coffe.ini Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 01:38 osiagneliscie swoj cel: padl rekord warszawki!! i co dalej?? czy spodziewajac sie rekordowej masy nie warto bylo pomyslec troche o organizacji..ale ja wiem wyscig izdobywanie kolejnych rekordow jest wazniejsze!! szkoda tylko ze przyjechalismy co prawda nieliczna ale zawsze grupa ponad 100 km w obie strony aby wziac udal w wolnej amerykance:( Link Zgłoś
alendz Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 01:43 mi sie niedobrze robi jak czytam te posty nikt nikogo niezmusza do brania udzialu w masie nierozumiem kogo ty winisz ludzi ze bylo ich tak duzo. Ja uczestnicze w masie bo wierze ze w koncu sie miasto tym zainteresuje i zacznie dbac o infrastrukture rowerowa. I mi sie podobalo i bede jezdzil dalej :D pozdrawiam do nastepnej masy Link Zgłoś
coffe.ini Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 01:50 pewnie ze nikt niekogo nie zmusza..mowie tylko ze masa przerosla organizatorow a na tego typu imprezie to nie powinno sie zdarzyc!! bo oprocz ludzi ktorzy biora odpowiedzialnosci za to co robia na 2 kolach sa baaardzo zdenerwoani kierowcy:) i dziecie ktore wbijaj sie kazdemu pod kola..oraz wiele innych niebezpieczenstw. dlatego masa musi oznaczac przedewszytkim bezepiczensto, a nie bezsensowny zywiol Link Zgłoś
krakers1 Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 09:31 coffe.ini napisał: > pewnie ze nikt niekogo nie zmusza..mowie tylko ze masa przerosla organizatorow Oczekujesz ze kilkanascie osob zaangazowanych w robienie masy opanuje 3km peleton 2400 rowerzystow, nie majac lacznosci miedzy soba ani z prowadzacym radiowozem, policjant prowadzacy nie rozumiec po polskiemu ze 15 kilometra to dobry predkoscia a strazacy wiejscy zamiast jechac z przodu i spisywac palantow jada z tylu? pozdr Link Zgłoś
pimpf101 Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 14:47 coffe.ini napisał: > pewnie ze nikt niekogo nie zmusza..mowie tylko ze masa przerosla organizatorow zwłaszcza że masa nie ma organizatorów :P Link Zgłoś
roberttak Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 14:53 pimpf101 napisał: > zwłaszcza że masa nie ma organizatorów :P a tu sie kolega myli :P -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Link Zgłoś
tvtotal2 Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 15:00 pimpf101 napisał: > zwłaszcza że masa nie ma organizatorów :P ta jasne! a dokumenty np. do ZDMu to same sie drukują i same kicają żeby się złożyc w biurze. nie wybielaj Skelera itd. Organizacyjna porażka była. Link Zgłoś
krakers1 Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 15:46 tvtotal2 napisał: > pimpf101 napisał: > > zwłaszcza że masa nie ma organizatorów :P > > > ta jasne! a dokumenty np. do ZDMu to same sie drukują i same kicają żeby się > złożyc w biurze. nie wybielaj Skelera itd. Organizacyjna porażka była. bez kitu, jak ja lubie ludzi ktorzy pisza o czyms o czym nie maja pojecia. Jak nie wiesz jak to wyglada "od kuchni" to nie krytykuj. pozdrawiam Link Zgłoś
tvtotal2 Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 16:00 czyli co? ty masz moopol na wiedze i prawde? nie osmieszaj sie aha i jeszcze nigdy moze na masie nie byłem. Impreza była spartaczona, podobnie jak miesiac temu >> tempo jak na wyscigu, waskie uliczki >> do bani! Link Zgłoś
krakers1 Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 17:26 tvtotal2 napisał: > czyli co? ty masz moopol na wiedze i prawde? Po prostu wiem jak wyglada przygotowanie masy (przygotowanie-nie organizacja) >nie osmieszaj sie Wiekszosc ludzi z tego forum zna mnie na zywca i juz bardziej osmieszyc sie przed nimi nie moge > Impreza była spartaczona, podobnie >jak miesiac temu >> tempo jak na wyscigu, waskie uliczki >> do > bani! w sumie wiesz, zawsze mogles sie odlaczyc. Ew zrob jakas konkurencyjna impreze na ktora przyjada 2tys ludzi i beda spokojnie jechac w rzadku. Ja dalej nie rozumiem sensu krytykowania "organizacji" masy nie majac o niej pojecia. pozdrawiam Link Zgłoś
coffe.ini Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 18:10 z calym szacunkiem: nie bojmy sie konstruktywnej krytyki..majacej na celu jedynie pokazanie naszych slabosci- bo taka ma sens:D pozdro Link Zgłoś
krakers1 Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 18:23 Co innego konstruktywna krytyka a co innego napisanie ze organizatorzy dali ciala. Jakby 15 osob bylo w stanie zapanowac nad masa to przejazd pewnie wygladalby inaczej. Niestety z racjonalnego punktu widzenia jest to niemozliwe, zwlaszcza ze policjant prowadzacy i straz wiejska byli wczoraj wyjatkowo niekumaci. pozdr Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 23:54 coffe.ini napisał: > z calym szacunkiem: nie bojmy sie konstruktywnej krytyki..majacej na celu > jedynie pokazanie naszych slabosci- bo taka ma sens:D pozdro Konstruktywna krytyka to taka, która prócz doskonale widocznego problemu pokazuje też jakieś rozwiązania... pod tym względem niestety jesteś równie twórczy, co Policja z Masy chętna do współpracy :-P Link Zgłoś
coffe.ini Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:07 rozwiazanie?? po dwoch dniach prowadzonych rozmow na roznych forach sensownym wydaje sie zalozenie grupy ludzi bioracych udzial w przejezdzie ktorzy beda powstrzymywac kierowcow na nieblokowanych skrzyzowaniach...w sumie jechalem z wami dopiero 3 raz- ale wyjazd na ursus podobal mi sie bardziej..wezcie pod uwage ze dojezdzam w jedna strone 50km na mase!! nad dalszymi rozwiazaniami trzeba pomyslec..ale WY macie wiecej doswiadczenia i znacie realia.. pozdraffiam i wyrazam chec aktywniejszego dzialania dozobaczonka na szlaku Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 09:19 coffe.ini napisał: nad dalszymi rozwiazaniami > trzeba pomyslec..ale WY macie wiecej doswiadczenia i znacie realia.. > pozdraffiam i wyrazam chec aktywniejszego dzialania Myślę, że w najbliższą środę po 18 będzie to dyskutowane na Nowogrodzkiej przy okazji spotkania RR i Zielonego Mazowsza... w każdym razie napewno nie będzie tak, że nic się nie będzie działo w sprawie. Dzieki za deklarację i myślę, że napewno "wykorzystamy Cię" w jakiś użyteczny dla Masy sposób ;-) Link Zgłoś
freaky_mati Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 19:39 Witam wszystkich! Wedlug mnie (i pewnie nie tylko mnie) najbardziej robote spartaczyla policja. Na kazdej poprzedniej warszawskiej masie na ktorej bylem policja obstawiala kazde skrzyzowanie i korygowala ruchem tak, ze gdy masa nadjezdzala caly ruch zostawal wstrzymany, a kierowcy z reguly nie zucaja wiazkami gdy przed nimi stoi gosc z wielkim napisem POLICJA! Wczoraj jednak nie widzialem praktycznie zadnego skrzyzowania ktore byloby tak obstawione. Z wypowiedzi Olka na forum, wnioskuje, ze krotkofalowki tez daly ciala. A bez komunikacji przy takiej frekwencji to masa byla skazana na niepowodzenie. Troche wstrzasnelo mnie brak kultury ze strony Policji, kierowcow jak i rowerzystow. Podczas calej masy zauwazylem DENNE zachowanie we wszystkich trzech grupach. Nie bede podawal tutaj przykladow a mam ich sporo. Chociaz masa byla dosc... hmm... ekstremalna, to wlasnie takie skrajne sytuacje pokazuja na co ludziu naprawde stac. (W pozytywnym i negatywnym tego slowa znaczeniu.) Z tego wlasnie powodu chcialbym podziekowac: -Wszystkim rowerzysta ktorzy, jako prawdziwi masowicze, zastawiali samochody swoimi wlasnymi cialami i nie dali sie sprowokowac kierowcom. -Wszystkim kierowca ktorzy zaskoczemi przez peleton dali sie eskortowac i wykonujac moje polecenia bezkolizyjnie opuszczali peleton. -Wszystkim przechodniom ktorzy spostrzegli mase jako wielka atrakcje. -Nio i Ratownikom Rowerowym ktorzy wykazali sie nie tylko ze strony medycznej ale takze jako bardzo zgrana grupe porzatkowa. Majowa masa to juz przeszlosc. Czas na podsumowanie dnia wczorajszego i wyciagniecie wnioskow: -Lacznosc radiowa musi byc! Tylko zamiast babrania sie z malymi krotkofalowkami dla dzieci ktore maja antekni o dlugosci 2 cm, to powinnismy zainwestowac w cos typu Radio-telefony obslugujace CB. Proponuje skontaktowac sie z Maxem bo on sie na tym jednak zna. -Policja obstawiajaca wszystkie ronda i ulice poprzeczne jeszcze przed naszym przyjazdem to tez musi byc. -Takze musimy uswiadomic rowerzystow aby byli kulturalni i mili w stosunku do kierowcow bez wzgledu na to, jak bardzo kierowcy ich prowokuja. Wdawanie sie w dyskusje jest bez sensu. Pyskowanie kierowcom napewno nie poprawi naszego wizerunku. Znizanie sie do poziomu innej osoby (nie kierowcy, tylko osoby, bo ludzi milych i chamskich znalesc wczoraj mozna bylo w obu grupach) nigdy nie skutkuje. Pozdrawiam, Mati Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 23:57 Mati, krótkofalówki były całkiem dobre... tylko jeszcze trzeba niektórych nauczyć ich używać, bo czasem eter wyglądał jak bazar, a duże odległości i hałas nie sprzyjały wyłapywaniu sensu zdań z tego bazaru. Link Zgłoś
pogdelf Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 03:41 Nie winiłbym policji. Początki masy odbywały się bez policji. Policja wówczas potrafiła utrudniać ją po przez spisywnie uczestników. Wina policji może być taka że przyzwyczaiła, masę do tego że bez niej już się nie może obejść. Rzeczą niedopuszczalną jest to o czym tu piszecie czyli robienie dziur. Jak dobierać tempo jazdy na czele masy, aby takie nie powstały, aby masa jechała ciągiem? Niezwykle trudne zadanie, uwzgledniające przepustowść ulic, jak i ilość uczestników na niej. Sensowne wydaje się liczenie tak aby w przyszłości to wykorzystać. Z faktu że jest to zadanie trudne, to czy nie powini pojawić się kordynatorzy którzy by cały czas ogon poganiali, szybkimi przejazdami (krotkofalówki nie zadziałały) zawiadamili o zwolnienie czoła. 1.Czoło powinno się stosować do przepisów ruchu drogowego i tylko ono. 2.Wszyscy jadący za czołem powinni pilnować bezpiecznej odległosci od jadącego poprzednika, niezbyt dużej (tak aby była zwarta). (Czyli ich już nie obowiązują swiatła i inne przpisy tylko to jedno jechać jak najbliżej poprzednika i nie wjechać na niego - ciężka i niewdzięczna robota dla koordynatorów.) Takie dwie zasady (według mnie) wystarczą do bezpieczenego przejazdu masy. Policja, mogła by się zająć ciekawszymi rzeczami (nie mam na myśli tutaj że masa jest nie ciekawa), no chyba że ich nie ma to niech bierze rowery i korzysta z niej (masy) w pełni. poz pogdan Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 09:33 pogdelf napisał: > Wina policji może być taka że przyzwyczaiła, masę do tego że bez niej już się > nie może obejść. Ja odbniosłem dokładnie odwrotne wrażenie... przynajmniej na Puławskiej, gdzie jedni gnali za radiowozem oby tylko Go nie zgubić i czekanie uważali za hańbę i dyshonor (były tu takie głosy!), a inni nie dawali rady zbić się i zbliżyć do czoła. > Rzeczą niedopuszczalną jest to o czym tu piszecie czyli robienie dziur. Dziura powstała przy wyjeździe na Puławską z Mokotowskiej... zjawisko znane nam od dawna, tak samo jak sposób na jego rozwiązanie... i pod kinem Silver Screen był umówiony z Policją postój by tył mógł dojechać... i tylko nie wiedzieć czemu postój był dopiero na wysokości Racławickiej jak nie dalej. > Jak dobierać tempo jazdy na czele masy, aby takie nie powstały, aby masa > jechała ciągiem? Żeby Masa jechała ciągiem z jednopasmówki w trzypasmówkę to niestety czoło musi stanąć na jakiś czas. I tak miało być także tym razem. > Niezwykle trudne zadanie, uwzgledniające przepustowść ulic, jak i ilość > uczestników na niej. Proste jak szprycha rowerowa... po prostu wjeżdżając na jednopasmókę z dwu- lub więcej czoło MUSI lekko przyśpieszyć, a po wjechaniu z jednopasmóki na dwu- lub trzypasmówkę czoło MUSI albo znacząco zwolnić na baaaardzo długo, albo zatrzymać się na krócej... nie ma tu nic trudnego... tylko trochę logiki i matmy :-) > Z faktu że jest to zadanie trudne, to czy nie powini pojawić się kordynatorzy > którzy by cały czas ogon poganiali, szybkimi przejazdami (krotkofalówki nie > zadziałały) zawiadamili o zwolnienie czoła. Na tyle aktywnie działał Patrol Medyczny i choć się nie nudził, to nikt z Masy nie odpadł z powodu tempa... a na przód w celu spowolnienia czoła sam wysłałem chyba z 3 osoby (bynajmniej nie z tyłu, ale ze środka Masy, bo tam też widać było co się dzieje). > > 1.Czoło powinno się stosować do przepisów ruchu drogowego i tylko ono. Możliwe TYLKO gdy eskortuje nas policja. > 2.Wszyscy jadący za czołem powinni pilnować bezpiecznej odległosci od > jadącego poprzednika, niezbyt dużej (tak aby była zwarta). (Czyli ich już nie > obowiązują swiatła i inne przpisy tylko to jedno jechać jak najbliżej > poprzednika i nie wjechać na niego - ciężka i niewdzięczna robota dla > koordynatorów.) Pomysł dobry, ale przy niezablokowanych skrzyżowaniach powodujący 5-6 kolizji na jednej tylko Mokotowskiej i Puławskiej. > Takie dwie zasady (według mnie) wystarczą do bezpieczenego przejazdu masy. Oj całkowicie się nie zgadzam... jeszcze gówniarstwo won z chodników i torowisk bym dodał oraz kilka zasad by jadący w Masie sami nie prowokowali niebezpiecznych sytuacji. > Policja, mogła by się zająć ciekawszymi rzeczami (nie mam na myśli tutaj że > masa jest nie ciekawa), no chyba że ich nie ma to niech bierze rowery i korzyst > a > z niej (masy) w pełni. Policja ciekawych rzeczy to ma zawsze sporo... nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że to przez te ciekawsze rzeczy obstawa była delikatnie mówiąc niewystarczająca. Link Zgłoś
specjial Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 13:59 > Nie winiłbym policji. > Początki masy odbywały się bez policji. Policja wówczas potrafiła utrudniać ją > po przez spisywnie uczestników. > Wina policji może być taka że przyzwyczaiła, masę do tego że bez niej już się > nie może obejść. Policja jest absolutnie winna. Policja z założenia jest instytucją służącą obywatelom. Demonstracja taka jak masa MUSI być 'osłaniana' przez policję - to jest prawo obywatela. I nie mogę słuchac tłumaczeń, że skoro policja niewiele robi to mamy sami to zrobić. Powinniśmy pewnie wstąpić do policji, a ratownicy rowerowi do wojskowych służb medycznych... Nawet do pewnego stopnia rozumiem kierowców pchających się w masę. Dlaczego mieliby uważać, że jakiś człowiek tylko dlatego, że wszedł na rower miałby mieć prawo zakazać ruchu? Co innego w policyjnej czapce. > Rzeczą niedopuszczalną jest to o czym tu piszecie czyli robienie dziur. > Jak dobierać tempo jazdy na czele masy, aby takie nie powstały, aby masa > jechała ciągiem? Właściwie to nijak. Oczywiście trzeba z grubsza dobierać trase i tempo tak, żeby nie było dziur, ale nigdy nie da się przewidzieć wszystkiego (kondycji danego dnia uczestników jadących raz z przodu raz z tyłu dobierających sie w podgrupy losowo). > Z faktu że jest to zadanie trudne, to czy nie powini pojawić się kordynatorzy > którzy by cały czas ogon poganiali, szybkimi przejazdami (krotkofalówki nie > zadziałały) zawiadamili o zwolnienie czoła. Nie. Masa jest imprezą spontaniczną (nawet jeśli oficjalnie zarejestrowaną). Przecież to by była jakaś parodia, ludzie (pewnie z jakimiś masowymi plakietkami), którzy komenderują jak trzeba jechać. Pewnie jeszcze mieliby podawać tempo obracania pedałami... na niepokornych znalazłyby się paralizatory... Wszystko okraszone hasłami "walki o słuszne prawa". > Wszyscy jadący za czołem powinni pilnować bezpiecznej odległosci od > jadącego poprzednika No cóż, "wszyscy nie powinni przekilnać, pluć" itd. Kultura jazdy uczestników jest zwykle pochodną ogólnej kultury osobistej. Koordynator mógłby co najwyżej temperować kolesi, którzy stwarzają naprawdę, naprawdę niebezpieczne sytuacje. Ludzie muszą się sami nauczyć zgrabnie jeździć. > Policja, mogła by się zająć ciekawszymi rzeczami Policja ma zapewniać bezpieczeństwo - to jest jej ustawowe zadanie. W to wchodzi zatrzymywanie ruchu na skrzyżowaniach oraz wlepianie mandatów, tym co za bardzo brykają. Pozdrawiam Specjial aka Tomek Jak słusznie powiedział w przybliżeniu Raffi: "Nie popełniono błędu, tylko nie wszystko było zrobione tak jak można by było najlepiej" :) Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 17:15 specjial napisał: > Jak słusznie powiedział w przybliżeniu Raffi: "Nie popełniono błędu, tylko nie > wszystko było zrobione tak jak można by było najlepiej" :) Mocne to uproszczenie moich słów... moim zdaniem bowiem błąd popełniono niejeden i tylko niektórzy szukaja winnych nie tam, gdzie trzeba. Ale tak to już bywa, że jak ktos nie ma zielonego pojęcia o organizacji imprezy na 2000 ludzi, kompetencjach i ograniczeniach prawnych Organizatorów i Policji, to zawsze ma jakis genialny i całkowicie odcięty od rzeczywistosci pomysł jak uzdrowić świat... i tylko dziwnym trafem to inni mają ten pomysł wprowadzać w zycie :-) Link Zgłoś
pogdelf Re: ORGANIZACJA!!!! 31.05.05, 00:41 > tak to > już bywa, że jak ktos nie ma zielonego pojęcia o organizacji imprezy na 2000 > ludzi, kompetencjach i ograniczeniach prawnych Organizatorów i Policji, to > zawsze ma jakis genialny i całkowicie odcięty od rzeczywistosci pomysł jak > uzdrowić świat... i tylko dziwnym trafem to inni mają ten pomysł wprowadzać w > zycie :-) Wyczuwam że chodzi tu o tych naganiaczy. Otóż, ci kordynatorzy, to miała by być alternatywa dla tych ludzi, którzy są na czele i prowadzą to (masę) i nie znają "trochę matematyki i logiki" ;). poz pogdan Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 31.05.05, 08:16 pogdelf napisał: > Wyczuwam że chodzi tu o tych naganiaczy. Owszem. > Otóż, ci kordynatorzy, to miała by być alternatywa dla tych ludzi, którzy są na > czele i prowadzą to (masę) i nie znają "trochę matematyki i logiki" ;). Na czele tym razem był Skeler i gwarantuję, że choć wygląda niepozornie to liczyć umie i myśli nawet całkiem logicznie ;-) Daj Mu tylko gości w radiowozie, co będą chcieli współpracować i wypełniać plan wysłany wcześniej, a gwarantuję, że Masa będzie jechała jak w zegarku :-) A naganiacze to mi się z bydłem kojarzą a nie z Masą i wolałbym aby tak już zostało :-P Link Zgłoś
tvtotal2 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 00:01 impreza przerosła organizatorów >> jeśli dochodzi do potrąceń, wtargnięć tramwajów, płaczu koibety z chorym dzieckiem.. to już jest anarchia, a nie sympatyczne masowanie. ty, Krakers, maszs jakiś kompleks? jesli wspoluczestniczysz w organizowaniu, czy jak dla wygody nazywasz to przygotowaniem - to nie ublizaj sobie, a zarazem mi; bo jakies tam pojęcie o tym jak to sie wszystko kreci jednak mam. I mam tez swoje refleksje, których swoją filozofią nie zmienisz. Albo Masa bedzie bezpieczna /pamietajmy, ze jzdza z nami takze kilkuletnie dzieci, maluchy w wózach i fotelikach!!/, albo wróćmy do wersji, gdy każdy jechał na własne ryzyko. Każdy liczył sie z pałowaniem, hardcorowymi akcjami z kierowcami. A przede wszystkim Masa miala swoje tempo - a nie tak jak teraz Zatwardzenie. takim kwitowaniem: > w sumie wiesz, zawsze mogles sie odlaczyc. Ew zrob jakas konkurencyjna impreze > na ktora przyjada 2tys ludzi i beda spokojnie jechac w rzadku ...kopiesz pilke do swojej bramki :( pewnie nie potrafilbym zorganizowac konkurencyjnej imprezy na dwa tys. uczestników, ale potrafiłbym sie przyznac do porazki. Przeprosilbym poszkodowanych w wypadku za braki w zabezpieczeniu i zrobilbym wszystko, zeby to sie nie powtorzylo. Link Zgłoś
coffe.ini Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 00:14 mysle ze nie warto drazyc tematu..masa majowa przeszla do histori jako rekordowa i dala wszystkim dobra szkole! zakonczmy klotnie i postarajmy sie lepiej przygotowac na czerwiec..postarajMY bo kazdy z nas powinien czuc sie odpowiedzialny za to co dzieje sie na masie Link Zgłoś
beno1 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 00:16 tvtotal2 napisał: > ...kopiesz pilke do swojej bramki :( pewnie nie potrafilbym zorganizowac konkurencyjnej imprezy na dwa tys. uczestników, ale potrafiłbym sie przyznac do porazki. Przeprosilbym poszkodowanych w wypadku za braki w zabezpieczeniu i zrobilbym wszystko, zeby to sie nie powtorzylo. Bredzisz stary. Masę organizuje kilku zapaleńców poświęcających na to cały swój czas wolny oraz kilkadziesiąt osób, które w ramach swoich możliwości starają się dopomóc. Jeśli tak zdecydowanie krytykujesz innych, to pochwal się najpierw, co sam zrobiłeś w okresie pomiędzy masami. Ja mam prawo Cię krytykować, bo mam swoją malutką cząstkę w sukcesie ostatniej masy i wiem ile mnie to kosztowało, a bynajmniej nie równałbym się nigdy z głównymi aktywistami. Tak więc najpierw zrob coś, w ogóle cokolwiek, a wtedy perspektywa diametralnie się Tobie zmieni. Punkt widzenia zależy itd... Beno Link Zgłoś
tvtotal2 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 00:23 beno1 napisał: > Bredzisz stary pewnie tak, ale na pewno nie przechwalam sie "ile to robie, czy robilem" dla masy - tak jak ty i krakers. Za wszystkie wczorajsze dzwony nalezy sie ostry opr i dla organizatorow /gardla na trasie+zabezpieczenie/ i dla policji /brak zabezpieczenia/ Link Zgłoś
krakers1 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 09:33 tvtotal2 napisał: > pewnie tak, ale na pewno nie przechwalam sie "ile to robie, czy robilem" dla > masy - tak jak ty i krakers. rzeczywiscie, non stop o tym mowimy > Za wszystkie wczorajsze dzwony nalezy sie ostry opr i dla organizatorow "masa krytyczna nie ma organizatorow - kazdy z jej uczestnikow jest organizatorem, bo to takze od niego zalezy jak bedzie wygladal przejazd" pozdrawiam Link Zgłoś
tvtotal2 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 12:27 krakers, ale ty uparciuch jestes >> tyle osob w tym watku pisze jasno >> masa ma organizatorów, a ty sie tylko moich postów uczepiłes. Nie wiem co kombinujesz, ale jakby co to, to nie jestesm zainteresowany i jestem hetero :p Link Zgłoś
krakers1 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 14:43 Moja wina ze ludzie sie myla i nie moga tego zrozumiec? > kombinujesz, ale jakby co to, to nie jestesm zainteresowany i jestem hetero :p hę? pozdrawiam Link Zgłoś
kazza Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 13:18 tvtotal2 napisał: > pewnie tak, ale na pewno nie przechwalam sie "ile to robie, czy robilem" a co robisz/robiłeś???? Krytykę innych zaczynajmy od siebie... pozdrawiam Link Zgłoś
tvtotal2 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 14:04 kazza napisała: [cut] > pozdrawiam nieładnie, niegrzecznie, krótka pamięć jak tylko mogłem to zawsze. nie ja układam plany wykładów. a patrole wspominam serdecznie Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:05 tvtotal2 napisał: > Za wszystkie wczorajsze dzwony nalezy sie ostry opr i dla organizatorow /gardla > > na trasie+zabezpieczenie/ i dla policji /brak zabezpieczenia/ Organizatorzy nie mają prawa zatrzymywać samochodów, legitymować, zamykać ulic, wyłączać z ruchu itp itd... to zadanie należy do Policji, która o Masie i przewidywanej liczbie uczestników dowiaduje się na około miesiąc wcześniej. A, że nie umieją w miesiąc na konkretny dzień skrzyknąć kilku pączkożerców... To, że na Masie my lub Patrol blokujemy auta, zamykamy przejazd wynika TYLKO z naszej dobrej woli, by nikomu nie stała się krzywda... w przypadku np stłuczki, którą tym spowodujemy może jednak już nie być tak wesoło, gdyż w myśl przepisów robić anm tego nie wolno. Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:00 tvtotal2 napisał: > Przeprosilbym poszkodowanych w wypadku za braki w zabezpieczeniu i > zrobilbym wszystko, zeby to sie nie powtorzylo. Generalnie to też jestem za tym, by Policja przeprosiła za nie dopełnienie obowiązków i nie zabezpieczenie skrzyżowań. Masa bowiem wg pozwolenia odbywa się na ulicach czasowo wyłączonych z ruchu przez Policję... a że 3 radiowozy i 4 motocykle nie mają szans zabezpieczyć nawet w średni sposób 3-5km to już widać było doskonale. Link Zgłoś
kriss67 Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 15:30 Cześc Krakers:) Nie było tak źle. Może z przodu cos sie działo nie tak, ale ja jechałem w grupie środkowej i było oki. Chociaz masa kwietniowa jakaś ciekawsza sie wydawała, ale może to subiektywne wrażenie. Pozdrawiam:) Krzysztof Link Zgłoś
tr4mp3k Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 01:57 Miesiac temu masa na ursusie byla super...tez bylo sporo ludzi ale bydla i trzody nie bylo a wszystko bylo zabezpieczone jak nalezy...dlatego tez z nadzieja na taka sama fajna impreze <dzieki ktorej notabene mozna cos osiagnac> przyjechalem dzisiaj...i sie rozczarowalem niesamowicie...rozwlekanie sie...przepuszczanie blachosmrodow...4 policjantow na 2300 osob...smiech jakis nie powazna sprawa...i te grupy idiotow bo inaczej tego nazwac nie mozna szalejace miedzy ludzmi...chcecie to wyjedzcie sobie w srodku dnia na pulawska/marszalkowska/jerozolimskie albo gdzies i ganiajcie tak jak szaleni miedzy samochodami moze was ktorys trafi to sie nauczycie...trzeba pamietac ze na masie jada tez starsi ludzie a przede wszystkim takze tacy ktorzy super mega 'profesjonalistami' jak wy nie sa...z tego co wiem to masa jest dla wszystkich i chyba nalezy sie trzymac zalozen...raz na miesiac mozna chyba jechac spokojniej troche Link Zgłoś
alendz Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 02:15 wszyscy maja pretensje do organizatorow ale chyba to nie ich wina ze nasza policja wyslala 2 motory na tyle rowerzystow. Z tego co wiem organizatorzy zglaszaja mase a reszta to juz od miasta zalezy wiec dziekujcie komu innemu. Link Zgłoś
cosmit Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 14:00 Przepraszam, nie mogłem się opanować, a tylko dlatego, że wziąłem udział pierwszy raz. Potrąciłem tylko jedną osobę, na szczęśca nie groźnie (trafiłem swoim przednim kołem w jej koło, ale akurat we dwoje trzymaliśmy się razem w czasie przejazdu). Postaram się zachować spokój następnym razem i jeszcze raz przepraszam. Cosmit gg 2923475 Link Zgłoś
roberttak Re: ORGANIZACJA!!!! 28.05.05, 23:11 ktos dal ciala, to jest pewne, ale SPÓŁKA wg mnie zawsze sie stara, teraz czekam czy wyciagniecie konsekwencje od urzedu, albo chociaz zrobcie im jakas awanture, ze dopuscili do zagrozenia zarowno dla rowerzystow jak i kierowcow, pieszych... jak dalej to beda tak traktowac no to... no ale mam jedna uwage z ktora sie nie powstrzymam, da sie to zrobic tak zeby masa sie w miare zbila, tylko trzeba wyczuc kiedy potrzebny jest postoj, wydaje mi sie ze po burdelu na pulawskiej, jechalismy w miare "zwarci" -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:10 roberttak napisał: > trzeba wyczuc kiedy potrzebny jest postoj, wydaje > > mi sie ze po burdelu na pulawskiej, jechalismy w miare "zwarci" Jak już 3-4 osoby zaczęły otwierającemu przejazd radiowozowi memlać w kółko, że za szybko, że trzeba poczekać, a i z radiowozu z tyłu zaczęły w końcu dochodzić makabryczne meldunki, że są stłuczki to się opamiętali...ale dla niektórych postój i wolniejsza jazda to dyshonor i hańba i dlatego trzeba trzeba to było robić kilka razy. Link Zgłoś
gobelin10 Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 21:00 dokładnie, jak można liczyć na rekord i zaplanować trase po mokotowskiej ?????!!!!!! Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:12 gobelin10 napisał: > dokładnie, jak można liczyć na rekord i zaplanować trase po mokotowskiej ?????! Zapytaj Skelera gdzie jest sklep, który ufundował nam rower na nagrodę na konkurs... i który ufunduje być może kolejne rowery :-) Link Zgłoś
skeler Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 09:10 > Zapytaj Skelera gdzie jest sklep, który ufundował nam rower na nagrodę na > konkurs... i który ufunduje być może kolejne rowery :-) Trasa Masy do tego sklepu nic nie ma, bo byla ulozona na dlugo przed nawiazaniem wspolpracy... Pozatym tym razem to nie ja ukladalem ta trase ;-) Link Zgłoś
sebias Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 14:57 Witam! cytat z innego forum: "CAŁA TA DYSKUSJA NIE MA SENSU... A to z prostego powodu - tu nie chodzi o to, że kierowcy mają gdzieś rowerzystów, że rowerzyści mają gdzieś pieszych, piesi rowerzystów i kierowców i tak dalej. Chodzi po prostu o tą cholerną wschodnią, popeerelowską i w gruncie rzeczy prowincjonalną mentalność, która zlewa wszystkie zasady, bo zasady są po to, żeby o nich nie pamiętać. Dopóki nikogo nie dziwi przyśpieszanie samochodów na żółtym świetle, czy też takie samo postępowanie pieszych i rowerzystów gdy sygnalizator pokazuje, że nie powinni już przechodzić... Dopóki normalnym jest zdobienie petami chodników przez pieszych, albo jezdni prosto z ekskluzywnej bryki przez kierowców... Dopóki pieski prowadzone przez właściciela będą zostawiać granaty na środku chodnika lub na ogrodzonym trawniku, na którym nie powinny w ogóle biegać... Dopóki okolice Jeziora Czerniakowskiego po wyjściu plażowiczów będą wyglądały jak wysypisko śmieci... Dopóki... można by tak wymieniać bez końca! A więc dopóki poziom cywilizacyjny mieszkańców naszych miast, w szczególności Warszawy (z wiadomych względów), będzie na tak fatalnym poziomie, dopóty takie walki jak ta prowadzona w bieżącym wątku będą istnieć zawsze! BO NAWET JEŚLI KAŻDĄ (sic!) JEZDNIĘ OTOCZY SIĘ ASFALTOWĄ ŚCIEŻKĄ ROWEROWĄ I SZEROKIM CHODNIKIEM Z OBU STRON to i tak PIESI BĘDĄ SPACEROWAĆ PO ŚCIEŻKACH ROWEROWYCH, ROWERZYŚCI BĘDĄ ZA TO PĘDZIĆ PO CHODNIKACH, A KIEROWCY - DLA ZASADY - BĘDĄ PARKOWAĆ NA JEDNYM I DRUGIM. Dlatego też powyższa dyskusja nie ma sensu. Proponuję porozmawiać o wartościach i o tym, w jaki sposób wydobyć nasz naród z cywilizacyjnego zacofania. Pozdrawiam, Kuba - rowerzysta, pieszy i kierowca (kolejność nieprzypadkowa)" --- Od siebie dodam, że docinki tvtotal2 są nie na miejscu jeśli chodzi o rzeczową dyskusję o Masie. --- Link Zgłoś
freaky_mati Re: ORGANIZACJA!!!! 29.05.05, 15:24 (...) > Pozdrawiam, > Kuba - rowerzysta, pieszy i kierowca (kolejność nieprzypadkowa)" Jeden madry sie znalazl. W 100% popieram powyzsza wypowiedz. Pozdro, Mati Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:19 Oj, dobry człowieku, gdybyś Ty tylko choć troszeczkę znał procedury i obowiązki prawne, możliwości, uprawnienia tak organizatorów jak i Policji, to byś wiedział na kim psy za brak zabezpieczenia skrzyżowań, brak ochrony, auta w środku Masy wieszać należy, a na kim już nie. Moim zdaniem jedyną winą "po naszej stronie" jest nieszczęsna Mokotowska, która nie dość, że wąska, to jeszcze akurat tego dnia w remoncie... ale sponsora na nagrody każdy chce mieć, a zwłąszcza na takie nagrody jak rower... ponadto myślę, że Mokotowska nie byłaby najmniejszym problemem, gdyby: -skrzyżowania na całej Jej długości i rondo Jazdy Polskiej były nie tyle należycie zabezpieczone, co w ogóle jakoś zabezpieczone -Masa zatrzymała się (tak, tak, zatrzymała Panie TV!) i pozwoliła na to, by tył dogonił przód. -Policja choć poinformowała nas przed startem, że mają mało ludzi, bo np jest dużo wypadków w mieście i radiowozy są na wezwaniach. A tak to było jak było i tylko nadzieję mieć można, że będzie lepiej. Link Zgłoś
coffe.ini Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:50 bedzie lepiej! bo rekordowa masa pokazala na co ja stac...policja wreszciezrozumie- ITS- ze nie mozna bagatelizowac tego przejazdu! bo jezeli nadal bedziemy sie tak rozrastac... w sumie z drugiej strony brak obstawy policji przyczynil sie do szumu wokol masy: mam nadzieje ze przysporzy to jej nowych zwolennikow, bo ludzie przkonuja sie ze warto stac po naszej stronie..szczegolnie w ostatni piatek miesiaca:D pozdro 4 all Link Zgłoś
roberttak Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 00:55 i w przedostatni w legionowie ;) no i pamietajmy o otwocku, gdyni, bydgoszczy, ..... -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Link Zgłoś
coffe.ini Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 01:10 jasne!! zapomnialem napisac o innych miastach- przepraszam:D ale chodzio fakt- masa nie jest zlym zjawiskiem..tylko ludzieja zle interpretuja! mentalnosc polaka jest straszna: nie mam roweru i wygodniejest mi wozic sie samochodem to po co ktos ma mi przeszkadzac na ulicy..chetnie bym go rozjechal:D ps dzis zwrocilem kulturalnie uwage ludziom na sciezce rowerowej ze tonie miejsce dla nich..na co koles wyskoczyl do mnie z wiazanka ktora przekazala tresc: a co mi zrobisz?? grzecznie powiedzialem do widzenia, mam nadzieje ze ktos cie rozjedzie Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 09:36 coffe.ini napisał: > jasne!! zapomnialem napisac o innych miastach- przepraszam:D ale chodzio fakt- > masa nie jest zlym zjawiskiem..tylko ludzieja zle interpretuja! mentalnosc > polaka jest straszna: nie mam roweru i wygodniejest mi wozic sie samochodem to > po co ktos ma mi przeszkadzac na ulicy..chetnie bym go rozjechal:D Nom, na Masie też znalazł się jeden taki w VW, co był strasznie zdziwiony że 2500 ludzi nie mogłoby jechać jednym pasem by On dla siebie miał dwa pozostałe na Puławskiej <lol> Link Zgłoś
kmxc Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 09:43 Tiaaa...ja jeszcze chciałbym "pozdrowić" pana "złotówę", który chyba chciał się bić z kilkudziesięcioma rowerzystami.... KMxc Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 13:54 kmxc napisał: > Tiaaa...ja jeszcze chciałbym "pozdrowić" pana "złotówę", który chyba chciał się > > bić z kilkudziesięcioma rowerzystami.... Tacy są najzabawniejsi... wysiada do Ciebie, a Ty Mu mówisz, że z 50-cioma osobami szans nie ma, więc On się musi uspokoić, wsiąść do auta i czekać dalej, albo zawrócić... choć byli tacy, co mimo to startowali z pięściami... stare czasy, ale ja nadal pamiętam Lanosa na Babce, czy Nubirę na Puławskiej, że o Polonezie Trucku na Solidarności nie wspomnę...swoją drogą dziwne, że tylko z Dewot* ludzie z pięściami i/lub kijami wyskakują... to musi być jakieś strasznie stresogenne jechać tym ;-) * Dewota - potocznie auto marki Daewoo... czyli Tico, Nexia, Espero, Lanos, Leganza, Nubira, Matiz, a także polonez z roku '97 i późniejszego :-) Link Zgłoś
roberttak Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 14:16 roweroraffi napisał: > ...swoją drogą dziwne, że tylko z > Dewot* ludzie z pięściami i/lub kijami wyskakują... to musi być jakieś > strasznie stresogenne jechać tym ;-) > > * Dewota - potocznie auto marki Daewoo... czyli Tico, Nexia, Espero, Lanos, > Leganza, Nubira, Matiz, a także polonez z roku '97 i późniejszego :-) EEEEEJJJJJ!!!! -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Link Zgłoś
roweroraffi [ot]Dewota i inne Deawoo 31.05.05, 00:38 roberttak napisał: > roweroraffi napisał: > > * Dewota - potocznie auto marki Daewoo... czyli Tico, Nexia, Espero, Lano > s, > > Leganza, Nubira, Matiz, a także polonez z roku '97 i późniejszego :-) > > EEEEEJJJJJ!!!! Co, Kolega jest fanem marki? Czy posiadaczem? Nie dołuj się, wszak ja od fabryki mam tylko 1,5km, kiedyś śmigałem Polonezem (stare dzieje), a sympatykiem FSO jestem do dziś... co nie zmiania faktu, że Dewota, to Dewota, a i poszczególne modele dorobiły się własnych ksyw w przeciągu lat: -Warszawa M20 - garbuska -Syrena - skarpeta, syrenka, łapacz kur (modele z 'odwrotnie' otwieranymi drzwiami) -Fiat 125p - Duży Fiat -Polonez - Poldek, Padaka, Poldolot -Nexia - Kadett (w końcu od niego pochodzi) -Espero - Ascona (podwozie jest z tego opla), niedorobiona Xsara (to nadwozie ponoć bertone pierwotnie projektował włąśnie dla Citroena, a dopiero potem przystosowano je do Espero, bo Citroen go nie chciał) -Tico - Marutti, Kwadrat -Matiz - Żaba, Jajko -Lanos - Laluś -Nubira - tutaj ksyw nie znam ;-) -Leganza - też nie znam... Skrót FSO też różnie odczytywano w różnych czasach: Fabryka Samochodów Omawianych - to w czasach gdy przez blisko dekadę próbowano znaleźćinwestora strategicznego Fabryka Samych Osłów - tak zwykł mawiać nie żyjący już niestety mój dobry znajomy, pracownik Tłoczni, a później Spawalni w FSO. Były też zgryźliwe żarty na samą fabrykę, jak i na poszczególne modele... Śmiano się np, że Polonezy rdzwieją jeszcze zanim blacha na nie z huty wyjedzie. Z resztą o rdzy jest najwięcej dowcipów o Polskich autach. np: "Poloneza czas zacząć" - rzekła rdza do rdzy ;-) Znane mi też są krótkie "wierszyki" w stylu: "Jazda Tico to ryzyko", "Nubira - auto tylko dla świra" ;-) Albo dowcipy o jakości montażu aut w FSO: -- Delegacja z FSO była w fabryce VW bo szykowała się do wdrożenia ISO... patrzą a tam do każdego auta na tzw końcówce (czyli na testach tuż przed wyjazdem auta z fabryki) obsługa wpuszcza kota. No to się pytają po co... przeciż taki kot to sam problem... sierść gubi, tapicerkę podrapie. Ale Niemcy na to, że to ich sposób na sprawdzenie czy auto jest szczelne... jak kot przez noc nie zdechnie, to znaczy szczelne. No i Polacy wrócili do FSO i jakiś czas później Niemcy robią Im audyt by nadać certyfikat ISO dla fabryki. Patrzą, a tam Polacy wpuszczają psa (wilczura) do każdego wozu na końcówce... śmieją się, że pomysł niezły, ale pies to gorszy niż kot, bo sierści więcej, ślini się strasznie, a do tego prócz pazurów ma zęby, którymi może coś pogryźć. A Polacy na to, że to Ich nowatorska metoda... wpuszczają psa, zamykają auto i... jak przez noc nie ucieknie, to znaczy, ze auto jest szczelne ;-) -- Czym różni się Polonez od Teściowej? Niczym i to i to trzeba porządnie trzasnąć by się zamknęło Sama fabryka była też mocno polityczna, więc i dowcipy polityczne tam chodziły masowo... w czasach gdy przegraliśmy z Koreą 2:0 na Mistrzostwach Świata chodził po fabryce taki rysunek, gdzie było widać Prezydenta na murawie boiska nachylonego nad uchem Millera... i od ust prezydenta była chmurka: "Może i sprzedałem mecz, ale za to uratowałęm FSO" Mógłbym tak jeszcze długo opowiadać, bo ta fabryka to kawał historii nie tylko mojego życia, ale i Warszawy, czy nawet Polski... ale to już na priv i tylko dla chętnych, co by reszty nie zanudzać :-) Link Zgłoś
lukaszolszewski Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 16:04 Tacy są najzabawniejsi... wysiada do Ciebie, a Ty Mu mówisz, że z 50-cioma > osobami szans nie ma, więc On się musi uspokoić, wsiąść do auta i czekać dalej....., ... i odbija to sobie w 29 innych dni miesiąca. Jeszcze tylko mój kamyczek do masowego ogródka i to mnie najbardziej wkurza, że tacy są coniektórzy odważni jak jadą w peletonie kiklkutysięcznym, nie mając jednoczesnie odwagi do jeżdzenia po mieście ulicy w inne dni. Ja tam czekam na listopad jak znowu będzie 300 - 500 osób;-). A nie pomyśleliście nad tym, żeby zrobić jakiś poważny nabór do służby okołoporządkowej. Ja byłbym chętny, w sumie i tak opr. wszystkich łamiących zasady a jakiś identyfikator przydałby się i podniósł respekt ;-) Link Zgłoś
roberttak Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 16:21 jak chcesz podniesc respa to musisz sporo cpac, miec najlepsze dziwki i dobra bron - ja mam mean machine, teraz owalam jubilerow, ale dom bosa mafiii juz za chwile -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Link Zgłoś
sebias Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 16:52 Witam! lukaszolszewski napisał: > A nie pomyśleliście nad tym, żeby zrobić jakiś poważny nabór do służby > okołoporządkowej. Ja byłbym chętny, w sumie i tak opr. wszystkich łamiących > zasady a jakiś identyfikator przydałby się i podniósł respekt ;-) A nie pomyślałeś nad tym, żeby zrobić jakiś poważny nabór do służby okołoporządkowej. Z choinki się urwałeś czy co:> Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 30.05.05, 17:23 lukaszolszewski napisał: > A nie pomyśleliście nad tym, żeby zrobić jakiś poważny nabór do służby > okołoporządkowej. Ale służba już jest... medyczno-porządkowa w zasadzie... i jakos nie widac by tłumy się zgłaszały... > Ja byłbym chętny, w sumie i tak opr. wszystkich łamiących > zasady a jakiś identyfikator przydałby się i podniósł respekt ;-) Tak, ja jestem gotowy, ale... ale jeszcze sie nie zgłosiłem jakos :-) A w ogóle to dajcie mi: identyfikator, kamizelkę, koszulkę, silniczek elektryczny do roweru, sakwy Crosso na bandaze, nowy rower, ciuchy, wille z basenem, to wtedy będę wiedział, że jak wstapię to będę mógł patrzeć na ludzi z góry nic nie robiąc i oglądać jaki to do mnie respekt czują. Niestety nie tędy droga Synu... pomaganie na Masie to robota podwójnie niewdzięczna: ciężka i mecząca, darmowa, a do tego zawsze znajdą się tacy, co wiedzą lepiej jak uzdrowić świat, tylko jakos nie uzdrawiają :-) Nie można liczyć na gratyfikację, bo nawet środki opatrunkowe kazdy sobie organizuje sam! Dlatego tez albo chcesz pomóc i pomagasz, albo pieprzysz farmazony i mądrzysz się na forum. Link Zgłoś
kmccoy Re: ORGANIZACJA!!!! 04.06.05, 01:02 Nie odzywałem się w ogóle od początku, choć zaraz po zakończeniu tej Masówki miałem ochotę napisać jedno takie słowo: ORGANIZACJA.... Nie, ja nie napsize, że ona była do niczego - tylko po prostu jeszcze jej trochę brakowało. Po kolei: - brakuje służb porządkowych i dobrze by było, aby pojawiała się ona w większej ilości... Nie wiem, ile osób było teraz, ale jeśli to byli tylko ludzie z kamizelkami to: - mało ich - powinny być te kamizele oznaczone odpowiednio, że to jest dyżurny ruchu. - rozsiani po cąłej Masie a nie zgromadzeni w jednym punkcie jej, czyli jak jest 2300 rowerzystów, to niechby był 1/200 rowerzystów? czy nawet 1/100? Gdyby dyżurny był w odpowiednich miejscach o właściwej porze, czyli właśnie tam na Puławskiej czy Mokotowskiej - byłoby i szybciej i lepiej i bez awantur z ludzikami, nic nikomu nie tzreba byłoby tłumaczyć - no i te ludziki z zewnątrz nie braliby nas za zwykłych rowerzystów i nie ******** o przestrzeganiu przepisów PORD (które notabene większość ulicznych rowerzsystów miejskich zna na pamięć znacznie lepiej od tych kieroFCUFF) - nieco brakuje nagłośnienia... Nie wiem czemu,a le od 1/5 MK, już nic nie grało? Fajnie by było, aby takich wózków było z kilka - przynajmniej jedenz przodu za radiolką zaraz i potem regularnie w ciągu, pomiędzy rowerami... - to samo z "opieką rowerowo-medyczną" :) (choć na pewno nie zaszkodziłoby, aby z jeden taki pojazd jechał właśnie blisko końca...) A teraz do rowerzystów: - nie pchać się - nie ścigać się! - chodniki są dla pieszych a jezdnia i ścieżki rowerowe DLA NAS - o wodę to tzreba było zadbać PRZED a nie W TRAKCIE.... To było i śmieszne i tragiczne zarazem co zeście wyrabiali na postojach opodal wodopojów.... (jak zwierzyna niemalże ;)) ). Obawiam się, że Na Pradze takich nie będzie tak często... ;P - bez rękoczynów wobec kieroFCUFF (psujecie renomę innym rowerzystom, a po co?) - jw odnośnie innych kierujących pojazdami, szczególnie tymi nieco bardziej uprzywilejowanymi - Masa to nie Wyścig Pokoju.... Poza tym i tak nie wyprzedzicie radiowozu na czele, więc po co? - po co sie pchacie POD PRĄD, skoro mamy do swojej dyspozycji cały ciąg ruchu z jednej strony? - i nie pchać się po trawnikach czy pasie zieleni oddzielającym pasy ruchu - raz że niszczycie zieleń, dwa, że zjeżdżając i wjeżdżajać można łatwo kogoś zachaczyć.... I taka mała propozycja do organizatorów - jeśli mamy mało dyżurnych, krótkofalówki nie działają, policjanci przejeżdżają pomiędzy nami do przodu, to ja proponuję na takiej jezdni 3 pasmowej, wydzielić powiedzmy pół pasa lewego skrajnego właśnie na takie szybkie przejazdy do przodu czy do tyłu... Moim zdaniem dobrze byłoby też podzielić pozostałe dwa pasy tak, aby jeden, prawy pas był dla tych co wolniej jadą, mają dzieci na rowerach czy są dziećmi, a ten z lewej strony był dla tych co się czują pewneij na rowerze - na pewno będzie bezpieczniej. I na koniec, GORĄCA PROŚBA do wszystkich, którzy na Wisłostradzie wepchali się w lewy pas, na zapory drogowe, tam gdzie były prowadzone remonty.... NAUCZCIE SIĘ CZYTAĆ ZNAKI DROGOWE. I patrzeć przed siebie. Znak był widoczny ze 100 metrów, ale nie.... Góra rowerków MTB MUSIAŁA wjechać pomiędzy te zapory a remontowany odcinek drogi, a potem na nowo przedzierać się w Masie na swoje (oczywiście z przodu za radiolką....:>) - miejsce. Tyle ode mnie. Nie było źle, było fajnie i już zbieram ekipę moich znajomych na kolejną MK :D Link Zgłoś
sebias Re: ORGANIZACJA!!!! 04.06.05, 03:15 Witam! kmccoy napisał: > Po kolei: > - brakuje służb porządkowych i dobrze by było, aby pojawiała się ona > w większej ilości... Nie wiem, ile osób było teraz, ale jeśli to byli > tylko ludzie z kamizelkami to: > - mało ich > - powinny być te kamizele oznaczone odpowiednio, że to jest dyżurny ruchu. > - rozsiani po cąłej Masie a nie zgromadzeni w jednym punkcie jej, czyli > jak jest 2300 rowerzystów, to niechby był 1/200 rowerzystów? czy > nawet 1/100? Gdyby dyżurny był w odpowiednich miejscach o właściwej porze, > czyli właśnie tam na Puławskiej czy Mokotowskiej - byłoby i szybciej > i lepiej i bez awantur z ludzikami, nic nikomu nie tzreba byłoby > tłumaczyć - no i te ludziki z zewnątrz nie braliby nas za zwykłych > rowerzystów i nie ******** o przestrzeganiu przepisów PORD (które notabene > większość ulicznych rowerzsystów miejskich zna na pamięć znacznie lepiej > od tych kieroFCUFF) Obudziłeś się ze snu zimowego czy jak:> > - nieco brakuje nagłośnienia... Nie wiem czemu, ale od 1/5 MK, > już nic nie grało? Fajnie by było, aby takich wózków było > z kilka - przynajmniej jedenz przodu za radiolką zaraz i potem regularnie > w ciągu, pomiędzy rowerami... Nie ma sprawy zbuduj/kup sobie przyczepkę ze sprzętem i przyjedź na Masę. > - to samo z "opieką rowerowo-medyczną" :) (choć na pewno nie zaszkodziłoby, > aby z jeden taki pojazd jechał właśnie blisko końca...) Przecież Kaza jedzie na końcu? Bardziej "na końcu" już się nie da?! > A teraz do rowerzystów: > - nie pchać się > - nie ścigać się! > - chodniki są dla pieszych a jezdnia i ścieżki rowerowe DLA NAS > - o wodę to tzreba było zadbać PRZED a nie W TRAKCIE.... To było > i śmieszne i tragiczne zarazem co zeście wyrabiali na postojach opodal > wodopojów.... (jak zwi erzyna niemalże ;)) ). Obawiam się, że > Na Pradze takich nie będzie tak często... ;P Wszystko OK, ale jaka Praga:> > - bez rękoczynów wobec kieroFCUFF (psujecie renomę innym rowerzystom, > a po co?) > - jw odnośnie innych kierujących pojazdami, szczególnie tymi nieco > bardziej uprzywilejowanymi > - Masa to nie Wyścig Pokoju.... Poza tym i tak nie wyprzedzicie radiowozu > na czele, więc po co? > - po co sie pchacie POD PRĄD, skoro mamy do swojej dyspozycji cały ciąg > ruchu z jednej strony? > - i nie pchać się po trawnikach czy pasie zieleni oddzielającym pasy > ruchu - raz że niszczycie zieleń, dwa, że zjeżdżając i wjeżdżajać > można łatwo kogoś za"H"aczyć.... > I taka mała propozycja do organizatorów - jeśli mamy mało dyżurnych, > krótkofalówki nie działają, policjanci przejeżdżają pomiędzy nami do przodu, > to ja proponuję na takiej jezdni 3 pasmowej, wydzielić powiedzmy pół pasa > lewego skrajnego właśnie na takie szybkie przejazdy do przodu czy do tyłu... > Moim zdaniem dobrze byłoby też podzielić pozostałe dwa pasy tak, aby jeden, > prawy pas był dla tych co wolniej jadą, mają dzieci na rowerach czy są > dziećmi, a ten z lewej strony był dla tych co się czują pewneij > na rowerze - na pewno będzie bezpieczniej. Nie ma sprawy dziel i rządź :P > Tyle ode mnie. Nie było źle, było fajnie i już zbieram ekipę moich > znajomych na kolejną MK :D Szkoda, że nie było was na ostatniej... Niemniej zapraszamy na kolejne!!! Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 04.06.05, 08:45 sebias napisał: > Obudziłeś się ze snu zimowego czy jak:> Hahaha, widzę, że odnieśliśmy podobne wrażenia :-) Kolega raczej się nie wysilił na przejżenie tego wątku w celu przeczytania 90% tego, o co pytał i co postulował ;-) Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 04.06.05, 08:43 kmccoy napisał: > Po kolei: > - brakuje służb porządkowych i dobrze by było, aby pojawiała się ona w większej > ilości... Nie wiem, ile osób było teraz, ale jeśli to byli tylko ludzie z kami > zelkami to: > - mało ich > - powinny być te kamizele oznaczone odpowiednio, że to jest dyżurny ruchu. > - rozsiani po cąłej Masie a nie zgromadzeni w jednym punkcie jej, czyli jak j > est 2300 rowerzystów, to niechby był 1/200 rowerzystów? czy nawet 1/100? Chętnie przyjmiemy chętnych do Patrolu medycznego, który zajmuje się także zapobieganiem wypadkom, czyli kierowaniem ruchem. Rozumiem, że się zgłaszasz? Ciebie również chętnie przyjmiemy jeżeli chcesz pomóc. W tej chwili osób jest 1/300 i Ty też masz szansę to zmienić :-) A jeszcze bardziej chętniej Patrol medyczny poszerzy swoje niewielkie środki finansowe, jakie dostaje z Masy o fundusze na kamizelki, nadruki i sprzęt chociażby medyczny :-) Bo to wszystko niestety kosztuje. Co do rozstawienia Patrolu na Masie, to jest Ono opracowywane i ulepszane od dawna i nie sądzę, by było złe. Więcej o rozstawieniu dowiesz się ze strony Patrolu (rr.masa.waw.pl) > Gdyby dyżurny był w odpowiednich miejscach o właściwej porze, czyli właśnie tam > na Puławskiej czy Mokotowskiej - byłoby i szybciej i lepiej i bez awantur z lu > dzikami, nic nikomu nie tzreba byłoby tłumaczyć - no i te ludziki z zewnątrz ni > e braliby nas za zwykłych rowerzystów i nie ******** o przestrzeganiu przepisów > PORD (które notabene większość ulicznych rowerzsystów miejskich zna na pamięć > znacznie lepiej od tych kieroFCUFF) Niestety służby Patrolu nie mają prawa tak samo jak rowerzyści kierować ruchem więc tworzenie takich służb już wybito mi z głowy łopatologicznie jakiś czas temu. Od razu mówię też, że jeżeli z powodu kierowania ruchem przez kogoś wyniknie nieszczęście, to jest ono NA JEGO ODPOWIEDZIALNOŚĆ... np jeżeli On skieruje auto w Masę i to auto kogoś potrąci. Od kierowania ruchem jest Policja i to Policja powinna zabezpieczać skrzyżowania i Oni mają prawo to robić i szkolenie jak to robić trwające kilka miesiący... jakby Ci się chciało przeczytać ten wątek i dwa inne na ten temat - już byś to wiedział :-) > - nieco brakuje nagłośnienia... Nie wiem czemu,a le od 1/5 MK, już nic nie grał > o? Fajnie by było, aby takich wózków było z kilka - przynajmniej jedenz przodu > za radiolką zaraz i potem regularnie w ciągu, pomiędzy rowerami... Przyczepka taka jaką mamy kosztuje 2400zł, podobna Polska to koszt 800-900zł, nagłośnienie to rząd przynajmniej 500 kolejnych złotych, wybudowanie zabudowy około 400zł (+dużo dużo pracy by to wykonać)... łącznie około 2000zł lecąc najniższymi kosztami, czyli po najsłabszym sprzęcie i pewnie dość awaryjnym. No i jeszcze muszą być chętni do ciągnięcia bonusowych 70kg, musi być gdzie te przyczepki trzymać i komu serwisować :-) Krótko mówiąc - niemożliwe przynajmniej na dzień dzisiejszy, chyba, że ktoś sam zrobi własny sprzęt - a takie na Masie też jeżdżą. Aha i póki dzieciarnia z urazami mózgu wygłupia się koło radiowozu np czepiając się go, stukając w zderzak itp, to możecie być pewni, że nie pojadę tam, by mogli się wygłupiać w rytm muzyki, w który to ja będę świecił oczami :-P Zadbacie o porządek na przedzie (a zwrócić uwagę gówniarzowi może każdy, kto nie jest dość upośledzony, by złożyć zdanie i je wypowiedzieć), to ja zadbam o muzykę na przedzie podjeżdżając tam czasem... póki co poruszam się nieco bardziej z tyłu. > - to samo z "opieką rowerowo-medyczną" :) (choć na pewno nie zaszkodziłoby, aby > z jeden taki pojazd jechał właśnie blisko końca...) Opieka medyczna jedzie właśnie na końcu. Radzą sobie z własnym bagażem, którego nie mają za dużo, bo i kasy na sprzęt nie mają... i dobrze, bo przyczepki dla Nich też nie ma :-) > A teraz do rowerzystów: > - nie pchać się > - nie ścigać się! > - chodniki są dla pieszych a jezdnia i ścieżki rowerowe DLA NAS Popieram. Święta racja. Jeszcze bym dopisał, że trawniki są dla trawy. > - o wodę to tzreba było zadbać PRZED a nie W TRAKCIE.... To było i śmieszne i t > ragiczne zarazem co zeście wyrabiali na postojach opodal wodopojów.... (jak zwi > erzyna niemalże ;)) ). Obawiam się, że Na Pradze takich nie będzie tak często.. > . ;P Hehehe... nom, fakt, śmiesznie to wyglądało... ale wiesz gorąco było, to i niektórym się picie kończyło szybciej niż w połowie trasy... ja ich rozumiem, bo sam by ciągnąc przyczepkę pociągałem picie z chyba czterech bidonów od kumpli :-) Ktoś bez przyczepki, ale i bez formy to ssał wodę jak autobus ropę... 20 litrów/100km :-) > - bez rękoczynów wobec kieroFCUFF (psujecie renomę innym rowerzystom, a po co?) Dokładnie... jak ktoś chce odreagować nadmiar energii, to niech się zgłosi do rozdawania ulotek przechodniom, bo tam trzeba ciągle stawać, ruszać, gonić peleton i w sumie to wymaga nieco pary w nogach gdy trasa ma 30km. > - po co sie pchacie POD PRĄD, skoro mamy do swojej dyspozycji cały ciąg ruchu z > jednej strony? Wiesz, to wielka radocha dla dzieci, że mogą pojechać pod prąd. Będą opowiadać jak to pojechali potem przez trzy miesiące i nie myć się by nadal czuć "zapach" adrenaliny na sobie... Tych co lubią szybko jeździć i to w podobny sposób zachęcam do uczestnistwa w Alleycatach... tam wrażeń będziecie mieli dość, a i nadmiar energii wyładujecie napewno... o ile dotrzecie do mety żywi :-P > I taka mała propozycja do organizatorów - jeśli mamy mało dyżurnych, krótkofaló > wki nie działają, policjanci przejeżdżają pomiędzy nami do przodu, to ja propon > uję na takiej jezdni 3 pasmowej, wydzielić powiedzmy pół pasa lewego skrajnego > właśnie na takie szybkie przejazdy do przodu czy do tyłu... Próbujemy to zrobić dla Policji (bo nam to nie jest aż takie potrzebne) niemniej zawsze znajdzie się taki idiota, co specjalnie wjedzie tam, by utrudnić życie, pogorszyć obstawę i wszystko spie...ć. Gdyby Policja miała łatwy przejazd przez Masę, to tych dwóch czy czterech motocyklistów byłoby w stanie szybciej się przemieszczać i mimo braku Policji skrzyżowania byłyby choć trochę lepiej zabezpieczone. A krótkofalówki działają i tylko my musimy się lepiej nimi posługiwać. > Moim zdaniem dobrze byłoby też podzielić pozostałe dwa pasy tak, aby jeden, pra > wy pas był dla tych co wolniej jadą, mają dzieci na rowerach czy są dziećmi, a > ten z lewej strony był dla tych co się czują pewneij na rowerze - na pewno będz > ie bezpieczniej. Nie do zrobienia przy tej liczbie ludzi. Zwłaszcza, że każdy chce jechać obok kumpla/koleżanki i z Nim/Nią gadać. Link Zgłoś
kmccoy Re: ORGANIZACJA!!!! 04.06.05, 22:23 Najpierw odpowiem przedmówcom: >Hahaha, widzę, że odnieśliśmy podobne wrażenia :-) Kolega raczej się nie >wysilił na przejżenie tego wątku w celu przeczytania 90% tego, o co pytał i co >postulował ;-) A wiec przejrzałem, a mimo to napisałe to co sam widziałem :) Chciałem, aby mój post stanowił po prostu całość Do Patrolu nie wstąpię, bo moja szosówka się nie nadaje na ganianie niestety z tobołami :( Poza tym nie znam się na ratownictwie medycznym - nie mam uprawnień. Patrol Medyczny jest patrolem medycznym i nie powinien kierować ruchem wewnątrz Masy. Takie jest moje zdanie. Zresztą samo jego ustawienie jest niekorzystne do kierowania tym ruchem. Moim zdaniem, naprawdę są potrzebni ludzie, którzy będą zwracali uwagę na różne sytuacje zachodzące dookoła Masy związane z jej przejazdem po mieście oraz zachowaneim wewnątrz Masy... Bo to co było na majowej - czyli wjazdy keirowców oraz ściganie się - dąłoby się rozwiazać kilkoma głośniejszymi uwagami rzuconymi przez dobrze oznaczonych "dyżurnych". Co do przyczepki... 70 kg? 2400 zeta? Przepraszam, ale nasuwa mi się pytanie samoistnie o ilość złota w tej przyczepce ;) uranu? ;) Nie będę pisał nic o tworzeniu przyczepki samemu, z własnych środków i kosztorysowaniu tego, ale myślę, że byłoby znacznie taniej samemu coś zbudować. Podobnie jak ze sprzętem grającym i akumulatorami do zasilenia tegoż... Ale tak mi SIĘ TYLKO WYDAJE. I nie twierdzę, że tak jest/byłoby. Co do zwracania uwagi - te samo zdanei wypowiedziane przez "umundurowanego" dyżurnego a przez osobę zwykłego rowerzysty - w 1 przypadku przyniesie natychmiastowy skutek, w drugim niekoniecznie - może natomiast wystąpić reakcja zwrotna klasy "Super dres jest mój" - "Od..... się!". W sumei nie wiem, czy MK warto regulować... Z jednej strony - tak bo chodzi o to jak wyglądamy w społeczeństwie co się odbije potem na naszym - rowerzystów - wizerunku... A z drugiej strony - to nie wojsko, MK jest imprezą spontaniczną, masową. Ten charakter ma zachęcać ludzi do przyłaczania się na swoich pojazdach do nas i jechania z nami. Tak więc regulaminom jako takim MK trzeba by powiedzieć "nie" ale z drugiej strony, uczestnicy MK muszą mieć świadomość pewnych spraw zwiążanych z bezpieczeństwem - nie tylko swoim (bo on wie, że jemu się nic nie stanie jak będzie śmigał pomiędzy rowerami) - ale i innych uczestników. Pozdrawiam Rafał Link Zgłoś
sebias Re: ORGANIZACJA!!!! 05.06.05, 01:39 Witam! > Do Patrolu nie wstąpię, bo moja szosówka się nie nadaje na ganianie > niestety z tobołami :( Poza tym nie znam się na ratownictwie > medycznym - nie mam uprawnień. > Patrol Medyczny jest patrolem medycznym i nie powinien kierować > ruchem wewnątrz Masy. Takie jest moje zdanie. Zresztą samo jego > ustawienie jest niekorzystne do kierowania tym ruchem. Szkoda, że nie chcesz zasilić szeregów Patrolu :( Nikt nie każe od razu wstępować do RR, chociaż organizują specjalne kursy i mógłbyś się nauczyć... jakbyś tylko chciał :P A od kierowania ruchem jak już było wspominane jest Policja :) > Moim zdaniem, naprawdę są potrzebni ludzie, którzy będą zwracali uwagę > na różne sytuacje zachodzące dookoła Masy związane z jej przejazdem po > mieście oraz zachowaneim wewnątrz Masy... Bo to co było na majowej - czyli > wjazdy keirowców oraz ściganie się - dąłoby się rozwiazać kilkoma > głośniejszymi uwagami rzuconymi przez dobrze oznaczonych "dyżurnych". Tak samo możesz zwrócić uwagę osobie niestosującej się do regulaminu jak i ktoś w kamizelce... > Co do przyczepki... 70 kg? 2400 zeta? Przepraszam, ale nasuwa mi się > pytanie samoistnie o ilość złota w tej przyczepce ;) uranu? ;) > Nie będę pisał nic o tworzeniu przyczepki samemu, z własnych środków > i kosztorysowaniu tego, ale myślę, że byłoby znacznie taniej samemu coś > zbudować. Podobnie jak ze sprzętem grającym i akumulatorami do zasilenia > tegoż... Ale tak mi SIĘ TYLKO WYDAJE. I nie twierdzę, że tak jest/byłoby. Skoro mówimy Ci jak jest to niech Ci się nie wydaje. > Co do zwracania uwagi - te samo zdanei wypowiedziane przez "umundurowanego" > dyżurnego a przez osobę zwykłego rowerzysty - w 1 przypadku przyniesie > natychmiastowy skutek, w drugim niekoniecznie - może natomiast wystąpić > reakcja zwrotna klasy "Super dres jest mój" - "Od..... się!". Umundurowanego:> Kogo masz na myśli, bo z tego co się orientuję to nie mamy żadnych dyżurnych a tymbardziej umundurowanych :P > W sumei nie wiem, czy MK warto regulować... Z jednej strony - tak bo chodzi > o to jak wyglądamy w społeczeństwie co się odbije potem > na naszym - rowerzystów - wizerunku... A z drugiej strony - to nie wojsko, > MK jest imprezą spontaniczną, masową. Ten charakter ma zachęcać ludzi do > przyłaczania się na swoich pojazdach do nas i jechania z nami. > Tak więc regulaminom jako takim MK trzeba by powiedzieć "nie" ale > z drugiej strony, uczestnicy MK muszą mieć świadomość pewnych spraw > zwiążanych z bezpieczeństwem - nie tylko swoim (bo on wie, że jemu się nic > nie stanie jak będzie śmigał pomiędzy rowerami) - ale i innych uczestników. O jaką regulację Ci chodzi - Masa jako legalna ma swój regulamin więc czego jeszcze duszyczka potrzebuje:> Link Zgłoś
roweroraffi Re: ORGANIZACJA!!!! 05.06.05, 08:53 kmccoy napisał: > Najpierw odpowiem przedmówcom: > Do Patrolu nie wstąpię, bo moja szosówka się nie nadaje na ganianie niestety z > tobołami :( Poza tym nie znam się na ratownictwie medycznym - nie mam uprawnień > . Ja tam nie widziałem by Patrol miał wielkie toboły, choć faktycznie zdarza się niektórym z sakwami pomykać... ale Mycha np ma apteczkę wielkości mojej torebki na mydło i sprzęt do golenia gdy jadę na wyprawy rowerowe i też daje radę ;-) A co do uprawnień to masz dokładnie te same co RR... tylko wiedzy możesz nie mieć co najwyżej... a tą można zawsze zdobyć na szkoleniach :-) > Patrol Medyczny jest patrolem medycznym i nie powinien kierować ruchem wewnątrz > Masy. Takie jest moje zdanie. Zresztą samo jego ustawienie jest niekorzystne d > o kierowania tym ruchem. Tak, tylko na razie nie ma innych Patroli, bo koordynacja i wyposażenie każdego osobnika byłoby finansowo nie do przeskoczenia. I nieprędko to się zmieni. > Moim zdaniem, naprawdę są potrzebni ludzie, którzy będą zwracali uwagę na różne > sytuacje zachodzące dookoła Masy związane z jej przejazdem po mieście oraz zac > howaneim wewnątrz Masy... Bo to co było na majowej - czyli wjazdy keirowców ora > z ściganie się - dąłoby się rozwiazać kilkoma głośniejszymi uwagami rzuconymi p > rzez dobrze oznaczonych "dyżurnych". Głośniejsze wwagi takim może rzucić każdy uczestnik Masy i wcale nie potrzeba do tego być w specjalnie stworzonym do tego celu Patrolu, być ubranym w kamizelkę, mieć lizak i komunikację z bazą... wystarczy zrobić użytek z głosu :- ) I błagam nie mów mi, że nie posłuchają bez kamizelki, czy krótkofalówki, bo moim zdaniem to zależy od umiejętności persfazji i przekonywania. > Co do przyczepki... 70 kg? 2400 zeta? Przepraszam, ale nasuwa mi się pytanie sa > moistnie o ilość złota w tej przyczepce ;) uranu? ;) Ani grama... jest za to sporo ołowiu np w akumulatorze, aluminium w konstrumcki przyczepki, miedzi w przewodach, stali w obudowie wzmacniacza, drewna w zabudowie. > Nie będę pisał nic o tworzeniu przyczepki samemu, z własnych środków i kosztory > sowaniu tego, ale myślę, że byłoby znacznie taniej samemu coś zbudować. Myślę, że nie byłoby, bo tak czy siak kupić wszystko trzeba... można ewentualnie zrobić taki sprzęt jak ma Lagionowo taniej... tylko, że jak widać na 2 Masie na której był poszły się kochać wszystkie głośniki, bo były po prostu kiepskie. Dla porównania nasze Sony Exploidy (kosztowały, kosztowały) są już z Masą trzeci rok, a jeżdżą niezależnie od pogody :-P > Podobni > e jak ze sprzętem grającym i akumulatorami do zasilenia tegoż... Ale tak mi SIĘ > TYLKO WYDAJE. I nie twierdzę, że tak jest/byłoby. Akumulator mamy jeden - żelowy. Kiedyś był drugi starodawny, ołowiowy co się wodę wlewało itp... od Poloneza a zatem teoretycznie większy i lepszy... niestety nie wytrzymał nawet pół roku skacząc w przyczepce, bo ciągle wychlapywała się woda i w końcu akumulator się zasiarczył doszczętnie, stracił pojemność i został bezużytecznym złomem. > Co do zwracania uwagi - te samo zdanei wypowiedziane przez "umundurowanego" dyż > urnego a przez osobę zwykłego rowerzysty - w 1 przypadku przyniesie natychmiast > owy skutek, w drugim niekoniecznie - może natomiast wystąpić reakcja zwrotna kl > asy "Super dres jest mój" - "Od..... się!". W pierwszym przypadku też nie koniecznie przynosi skutek... nie wierzysz? Zobacz jaką mają radochę dzieciaki z czepiania się radiowozu/motocykli właśnie policyjnych! I powiesz mi może, że Oni to robią bojąc się uwag Policji? Póki nie dostaną 300zł mandatu, to się nie uspokoją, a tego nawet najlepiej umunduurowana służba Masowa Im nie da :-P > W sumei nie wiem, czy MK warto regulować... Z jednej strony - tak bo chodzi o t > o jak wyglądamy w społeczeństwie co się odbije potem na naszym - rowerzystów - > wizerunku... A z drugiej strony - to nie wojsko, MK jest imprezą spontaniczną, > masową. Ten charakter ma zachęcać ludzi do przyłaczania się na swoich pojazdach > do nas i jechania z nami. To już oddzielna kwestia i ja w nią nie wnikam :-) > Tak więc regulaminom jako takim MK trzeba by powiedzieć "nie" ale z drugiej str > ony, uczestnicy MK muszą mieć świadomość pewnych spraw zwiążanych z bezpieczeńs > twem - nie tylko swoim (bo on wie, że jemu się nic nie stanie jak będzie śmigał > pomiędzy rowerami) - ale i innych uczestników. Widzisz regulamin to de facto zbiór zasad jakimi powinniśmy się kierować na Masie... i dlatego nawet na stronie jest w linkach jako ZASADY, a nie REGULAMIN :-) Regulaminu Masy tego, co składamy z papierami to pewnie na oczęta nie widziałeś nawet ;-) Link Zgłoś