Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Smar do łańcucha

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 18:54
    Czy smar "Towot" się nadaje do nasmarowania łańcucha czy lepiej się zaopatrzyć w jakiś fachowy?
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.09.06, 19:07
        Uff....
        • Gość: yetas Re: NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 19:57
          Kup produkt firmy Finish Line lub Wurth(tak to sie chyba pisze) aha mam pytania
          czy jeździsz wyczynowo po błotach,normalnie w różnych warunkach czy może po
          suchej nawierzchni? aha i masz łańcuch ze spinką czy bez.jak bez to olej z
          teflonem w sprayu jak ze spinką to olej w buteleczce...
          • Gość: MGO Re: NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:07
            Na początku dzieki za rade!
            Mam łańcuch bez spinki a rower użytkuje w mieście po asfalcie ale szutrowe drogi się zdażają także pod czas desczu.
      • Gość: tomek Re: Smar do łańcucha IP: *.chello.pl 22.09.06, 20:30
        rohloff. Drogi, bo butelka 50 ml kosztuje 28 zł, ale warto.
      • dr.krisk Zwykły olej do pił łańcuchowych. 22.09.06, 22:56
        Za dużą butelkę 1 litr chcą coś z 10 zł. Żadne Finish Line'y oraz Rohloff'y....
        • piusss Re: Zwykły olej do pił łańcuchowych. 23.09.06, 15:58
          Mój kumpel tez wychodzi z tego założenia;)
          • Gość: df Re: Zwykły olej do pił łańcuchowych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 16:06
            szczerze mówiac to nie znam dobrego rozwiazania smarowania łańcucha, zwłaszcza w
            mtb. wszystko łapie syf i wszystko się w wymniku tego porozciąga. możesz
            smarować czymkolwiek co smaruje i spenetruje wnętrze ogniwa ale pod warunkiem że
            ten łańcuch będziesz płukał i smarował bo inaczej to choćbyś stosował cuda oleje
            i smary to nic nie da. Może być nawe zwykły olej przekładniowy ale własnie pod
            warunkiem - częste mycie
            • Gość: kondor Re: Zwykły olej do pił łańcuchowych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:43
              dr.krisk- czy Ty byłeś w mojej piwnicy i ten olej podpatrzyłeś?
              Po każdej trasie łańcuch przecieram,to kwestia paru minut. Deczko oleju na
              niego i przetarcie w celu usunięcia nadmiaru. Co jakiś czas przemycie w ropie i
              łańcuch musi chodzić bez zgrzytów i pisków.
              • dr.krisk Mam tak samo... 23.09.06, 22:46
                Gwoli ścisłości - jak byłem adeptem cyklizmu, to grzecznie kupowałem rozmaite
                wynalazki smarownicze w sklepie rowerowym: na suche drogi, na niepogodę, na dni
                parzyste, na nieparzyste....
                Aż się wkurzyłem, bo doszedłem do wniosku, że owe specjalistyczne smaowidła to
                zwykłe mydlenie oczu, oraz wyciąganie pieniądza z kieszeni (butelka oleju w
                cenie łańcucha - zamiast smarować lepiej zajeździć łańcuch na śmierc i
                wyrzucić).
                Po przemyślemniu sprawy + grzebnięcia w Internecie, doszedłem do wniosku że:
                - smar do łańcucha powinien łatwo włazić w zakamarki i nie wymywać się w czasie
                deszczu;
                - tak czy tak, łańcuch trzeba czyścić. Nie ma smaru, który jednocześnie by
                smarował oraz nie oklejał się błotem;
                - piły łańcuchowe pracują w trudniejszych warunkach ale mają podobne wymagania
                smarownicze.

No i łańcuch konserwuję identycznie jak ty. Beż nabożeństwa i straszliwych
                nakładów finansowych, ale skutecznie.
      • Gość: Huck Re: Smar do łańcucha IP: *.76.classcom.pl 24.09.06, 10:08
        kilka groszy kosztuje mała buteleczka oliwy maszynowej do maszyny do szycia do
        kupienia w każdej pasmanterii. I działa!
        • Gość: Slav4 Re: Smar do łańcucha IP: *.zicom.pl 24.09.06, 10:40
          Przepraszam za lamerskie pytanie - gdzie wy kupujecie ten olej do pił
          łańcuchowych ? Bo chyba nie w specjalistycznych sklepach dla hobbystów -
          drwali :o))))
          Przekonuje mnie Dr Krisk - butelka oleju (prawie) w cenie łańcucha to
          faktycznie przegięcie. Jako że kasa skończyła się równo z niebieskim Pedrosem
          to zapodałem teflonwy Valvoline w sprayu. Ale to chyba jeszcze gorszy syf od
          zielonego CC bo po wyschnięciu przykleja nawet muchy do kasety...

PS. A towotem smarowałem łańcuch w "Orkanie" 15 lat temu. Nawet nie skrzypiał.
          • Gość: Jacu Re: Smar do łańcucha IP: *.icpnet.pl 24.09.06, 11:11
            Jest w sklepie dla drwali o nazwie Castorama.
          • dr.krisk Re: Smar do łańcucha 24.09.06, 23:41
            Gość portalu: Slav4 napisał(a):

> Przepraszam za lamerskie pytanie - gdzie wy kupujecie ten olej do pił
            > łańcuchowych ? Bo chyba nie w specjalistycznych sklepach dla hobbystów -
            > drwali :o))))
            W prawie każdym ogrodniczym, albo markecie: Nomi, Obi, Castorama... Ogólnie
            tam, gdzie sprzedają owe piły łańcuchowe. Ja juz chyba czwarty litr owego oleju
            (nazywa się "Pilarol") wykańczam i sobie chwalę.
            Prosto, skutecznie i tanio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka