Gość: marcelino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:15 Kto mi wyjaśni jak poradzono sobie z przekosami łańcucha w poniższym rowerze: www.giant-bicycles.com/pl/030.000.000/030.000.000.asp?model=10240 P Link Zgłoś Obserwuj wątek
spector1 Re: łańcuch - przekosy? 14.03.05, 14:42 Gość portalu: marcelino napisał(a): > Kto mi wyjaśni jak poradzono sobie z przekosami łańcucha w poniższym rowerze: > www.giant-bicycles.com/pl/030.000.000/030.000.000.asp?model=10240P Sprawa jest prosta. Jezeli kaseta 7ka ma np: 14,16,18,20,24,30,34, to linia lancucha(chainline lub chain line) powinna przebiegac przez 20tke czyli przez srodek kasety. Uzyskuje sie to poprzez odpowiednia dlugosc wkladu suportu. Wiecej szczegolow ponizej: www.sheldonbrown.com/gloss_ch.html#derailer www.shimano-europe.com/cycling/phpimages/productserie/service_pdf/16T0B.pdf forums.mtbr.com/search.php?searchid=597529 W razie watpliwosci Shimano udzieli szczegolowe informacje. Spector Link Zgłoś
Gość: marcelino Re: łańcuch - przekosy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 19:28 spector1 napisał: [ciach, ciach] > Sprawa jest prosta. > linia lancucha... powinna przebiegac > przez srodek kasety. Jasne. A może ktoś ma jakieś doświadczenie z eksploatacji takiego rozwiązanie. Na pewno upraszcza to i odchudza rower. Ale czy badzo odbiega funkcjonalnością od rowerka z trzema zębatkami z przodu? P Link Zgłoś
skuter70 Re: łańcuch - przekosy? 18.03.05, 14:15 ty za bardzo filozofujesz:) w ogole po kiego grzyba ci taki dziwny rower???:) i to za takie pieniadze > Ale czy badzo odbiega funkcjonalnością od > rowerka z trzema zębatkami z przodu? przy 3 zebatkach z przodu masz o wiele wiekszy zakres przelozen niz tu ale ten typ roweru, ktory podales sluzy do spacerowego przemieszczania sie po plazy (?) i nie potrzebuje takiego zakresu przelozen Link Zgłoś
Gość: marcelino Re: łańcuch - przekosy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 18:50 skuter70 napisał: > ty za bardzo filozofujesz:) A podobno "barba non fecit philosophum" > w ogole po kiego grzyba ci taki dziwny rower???:) Nie pisałem, że go chcę. Pzdr. P Link Zgłoś
skuter70 Re: łańcuch - przekosy? 18.03.05, 14:17 no nie to jednak nie jest rower na plaze raczej na deptak:) Link Zgłoś
spector1 Re: łańcuch - przekosy? 18.03.05, 17:39 >>A może ktoś ma jakieś doświadczenie z eksploatacji takiego rozwiązanie. Na pewno upraszcza to i odchudza rower. Ale czy badzo odbiega funkcjonalnością od rowerka z trzema zębatkami z przodu?<< Odbiega, i to bardzo.Na tym rowerze zadna osoba, dla ktorej przeznaczony jest ten rower nie pokona 7% podjazdu w idealnych warunach(asfalt). Na goralu z 3ka z przodu 20% podjazd to nie problem. Jesli chodzi o wspomniane odchudzanie to moze dzialac ono w tym przypadku jedynie jako placebo. Spector Link Zgłoś
Gość: pomysłowy_dobromir odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 18:37 usunąć przerzutki, po cholere, jedno przełożenie styka amorek jaki by nie był jest za ciężki - sru z bajka, tylko sztywniak hamulce ważą swoje - zdemontować, hamować butami zamiast dętek - tiublesy będzie lżej po przeróbkach otrzymujemy leciutkiego singla do użytku spacerowego po płaskim szerokiej drogi hehehehehehehehehe Link Zgłoś