Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

oświetlenie rowerowe

13.09.05, 22:52
    Czy lampy Mactronic z 2 LEDami i zarówką ksenonową nadają się do jazdy nocą?
    Pytam jak sprawują się w praktyce.
    Widziałem takie na allegro za ok 40 zł(za komplet), u mnie w sklepach są po
    60.
    Nie wiem czy się zdecydować, a może polecicie coś innego...
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: oświetlenie rowerowe IP: *.icpnet.pl 14.09.05, 00:56
        Palnik xenon kosztuje kilkaset złotych, do pracy wymaga układów wysokiego napięcia. Lampki rowerowe z prawdziwym palnikiem xenonowym HID kosztują koło tysiąca PLN i świecą niegorzej niż dobry motocykl - marzenie kierowcy malucha.

Za 40 złotych to dostaniesz zwykłą żarówkę lub kryptonową/halogenową która co najwyżej świeci bardziej niebieskim światłem...

Osobiście na nocne jazdy zabieram
        cyklotur.pl/go/_info/?id=2245
        z czterema akumulatorkami 2600mAh pojemności - wystarcza na nieco ponad 4h.
        Daje bardzo praktyczny snop światła o 2,6W mocy, można spokojnie śmigać w ciemnościach. Prawdziwy komfort zapewnia halogen 5+10W lub wspomniany kosztowny zestaw HID.

Posiadam również drugą (w identycznej obudowie) wersję z trzema diodami (cyklotur.pl/go/_info/?id=2244) która nadaje się do jazdy oświetlonymi asfaltami, ale warunkowo daje rade również w leśnych ciemnościach (max 16km/h, a i tak dość łatwo przegapić zakręt - bez porównania z halogenem 2,4W)

Obie lampki są moim zdaniem wyjątkowo udane i godne polecenia.
        (baterie w LED wystarczają na cały wiosenno-letni sezon + wycieczki po mieście,
        na jesień-zimę halogen)

Wynalazek mactronica ma moc żarówki 1W co z pewnością nie wystarczy do wygodnej jazdy w ciemności (podobne światło da 1W dioda), do jazdy po mieście spokojnie wystarczy biała dioda. Moim zdaniem lepsze są 2 lampki, gdy padnie halogen włączasz LED i jedziesz dalej. W jednej lampce jak wydoisz baterie halogenem LEDy nie zaświecą i pozostanie szukanie drogi świecąc ekranikiem komórki...
        • yupiya Re: oświetlenie rowerowe 14.09.05, 09:17
          dzięki za wykład o ksenonie, ale to wiedziałem...
          natomiast z lampek które podałeś najlepiej byłoby miec obie
          ale biorąc pod uwagę, że jeżdże przeważnie po miejskich asfaltach i leśnymi
          drogami chyba zdecyduję się na diodową (ekonomiczną) bo halogenem oślepiałbym
          kierowców :)
          myślałem o czymś takim: cyklotur.pl/?id=38356
          • Gość: gozin Re: oświetlenie rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:19
            taką właśnie mam i gorąco polecam. Jedyna różnica że ja mam z ładowarką, ale
            jeżeli jezdzisz duzo noca to szybko ci sie zwroci. A w lesie oświetla
            super,mozna pedzic 30 a nawet 40km/h, naprawde

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka