Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ALU 6061 a 7005

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:29
    Jaka jest różnica między ramą ALU 6061 a 7005? Czy ma to jakieś znaczenie?
    Obserwuj wątek
      • dr.rocco Re: ALU 6061 a 7005 10.05.05, 03:26
        Ma znaczenie , to wytrzymalosc ramy , grubasom nie polecam.
        • el_gato_con_botas Re: ALU 6061 a 7005 10.05.05, 07:53
          ktorej nie polecasz i komu - zdefiniuj grubasa...
          ja znam osoby wazace ponad 100 i pomykajace na peugotach, a one sa na stopie
          5086, wiec w teorii jeszcze mniej sztywne i mocne;
          ogolna zasada jest taka, ze oznacza sie w ten sposob stopy i im wyzsza wartosc,
          tym stop sztywniejszy - tyle tylko, ze trzeba brac pod uwage i producenta, ja w
          5086 sygnowane przez columbusa wierze bez zastrzezen
          pzdr
      • Gość: Alonzo Re: ALU 6061 a 7005 IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:23
        Owe liczby,jak wpominali koledzy okreslają rodzaj stopu aluminium-w praktyce
        sztywnośc lecz w zwykłym uzytkowaniu nie ma jakichs wielkich różnic i nie może
        byc wyznacznikiem jakosci-wiadomo-wieksza sztywnośc ma swoje wady i zalety,rama
        nie absorbuje wstrząsów tak jak np. rama z żelaza Hi-ten czy
        chromowo-molibdenowa-miększy stop będzie bardziej pracował a zarazem nieco
        bardziej pochłaniał drgania(tyci tyci różnicy ale plecy i dupa odczują
        różnicę))ale to też ma swoje minusy o czym tu pisał nie będę bo to przypadki
        skrajne,spotykane równiez w ramach sztywniejszych.Jednakże stop to nie
        wsztko-wazny jest róznież profil rur z której takowa rama została
        sklecona-cieniowanie i odchudzanie,owalizowanie ma duzy wpływ na powiekszenie
        sztywności wraz ze spadkiem wagi więc wypadałoby przy doborze ramy spojrzeć na
        całokształt jej obróbki.
        Podsumowujacc-przyjmuje się że pośród tańszych ram aluminiowych lepiej wybrać ta
        ze stopem wyzszym a w śród droższych,dodatkowo obrabianych-ze stopem niższym.
      • dr.krisk Chyba wielkiego znaczenia nie ma... 11.05.05, 04:12
        Ramy pekaja glownie w miejscach polaczen spawanych, a nie "na rurach". Tak wiec
        mowienie o mniejszej wytrzymalosci ram wykonanych z jednego stopu wzgledem
        innych jest niezbyt uzasadnione. Wazniejsze jest wlasciwe zaprojektowanie (brak
        koncentracji naprezen) oraz staranne wykonanie wezlow konstrukcyjnych.
      • Gość: twoj stary Re: ALU 6061 a 7005 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.05, 12:01
        im wyzsza pierwsza cyfra tym sztywniejszy stop aluminium, ale to nie ma NIC wspolnego z wytrzymaloscia! nawet najlepszy stop jest nic nie warty jesli nie zostal poddany odpowiedniej obrobce

aluminium 7005 jest bardziej zaawansowane technologicznie od 6061, ale z obu tych stopow mozna zrobic niesamowite ramki, 6061 jest czesciej uzywana bo latwiej ja spawac i latwiej ja odksztalcac (w trakcie uzytkowania to nie ma znaczenia, ale przy produkcji rurkom trzeba nadac odpowiedni ksztalt)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka