Gość: MGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 18:54 Czy smar "Towot" się nadaje do nasmarowania łańcucha czy lepiej się zaopatrzyć w jakiś fachowy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: yetas Re: NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 19:57 Kup produkt firmy Finish Line lub Wurth(tak to sie chyba pisze) aha mam pytania czy jeździsz wyczynowo po błotach,normalnie w różnych warunkach czy może po suchej nawierzchni? aha i masz łańcuch ze spinką czy bez.jak bez to olej z teflonem w sprayu jak ze spinką to olej w buteleczce... Link Zgłoś
Gość: MGO Re: NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:07 Na początku dzieki za rade! Mam łańcuch bez spinki a rower użytkuje w mieście po asfalcie ale szutrowe drogi się zdażają także pod czas desczu. Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Smar do łańcucha IP: *.chello.pl 22.09.06, 20:30 rohloff. Drogi, bo butelka 50 ml kosztuje 28 zł, ale warto. Link Zgłoś
dr.krisk Zwykły olej do pił łańcuchowych. 22.09.06, 22:56 Za dużą butelkę 1 litr chcą coś z 10 zł. Żadne Finish Line'y oraz Rohloff'y.... Link Zgłoś
piusss Re: Zwykły olej do pił łańcuchowych. 23.09.06, 15:58 Mój kumpel tez wychodzi z tego założenia;) Link Zgłoś
Gość: df Re: Zwykły olej do pił łańcuchowych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 16:06 szczerze mówiac to nie znam dobrego rozwiazania smarowania łańcucha, zwłaszcza w mtb. wszystko łapie syf i wszystko się w wymniku tego porozciąga. możesz smarować czymkolwiek co smaruje i spenetruje wnętrze ogniwa ale pod warunkiem że ten łańcuch będziesz płukał i smarował bo inaczej to choćbyś stosował cuda oleje i smary to nic nie da. Może być nawe zwykły olej przekładniowy ale własnie pod warunkiem - częste mycie Link Zgłoś
Gość: kondor Re: Zwykły olej do pił łańcuchowych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:43 dr.krisk- czy Ty byłeś w mojej piwnicy i ten olej podpatrzyłeś? Po każdej trasie łańcuch przecieram,to kwestia paru minut. Deczko oleju na niego i przetarcie w celu usunięcia nadmiaru. Co jakiś czas przemycie w ropie i łańcuch musi chodzić bez zgrzytów i pisków. Link Zgłoś
dr.krisk Mam tak samo... 23.09.06, 22:46 Gwoli ścisłości - jak byłem adeptem cyklizmu, to grzecznie kupowałem rozmaite wynalazki smarownicze w sklepie rowerowym: na suche drogi, na niepogodę, na dni parzyste, na nieparzyste.... Aż się wkurzyłem, bo doszedłem do wniosku, że owe specjalistyczne smaowidła to zwykłe mydlenie oczu, oraz wyciąganie pieniądza z kieszeni (butelka oleju w cenie łańcucha - zamiast smarować lepiej zajeździć łańcuch na śmierc i wyrzucić). Po przemyślemniu sprawy + grzebnięcia w Internecie, doszedłem do wniosku że: - smar do łańcucha powinien łatwo włazić w zakamarki i nie wymywać się w czasie deszczu; - tak czy tak, łańcuch trzeba czyścić. Nie ma smaru, który jednocześnie by smarował oraz nie oklejał się błotem; - piły łańcuchowe pracują w trudniejszych warunkach ale mają podobne wymagania smarownicze. No i łańcuch konserwuję identycznie jak ty. Beż nabożeństwa i straszliwych nakładów finansowych, ale skutecznie. Link Zgłoś
Gość: Huck Re: Smar do łańcucha IP: *.76.classcom.pl 24.09.06, 10:08 kilka groszy kosztuje mała buteleczka oliwy maszynowej do maszyny do szycia do kupienia w każdej pasmanterii. I działa! Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: Smar do łańcucha IP: *.zicom.pl 24.09.06, 10:40 Przepraszam za lamerskie pytanie - gdzie wy kupujecie ten olej do pił łańcuchowych ? Bo chyba nie w specjalistycznych sklepach dla hobbystów - drwali :o)))) Przekonuje mnie Dr Krisk - butelka oleju (prawie) w cenie łańcucha to faktycznie przegięcie. Jako że kasa skończyła się równo z niebieskim Pedrosem to zapodałem teflonwy Valvoline w sprayu. Ale to chyba jeszcze gorszy syf od zielonego CC bo po wyschnięciu przykleja nawet muchy do kasety... PS. A towotem smarowałem łańcuch w "Orkanie" 15 lat temu. Nawet nie skrzypiał. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Smar do łańcucha IP: *.icpnet.pl 24.09.06, 11:11 Jest w sklepie dla drwali o nazwie Castorama. Link Zgłoś
dr.krisk Re: Smar do łańcucha 24.09.06, 23:41 Gość portalu: Slav4 napisał(a): > Przepraszam za lamerskie pytanie - gdzie wy kupujecie ten olej do pił > łańcuchowych ? Bo chyba nie w specjalistycznych sklepach dla hobbystów - > drwali :o)))) W prawie każdym ogrodniczym, albo markecie: Nomi, Obi, Castorama... Ogólnie tam, gdzie sprzedają owe piły łańcuchowe. Ja juz chyba czwarty litr owego oleju (nazywa się "Pilarol") wykańczam i sobie chwalę. Prosto, skutecznie i tanio. Link Zgłoś