diafora 16.08.05, 06:42 Dokąd warto wybrać się z rowerem za granicę? Poradźcie coś... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Alonzo Re: rowerem - za granicę IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 10:15 Słowacja-dobre drogi,tanie piwo,cent także całkiem całkiem,sporo cieżkich podjazdów ale i też efektownych zjazdów nagrodę.A ze Słowacji blisko już do ojczyzny Tokaja. Pzdr Alonzo Link Zgłoś
diafora Re: rowerem - za granicę 16.08.05, 13:13 A masz jakieś konkretne upatrzone miejsce albo trasy? Chodzi o to, jak djechać, ile kosztuje nocleg i gdzie go znaleźć, czy można dostać mapy itp. Link Zgłoś
horb1 Re: rowerem - za granicę 16.08.05, 14:51 diafora napisała: > A masz jakieś konkretne upatrzone miejsce albo trasy? Chodzi o to, jak djechać, Ja polecam Liptov. Co do dojazdu, można na rowerze, w sumie to nie tak daleko od granicy z Polską. Można pociągiem np. do Litpowskiego Mikulasza. > ile kosztuje nocleg i gdzie go znaleźć, czy można dostać mapy itp. Mapy można kupić w empiku w Polsce. Polecam słowackie z "Harmanca". A noclegów możesz szukać tu : www.liptov.sk/ Pozdrawiam Horb Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: rowerem - za granicę IP: *.lodz.mm.pl 18.08.05, 07:30 Dużo gada się tu o rowerach, mało o jeżdżeniu. Ciekawe, czy ci wszyscy "spece" bylidalej, niż 15 km od domu... Link Zgłoś
Gość: KA Re: rowerem - za granicę IP: 217.153.16.* 18.08.05, 11:08 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Dużo gada się tu o rowerach, mało o jeżdżeniu. Ciekawe, czy ci wszyscy "spece" > bylidalej, niż 15 km od domu... Co ty aż tak daleko nikt się nie oddala, ja osobiście kr ęce dziennie po 150km ale w koło w promieniu max 10km od domu tak bym słyszał gdy mamusia na obiad woła. Jak ja nie lubie palantów. KA Link Zgłoś
mariaho Re: rowerem - za granicę 18.08.05, 12:53 polecam: islandia, norwegia 0 nudy, widoki niesamowite, ludzi malo, cisza, a i nikt nie bedzie za Toba trabil jakby pierwszy raz tylek na rowerze zobaczyl Link Zgłoś
Gość: Alonzo Re: rowerem - za granicę IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:28 Do krajów Beneluxu z których szczególnie poleclałbym Holandię ze świetną infrastrukturą rowerową i tym klimatem:). By nie pedałowac przez Niemcy-polecam rowerek przewieźć z któregoś z przygranicznych,niemieckich miasteczek pociągiem przez całe Niemcy-na bilet łikendowy np.Wochenende lub inny promocyjny.Koszty przejazdu dwóch rowerów i dwóch cyklistów to kwestia ok 30-35 euro czyli do przyjęcia.A w Holadii ścieżką rowerową dojedziesz chyba wszędzie i wygodnie. Pzdr Alonzo Link Zgłoś
Gość: m&a Re: rowerem - za granicę IP: 212.160.91.* 18.08.05, 22:25 Czechy. Fajne trasy rowerowe, sporo i zróżnicowane. Ładne widoki i tanio. A konkretniej, 50 km od Głuchołaz (przejście graniczne w woj, opolskim), najwyższy szczyt (Pradziad) 1400m z kawałkiem. Kilka tyg. temu płaciliśmy za nocleg ok. 32 zł (ze sniadaniem i obiado-kolacją) Link Zgłoś
mariaho Re: rowerem - za granicę 19.08.05, 08:27 w norwegi tez trasy rowerowe, kierowcy szanujacy rowerzystow ale najlepsze to to ze nigdy plasko, zawsze pod gore albo w dol, poziome sa jesynie mosty nad lub pod wodospadami Link Zgłoś
diafora Re: rowerem - za granicę 19.08.05, 15:11 A masz może swoją stronę z relacjami z wyprawy? Chętnie poczytam i pooglądam jakieś fotki... Link Zgłoś
h_hornblower Dania... 20.08.05, 20:48 ...tez jest niezła. Swietna sieć dróżek rowerowych po całej Jutlandii i tych kilku wyspach, komfortowe campingi, tanie połaczenie promowe ze Swinoujścia do Kopenhagi. Dania jest ponadto mała i możesz ją dokumentnie objechać w dwa tygodnie. Dodatkowo nie rozprasza Cię nadmiar zabytków :) Warto jednak zwrócic uwage, że Dania tylko pozornie, PER SALDO jest płaska... W praktyce wygląda to tak - 100 m w górę, 100 w dół, 20 w górę, 20 w dół itd. Niemniej po scieżkach jeździ się wyśmienicie. Tylko stanowczo trzeba kupić na miejscu mapę rowerową (Cykleferiekortet to sie nazywa czy jakos tak)! pzdr horny Link Zgłoś
Gość: Alonzo Re: rowerem - za granicę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 20:56 Bornholm-świetna okolica.Może leko szwedzko leniwy klimat aczkowiek jest gdzie pojeździć Pozdrawiam Alonzo Link Zgłoś
evvcik Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 21:33 a ja chce w przyszlym roku na Bornholm jechac..... ciekawe co wyjdzie z tych planow :) Pozdrowiam Evv Link Zgłoś
Gość: L.aura Re: rowerem - za granicę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:37 Tez polecam Bornholm. Ja bylam w tym roku niestety tylko 3 dni... okrazylam cala wyspe robiac dziennie ok 45 km (ale z sakwami i zatrzymujac sie co chwile by podziwiac widoczki... czasami z podjazdami 14 i 22% ;)) to bylo zupelnie optymalne)... wysepka cudna... :) polecam stronke www.bornholm.modos.pl (bardzo duzo fajnych informacji i forum na ktorym mozesz pytac i dostaniesz wyczerpujaca odpowiedz ;) ) jest jeszcze bornholm.info gdzie znajdziesz trasy rowerowe z odleglosciami i wiele innych praktycznych info. ps. pewnie kiedys tam wroce...bo wiele jest tam jeszcze do obejrzenia... Link Zgłoś
kosheen4 Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 21:33 z własnego doświadczenia polecam holandię, głównie z powodu rozrośniętej infrastruktury ścieżek rowerowych (czy ja tu nie mówię własnie masło maślane?). ponadto, istnieje tam sieć campingów, nazywająca się bodajże "naturkamp", po ichniemu to będzie pewnie natuurkaamp ;-) czy jakoś tak, do których zawijają całe rodziny podróżujące po kraju rowerami właśnie. założenie tych campingów jest takie, że jak najmniej należy na nich ingerować w naturalne środowisko, na niektórych można przebywać wyłącznie 72 godziny, ale holendrom to wystarcza, bo po 1-2dniowym odpoczynku zwijają bagaże i jadą dalej. jeśli ktoś potrzebuje, mogę zrzucić do kompa i wpuścić w sieć sfotografowaną mapę z naniesionymi miejscowościami, gdzie znajdują się te campingi. Link Zgłoś
evvcik Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 21:59 jeśli ktoś potrzebuje, > mogę zrzucić do kompa i wpuścić w sieć sfotografowaną mapę z naniesionymi > miejscowościami, gdzie znajdują się te campingi. > ale pytanie :) czekam na linka :D Pozdrawiam Evv Link Zgłoś
kosheen4 Re: rowerem - za granicę 20.08.05, 22:45 evvcik napisała: > ale pytanie :) czekam na linka :D wysłałam sema do posiadacza fotki, kiedy wyśle to ją wrzucę. zapomniałam dodać, że te kempingi są dość tanie, zaczynają się od 3euro za dobę - to znaczy jeden na ktorym byłam tyle kosztował, nie wiem jak z innymi, ale w porównaniu z resztą gdzie płaci się od 6 euro w zwyż i jeszcze czasem trzeba dopłacać za prysznic - rewelacja. Link Zgłoś
kosheen4 sieć naturkampów w holandii :) 21.08.05, 23:42 wanga.republika.pl/campings.jpg oto link do mapy z kempingami. sporo ich. Link Zgłoś
kosheen4 ps 21.08.05, 23:44 a tu strona www, tylko niestety po holendersku www.natuurkampeerterreinen.nl/ Link Zgłoś
kosheen4 Re: podpowiedź cd 21.08.05, 23:48 ...mozna znalezc prowincje i adresy campingow wraz z cenami i reszta informacji. cos mi dzisiaj runcki drzum ;) Link Zgłoś
evvcik Re: sieć naturkampów w holandii :) 22.08.05, 00:01 sporo :) dzieki za link i informacje Pozdrawiam Evv Link Zgłoś
kosheen4 Re: sieć naturkampów w holandii :) 22.08.05, 00:08 evvcik napisała: > sporo :) trochę :) nie ma sprawy - mam nadzieję że nie ma tylu amatorów oglądania, żeby mi zawiesili stronę za nadmierny transfer ;). jak juz napisalam, posrod holenderskiego bełkotu w dziale "zoeken" mozna znaleźć szczegółowe informacje o campingach, podane w międzynarodowym języku obrazkowo-cyferkowym :-) tak więc życzę miłego sprawdzania i planowania. Link Zgłoś