Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower dla ....słonia

IP: *.icpnet.pl 27.08.05, 13:14
    witam.
    ważę 110 kilogramów i mierzę 176 cm. po prostu wątły i smukły gość ;-)
    chciałbym jeździć na rowerze. oczywiscie rekreacyjnie. kilkanaście lat temu
    miałem wypadek motocyklowy i bardzo długo ortopedzi mnie składali.
    czy możecie polecić mi jakiś konkretny model do 1500 pln lub jakich zmian
    powinienem dokonać by jazda obyła się bez awarii obciążonego pojazdu
    (szprychy, felgi, opony, rama )?
    pzdrserdecznie
    mooofer
    Obserwuj wątek
      • Gość: vc Re: rower dla ....słonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:07
        rekreacyjnie? ja bym ci tak dał w d.e na rowerze że ważyłbyć 75 przy tym wzroscie.
        a rower? wązne zeby miał koła mocne i ramę - reszta to standard. mocne koła to
        dobra felga i 36 szprych. mocna rama to stal cromo
      • Gość: hi Re: rower dla ....słonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 08:56
        Wydaje mi się, że będzie problem ...

Mój rower <kellys> - max. obciązonie wynosi 90 kg, i podejrzewam że większość
        rowerów będzie miało podobnie ;(

Najlepiej - pojść do sklepu/podzwonić po producentach etc. czy taka nośność w
        ogóle istnieje.
        A NAJLEPIEJ to wpierw zrzucić trochę ;) <30 - na basenie> a dopiero potem kupić
        sobie bike'a. Idzie jesień-zima więc na wiosnę spokojnie zdązysz zrzucić i
        kupić sobie rumaka ;).
        • Gość: Adek Re: rower dla ....słonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 15:56
          Bredzice albo chcecie dokuczyc ot tyle.
          Mam 185 cm i waze stówke i jezdze normalnie na rowerze.
          nie przerabianym ( w tym celu bo w innym tak ) moongosie.
          szerokosci zycze koledze
      • dr.krisk Re: rower dla ....słonia 28.08.05, 16:58
        Gość portalu: mooofer napisał(a):

> witam.
        > ważę 110 kilogramów i mierzę 176 cm. po prostu wątły i smukły gość ;-)
        To tyle co przecietny Amerykanin. A smigaja tutaj na zwyklych rowerach - co
        prawda ciekawie wyglada olbrzymi facet przemieszczajacy sie z wielka predkoscia
        na szosowce, te cienkie i filigranowe kola...... Ale smiga!
        Kup jakis porzadny rower dobrej firmy i sie nie przejmuj.
        Przeciez ludzie jezdza zwyklymi rowerami z bagazem - tez ladnych pare
        kilogramow. I nikt jakos nie zada specjalnych kol, ram, itp.
        Przyjemnej jazdy!
        KrisK
        • Gość: mooofer Re: rower dla ....słonia IP: *.icpnet.pl 28.08.05, 17:10
          dzieki za mile listy. prawie wszystkie... ;-) rower potrzebny mi wlasnie by
          zrzucic kilogramy i usprawnic polamana noge. kiedy w sklepach pytalem,
          sprzedawcy informowali mnie o max nosnosci rowerka. zaden nie pozwalal na
          obciazenie wieksze niz 90-95 kg.
          czy ktos ma taka wage jak ja i korzysta z konkretnej ramy? bede wdzieczny za
          dodatkowe informacje.
          • cooba75 Re: rower dla ....słonia 28.08.05, 23:39
            Witam.
            Na poczatku czerwca kupilem Authora Reflexa SX. W chwili zakupu wazylem ponad 120 kg przy 190 cm wzrostu. Na dzien dzisiejszy waze 103 kg.
          • Gość: Diafora Re: rower dla Ciebie IP: *.aplikom.com.pl 29.08.05, 14:06
            Nie przejmuj się - ci co cię , zapewne w dobrej wierze, pouczają nigdy nie byłi
            przykuci do łóżka na długi czas. Ja przez rok oglądałam głównie sufit i
            potworną stalową konstrukcję wnikającą w kości, która trzymała do kupy to, co
            zostało z mojej nogi po niefortunnym spotkaniu z pewnym kierowcą. Moi drodzy
            Wszystkowiedzący - nie sztuką jest przytyć 20 kg jeżeli przez wiele miesięcy
            człowiek nie opuszcza łóżka i nie wie, jak długo ten stan jeszcze potrwa.
            Więcej wyrozumiałości i wyobraźni..
            A co do konkretów:
            kup ramę stalową chromo-molibdenową ze sztywnym widelcem. Trzeba wiele, by ją
            uszkodzić, a jest stosunkowo lekka.
            Solidne koła średniej klasy ( obręcze dwukomorowe np. Alexrims model DH19 do
            górskiego i ACE18 do trekkinga) szprychy DT, Alpina itp.
            Ja mam Schwinn Criss Cross, ale to stary model, sprzed 10 lat, za to
            niezniszczalny. W tym okresie podobne robili Trek, Wheeler, Merida. Teraz
            trudniej jest dostać takie ramy, ale popytaj. Jakby co - mam starego Schauffa
            rozmiar 22 cale - odstąpię niedrogo. Dokupisz koła, osprzęt i w drogę.
            GG1503026
        • Gość: Jacu Re: rower dla ....słonia IP: *.icpnet.pl 29.08.05, 00:22
          Kwestia co rozumieć przez zwykłe części.

Przeciętny zawodnik waży poniżej 80kg i dla takich robi się drogie i lekkie rowerki - przed takimi bym stanowczo przestrzegał.
          (błyskawicznie rozwalisz koła -pogniesz lub poznasz dziwięk pękającej szprychy).
          Jeśli chciałeś kupić drogi rower MTB, sprzedawcy słusznie odradzali dla wagi powyżej 90kg (nikt o takiej wadze nie ma chyba licencji kolarskiej)

Są części lekkie (XC) - znoszące ostrą jazdę lekkich ludzi
          i są części wytrzymałe(FR/DH) nie posiadające ograniczeń wagi jeźdźca.

Radził bym zwrócić uwagę na następujące komponenty:
          - koła - 36 grubych (2mm) szprych i porządne - najlepiej zjazdowe/freerideowe obręcze (tu naprawde nie warto oszczędzać)

- dobre markowe hamulce (muszą dać radę masie 2 typowych kolarzy)
          typu V-brake (tarcze w tej cenie nie mogą być dobre)

- mostek, kierownica oraz sztyca podsiodłowa przeznaczona do FreeRide/Enduro
          (komponenty XC mogą się połamać a to boli - bez cienia przesady !)

- amorek również typu FR - upewnić się czy można go wyregulować (dokupić sprężynę) dla twojej wagi
          lub nabyć droższy ze sprężyną powietrzną (można go utwardzać jak się chce).

Co do ludzi z bagazem na tanich rowerkach, to miałem wątpliwą przyjemność skręcać na prędce ich wechikuły. Znam kilku wysportowanych ludzi ważących koło 100kg którzy mieli sporo problemów z wymienionymi wyżej komponentami.

Pozdrawiam
      • Gość: hi Re: rower dla ....słonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:45
        Ja pisałam całkiem serio z tym basenem, i bez dogryzania ;)))
        Sama wiem DOSKONALE co to otyłość ;((( -> wpierw zrzuć trochę, a dopiero potem
        kup rower ... i tak <dla większosći ;)> jest "KONIEC" SEZONU !
        A dla twojego zdrowia lepszy jest basen niż rower - który dodatkowo będzie
        obciążał stawy i tak podejrzewam <z wł.dośw.> w nie najlepszej kondycji ...
      • dr.krisk Kona... 29.08.05, 02:07
        Chyba Kona miala w swej ofercie rower gorski dla ciezszej wagi cyklistow....
        Czytalem chyba w BikeBoardzie lub gdzie indziej.....
      • Gość: w nie łam sie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 10:09
        bylem w podobnej sytuacji wagowej ;) ... jezdze rowerem zasadniczo do XC - sztywnym (bez amortyzatora)ze stalowa rama cr-mo i srednim niskim osprzetem acera ;) ... i jest ok. - jezdze bynajmniej nie tylko rekreacyjnie ;) sporo lasow i oczywiscie sporo szosy zeby do tego lasu dojechac ... ;)
        pamietaj tylko o 36 szprychach i wysokiej jakosci obreczach...
        pozdrawiam cieplo
      • Gość: KA Re: rower dla ....słonia IP: 217.153.16.* 29.08.05, 10:31
        Przy tej wadze zbędny jest czołg. A tak serio, 110 kg wytrzyma większośc ram
        standartowych rowerów górskich, jedynie na co musisz zwrócić uwagę to obręcze
        szczególnie tylna (przynajmniej dwu komorowa a najlepiej trzy) i tyle. Całą
        niezbędną reszte oferuje ci taki rower w cenie do 1500zł. Chodzi tylko o to by
        kazda nierównośc i krawężnik nie kończył się wizytą w serwsie lub zmianą dętki,
        dobrze by było tak na wszelki wypadek wożić zapasową dętkę a i ew. hamulec
        tarczowy na tył będzie dziłal przy rozcentrowanym kole, a v nie.
        Pozdrawiam KA
      • Gość: Przemek Re: rower dla ....słonia IP: *.w83-199.abo.wanadoo.fr 29.08.05, 10:50
        Ja waze 125 kg i jezdze po strasznych wertepach gorskim rowerem. Mieszkam we
        Francji. Kiedy zadalem tu sprzedawcy pytanie podobne do twojego, to sie usmial !
        Wystarczy zeby byl nie-chinski.
        P.S. Moj rower : Lapierre 260 Tecnic Lite
        • polskazlotamlodziez Re: rower dla ....słonia 01.09.05, 12:05
          Musze ci powiedzieć że z chęcią bym ukradł ci pare kilogramów. Mam 176 wzrostu
          i wage... 55-58kg. Przy podjazdach na ciężkich przełożeniach nie mam nawet co
          stawać na pedałach, tak samo przedni hamulec mam mocno poluzowany, bo ustawiony
          normalnie był by dla mnie zabójczy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka