Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Poranna prasa

31.08.05, 06:40
    miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2893553.html?nltxx=1077917&nltdt=2005-08-31-02-05
    Obserwuj wątek
      • czarny357 Re: Poranna prasa 31.08.05, 08:34
        Ech...
        "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie".
      • robertrobert1 Re: Poranna prasa 31.08.05, 09:14
        Z Sadem a dokladniej sedziami sie nie wygra gdyz tylko teoretycznie sa oni
        bezstronni.
      • roweroraffi Re: Poranna prasa 31.08.05, 11:26
        evvcik napisała:

> miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2893553.html?nltxx=1077917&nltdt=2005-08-31-02-05

Chłopaki z Wrocławia są twardzi. Pójdą do Hagi nawet, a wygrają :-)

p.s. Ewo, wrzucaj cały txt artykułu pod linkiem, bo za 2-3 dni Gazeta wrzuci to
        do płatnego Archiwum i ktoś, kto będzie chciał przeczytać nie będzie mógł tego
        zrobić póki nie zapłaci.
        • evvcik Re: Poranna prasa 31.08.05, 12:49
          Juz sie robi :)

Krytyczna decyzja

Ewa Ciszewska 30-08-2005 , ostatnia aktualizacja 30-08-2005 21:02

Sąd odrzucił we wtorek apelację jednego z rowerzystów zatrzymanych podczas Masy
          Krytycznej 3 maja 2003 r. Robert Jezierski, organizator demonstracji, określił
          wyrok "kpiną w majestacie prawa"

Na rozprawie apelacyjnej Andrzej L. bronił się sam. - W uzasadnieniu wyroku
          stwierdzono, że nie stosowałem się do poleceń policjantów, ale takich poleceń w
          ogóle nie było. Zostałem powalony na ziemię, a potem przeniesiony do radiowozu -
          przypomniał oskarżony. - Nie używałem słów "gestapowcy i faszyści".

Uważa, że dowody zostały potraktowane wybiórczo: - Na kasecie wideo widać, że
          nie krzyczałem ani nie byłem agresywny.

Jednak Sąd Okręgowy utrzymał w mocy wyrok Sądu Rejonowego. - Tam, gdzie
          oczekujemy od policjantów zapewnienia bezpieczeństwa, nie możemy odmawiać im
          prawa do wykonywania działań, do których są uprawnieni. Policja ma prawo użycia
          środków przymusu - dodał przy ogłoszeniu wyroku sędzia Bogusław Tocicki.
          Stwierdził także, że wpłacenie 300 zł na dom dziecka w Kątach Wrocławskich i
          opłacenie połowy kosztów procesu nie jest nadmiernie drastyczną karą.

Teraz wniosek o kasację wyroku może wnieść tylko Rzecznik Praw Obywatelskich. -
          Na pewno go o to poproszę - mówi Andrzej L. - Jestem karany za coś, czego nie
          zrobiłem.

Sylwia Antończak z Biura Rzecznika Praw Obywatelskich: - Jeżeli tylko wpłynie
          do nas wniosek w tej sprawie, na pewno się nią zajmiemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka