Gość: Maradonna IP: *.chello.pl 04.06.05, 01:17 Mam okazję tanio kupić taki rower (800zł).Ma ktoś może taki?Albo ktos może wie dlaczego nie kupować? Link Zgłoś Obserwuj wątek
aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 05.06.05, 20:30 Wszystko co kosztuje 800zł i ma w nazwie extrem budzi we mnie przerażenie. Pewnie łamana rama z super "amorem" na tył... Może sie myle... Link Zgłoś
Gość: Maradonna Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.chello.pl 06.06.05, 01:12 W sklepie kosztuje 1400 Link Zgłoś
aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 06.06.05, 20:57 O to zmienia sprawę. A na jakim osprzęcie i co to konkretnie jest? Link Zgłoś
Gość: Maradonna Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.chello.pl 07.06.05, 15:23 Przedni amortyzator(nie wiem jaki),przedni hamulec tarcza,przerzutka przód SIS,tył ACERA,rama aluminium Link Zgłoś
aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 07.06.05, 18:11 Jak za tą cenę stanoczo odradzam tarczówki. Przód nie taki ważny ale jak moze kosztowac w sklepie 1400zl jak na SISie z przodu? Jezeli to naprawde okazja to moze i warto, ale bardzo mi te tarczowki sie nie podobaja. Ciezsze i do tego malo skuteczne (za ta cene oczywiscie, bo dobre tarczowki hydrauliczne to moje marzenie...). Ale przedni hamulec jest mniej ważny ale niepotrzebnie przeplacisz za cos co raczej jest srednie. Moze sie myle bo specem nie jestem i nie wiem w sumie co to konkretnie. A acere z tyłu tez mam i jak narazie w miare funkcjonuje. Aluminiowa rama to raczej standart w rowerach górskich (nie mowie o syfach z marketow za 400zł). A skad wyniuchalas ta okazje? I jest jakas strona www o tych rowerach? Link Zgłoś
superzgredzik Re: ITB extreme:czy warto? 07.06.05, 21:09 Znajomy ma dojście.A strony nie znalazłem. Link Zgłoś
Gość: Artur Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.net.icm.edu.pl 08.06.05, 13:11 aniapakero napisała: > Ale przedni hamulec jest mniej ważny Weź nie opowiadaj bzdur. Przedni hamulec jest duuuuuuużo ważniejszy od tylnego. To nie przypadek, że jeśli rower ma tylko jedną tarczówkę, to zawsze z przodu, a nie z tyłu. Przepraszam za ostry ton pierwszego zdania. :-) Link Zgłoś
aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 08.06.05, 23:09 No tom ciekawa dlaczego? Nie jestem specem i w maratony sie nie bawie. Wiem tylko, że przedniego używam mniej, a jak juz uzyje, to wtedy keidy nie powinnam koncząc saltem w powietrzu;) Link Zgłoś
Gość: Artur Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.acn.waw.pl 08.06.05, 23:39 Podczas hamowania jest większy nacisk na przednią oponę, dlatego hamowanie przednim kołem jest efektywniejsze. Dotyczy to też innych pojazdów. Zwróć uwagę, że kiedy samochód hamuje, to pochyla się do przodu. Jeśli masz w rowerze przedni amortyzator, to pewnie zauważyłaś, że podczas hamowania się ugina. A że można zrobić salto... Może chodzi o to, że skoro rzadko używasz przedniego hamulca, to w awaryjnych sytuacjach nie masz wyczucia, jak mocno można go wcisnąć? A może jesteś sporo lżejsza ode mnie i trzeba dużo mniejszych sił, żeby Ciebie przerzucić przez kierownicę? :) Kiedyś jeździłem rowerami tylko z tylnym hamulcem (torpedo), a teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez przedniego hamulca... Link Zgłoś
aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 09.06.05, 21:11 Nie jestem głupia i rozumiem o co Ci chodzi bez obrazowych przykładów hamującego samochodu:P;) Mam oba hamulce i z obu korzystam. Ale mam kolegów bez przedniego hamulca no ale to juz nie XC. A wszystkie moje najgorsze wypadki miłam właśnie z włąsnej winy, gdyż wcisnęłam przedni hamulec kiedy nie powinnam. Ale bez przedniego da się jeździć a bez tylnego nei da rady! Link Zgłoś
Gość: Hamulcowy Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.dynamic.miun.se 21.06.05, 13:06 Ania...Jeździłaś kiedyś motocyklem? Zrozumiesz na czym polega różnica...Tylnego hamulca tak w motocyklu,jak i w rowerze można używać,jak ma się mnóstwo wolnego miejsca...Ja go wcale nie używam...Jeśli chce się "zahamować" a nie "przyhamować", to trzeba dać na przód- i najefektywniej jest na ganicy oderwania tlnego koła...A fiknąć kozła przez kierownicę można tylko,jeśli nie zna się możliwości sprzętu...Polecam treing z przednim hamulcem-i to nie jest drwina,ale troska o Twoje bezpieczeństwo... Link Zgłoś
uruk-hai Re: ITB extreme:czy warto? 21.06.05, 14:12 nie wciskajmy nigdy tylko jednego hamulca wyłącznie! - przedniego bo szkoda kancerować sobie buzię po locie przez kierownicę - tylnego bo rower traci przyczepność tylnego koła prawie natychmiast (super łatwo je zablokować w takiej okolicznośći) a nawet jeśli się nie zablokuje to sobie rower jeszcze pojedzie sporo zanim się zatrzyma - wszystkich tych niedogodności wypróbowałem osobiście w niektórych okolicznościach przyrody powiedziałbym - niestety :) zaręczam że najszybciej zatrzymamy się naciskając obie klamki jednocześnie i ODPOWIEDNIO : nie musimy mocno naciskać lewej klamki gdy jednocześnie naciskamy prawą - bo nastąpi efekt jak przy naciskaniu tylko tej klamki czyli: lot przez kierownicę - część siły hamującej przejmuje i UZUPEŁNIA poprzez prawą klamkę (i hamulec) tylne koło hamuje (o wiele) efektywniej przednie bo po prostu masa roweru (+rowerzysta) powoduje dociskanie do nawierzchni przedniego koła i opony podczas gdy tylne koło systematycznie traci przyczepność z powodu jego unoszenia łatwo to zrozumień przypatrując się w czasie hamowania jak bardzo pogłębia się ugięcie widelca amortyzowanego na skutek występujących wtedy sił dla niedowiarków pozostaje fizyczna próba : jedziemy sobie, jedziemy i w zaznaczonym pkcie hamujemy jednym hamulcem a potem ponawiamy próbę przy użyciu drugiego - efekt widoczny jak na dłoni - zwłaszcza jak się wyłożymy :))))) howgh! Link Zgłoś
Gość: michau... sam sobie odpowiedz czy warto... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 21:46 rama aluminiowa widelec aluminiowy, amortyzowany z regulacją SR SUNTOUR XC60 przerzutka przód SHIMANO C050 przerzutka tył SHIMANO ACERA M340 wolnobieg SHIMANO CSHG-30I7, 7-rzędowy ilość biegów 21 manetki SHIMANO ST EF 35-7 hamulce przód: tarczowy tył: V-brake, aluminiowe obręcze aluminiowe 26", stożkowe kierownica aluminiowa, prosta mechanizm korbowy 3-rzędowy, aluminiowy Link Zgłoś
Gość: szondelka Re: sam sobie odpowiedz czy warto... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 09:42 www.ib.biz.pl Link Zgłoś