Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rowerem - za granicę

16.08.05, 06:42
    Dokąd warto wybrać się z rowerem za granicę? Poradźcie coś...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Alonzo Re: rowerem - za granicę IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 10:15
        Słowacja-dobre drogi,tanie piwo,cent także całkiem całkiem,sporo cieżkich
        podjazdów ale i też efektownych zjazdów nagrodę.A ze Słowacji blisko już do
        ojczyzny Tokaja.
        Pzdr
        Alonzo
        • diafora Re: rowerem - za granicę 16.08.05, 13:13
          A masz jakieś konkretne upatrzone miejsce albo trasy? Chodzi o to, jak djechać,
          ile kosztuje nocleg i gdzie go znaleźć, czy można dostać mapy itp.
          • horb1 Re: rowerem - za granicę 16.08.05, 14:51
            diafora napisała:

> A masz jakieś konkretne upatrzone miejsce albo trasy? Chodzi o to, jak djechać,

Ja polecam Liptov. Co do dojazdu, można na rowerze, w sumie to nie tak daleko od granicy z Polską. Można pociągiem np. do Litpowskiego Mikulasza.

> ile kosztuje nocleg i gdzie go znaleźć, czy można dostać mapy itp.

Mapy można kupić w empiku w Polsce. Polecam słowackie z "Harmanca".
            A noclegów możesz szukać tu : www.liptov.sk/

Pozdrawiam

Horb
      • aaki Re: rowerem - za granicę.czechy-morawy południowe 16.08.05, 15:33
        www.valtice.cz/
      • Gość: Tomek Re: rowerem - za granicę IP: *.lodz.mm.pl 18.08.05, 07:30
        Dużo gada się tu o rowerach, mało o jeżdżeniu. Ciekawe, czy ci wszyscy "spece"
        bylidalej, niż 15 km od domu...
        • Gość: KA Re: rowerem - za granicę IP: 217.153.16.* 18.08.05, 11:08
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Dużo gada się tu o rowerach, mało o jeżdżeniu. Ciekawe, czy ci wszyscy "spece"
          > bylidalej, niż 15 km od domu...
          Co ty aż tak daleko nikt się nie oddala, ja osobiście kr ęce dziennie po 150km
          ale w koło w promieniu max 10km od domu tak bym słyszał gdy mamusia na obiad
          woła.
          Jak ja nie lubie palantów.
          KA
      • mariaho Re: rowerem - za granicę 18.08.05, 12:53
        polecam: islandia, norwegia
        0 nudy, widoki niesamowite, ludzi malo, cisza, a i nikt nie bedzie za Toba
        trabil jakby pierwszy raz tylek na rowerze zobaczyl
      • Gość: Alonzo Re: rowerem - za granicę IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:28
        Do krajów Beneluxu z których szczególnie poleclałbym Holandię ze świetną
        infrastrukturą rowerową i tym klimatem:).
        By nie pedałowac przez Niemcy-polecam rowerek przewieźć z któregoś z
        przygranicznych,niemieckich miasteczek pociągiem przez całe Niemcy-na bilet
        łikendowy np.Wochenende lub inny promocyjny.Koszty przejazdu dwóch rowerów i
        dwóch cyklistów to kwestia ok 30-35 euro czyli do przyjęcia.A w Holadii ścieżką
        rowerową dojedziesz chyba wszędzie i wygodnie.
        Pzdr
        Alonzo
      • Gość: m&a Re: rowerem - za granicę IP: 212.160.91.* 18.08.05, 22:25
        Czechy. Fajne trasy rowerowe, sporo i zróżnicowane. Ładne widoki i tanio. A
        konkretniej, 50 km od Głuchołaz (przejście graniczne w woj, opolskim), najwyższy
        szczyt (Pradziad) 1400m z kawałkiem. Kilka tyg. temu płaciliśmy za nocleg ok. 32
        zł (ze sniadaniem i obiado-kolacją)
      • mariaho Re: rowerem - za granicę 19.08.05, 08:27

w norwegi tez trasy rowerowe, kierowcy szanujacy rowerzystow
        ale najlepsze to to ze nigdy plasko, zawsze pod gore albo w dol, poziome sa
        jesynie mosty nad lub pod wodospadami
        • diafora Re: rowerem - za granicę 19.08.05, 15:11
          A masz może swoją stronę z relacjami z wyprawy? Chętnie poczytam i pooglądam
          jakieś fotki...
      • h_hornblower Dania... 20.08.05, 20:48
        ...tez jest niezła. Swietna sieć dróżek rowerowych po całej Jutlandii i tych
        kilku wyspach, komfortowe campingi, tanie połaczenie promowe ze Swinoujścia do
        Kopenhagi. Dania jest ponadto mała i możesz ją dokumentnie objechać w dwa
        tygodnie. Dodatkowo nie rozprasza Cię nadmiar zabytków :)

Warto jednak zwrócic uwage, że Dania tylko pozornie, PER SALDO jest płaska... W
        praktyce wygląda to tak - 100 m w górę, 100 w dół, 20 w górę, 20 w dół itd.
        Niemniej po scieżkach jeździ się wyśmienicie. Tylko stanowczo trzeba kupić na
        miejscu mapę rowerową (Cykleferiekortet to sie nazywa czy jakos tak)!

pzdr
        horny
      • Gość: Alonzo Re: rowerem - za granicę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 20:56
        Bornholm-świetna okolica.Może leko szwedzko leniwy klimat aczkowiek jest gdzie
        pojeździć
        Pozdrawiam
        Alonzo
        • evvcik Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 21:33
          a ja chce w przyszlym roku na Bornholm jechac..... ciekawe co wyjdzie z tych
          planow :)

Pozdrowiam

Evv
          • Gość: L.aura Re: rowerem - za granicę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:37
            Tez polecam Bornholm. Ja bylam w tym roku niestety tylko 3 dni... okrazylam
            cala wyspe robiac dziennie ok 45 km (ale z sakwami i zatrzymujac sie co chwile
            by podziwiac widoczki... czasami z podjazdami 14 i 22% ;)) to bylo zupelnie
            optymalne)... wysepka cudna... :)
            polecam stronke www.bornholm.modos.pl (bardzo duzo fajnych informacji i forum
            na ktorym mozesz pytac i dostaniesz wyczerpujaca odpowiedz ;) )
            jest jeszcze bornholm.info gdzie znajdziesz trasy rowerowe z
            odleglosciami i wiele innych praktycznych info.

ps. pewnie kiedys tam wroce...bo wiele jest tam jeszcze do obejrzenia...
      • kosheen4 Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 21:33
        z własnego doświadczenia polecam holandię, głównie z powodu rozrośniętej
        infrastruktury ścieżek rowerowych (czy ja tu nie mówię własnie masło maślane?).
        ponadto, istnieje tam sieć campingów, nazywająca się bodajże "naturkamp", po
        ichniemu to będzie pewnie natuurkaamp ;-) czy jakoś tak, do których zawijają
        całe rodziny podróżujące po kraju rowerami właśnie. założenie tych campingów
        jest takie, że jak najmniej należy na nich ingerować w naturalne środowisko, na
        niektórych można przebywać wyłącznie 72 godziny, ale holendrom to wystarcza, bo
        po 1-2dniowym odpoczynku zwijają bagaże i jadą dalej. jeśli ktoś potrzebuje,
        mogę zrzucić do kompa i wpuścić w sieć sfotografowaną mapę z naniesionymi
        miejscowościami, gdzie znajdują się te campingi.
        • evvcik Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 21:59
          jeśli ktoś potrzebuje,
          > mogę zrzucić do kompa i wpuścić w sieć sfotografowaną mapę z naniesionymi
          > miejscowościami, gdzie znajdują się te campingi.
          >

ale pytanie :) czekam na linka :D
          Pozdrawiam
          Evv
          • kosheen4 Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 22:45
            evvcik napisała:

> ale pytanie :) czekam na linka :D

wysłałam sema do posiadacza fotki, kiedy wyśle to ją wrzucę.
            zapomniałam dodać, że te kempingi są dość tanie, zaczynają się od 3euro za dobę
            - to znaczy jeden na ktorym byłam tyle kosztował, nie wiem jak z innymi, ale w
            porównaniu z resztą gdzie płaci się od 6 euro w zwyż i jeszcze czasem trzeba
            dopłacać za prysznic - rewelacja.
      • kosheen4 sieć naturkampów w holandii :) 21.08.05, 23:42
        wanga.republika.pl/campings.jpg
        oto link do mapy z kempingami. sporo ich.
        • kosheen4 ps 21.08.05, 23:44
          a tu strona www, tylko niestety po holendersku
          www.natuurkampeerterreinen.nl/
        • kosheen4 podpowiedź: 21.08.05, 23:47
          w dziale ZOEKEN FAQ
          • kosheen4 Re: podpowiedź cd 21.08.05, 23:48
            ...mozna znalezc prowincje i adresy campingow wraz z cenami i reszta informacji.
            cos mi dzisiaj runcki drzum ;)
        • evvcik Re: sieć naturkampów w holandii :) 22.08.05, 00:01
          sporo :)
          dzieki za link i informacje

Pozdrawiam
          Evv
          • kosheen4 Re: sieć naturkampów w holandii :) 22.08.05, 00:08
            evvcik napisała:

> sporo :)

trochę :)
            nie ma sprawy - mam nadzieję że nie ma tylu amatorów oglądania, żeby mi
            zawiesili stronę za nadmierny transfer ;).
            jak juz napisalam, posrod holenderskiego bełkotu w dziale "zoeken" mozna znaleźć
            szczegółowe informacje o campingach, podane w międzynarodowym języku
            obrazkowo-cyferkowym :-) tak więc życzę miłego sprawdzania i planowania.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka