Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

giant czy kelly's ???

IP: *.aster.pl 15.05.05, 11:42
    ktory polecilibyscie do srednio wyczynowej jazdy dla 20 latka:

kelly's MADMAN czy Giant TERRAGO ???

Oba kosztuja okolo 3000 zl, ale podobno roznia sie jakoscia wykonania.

Za pomoc wielkie dzieki:)
    Obserwuj wątek
      • horb1 Re: giant czy kelly's ??? 15.05.05, 12:27
        Witaj

Może się czepiam ale 20-latek jeżdżący średnio wyczynowo powinien mieć całkiem dobre pojęcie o rowerach i częściach ;-)

Pozdrawiam

Horb
        • Gość: sd Re: giant czy kelly's ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 17:46
          średnio wyczynowa jazda to jakieś 20000 km w sezonie. Może po prostu chodziło o
          amatora? Napisze tak: choćbyś miał rower z najlepszych części to nic ci po nim
          jeśli nie będzie do ciebie pasował. Musisz też zwrócić uwagę na ceny części
          zamiennych do nich. Jeśli padło na shimano to ofert jest mnóstwo i zróznicowane
          cenowo. Jak Campagnolo to jest to sprzęt trwalszy, ale tez i droższy itd.
          Ponoć Campa obniżyło loty ostatnimi czasy, ale faktem jest też ze sprzęt dla
          zawodowców robi się coraz lżejszy , koronki coraz cieńsze bo to przecież 9
          sztuk no i potem w jeździe wszystko wychodzi. Koronki się szybko zużywają. Była
          jakaś afera z tym sprzętem na TDF gdzie któryś z mechaników coś tam ogłosił że
          kasety Campa po połowie wyscigu były tylko do wymiany. Kasety Shimano niższych
          grup to obecnie sprzęt hobbystyczny.Materiałowo są słabe bo choćbyś dbał o
          rower i często łańcuch zmieniał to siła z jaką naciskasz na pedały jest
          wystarczajca aby zbocza zębów się po prostu splaszczyły - zostaje taki metal
          "rozlany" na boki. Po prostu są za miekkie. Nie wiem jaką wytrzymałoć ma ten
          metal ale wiem że najtrwalsze koronki zrobione są z metali mających wytrzymałość
          nacisku 200kg/mm. Kiedyś było inaczej. Ja mam 15 letnie koronki shimano i już
          co prawda przeskakuje łańcuch ale jak spojrzałem na 2 letniego górala to to jest
          już bezzebny dziadek.
          Tak więc poczytaj trochę, zastanów się jak zamierzasz eksploatować rower, jakie
          mas możliwosci finansowe, czy lubisz sam grzebać przy rowerze i wybieraj
      • Gość: marek Re: giant czy kelly's ??? IP: *.aster.pl 17.05.05, 01:19
        sam nie wiem...
      • Gość: marcin Re: giant czy kelly's ??? IP: *.aster.pl 18.05.05, 18:53
        zdecydowanie giant
        • Gość: the_DAMIstrzu Re: giant czy kelly's ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 23:13
          jeśli zależy ci na komforcie .. zdecydowanie giant... jeśli chcesh poszaleć to
          kellysik jest o wiele bardziej wart uwagi .. zresztą w tej cenie to bym się
          raczej nad jakąś meridą zastanowił
      • Gość: kowal Re: giant czy kelly's ??? IP: *.aster.pl 02.06.05, 18:27
        ponawiam pytanie
      • Gość: sickness Re: giant czy kelly's ??? IP: *.netkomp.net / 80.51.196.* 04.06.05, 16:26
        na pytanie giant czy kellys odpowoadam: merida. Jeżeli chcesz wydać kase ok.
        3000 zł, to polecam meride matts sport 500 lub 700. Są to naprawde dobre i
        trwałe rowerki.
        • lewocz Re: giant czy kelly's ??? 04.06.05, 19:37
          na pytanie giant czy kellys odpowoadam: merida. Jeżeli chcesz wydać kase ok.
          > 3000 zł, to polecam meride matts sport 500 lub 700. Są to naprawde dobre i
          > trwałe rowerki.

Aha, a Giant i Kelly's to kaszana ?
      • Gość: jendzik Re: giant czy kelly's ??? IP: 195.85.229.* 23.07.05, 23:00
        Ja bym brał Kellys'a, teraz stoi po 2500zł a reszte kasy wydalbys na jakies
        ulepszenia...
      • johnny-kalesony Re: giant czy kelly's ??? 24.07.05, 12:07
        Właściwie jedynymi elementami roweru, pochodzącymi od producenta firmującego są
        ramy. Pozostały osprzęt można wymienić.
        Na Twoim miejscu kupiłbym po prostu ramę i złożł rower, dobierając pozostałe
        części.
        Nie wiem, czy to prawda, ale tu i ówdzie pokutuje przekonanie, że ramy z
        aluminium 6061 (takie ma Giant i GT) są mniej trwałe i bardziej miękkie od ram
        z aluminium 7005.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • dr.rocco Tylko TREK !!! 24.07.05, 16:35
          Facet kup rame od TREKA i reszte shimano i na wlasna reke
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka