Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Merida Kalahari 500

31.05.05, 16:16
    co sadzicie o tym rowerze ?
    czy to dobry wybor ? Dodam ze ostatnio pojawily sie na allegro w bardzo
    zachecajacej cenie. Gdzie jest "haczyk" ? :)

Obserwuj wątek
      • el_gato_con_botas Re: Merida Kalahari 500 01.06.05, 09:57
        zakupilismy taki dla ukochanej;
        wymianie podlegly: kola (cale), hamulce, klamki, pedaly i przerzutki;
        pozostaly niemzienione: rama, korby, wklad supportowy, sztyca, siodlo, widelec,
        kierownice, manetki;
        czy warto? zalezy do czego i jak sie znasz na rowerach...
        dla mnie bylo warto, bo potrzebowalem rower 'na juz' (nie taki, ktory moglbym
        sobie skladac x czasu), z dobrym serwisem (wiec i firmowy), na dodatek meride
        moglem kupic bardzo blisko domu i za przyzwoite pieniadze;
        wymienilem te czesci z roznych powodow: hamulce z koniecznosci, ale wymienilbym
        je i w rowerze za 2 tys. (wole wydac 80 na dobre, uzywane avidy, niz miec nowki
        alhongi, ike'a, czy nawet shimano), klamki tak samo, tylne kolo, bo upolowalem
        silent clutcha 7-o biegowego, przerzutki, bo zlapalem deore dx tylnia w idealnym
        stanie i stx przedniego - wsadzilem 1/3 wartosci (stare kola sprzedalem, udalo
        sie ;-) ) i mam rower 3 razy wiecej wart, a na pewno taki, ktory pojezdzi
        jeszcze bardzo dlugo...
        za jakis czas wymienie amorka, bo jest malo ciekawy (wtedy tez przejde ana
        ahead'a, czesci juz mam) i bedzie koniec zmian;
        jesli jednak nie masz zamiaru nic zmieniac, nie znasz sie na czesciach i nie
        zdecydujesz sie na zakup niczego uzywanego (odradzam kupowanie uzywanych
        przednich przerzutek, przy tylnich latwiej wylapac ewentualne luzy), to wybor
        nie ejst tak atrakcyjny, jakim byl dla mnie
        pzdr
      • Gość: etam Re: Merida Kalahari 500 IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.06.05, 12:46
        Ten rower jest wolny.
        Najszybsze przełożenie ma
        przód 42 ząbki - tył 14 = 3

MTB mają = 42 //11 = 3,81
        Turystyczne = 48 // 14 = 3,42
        Kolerki powyżej 4,5

A więc Meridą nie uzyskasz dużej predkości, za to pod górki będzie się fajnie
        podjeżdżało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka