Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

O rowerach ;)

IP: *.chello.pl 05.05.05, 19:28
    Jeździłem poprzednio na rowerach, motorach, motorowerach i ostatnio coraz cześciej na katamaranach (tak ktos nazwał samochody :)). Jak słysze ten bełkot nowych rowerzystów to mi się płakac i śmiać chce. Patenty , które wchodzą teraz do rowerów są znane jak świat i stare. Nawet głupi shimano SIS nie był wymyślony prze idiotę. Istota sprawy polega na tym, żeby wszystko było przesmarowane, bez luzów, i dokręcone. Reszta zależy od tego, do czego będziecie tego roweru używać. Poza extremą zwykły góral wytrzyma wszystko, tym bardziej dla 13 - latka na komunię. CENA podwyższa komfort jazdy i dobre samopoczucie, a nie istote jazdy na rowerze!!!!!!!!!!!!!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: OLO I Re: O rowerach ;) IP: *.chello.pl 05.05.05, 19:52
        Sory z tym 13 - nasto latkiem na komunie ale wypadłem z obiegu - za stary jestem :)
        • Gość: Alonzo Re: O rowerach ;) IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:14
          Fakt,niezła lipę ześ odwalił.
      • Gość: OLO I Re: O rowerach ;) IP: *.chello.pl 05.05.05, 20:08
        Dobre samopoczucie wynikajęce odpowiednio z odpowiedniego napisu na ramie :))
      • el_gato_con_botas Re: O rowerach ;) 06.05.05, 07:36
        istota jazdy na rowerze jest taka sama na kazdym rowerze, wiec chyba nikt o
        zdrowych zmyslach nie uwaza, ze jakikolwiek rower ja zmieni;
        co do zmieniania komfortu, tak psychicznego (obecna piasta przejechala 15 tys. i
        jest ok, znacznie gorsza po kilkuset sie rozsypala - moze wadliwy egzemplarz,
        moze wadliwy rowerzysta...) jak i czysto fizycznego (lepsze siodlo, lepsza
        amortyzacja), to ja akurat chetnie skorzystalem z takowych udogodnien;
        nie do konca rozumiem co masz na mysli piszac o 'belkocie nowych rowerzystow':
        czego on dotyczy?
        pzdr
        • ewelinka1980 Re: O rowerach ;) 06.05.05, 08:06
          Tak, ja też nie kumam do czego odnosi się ta fraza o bełkocie?? Uściślij,
          bardzo proszę, swoją wypowiedz...
      • emes-nju Re: O rowerach ;) 06.05.05, 10:54
        Masz racje, ale niektore tanie rowery zagrazaja bezpieczenstwu! Co komu z gwarancji, jezeli rozsypujace sie siodelko wyprodukuje nieletniemu rowerzyscie kolejna dziure w d...? Albo odpadajacy pedal spowoduje odjajczenie na ramie meskiego (do tego czasu) uzytkownika bubla?

To nie sa wyssane z palca przyklady - widzialem w Auchan rowery oddane na naprawy gwarancyjne. Lezaly sobie biedne i porzucone zaraz za lada punktu obslugi klienta. Pomijam standartowe usterki jak rozp... przerzutki - skupiam sie na bezpieczenstwie. Siodelko nawleczone na sztyce i urwany pedal (z kawalkiem korby) podzialaly mi na wyobraznie...

Nikt nie kaze kupowac nie wiadomo czego za wydziczone pieniadze, ale za (powiedzmy) 300-500 zl mozna poszukac czegos przyzwoitego. Nie trzeba kupowac "w promocji" za 169,99 czegos, co nie dosc, ze dziala zle, to jeszcze jest niebezpieczne!
        • Gość: Maras Re: O rowerach ;) IP: 82.177.74.* 06.05.05, 11:04
          W moim rowerze Victus Magnum, który kupiłem 9 lat temu po kilku miesiącach
          użytkowania złamał się amortyzator. A wyglądał tak porządnie;-). Całe
          szczęście, że stało się to przy małej prędkości, bo mógłym stracić życie.
          Lepiej kupić trochę droższy rower i nie dokładać w kółko do niego kasy na
          szybko zużywające się części.
          • Gość: OLO I Re: O rowerach ;) IP: *.chello.pl 06.05.05, 13:31
            Ja z kolei mam właśnie złe wspomnienia ze sklepu specjalistycznego - zaufalem specjalistom ktorzy sprzedali mi rower - miał byc porządny :) Troche za niego dałem - to była srednia pólka cenowa w sklepie. Po jakimś czasie zaczęło sie toto rozregulowywać, luzy na lożyskach itp. Jak się zaczelem bawic w naprawianie tego i chodzenie za cześciami to okazało sie, że poza dobrą ramą i przerzutkami cała reszta to najgorszy szit. A ja myslałem że taki ma być bo to rower ze sklepu rowerowego.
            Od tej pory oglądam co jest wsadzone do rowerów po sklepach - i musze powiedziec że czasami zdarza sie że do roweru supermarketowego dokładają całkiem niezłe części i osprzęt.
            Magia nazw sklepów i nazw rowerów na mnie poprostu już nie działa jak na niektórych. Najważniejsze jest to co jest w "środku" - zresztą i tak jest made in china
            • emes-nju Re: O rowerach ;) 06.05.05, 14:03
              Zgadzam sie w calej rozciaglosci! Dlatego kupujac rower trzeba patrzec, co sie kupuje. I jak ognia unikac "okazji" - moga bolec. I to nie tylko w portfelu...

Co do sredniego (cenowo) roweru. Czesto kupujesz rower na identycznej ramie jak produkty za 2-3 razy wieksze pieniadze. Na czyms producent oszczedza - i jest to osprzet :-)

Od kilku lat ujezdzam Wheelera ze sredniej polki. Jak na razie, z wyjatkiem czesci, ktore osobiscie zniszczylem, nic sie nie sypie. Po ok. 2800 km wymienilem lancuch i kasete bo to byly elementy, na ktorych producent oszczedzil. Zabieg kosztowal ok. 150 zl - nastepny model Wheelera (na takiej samej jak moja ramie) byl drozszy o ok. 800 zl. Moge jeszcze powymieniac :-)))
              • Gość: KA Re: O rowerach ;) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.06.05, 14:01
                emes-nju napisał:
                > Po ok. 2800 km wymienilem lancuch i kasete bo to byly elementy,na ktorych
                > producent oszczedzil.Zabieg kosztowal ok. 150 zl -nastepny model Wheelera
                >(na takiej samej jak moja ramie) byl drozszy o ok. 800 zl. Moge jeszcze
                > powymieniac :-)))

W sklepach wystaczy że tylna przeżutka będzie Deore i cena odrazu idzie w górę
                o kilka stów a róznica w cenie samej przerzutki to np.60 zł, dlatego kupując
                rower należy kierować się głównie jakoscią ramy, reszta i tak idzie predzej czy
                póżniej do wymiany, a za zaoszczędzone pieniądze powoli kompletować osprzęt
                konkretnej grupy i po sezonie wymienić albo zuzyć te częsci do cna podczas
                jazdy w zimę bo wtedy to czy to bedzie SIS, Altus, Acera czy Deore LX to bez
                róznicy bo oblodzona przerzutka Deore działa tak samo jak Altusa ;)) czyli nie
                działa bez kopnięcia butem.
                KA
            • Gość: maron Re: O rowerach ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:26
              a mozesz napisac jakiej firmy byl ten rower??
              pozdr:)
              • Gość: seVen Re: O rowerach ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:14
                Witam,ja mam wheelera cross 2600,zapłaciłem za niego 1250pln.Teraz ten rower
                model 2005 kosztuje 1450.
                Po przejechaniu ok 300 km.kaseta/wielotryb dostał delikatnego luzu.
                Serwis wyją podkładkę i jest ok.mam nadzieję że na długo.
            • Gość: KA Re: O rowerach ;) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.06.05, 13:51
              Niestety to co można u nas kupić w sklepie nawet specjalistyczny daleko odbiega
              od pewnych przyjjętych zasad, rózny osprzęt nie tylko w ramach jednego
              producenta, bywa i tak ze manetki Sram, Kaseta Suntur, Korby Tuivatiw, łańcuch
              Shimano, przezutka przód Sis a tył deore wszystko od róznych producentów i z
              grup o zupełnie innym przeznaczeniu, linki hamulcowe i pancerze to zazwyczaj
              jakieś druty w osłonkach plastikowych, a to co bywa w marketach to juz zupełna
              porazka, waga co niektórych rowerów wskazuje na wykonanie ram z rur
              hydraulicznych a i cała reszta to total misz masz z wyprzedaży magazynowych
              producentów (fakt czasem w tym g... jakaś pereełka się trafia ale tylko dlatego
              że była w wyprzedaży i poszła łącznie z innym szmelcem którego nikt kupić nie
              chciał. Kupiłem kilka lat temu coś takiego, co kilka kilometrów musiałem
              dokręcaĆ suport bo się luzował (i dopiero wymiana suportu na wkład i wymiana
              korb sprawiły że dało się tym jezdzić, no oczywiscie do wymiany poszło siodełko
              koła (jak do górala były zbyt słabe pogieły się w ósemki)Kosztowało mnie to
              drugie tyle (czyli łącznie tyle ile w miarę dobry markowy rower) Cięzkie toto
              był0o strasznie ale dało się jeździć. Po 1 pełnym sezonie dałem sobie spokój i
              kupiłem rower mało u nas znanej firmy i jestem zadowolony choc nie obeszło się
              bez drobnych innowacji ale wiem ze nie pójdzie to na marne.
              KA
      • Gość: mtb2@vp.pl Re: kellys salamander IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 12:35
        Trzy miesiace temu kupilem salamandra i chcialbym przestrzec wszystkich
        potencjalnych nabywcow tego rowerku przed wadliwie dzialajacymi amorkami rst
        gila sl . sa do kitu.stukaja podczas jazdy.kontaktowalem sie z glownym
        serwisantem w firmie Kellys ,facet w krotkich slowach stwierdzil ze (ten typ
        tak ma ).i odeslal mnie do firmy velo.poza tym pozostale komponenty spisuja
        sie poprawnie.przejechalem juz ok 1500km.
        • Gość: cwaniak Re: kellys salamander IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 13:40
          a ja 10 lat temu kupilem scotta i jezdzi jakby go skrecali japonczycy, zadnych
          problemow, ale fakt ze prawie 2000 PLN trzeba bylo dac
        • Gość: bartek Re: kellys salamander IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.05, 18:31
          no to masz pecha z amorkiem;). mi w tym samym rowerze dziala jak sie mozna bylo
          spodziewac - bez specjalnych rewelacji, ale przynajmniej nie utrudnia jazdy;).
          Poza tym, to nie wina samego roweru,ze amor stuka, a producenta - rst, ktorego
          produkty sa jakie sa. za ta cene lepszych sie wlozyc do bike'a nie da. ja w
          kelly'sie chwale sobie serwis w legionie (wawa), i bardzo przyjemna (ale to juz
          ind. kwestia) geometrie ramy. cala reszte i tak wymienie, wiec nie ma dla mnie
          znaczenia, czy bede wymienial kasete w rowerze o nazwie "merida"
          kelly's" "giant" czy inne. Wazne, ze mam dobra dla mnei rame, i sensowny serwis
          danej marki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka