Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nauka Jazdy

IP: 157.25.31.* 25.05.05, 09:41
    Jak należy zmieniać biegi na podjazdach, żeby szybko pokonać wzniesienie i
    jednocześnie nie paść w połowie drogi :), wpierw zmieniacie przednią czy
    tylną przerzutkę?
    Zakładając ze zaczynamy od przełożenia 3:6
    Obserwuj wątek
      • Gość: KA Re: Nauka Jazdy IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.05.05, 10:23
        Wszystko zależy od stopnia stromości podjazdu, podstawa to kadencja czyli pewne
        stała prędkopść pedałowania (ważne by bez względu na bieg ta wartość była
        stała), generalnie musisz próbować i trzymać się zasady ze bieg zmieniasz zanim
        tak na dobre stromizna sie zacznie bo gdy stracisz tempo to zmiana biegów
        pomoże ale odczujesz to w nogach. Generalnie zasada jest taka najwieksza tarcza
        z przodu i przy 6 trzy najmniejsze służa do jazdy po twardej płaskiej
        nawieżchni, środkowa tarcza z przodu i cztery środkowe z tyłu do jazdy w
        terenie, czyli różna nawieżchnia, górki dołki, piachy, trawa, błotko. Mała
        tarcza z przodu i trzy cztery największe tarcze z tyłu służa do pokonywania
        stromych podjazdów. Tak mniejwiecej brzmi teoria, znam ludzi którzy wzniesienia
        pokonuja tak jak ja zjazdy, czyli ja mozolnie wspinam się 8 km/h a on smiga mi
        obok 20 pare jak po płaskim, z tym ze ja na płaskim jadę sobie spokojnie
        własnym tempem a on wypruwa z siebie flaki by nadązyć, czyli jeden jest
        sprinterem a inny góralem. Czas i poczatkowe stosowanie sie do podanych
        przełożeń pozwola wybrać ci odpowiednie przełożenia do twojego stylu jazdy jak
        i siły nóg i płuc. Co do pytania która pierwsz to jesli przewidujesz że zmiana
        np z małej 6 na 4 bedzie za mało to zrzucasz przednią a potem dopiero tył, z
        tym że zmiana biegów pod obciązeniem nie jest taka prosta przy przerzutkach tej
        nizszej klasy, nawet alivio zbytnio tego nie lubi i nie każda taka zmiane
        zniesie wiec trezba robic to zawczasu czyli zanim podjazd wychamuje ci znacząco
        predkośc ale nie zawczesnie bo sama ją wytracisz, tak ze jak widziś poptrzebna
        praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.
        KA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka