miauka Re: Rowerem do pracy 02.08.07, 16:00 Dystans: 12 km. Od maja do października (zależnie od pogody). Jadę 35-40 min, autobus ok. 50. Prysznic w pracy rano, zmiana ciuchów. Jeżdżę góralkiem, Univegą, trochę przyciężkawy na miasto, ale lubię go. Coraz więcej ludzi mądrzeje i zaczyna zostawiać swoje limuzyny w chacie, oby tak dalej! Niechże tylko ścieżki rowerowe powstają - z tym jest (przynajmniej w W-wie) tragedia - niczego nowego nie budują, brak oznaczeń dla kierowców, kompletna żenada :( No i niechże pazerne buce, które rządzą śródmiejskimi biurowcami, pomyślą o wydzielaniu parkingów dla rowerów, a nie: se pani przypnie tamoj na ulicy! Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Rowerem do pracy IP: 195.90.102.* 25.08.07, 06:53 27 km z Piaseczna do centrum Warszawy w jedną stronę. OK 50 - 60 km dziennie. Trasa:Puławską przy Auchan, potem skręt w prawo do Lasu Kabackiego, przez las do Powsina. Następnie ścieżką rowerową do Wilanowa i dalej ścieżkami rowerowymi aż do Placu na Rozdrożu. Czas ok. 1.20 min. Trasa znakomita, bezpieczna, zwłaszcza latem, gdy świeci słońce.Przejazd przez Las Kabacki po godz. 7 jest niesamowity. Chłodniej niż w mieście. Rower. "Podrasowany" Unibike. Właściwie z oryginału została tylko rama i kierownica. Jeżdżę tak od marca do pierwszych śniegów. Andrzej Link Zgłoś
Gość: maryś Re: Rowerem do pracy IP: *.cable.wanadoo.nl 02.08.07, 21:48 dystans: około 5 km czas do: 20 min Spokojnym tempem, akawałek idę, bo górka jak w San Francisco i nie chcę wypluć płuc po dotarciu na miejsce. czas z: 10 min ubrania: normalne - cywil, bo nie ma za bardzo możliwości przebrania oraz obmycia rower: miejska damka piechotą: 1 godz. autobusem do: 25 min autobusem z: nieraz 1.5 godz, bo rzadko jeżdżą jeżdżę od kwietnia do października lub listopada, a gdy leje przesiadam się we "wspaniałą" wpomnianą wyżej komunikację miejską Link Zgłoś
rowerzysta6 Re: Rowerem do pracy 05.08.07, 15:13 do pracy mam 3km /10min jazdy/Kiedy pada samochód z kierowcą/autobus/10min dojście do przystanku+dojazd=30min.W pracy wskakuję w uniform roboczy.Po pracy zakupy,załatwianie różnych innych spraw wszystko rowerowo.Tak od momentu spłynięcia śniegu do chwili kiedy spadnie pierwszy śnieg.Do tego jeszcze wycieczki rowerowe.jazda po łodzi często bywa horrorem.Rower marki GAZELA firmy ROMET.samochód owszem w dalsze trasy Link Zgłoś
beatanu Re: Rowerem do pracy 03.08.07, 20:04 - 3,5 km, plasko, sredniej wielkosci miasto w srodkowej Szwecji - przez okragly rok, odstepuje od roweru tylko w przypadku kleski zywiolowej pt. zasypalo-zawialo-sniegiem-50 cm i nie zdazono z odsniezaniem (sciezki rowerowe odsniezane sa w pierwszej kolejnosci :), zdarza sie raz na pare lat. Kilka razy, gdy temp. spadla ponizej 22 stopni, wsiadlam do autobusu. Ale wole isc na piechote... Z zasady nie jezdze samochodem po miescie. - 12-25 min w zaleznosci od pory roku, stanu oblodzenia sciezek rowerowych i ilosci przejezdzajacych pociagów (w drodze do pracy mam przejazd kolejowy) - nie wyciskam z siebie ostatnich potów, nie biore prysznica po przyjezdzie do pracy. - ciuchy: niezbedna kurtka & spodnie od deszczu, w zimie ocieplane spodnie i kask + lekka ale wspaniale izolujaca kurtka z wentylatorkami pod pachami + podwójne rekawice :) Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Rowerem do pracy 04.08.07, 10:49 Warszawa ok. 12 km w jedna strone. W plecaku woze czysta koszulke, pracuje jako lektor angielskiego wiec sztywne ramy mnie nie obowiazuja- oplukuje sie w lazience, plus chusteczki dla niemowlat plus dezodorant i jest ok, nikt sie nie skarzy, raczej kibicuja. Jezdze jak jest cieplo, nie lubie marznac :) Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:57 Co prawda tematem jest rowerem do pracy ale mam nadzieje, ze sie nie obrazicie jesli i student dorzuci informacje o dojezdzie rowerem na uczelnie ;) Dystans: 2,5km z jednej strony centrum Łodzi na drugą, teren płaściutki Czas dojazdu: 10-12 minut (rekreacyjne tempo no i ogromna ilość skrzyżowań ze światłami jak na tak krótki dystans) Alternatywa: autobus (łącznie z dojściem na i od przystanku)- ok.15 minut; na pieszo- 25-30 min. Rower: trekingowy Dojezdzam praktycznie przez cały rok Rower przechowywany w specjalnym pomieszczeniu na jednoślady, nie przebieram sie, nie biore prysznicu- krótki dystans i rekreacyjne tempo sprawia, ze wcale nie jestem spocony, jedynie gdy pada deszcz lub śnieg przebieram spodnie i skarpetki ;) Link Zgłoś
Gość: rowerzysta111 Re: Rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 13:08 ja dojeżdżam do pracy rowerem, jade około godziny -20 minut srodkami komunikacji miejskiej, mam plecak a wnim ubranie na zmiane, a w pracy prysznic, więc nie mam większych problemów z zachowaniem miłego dla otoczenia zapachu. wysiłek fizyczny nieźle odstresowuje więc mam też bardziej pozytywne nastawienie do pracy. polecam ____________________ no i zawsze mam axe.. efektaxe.pl/ Link Zgłoś
Gość: ubi Re: Rowerem do pracy IP: *.acn.waw.pl 06.08.07, 19:58 ja jezdze na pole traktorem:) ale jak schodze po calym dniu to swiezo pachne, axe dobrze dziala :) Link Zgłoś
Gość: hektor Re: Rowerem do pracy IP: *.acn.waw.pl 07.08.07, 23:02 jak widze same super latywy dla axe z twojej strony ale nie dziwie sie bo sam uzywam i jeszcze niemialem powodów do narzekan no i sam zapach jest niezly polecam. yo Link Zgłoś
Gość: aamg Re: Rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 13:10 Chyba jako jedyna (albo coś przegapiłam) powiem, że moje dojeżdżanie rowerem budzi u współpracowników i zwierzchników uśmieszki z politowaniem. Jak to - nie samochodem??? - dystans: 5 km (ale czasem jadę sobie dla urozmaicenia okrężną drogą i wtedy 8- 10 km); - okres używania roweru w przeciągu roku: jeśli nie leży śnieg, nie wieje i nie ma oberwania chmury - czyli szacunkowo 1/2 roku; - czas dojazdu w stosunku do alternatywnych metod poruszania się: rowerem: 10 min., samochodemd - 5 min., kom. miejską - 15 min (bo do autobusu trzeba dojść - w/w problem ubioru i oznak wysiłku fizycznego: przez 10 min się nie męczę. Ale jeśli już, to standart: ochlapanie się nad umywalką w pracy i zmiana ciuchów. - jaki rower: a zwyczajna poniemiecka "damka" Link Zgłoś
magdalenka-1 Re: Rowerem do pracy 29.08.07, 10:37 Witam! Ja jeszcze nie dojeżdżam rowerkiem do pracy, bo do tej pory myślalam, że mam za daleko (ok 30 km). Ale okazuje sie, że sa tutaj tacy, którzy maja dłuższe dystanse! W pracy (biurowej) nie miałabym problemu z ubraniem, myciem i tymi sprawami. Mam wprawę w sprawach turystycznych. Jedyna przeszkoda jest taka, że musiałabym dojeżdżać autostradą A4 albo inną drogą szybkiego ruchu, gdzie pojazdy mechaniczne są "królami"!!! Przy okazji pytanie: czy ktoś z Was dojeżdża do Katowic??? Proszę o info!!! Ps. rowerek mam zwykły, Merida - "góralka" Pozdrawiam!! Link Zgłoś
dobiasz Re: Rowerem do pracy 29.08.07, 10:43 magdalenka-1 napisała: > Jedyna przeszkoda jest taka, że musiałabym dojeżdżać autostradą A4 > albo inną drogą szybkiego ruchu, gdzie pojazdy mechaniczne > są "królami"!!! Autostradą nie wolno jechać rowerem. A na drodze ekspresowej albo innej krajowej niestety najprawdopodobniej nałykasz się tyle spalin, pierwiastków ciężkich i stressu, że po paru razach zrezygnujesz :-( Może pomyśl o jakiejś alternatywnej trasie mniej uczęszczanymi drogami? Taka przejażdżka po wsiach z samego rana może być ciekawa i niekoniecznie dłuższa czasowo niż najkrótszą trasą polecaną dla samochodu. Link Zgłoś
Gość: Jarecki_wawa Re: Rowerem do pracy IP: *.tpi.pl 29.08.07, 15:37 Cześć!!Ja do pracy mam ok.23-25km (zalezy jak pojadę ale różnice w odległości są minimalne).Zwykle zajmuje mi to 50 min więc zaoszczędzam ok 20 min w prównaniu ze środkami komunikacji miejskiej. Po przyjeżdzie szybkie mycie, niestety teraz tylko umywalka + dezodonrant i antyperspirancik, przysznic zlikwidowano u mnie w firmie jakiś czas temu. Ludzie z którymi pracuje nie skarżą się, więc pod względem powonienia jest ok :)) Lubie jeżdzić i planuje, że będę jeździł do pierwszysch, większych mrozów. Pozdrawiam wszystkich!! Link Zgłoś
magdalenka-1 Re: Rowerem do pracy 30.08.07, 07:34 Ja wiem, ze nie mozna autostradą, a drogami krajowymi to zadna przyjemność. Niestety na odcinku Jaworzno-Katowice brak alternatywy!!! A przynajmniej ja jej nie widzę! Właśnie dlatego proszę o kontakt tych, którzy dojeżdżają do pracy w Katowicach np. z Jaworzna, Mysłowic. Może ktoś mi podda jakąś ciekawą myśl na powyższy temat. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: riic Re: Rowerem do pracy IP: *.zax.pl 16.05.08, 20:25 dystans: 4km okres używania: cały rok (ubiegłej zimy 2 tygodnie przerwy, tej 07/08 przez tydzień gdy leżało dużo śniegu na ścieżkach) czas dojazdu: 15 minut od drzwi do drzwi czas dojazdu tramwajem: 19 minut (trzeba dojść do przystanku ok 4min + z przystanku 7min + 8min jazdy) Oznak wysiłku brak (4km, średnia prędkość ok 20km/h, rower Ukraina) Ubiór zwyczajny, buty na zmianę trzymam w pracy, w przypadku deszczu ubieram nieprzemakalną kurtkę, w przypadku silnego deszczu ubieram wierzchnie nieprzemakalne spodnie. Link Zgłoś