zachęcały...
        Zaczęliśmy spokojnie od nieodśnieżonej ścieżki przy Modlińskiej i od razu
        zaskoczenie... opona nie sprawdza się ani w kopnym śniegu, ani gdy pod tym
        śniegiem jest nierówny lód... ślizga się jak wszyscy diabli i tylko dobra
        równowaga powodowała, że te tańce tyłu nie zakońćzyły się glebą. Błoto
        pośniegowe (zwłaszcza w zakręcie, bo na prostej jest w miarę) też nie jest
        ulubioną nawierzchnią terra cruisera. Krótko mówiąc przydałyby się większe
        klocki po bokach...
        Zadziwiająco dobrze natomiast opona sprawuje się na gładkim lodzie - pewnie
        dzięki sporej powierzchni styku z nawierzchnią. Nie oznacza to bynajmniej, że
        jest jakiś nadmiar przyczepności (jest po prostu OK) ale opona daje się bardzo
        łatwo wyczuć co do poślizgu, co znacznie ułatwia hamowanie i branie zakrętów.
        Gdy ścieżka się skończyła, pod kołami znalazł się asfalt ulicy Jagiellońskiej i
        prosta droga aż do Starzyńskiego. Tutaj dopiero opona pozwalała rozwinąć
        skrzydła. Na mokrym asfalcie sprawuje się bardzo dobrze tak w zakręcie jak i
        przy hamowaniu. Dobrze wybiera wodę przy przejazdach przez kałuże, nieźle tłumi
        nieróności nawierzchni. Opory toczenia dzięki płaskiej środkowej części
        bieżnika są bardzo niewielkie, co pozwala nawet takiemu anemikowi jak ja
        ostatnimi czasy (ostatnio prawie nie jeździłem z powodu gum) nieco przyśpieszyć
        i poszaleć. Na suchym asfalcie dziś niestety nie było szansy przetestować
        oponki, ale sądzę, że będzie tylko lepiej. Przetestować można było za to
        odblaski - są dobrze widoczne i nieźle dają po oczach co wydatnie pozwala
        zwiększyć bezpieczeństwo (nie lubię odblasków na szprychy!)... nie brudzą się
        też tak jak się spodziewałem.
        Niestety nie miałem jak przetestować opony na korzeniach leśnych, piachach,
        błotach i tym podobnych naiwerzchniach, ale sądząc po wynikach jazdy po śniegu
        rewelacji bym nie wróżył.

Podsumowanie:
        Opona świetna na asfalty miasta i szos, gdzie pozwala pojechać szybko i
        bezpiecznie tak po prostej jak i w zakręcie. Nieźle tłumi nierówności mimo, że
        lubi wysokie ciśnienie. Kompletnie natomiast niezdatna w jeździe po śniegu, co
        sugeruje by posiadać drugi omplet opon na warunki zimowe, których na szczęście
        u nas nie ma prawie nigdy ;-). Słowem do rowerów miejskich, trekkingowych i
        wszystkich lubiących asfalt. Przy góralu wygląda wręcz dziwnie, a w teren jak
        sądzę raczej się nie nada. Czas pokaże jednak, czy mnie czymś jeszcze nie
        zaskoczy.

Jak trochę więcej pojeżdżę to zamieszczę większą recenzję na www.bicykle.waw.pl
        gdzie to zwyklęm opisywać każdy używany przeze mnie sprzęt.
        • roweroraffi Re: Pierwsze wrażenia po zamontowaniu... 19.02.05, 01:21
          Zwracam honor tym oponkom... bo nabraniu nieco wprawy wczoraj (cały dzień walił
          śnieg) dziś nie miałem już żadnych problemów by jechać po śniegu, czy lodzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka