Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[tech] zapieczona sztyca od siodełka

05.07.06, 17:30
    Mam sztycę, która od około 2 lat siedzi sobie w rowerze, pod siodełkiem i od 2 lat ani
    drgnie. Pewnej zimy przyczepiła się skubana i żadne wd40 pomóc nie chce. Próbowałem
    ręcznie wykręcić, ale nie pomaga.. Jakieś pomysły, jak wyjąć tę cholerną rurę z roweru?
    Albo może jakiś zakład ślusarski by pomógł? Czy coś w tym stylu?
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 05.07.06, 17:36
        pan.de.monium napisał:

> Jakieś pomysły, jak wyjąć tę cholerną rurę z
        > roweru?

Wyjmij siodło, zacisk i postukaj od góry młotkiem. Powinna się ruszyć. A jak
        nie, to jeszcze spróbuj rozgiąć nieco miejsce zacisku i pukając spróbować
        obracać sztyce np kluczem francuskim. Po takim zabiegu to już napewno powinna
        się ruszyć.

> Albo może jakiś zakład ślusarski by pomógł?

A co Ci ślusarz pomoże? nie rozwierci sztycy bo takich wierteł do stali
        zwyczajnie nie ma.

> Czy coś w tym stylu?

Nie kojarzę.
      • light_trance Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 05.07.06, 17:37
        Ja bym jednak radził WD-40 + silne obroty sidełkiem przykręconym mocno do tejże
        sztycy.
        • batory555 Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 05.07.06, 20:07
          PdM napisał:
          > ...Pewnej zimy przyczepiła się skubana i żadne wd40 pomóc nie chce...

light_trance napisał:

> Ja bym jednak radził WD-40 + silne obroty sidełkiem przykręconym mocno do
          > tejże
          > sztycy.

Nie ma jak dobra rada ;)
          • krakers1 Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 05.07.06, 23:06
            jak nie ruszy to oddaj na spojnie.
            pozdrawiam
            ps a jak nie chcesz rozwiercac to utnij tak zeby zostalo pare centymetrow,
            pionowo natnij w jednym miejscu, naciecie zakoncz dziurka, zaloz zacisk i to
            srodka cienka sztyce.
          • light_trance Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 05.07.06, 23:47
            batory555 napisał:

> PdM napisał:
            > > ...Pewnej zimy przyczepiła się skubana i żadne wd40 pomóc nie chce...
            >
            > light_trance napisał:
            >
            > > Ja bym JEDNAK radził WD-40 + silne obroty sidełkiem przykręconym mocno do
            >
            > > tejże
            > > sztycy.
            >
            > Nie ma jak dobra rada ;)
            >

A ty wiesz, że czasem czas działa na korzyść? Jeżeli on spróbował raz psiknąć
            wd40 to może być za mało. Nie ma to jak alternatywy batorego&lakjany sp. z.o.o
            • batory555 Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 06.07.06, 08:01
              Skoro PdM morduje się z tym już czas jakiś i chce szukać pomocy u ślusarzy, to NA PEWNO psiknął sobie raz i zaczął wołać o pomoc :-P Tjaaaa... Fajne wytłumaczenie na własny błąd :-D
              • nrs_krowa [tech] zapieczona sztyca od siodełka 06.07.06, 11:17
                z czego zrobione sa sztyca i rama ??
                do roznych zestawow stosuje sie rozne techniki ;-)
                • krakers1 Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 06.07.06, 12:39
                  jak stalowa a sztyca alu to przechlapane, trzeba rozwiercac
                  • cosmit Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 06.07.06, 20:39
                    z tego co mi wiadomo, to i rama i sztyca ze stali. Kłopot w tym, że obie te
                    rzeczy zostały kiepsko zabezpieczone antykorozyjnie.
                    • nrs_krowa [tech] zapieczona sztyca od siodełka 07.07.06, 13:03
                      Jesli obie rzeczy stalowe - nasmarowac przed zlozeniem - zalecenie probucenta
                      • pan.de.monium Re: [tech] zapieczona sztyca od siodełka 09.07.06, 14:24
                        potrafię odróżnić na słuch wentylator dobrze działający od krzywego i magicznie procesor
                        dobrze chłodzony od źle chłodzonego, ale rodzajów metali nie odróżniam :P
                        Najprawdopodobniej jest to stal, tak jak Cosmit napisał.
                        Rower ma swoje lata, a przez dłuuuugi czas o czymś takim, jak warsztat czy przegląd nie
                        słyszał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka