Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Taki fenomen

24.08.16, 07:55
    Dosiadam roweru zdobnego w bezprzewodowy prędkościomierz VDO m1wl oraz lampkę Trelock LS 460.
    Otóż od dwóch dni nie działał mi prędkościomierz. Znaczy wyświetlacz pokazywał godzinę ale nie mierzył prędkości i pokonanej drogi. Aczkolwiek nie na całej trasie. Po jakimś czasie się budził i mierzył. Otóż dzisiaj stwierdziłem, że budzi się po wyłączeniu lampki. :)
    Czyli lampka w stanie wzbudzenia zakłóca komunikację między nadajnikiem a kompjuterkiem.
    Czy na sali jest fizyk?
    Obserwuj wątek
      • azm2 Re: Taki fenomen 25.08.16, 09:15
        Układ regulacji jasności w lampce prawdopodobnie zawiera elementy indukcyjne (cewka, transformator). Sieje zakłóceniami, przez co zakłóca odbiór bardzo słabych sygnałów z nadajnika na kole przez licznik. Po prostu.

Spróbuj zwiększyć odległość między licznikiem a lampką. Możliwe, że kilka centymetrów więcej poprawi sytuację.
        • zbyfauch Re: Taki fenomen 25.08.16, 09:24
          Tak też uczyniłem. Krótki test wypadł pomyślnie. Dłuższy, w drodze do pracy, został przerwany przez jakiegoś kutasa, który rozbił butelkę na drodze.
          • azm2 Re: Taki fenomen 25.08.16, 12:28
            Jeszcze sprawdź baterie w nadajniku i w odbiorniku, a przy okazji styki - mogą śniedzieć.
            • zbyfauch Re: Taki fenomen 25.08.16, 13:43
              azm2 napisał:

> Jeszcze sprawdź baterie w nadajniku i w odbiorniku, a przy okazji styki - mogą
              > śniedzieć.

Bateryki wymieniłem w poniedziałek. We wtorek odkryłem, że to lampka mąci.
      • zbyfauch Re: Taki fenomen 26.08.16, 07:32
        Przeczepiłem kompjuterek w pobliże manetek. Działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka