Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ITB extreme:czy warto?

IP: *.chello.pl 04.06.05, 01:17
    Mam okazję tanio kupić taki rower (800zł).Ma ktoś może taki?Albo ktos może
    wie dlaczego nie kupować?
    Obserwuj wątek
      • aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 05.06.05, 20:30
        Wszystko co kosztuje 800zł i ma w nazwie extrem budzi we mnie przerażenie.
        Pewnie łamana rama z super "amorem" na tył... Może sie myle...
        • Gość: Maradonna Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.chello.pl 06.06.05, 01:12
          W sklepie kosztuje 1400
          • aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 06.06.05, 20:57
            O to zmienia sprawę. A na jakim osprzęcie i co to konkretnie jest?
            • Gość: Maradonna Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.chello.pl 07.06.05, 15:23
              Przedni amortyzator(nie wiem jaki),przedni hamulec tarcza,przerzutka przód
              SIS,tył ACERA,rama aluminium
              • aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 07.06.05, 18:11
                Jak za tą cenę stanoczo odradzam tarczówki. Przód nie taki ważny ale jak moze
                kosztowac w sklepie 1400zl jak na SISie z przodu?
                Jezeli to naprawde okazja to moze i warto, ale bardzo mi te tarczowki sie nie
                podobaja. Ciezsze i do tego malo skuteczne (za ta cene oczywiscie, bo dobre
                tarczowki hydrauliczne to moje marzenie...). Ale przedni hamulec jest mniej
                ważny ale niepotrzebnie przeplacisz za cos co raczej jest srednie. Moze sie
                myle bo specem nie jestem i nie wiem w sumie co to konkretnie. A acere z tyłu
                tez mam i jak narazie w miare funkcjonuje. Aluminiowa rama to raczej standart w
                rowerach górskich (nie mowie o syfach z marketow za 400zł). A skad wyniuchalas
                ta okazje? I jest jakas strona www o tych rowerach?
                • superzgredzik Re: ITB extreme:czy warto? 07.06.05, 21:09
                  Znajomy ma dojście.A strony nie znalazłem.
                • Gość: Artur Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.net.icm.edu.pl 08.06.05, 13:11
                  aniapakero napisała:

> Ale przedni hamulec jest mniej ważny

Weź nie opowiadaj bzdur. Przedni hamulec jest duuuuuuużo ważniejszy od tylnego. To nie przypadek, że jeśli rower ma tylko jedną tarczówkę, to zawsze z przodu, a nie z tyłu.
                  Przepraszam za ostry ton pierwszego zdania. :-)
                  • aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 08.06.05, 23:09
                    No tom ciekawa dlaczego? Nie jestem specem i w maratony sie nie bawie. Wiem
                    tylko, że przedniego używam mniej, a jak juz uzyje, to wtedy keidy nie powinnam
                    koncząc saltem w powietrzu;)
                    • Gość: Artur Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.acn.waw.pl 08.06.05, 23:39
                      Podczas hamowania jest większy nacisk na przednią oponę, dlatego hamowanie przednim kołem jest efektywniejsze. Dotyczy to też innych pojazdów. Zwróć uwagę, że kiedy samochód hamuje, to pochyla się do przodu. Jeśli masz w rowerze przedni amortyzator, to pewnie zauważyłaś, że podczas hamowania się ugina.
                      A że można zrobić salto... Może chodzi o to, że skoro rzadko używasz przedniego hamulca, to w awaryjnych sytuacjach nie masz wyczucia, jak mocno można go wcisnąć? A może jesteś sporo lżejsza ode mnie i trzeba dużo mniejszych sił, żeby Ciebie przerzucić przez kierownicę? :)
                      Kiedyś jeździłem rowerami tylko z tylnym hamulcem (torpedo), a teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez przedniego hamulca...
                      • aniapakero Re: ITB extreme:czy warto? 09.06.05, 21:11
                        Nie jestem głupia i rozumiem o co Ci chodzi bez obrazowych przykładów
                        hamującego samochodu:P;)
                        Mam oba hamulce i z obu korzystam. Ale mam kolegów bez przedniego hamulca no
                        ale to juz nie XC. A wszystkie moje najgorsze wypadki miłam właśnie z włąsnej
                        winy, gdyż wcisnęłam przedni hamulec kiedy nie powinnam.
                        Ale bez przedniego da się jeździć a bez tylnego nei da rady!
                        • Gość: Hamulcowy Re: ITB extreme:czy warto? IP: *.dynamic.miun.se 21.06.05, 13:06
                          Ania...Jeździłaś kiedyś motocyklem? Zrozumiesz na czym polega różnica...Tylnego
                          hamulca tak w motocyklu,jak i w rowerze można używać,jak ma się mnóstwo wolnego
                          miejsca...Ja go wcale nie używam...Jeśli chce się "zahamować" a
                          nie "przyhamować", to trzeba dać na przód- i najefektywniej jest na ganicy
                          oderwania tlnego koła...A fiknąć kozła przez kierownicę można tylko,jeśli nie
                          zna się możliwości sprzętu...Polecam treing z przednim hamulcem-i to nie jest
                          drwina,ale troska o Twoje bezpieczeństwo...
                          • uruk-hai Re: ITB extreme:czy warto? 21.06.05, 14:12
                            nie wciskajmy nigdy tylko jednego hamulca wyłącznie! - przedniego bo szkoda
                            kancerować sobie buzię po locie przez kierownicę - tylnego bo rower traci
                            przyczepność tylnego koła prawie natychmiast (super łatwo je zablokować w
                            takiej okolicznośći) a nawet jeśli się nie zablokuje to sobie rower jeszcze
                            pojedzie sporo zanim się zatrzyma - wszystkich tych niedogodności wypróbowałem
                            osobiście w niektórych okolicznościach przyrody powiedziałbym - niestety :)

zaręczam że najszybciej zatrzymamy się naciskając obie klamki jednocześnie i
                            ODPOWIEDNIO :

nie musimy mocno naciskać lewej klamki gdy jednocześnie naciskamy prawą - bo
                            nastąpi efekt jak przy naciskaniu tylko tej klamki czyli: lot przez kierownicę -
                            część siły hamującej przejmuje i UZUPEŁNIA poprzez prawą klamkę (i hamulec)
                            tylne koło

hamuje (o wiele) efektywniej przednie bo po prostu masa roweru (+rowerzysta)
                            powoduje dociskanie do nawierzchni przedniego koła i opony podczas gdy tylne
                            koło systematycznie traci przyczepność z powodu jego unoszenia

łatwo to zrozumień przypatrując się w czasie hamowania jak bardzo pogłębia się
                            ugięcie widelca amortyzowanego na skutek występujących wtedy sił

dla niedowiarków pozostaje fizyczna próba : jedziemy sobie, jedziemy i w
                            zaznaczonym pkcie hamujemy jednym hamulcem a potem ponawiamy próbę przy użyciu
                            drugiego - efekt widoczny jak na dłoni - zwłaszcza jak się wyłożymy :)))))

howgh!
                            • Gość: michau... sam sobie odpowiedz czy warto... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 21:46
                              rama
                              aluminiowa

widelec
                              aluminiowy, amortyzowany z regulacją SR SUNTOUR XC60

przerzutka przód
                              SHIMANO C050

przerzutka tył
                              SHIMANO ACERA M340

wolnobieg
                              SHIMANO CSHG-30I7, 7-rzędowy

ilość biegów
                              21

manetki
                              SHIMANO ST EF 35-7

hamulce
                              przód: tarczowy

tył: V-brake, aluminiowe

obręcze
                              aluminiowe 26", stożkowe

kierownica
                              aluminiowa, prosta

mechanizm korbowy
                              3-rzędowy, aluminiowy

• Gość: szondelka Re: sam sobie odpowiedz czy warto... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 09:42
                                www.ib.biz.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka