Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

masa krytyczna sobota 29 lipca br

02.08.05, 21:39
    Nie wiem czym kierował się autor postu dotyczącego ostatniej masy krytycznej
    komentarz"Nietypowe warunki atmosferyczne przeprowadziły też selekcję
    uczestników, dzięki czemu większość osób nie pasujących do tej imprezy
    pozostała w domach." wydaje sie zupelnie nieodpowiedni, osobiscie wraz z
    przyjaciolmi jedzimy w roznych ekstremalnych warunkach, w tymroku zrobilismy
    1000 km na Bialorusi rowerami w deszczu czy w slonce, piatkowa pogoda okazala
    sie wyjatkowo ekstremalna, z ronda Waszyngtona z ktorego jechalismy na mase
    nie dalo sie dojechac z powodu wody po kolana pylu wdzierajcego sie w oczy
    oraz walacych sie na chodniki i ulice tablic i drzew, probowalismy podejsc
    most Poniatowskiego kilkakrotnie, jednak doszlismy do wniosku ze zarzadzimy
    odwrot bo sytuacja stala sie niebezpieczna.Masa miala byc impreza dla
    wszystkich milosnikow dwoch kolek i cyklistow, impreza dla tych ktorzy chca
    zamanifestowac swoja obecnosc na drogach, sciezkach rowerowych czy w terenie,
    dla malych i duzych, jak wyobrazacie sobie ze rodzice zabiora swoje dzieci na
    jazde w taka pogode kiedy sila wiatru dochodzila do 100 km/h wyrywajac drzewa
    z korzeniami. Skoro masa okazuje sie impreza dla tych ktorzy dyscypline
    rowereowa uprawiac beda w kazdych warunckach i za wszelka cene to ja dziekuje
    popedaluje sobie gdzie indziej, wychodzi znowu polskie pieniactwo, podzialy,
    selekcje.
    Obserwuj wątek
      • xun_vixx Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 02.08.05, 22:10
        A czemu w nowym watku? Robi sie smietnik przez to...
      • szczurrru Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 02.08.05, 22:13
        może i czajnik napisał to troche wprost, ale i tak bylo pare dzieci na masie.
        Nie chodzi tu o pokazanie siebie na masie, chodzi o pokazanie całej masy
        miastu. Tak mi sie przynajmniej wydaje.
        • mckillip Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 02.08.05, 22:37
          czyli tak na prawde skoro pokazujemy mase miastu to wygrywaja ci ktorzy akurat
          mieli warunki pogodowo/czasowe zeby tam dotrzec. nie jezdze na mase zeby sie
          wypromowac, tak samo jak nie daje pieniedzy na schronisko dla zwierzat zeby moc
          pochwalic dobroczynnoscia i wlepic to na swoje wu wu wu szkoda tylko ze
          natychmiast wlacza sie opcja szufladkowania zamiast bycia solidarnymi z innymi
          uzytkownikami dwoch kolek.
          • batory555 Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 02.08.05, 23:45
            mckillip napisała:
            > czyli tak na prawde skoro pokazujemy mase miastu to wygrywaja ci ktorzy akurat
            > mieli warunki pogodowo/czasowe zeby tam dotrzec.

Poniekąd prawda, ale zauaważ, że warunki pogodowe były praktycznie takie same
            dla wszystkich, którzy przybyli... :-)

> natychmiast wlacza sie opcja szufladkowania zamiast bycia solidarnymi z innymi
            > uzytkownikami dwoch kolek.

Szufladkowania? Nie rozumiem. Deszcz zrobił selekcję, dzieki czemu lipcowa Masa
            pomimo niesprzyjających warunków była jedną z lepszych. Po prostu pewni ludzie,
            którzy utrudniali życie innym zostali w domach i bardzo dobrze. Rozumiem to, że
            nie każdy jest na tyle odważny/szalony/ambitny by wyjśc z domu w taką pogodę,
            ale o to nikt do nikogo nie ma pretensji.
      • mike.net Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 02.08.05, 22:44
        Dokładnie, ja popieram mckillip !!! Uwżam że post Czajnika jest mocno anty
        wszystkim innym rowerzystom którzy nie dojechali na mase z powodu złych warunków
        atmosferycznych. Z jego wypowiedzi jasno odczytuje podział na tych lepszych, i
        tych beznadziejnych. Ja bym raczej określił jazdę w czasie burzy jako głupotę,
        tym bardziej że w Łodzi była śmiertelna ofiara tej burzy, notabene rowerzysta.
        Naprawdę tekst czajnika mocno mnie i moich znajomych zniechęcił do uczestnictwa
        w następnych masach krytycznych !!!
        • batory555 Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 00:00
          Nic nie zrozumiałeś. Ci, co nie dotarli wcale nie są beznadziejni! Nikt tak nie
          mówi!!! Chodzi o to, że nie dotarli ludzie, którzy zazwyczaj utrudniają życie
          innym i to na tym polegała selekcja.

A w czasie tej straszliwej nawałnicy masowicze spokojnie czekali aż warunki
          umożliwią jazdę.

W Łodzi była ofiara śmiertelna. A u nas nie było ani jednego wypadku. Ludzie po
          prostu uważali na siebie nawzajem.
        • czajnik74 Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 12:44
          Jako amator deszczu i burz, jestem wczorajszą pogodą ukontentowany;
          bedę płakał że odebrałeś tak źle mój post, nigdy w życiu nie chciałem dzielić
          wspaniałych bajkerów stołecznych na tych i tamtych! po prostu jeździmy wiele w
          teren po Polsce czy deszcz czy słońce - gdy większość bajkerów wymięka. a bład
          swój chyba zobaczyłeś żadnej burzy w trakcie masy nie było. trzymaj się koleś
          faktów a nie piszesz banialuki, jak cie nie było na masie.
          jak się tak łatwo zniechęcasz, przez deszcz czy tekst to co dopiero będzie jak
          w Twoim życiu nastanie czas naprawde poważnych decyzji - a nie takich głupot
          jak masa...
          • light_trance Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 21:54
            czajnik74 napisał:

> jak się tak łatwo zniechęcasz, przez deszcz czy tekst to co dopiero będzie
            jak
            > w Twoim życiu nastanie czas naprawde poważnych decyzji - a nie takich głupot
            > jak masa...

Brawo, sam bym tego lepiej nie napisał.
      • batory555 Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 02.08.05, 23:55
        mckillip napisała:
        > Masa miala byc impreza dla
        > wszystkich milosnikow dwoch kolek i cyklistow, impreza dla tych ktorzy chca
        > zamanifestowac swoja obecnosc na drogach, sciezkach rowerowych czy w terenie,
        > dla malych i duzych, jak wyobrazacie sobie ze rodzice zabiora swoje dzieci na
        > jazde w taka pogode kiedy sila wiatru dochodzila do 100 km/h wyrywajac drzewa
        > z korzeniami.

Jak zapewne wiesz, Warszawska Masa Krytyczna odbywa się w KAŻDY ostatni piątek
        miesiąca BEZ WZGLĘDU na pogodę. Mimo wszystko było nas ponad 500. Ludzie w
        wieku bardzo różnym. Masa to impreza dla każdego, kto chce brac w niej udział -
        warunków pogodowych i innych tego typu okoliczności nie ustalają przecież
        masowicze, prawda?

> Skoro masa okazuje sie impreza dla tych ktorzy dyscypline
        > rowereowa uprawiac beda w kazdych warunckach i za wszelka cene to ja dziekuje
        > popedaluje sobie gdzie indziej, wychodzi znowu polskie pieniactwo, podzialy,
        > selekcje.

Łaski bez... nie chcesz jeździc z nami to nie musisz. I TO NIE MASOWICZE ROBIĄ
        SELEKCJĘ!!!
        • szczurrru Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 00:27
          tak, ale jak ktos jest chociaż troche zainteresowany masa, a nie jedzie bo inni
          jada, to wejdzie na stone i sprawdzi trase. Można sie było schować, przeczekać
          i bez problemu dojecha. Masa ruszyła po 18.30. To az 30 min po tej zawieji,
          pozniej tylko lal deszcz, masa jak zwykle jechała wolno, wiec jaki to problem
          dogonić??
          Na Masie tej byli ludzie, dla których rower jest nie tylko transportem z punktu
          A do B. Na Masie Podwodnej czyli Lipcowej, zjawili się ludzie, dla których
          warunki atmosferyczne nie sprawiały kłopotów, aby kontynuować co zaczete, czyli
          zwyczaj COMIESIĘCZNEJ MASY W KAŻDY OSTATNI PIĄTEK MIESIĄCA!
      • skeler Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 00:27
        kolejny co nie potrafi czytac ze zrozumieniem... co dodtatkowo udowodnil
        zakaldajac dublujac jeden z pooprzednich watkow - ale dobrze ze sie tacy
        analfabeci obrazaja - podniesie sie poziom na masie ;-)
        Zreszta czas zaczac robic jakas selekcje na masie, bo dalsze podnoszenie
        frekwencji nie jest konieczne - teraz trzeba popracowac nad jakoscia (a jak
        widac niesie to ze soba takze poprawe bezpieczenstwa i zabawy).
        Poza obrazaniem malobystrych na forum proponuje tez stworzenie pieszych
        oddzialow, ktore beda na czas masy odbierac rowery osobom jezdzacym po
        chodnikach, itp - ktorych na ostatniej masie dzieki pogodzie prawie nie bylo ;-)
        • szczurrru Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 00:30
          Skeler, w tej samej sek. poszly nasze posty, a poza tym ja sie zglaszam tez do
          pieszego patrolu przejmujących. Zrobimy numerki, jak w hipermarkecie w
          depozycie.
        • roborobi Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 09:43
          skeler napisał:

> Poza obrazaniem malobystrych na forum proponuje tez stworzenie pieszych
          > oddzialow, ktore beda na czas masy odbierac rowery osobom jezdzacym po
          > chodnikach, itp - ktorych na ostatniej masie dzieki pogodzie prawie nie
          bylo ;-
          > )

Witam.
          Proponuję umowne kary na rzecz masy np:
          - jazda po chodniku 10 zł;
          - jazda pod prąd 50 zł;
          - itp..

Nie można zapomnieć także o tych, którzy stwierdzili (po masach: majowej i
          czerwcowej), że takiego chamstwa dawno nie widzieli i więcej na masę nie pójdą.

Pozdrawiam Robert.
          • roberttak Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 00:56
            roborobi napisał:

> Witam.
            > Proponuję umowne kary na rzecz masy np:
            > - jazda po chodniku 10 zł;
            > - jazda pod prąd 50 zł;
            > - itp..
            >
            I po co klepiesz tu takie bzdury, sprobuj odemnie chociaz 10 groszy sciagnac,
            pomysl za nim cos napiszesz bo mi sie juz tego forum niechce czytac od nawalu
            glupot.
            --
            JeżU
            www.masalegionowo.prv.pl
            • roborobi Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 08:19
              Witam.
              Jeżu!
              Cennik za wykroczenia tyczył się tekstu skelera:
              "Poza obrazaniem malobystrych na forum proponuje tez stworzenie pieszych
              oddzialow, ktore beda na czas masy odbierac rowery osobom jezdzacym po
              chodnikach, itp".
              Czyli masz wybór płacisz i jedziesz dalej lub oddajesz rowerek w depozyt. Jak
              to nie pomaga to zawsze jest SM i Policja, a tam cennik mają trochę wyższy ;-).
              Pozdrawiam Robert.
              • roberttak Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 10:37
                no to ja ci mowie sprobuj zatrzymac mnie albo moj rower to wtedy ja zadzwonie
                po policje, i powiem ci szczerze ze ty popelniasz ciezsze przestepstwo niz ja.
                --
                JeżU
                www.masalegionowo.prv.pl
                • roborobi Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 12:31
                  Wszystko się zgadza, tylko jeżeli Policja i SM pilnuje porzątku na masie to
                  zawsze za jazdę po chodniku itp. może od razu ukarać Cię mandatem, a chyba
                  lepiej przekazać 10 zł na cele masowe niż 50 zł do Skarbu Państwa ;-).
                  P.S. Przecież Ty nie jeździsz po chodniczkach, jak wielokrotnie pisałeś;-).
                  Pozdrawiam Robert.
                  • roberttak Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 22:54
                    > Wszystko się zgadza, tylko jeżeli Policja i SM pilnuje porzątku na masie to
                    > zawsze za jazdę po chodniku itp. może od razu ukarać Cię mandatem, a chyba
                    > lepiej przekazać 10 zł na cele masowe niż 50 zł do Skarbu Państwa ;-).
                    > P.S. Przecież Ty nie jeździsz po chodniczkach, jak wielokrotnie pisałeś;-).
                    > Pozdrawiam Robert.

nie jezdza na chodnikach, podobnie jak nie place mandatow, ale od nikogo nie
                    masz prawa sciagac 10 zl i nie masz nawet prawa nikogo zatrzymywac, jesli wiec
                    juz stosujecie metody nielegalne to chociaz sposccie komus lomot.
                    --
                    JeżU
                    www.masalegionowo.prv.pl
        • roberttak Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 00:50
          no to gdzie mam wykupic wejsciowki zebym czasem sie nie rozczarowal i zebym z
          moimi znajomymi mogl wjechac na mase bo nie wiem czy jestem wystarczajaco ql
          zeby przejsc selekcje bez kitu ?
          --
          JeżU
          www.masalegionowo.prv.pl
        • roberttak Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 00:52
          apropos selekcji byles na tyle odwazny zeby podjechac do kogos kto jezdzi
          chodnikiem czy lamie inne przepisy i powiedziec mu zeby po prostu z masy sobie
          pojechal i sie tu wiecej nie pokazywal, nie rzucajcie jakis glupich zdan o
          selekcji bo to zenada.
          --
          JeżU
          www.masalegionowo.prv.pl
          • skeler Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 03:47
            ja juz od dawna jak jednorazowe zwrocenie uwagi nie skutkuje prosze o
            opuszczenie terenu imprezy... czasem prosze policje o pomoc w tym, jak ktos
            jest zbyt uparty i nie chce zniknac mi z oczu.
            • roberttak Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 04.08.05, 10:35
              no tak ale jakie masz szanse wyrzucic takiego mlotka sposrod 2 tysiecznego
              tlumu, zawsze moze powrocic na tyl czy do srodka.
              --
              JeżU
              www.masalegionowo.prv.pl
      • light_trance Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 05:42
        Tylko wam porgatulować umiejętności logicznego rozumowania <lol>.
        Ci, którzy się nadają na masę albo na niej byli albo zostali w domu, bo nie
        chciało im się albo nei mogli wyjść. Ci, którzy nie pasują do masy nie
        przyjechali tak czy inaczej. I niech to zostanie jako wyjaśnienie. Jak ktoś
        jeszcze chce napisać coś głupiego to niech pierwiej to przeczyta 3 razy.
        A jeżeli wy nie dotarliście i się rzucacie na nas to znaczy, że wy należycie do
        drugiej grupy, czyli ludzi, którzy tak czy inaczej nie pasują do masy :D
      • gosforth Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 21:11
        Masz racje mckillip.
        Tez z niesmakiem czytam takie opinie.
        Wybieralem sie na te mase ale pogoda byla zaporowa.
        Niby wspolna rodzina ale czasami zdarzaja sie takie wypowiedzi ze rece opadaja -
        jak np 'dobre rady' dla rowerzystki ktora potracil samochod na pasach.
        • beno1 Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 21:36
          gosforth napisała:
          > Masz racje mckillip.
          > Tez z niesmakiem czytam takie opinie.

Bo Czajnik zapomniał dopisać, że "między innymi" nie dojechali rozrabiający.

Wszystko zależy od Twojego osobistego nastawienia, czy dany post odbierzesz
          pozytywnie czy negatywnie. Tak więc widzisz to, co chcesz. Osobiście uważam że
          przesadzacie i czepiacie się słówek, a ten wątek jest w ogóle bez sensu.

Ja post Czajnika odbieram tak: Przyjechali tylko najwytrwalsi, a wśród tych,
          których zabrakło, znaleźli się MIĘDZY INNYMI ci, których nigdy nie powinno być.
          Pogoda wpłynęła zniechęcająco nie tylko na dużą grupę zwykłych uczestników
          (szkoda), ale także pokazała, że największe rozrabiaki najłatwiej pękają
          (super).

Posty należy czytać nie tylko ze zrozumieniem ale i dobrą wolą.

Beno
          • xun_vixx Re: masa krytyczna sobota 29 lipca br 03.08.05, 21:56
            Na nastepna Mase juz zaklepany deszcz. Moze nie w wersji karher, ale zawsze :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka