nascendi [GS] Rozkopany chodnik po obu stronach W-strady 04.10.05, 08:47 Nowości na temat www.zm.org.pl/index.php?a=spojnia-objazd Okazuje się, że można jeszcze gorzej... "co by tu jeszcze spieprzyć, co by tu jeszcze spieprzyć, panowie" za serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2950022.html Rozkopany chodnik po obu stronach Wisłostrady Cykliści na Wisłostradzie przedzierają się przez piach lub ryzykuja życie, jeżdżac obok pędzących aut Tor przeszkód urządzili drogowcy rowerzystom korzystającym ze ścieżki rowerowej na wysokości zburzonego budynku Spójni. Po obu stronach Wisłostrady jest tam rozkopany chodnik. Cykliści muszą przedzierać się przez plac budowy lub decydują się na jazdę między samochodami, ryzykując życie Poszerzanie jezdni na niebezpiecznym zakręcie przy klubie sportowym Spójnia trwa od miesiąca. Dla rowerzystów urzędnicy wymyślili kłopotliwy objazd - trzeba znieść rower po schodach i przez przejście podziemne na wysokości Cytadeli przeprawić się na drugą stronę Wisłostrady. Teraz po tej mozolnej przeprawie i wdrapaniu się na górę na cyklistów czeka przykra niespodzianka - rozkopany na całej szerokości chodnik. Większość rowerzystów przedziera się przez plac budowy, brnąc w piachu, śmiałkowie lawirują między samochodami. - Kierownica i pedały mi opadły, jak zobaczyłem, co tam się dzieje - opowiada jeden z rowerzystów. Jest wściekły na drogowców. - Nie dość, że zafundowali nam bezsensowny objazd, to jeszcze teraz go rozkopują - denerwuje się. - Sam się zdziwiłem, jak zobaczyłem te roboty - przyznaje Adam Kijewicz, wicedyrektor Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg (poszerza jezdnię przy Spójni). - Przecież na czas naszych robót inżynier ruchu zatwierdził objazd tamtą stroną ulicy - przypomina. Urszula Nelken z Zarządu Dróg Miejskich, który remontuje chodnik przy Cytadeli, twierdzi, że nawalił wykonawca robót. - Miał wyraźnie zaznaczone w umowie, że prace mają być tak prowadzone, by zapewnić metrowej szerokości przejście - mówi Urszula Nelken. Dodaje, że upomniany wykonawca musi natychmiast dostosować się do warunków umowy. Anna Krężlewicz 03-10-2005, ostatnia aktualizacja 03-10-2005 23:33 Link Zgłoś