kasia_er 23.11.06, 13:57 czy w zwiazku z zaloba masa piatkowa odbedzie sie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
roweroraffi Re: zaloba 23.11.06, 14:27 kasia_er napisała: > czy w zwiazku z zaloba masa piatkowa odbedzie sie? Cytując: masa.waw.pl/faq.htm " Pytanie: Kiedy będzie następna Masa? Odpowiedź: W najbliższy ostatni piątek miesiąca. Pytanie: A czy jak pada deszcz to masa też się odbędzie? Odpowiedź: Masa odbywa się w ostatni piątek każdego miesiąca, bez względu na pogodę i porę roku. Pytanie: A co jeśli Masa wypadnie w jakieś święto? Odpowiedź: Masa też się odbędzie. Pytanie: Czy jest taka możliwość, żeby masa się nie odbyła, albo odbyła się w innym terminie? Odpowiedź: Nie ma takiej możliwości, chyba, że nikt na Masę nie przyjedzie, ale to się jeszcze nie zdarzyło ;)" Link Zgłoś
zomowca.4erpe Re: zaloba 23.11.06, 14:45 regulamin to nie wszystko... troche mi przykro, ze organizatorzy nie podzielaja moich odczuc, ale mamy demokracje..., ja z Wami jutro nie pojade... Link Zgłoś
kasia_er Re: zaloba 23.11.06, 14:50 ja sama nie wiem... jakos tak nie jestem pewna, czy walczenie o sciezki rowerowe w tym momencie jest na miejscu... Link Zgłoś
skeler Re: zaloba 23.11.06, 15:12 Statystycznie w pazdzierniku i listopadzie na samym mazowszu, codziennie na drogach zginal jakis rowerzysta (sa to najniebezpieczniejsze miesiace) - z tego powodu kazda Masa ma jeszcze lepszy pretekst aby byc zaloba - a jezdzimy glownie po to, aby zapobiec przyszlym zalobom (ktore moze nie beda narodowe, ale rownie tragiczne) - mysle tez, ze dzieki dzialaniom Masy juz udalo sie zapobiec wielu wypadkom. W tym miesiacu Masa odwiedzi np. Rondo Babka, gdzie od wielu lat nieoznakowane przejazdy rowerowe powoduja wiele niebezpiecznych sytuacji. Mozna za to dyskutowac w jaki sposob pojedziemy w tym miesiacu - na pewno z kredensu nie bedzie leciala zadna wesola muzyka. Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 23.11.06, 15:16 kasia_er napisała: > ja sama nie wiem... > jakos tak nie jestem pewna, czy walczenie o sciezki rowerowe w tym momencie > jest na miejscu... Ja wiem, że zginęło tragicznie 20 osób, ale co dzień na drogach w Polsce ginie 12-15 osób, z czego co 3 to pieszy, a co 10 to rowerzysta. Nie wiem czy życie 20 ludzi jest warte odwlekania w czasie walki o bezpieczeństwo na ulicach o miesiąc... statystycznie w tym czasie zginie na drogach około 410 osób, z czego 41 to będą rowerzyści, a 136 to piesi. Że o osobach rannych i często kalekich na resztę życia nawet nie wspomnę. Za nimi jakoś nikt nie płacze i nie wiesza czarnych wstążek, nie robi minuty ciszy, czy nie odwołuje Masy... czyżby temat tabu? Zbyt mało "medialny"? Czy też są to ludzie niższej kategorii? Zwłaszcza, że prawdę mówiąc tym zmarłym Górnikom ta cała solidarność na pokaz i tak już wiele nie pomoże. Bardziej by się przydała jakąś zbiórka pieniędzy dla rodzin poszkodowanych, czy cuś, jeżeli naprawdę chcecie pomóc. A to już robi o ile mi wiadomo Caritas. Szczegóły tutaj: www.caritas.pl/news.php?id=5282 Nasze propozycje są na razie ciut inne: spokojna muzyka z przyczepek Masowych zamiast disco/techno. Ewentualnie minuta ciszy przed odjazdem, choć i tutaj byłbym ostrożny, bo jak znam życie, nie wszyscy się zastosują. Choć oczywiście jesteśmy otwarci na Wasze pomysły. Nikomu przyjeżdżać wbrew Jego woli też nie każemy. Link Zgłoś
kasia_er Re: zaloba 23.11.06, 15:25 bardzo ladna argumentacja, dzieki chyba mnie przekonaliscie, zwlaszcza, jezeli nie bedie techniawy z glosnikow, ktora normalnie jest super:) Link Zgłoś
s.cat Re: zaloba 23.11.06, 16:31 Proponowałbym wszystkim osobom posiadającym flagi doczepić do nich kir, lub jakikolwiek kawałek czarnego materiału. Link Zgłoś
michrosss Re: zaloba 23.11.06, 19:48 ciesze sie ze masa jednak sie odbędzie , macie racje jak wycieczka szkolna wracała autokarem z nad morza i był wypadek i zgineło kilkanascioro dzieci to jakos nie było załoby narodowej a kaczysnki mowi ze zal mu dzieci górników ;] uwazam ze masa powinna sie odbyc zwłaszcza ze ma ona własnie charakter zapobiegania wypadkom , kolizji rowerowym itd. a pozatym moze ona byc tez w charakterze załobnym czyli ku czci pamieci górników. w kazdym razie ja jade ! Link Zgłoś
michrosss Re: zaloba 23.11.06, 20:04 a tak wogóle to w tv gadali ze w czasie załoby własnie nie moze byc impres masowych czyli chyba z udziałem duzej ilosci osób , czy nie bedziemy mieli kłopotów ? czy wogóle bedzie policja z nami ? Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 23.11.06, 20:09 michrosss napisał: > a tak wogóle to w tv gadali ze w czasie załoby własnie nie moze byc impres > masowych czyli chyba z udziałem duzej ilosci osób , czy nie bedziemy mieli > kłopotów ? czy wogóle bedzie policja z nami ? Nie będziemy, Policja będzie nas eskortowała jak zawsze. Link Zgłoś
beno1 Re: zaloba 23.11.06, 21:11 Może na szybko jakąś ulotkę spreparować dla tych przechodniów, którzy by jednak koniecznie chcieli się nas czepiać? Coś na zasadzie: solidaryzujemy się z górnikami itd., ale my w naszych działaniach również zajmujemy się zapobieganiu wypadkom. Ja w każdym razie ubiorę się na wszelki wypadek na ciemno (+ kamizela of'coz) i przygotuję sobie jakąś gadkę, gdyby ktoś na ulicy chciał z nami dyskutować. A gwizdek za pazuchę, i tylko na wszelki wypadek do interwencji. Beno Beno. Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 23.11.06, 21:18 beno1 napisał: > Może na szybko jakąś ulotkę spreparować dla tych przechodniów, którzy by jednak > > koniecznie chcieli się nas czepiać? Na jutro? Nie ma raczej szans. > przygotuję sobie jakąś gadkę, gdyby ktoś na ulicy chciał z nami > dyskutować. To na pewno nie zaszkodzi. Choć jak znam "solidarność" ludzi po śmierci Papieża, gdy jednego dnia kibice pojednywali się, a drugiego lali po mordach, a ludzie w samochodach ozdobionych barwami papieskimi spychali rowerzystów z drogi, to raczej nikt uwagi nie zwróci. > A gwizdek za pazuchę, i tylko na wszelki wypadek do interwencji. Tutaj faktycznie można trochę spokojniej z gwizdkami. Link Zgłoś
woydzio Re: zaloba 23.11.06, 22:10 Wszystkim żałobnikom polecam tekst Rafała Ziemkiewicza zamieszczony pod adresem rafalziemkiewicz.salon24.pl/1521,index.html Woydzio Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 23.11.06, 22:37 woydzio napisał: > Wszystkim żałobnikom polecam tekst Rafała Ziemkiewicza I to też jest bardzo ciekawy punkt widzenia. Trochę oderwany od realiów (wiadomo, ze nie zamknie się pstryknięciem ręki wszystkich kopalń od tak, bo Śląsk by poszedł z torbami na bezrobocie), ale i tak ciekawy. Dobry wstęp do rozmowy o bezsensowności śmierci, globalizacji i wolnym rynku, gdzie za naszymi plecami po cichu przelicza się ludzkie zdrowie i życie na opłacalność i dolary. Link Zgłoś
mackofff Re: zaloba 23.11.06, 22:16 strony www.masa.waw.pl i www.zjazd.waw.pl zmienily nawet style na zalobne Link Zgłoś
zomowca.4erpe Re: zaloba 23.11.06, 22:58 mackofff napisał: > strony (...)zmienily nawet style na zalobne" -OK, chociaz blizsze prawdy byloby "przynajmniej" niz "nawet". Brakuje mi info o powyzej przedstawianych zalozeniach- powazne zachowanie, szczytne cele itp. itd. - na ulotki nie ma czasu (zgadzam sie), - apelu przez megafon nikt raczej nie uslyszy,wiec ten kanal informacyjny odpada - idea WMK jest wazniejsza niz wszystko dookola (z ideami trudno polemizowac, ale zapal rewolucjonisty pozostal juz za mna, wiec raczej sprzeciw), - to i tak nikomu nic nie da (sprzeciw- zaloba jest dla tych co pozostali, a nie dla gornikow), - statystyki pokazuja ile takich tragedii dzieje sie codziennie (ale wlasnie niecodziennosc Sytuacji pozwala chwile zastanowic sie nad tym, co nas otacza) - i tylko ciekawe jak w tym wszystkim opanujecie tych "mlodych gniewnych", ktorzy tak jak i reszta doskonale bawia sie na Masie, ale tylko z powodu zabawy sa na niej obecni, a o Sytuacji czesto nie slyszeli lub nie zrozumieli... Mam nadzieje, ze gadki przygotowane dla przechodniow, kiry na flagach i ogolna powaga imprezy dadza jednoznaczny poglad spoleczenstwu o jej charakterze, a moj post bedzie jedyna lyzka dziegciu w tej beczce miodu. Trzymam za Was kciuki, ale nie jade, mimo ze czekalem z utesknieniem caly dluuugi miesiac... Link Zgłoś
robertrobert1 Re: zaloba na masie. 24.11.06, 08:47 Mozemy kupic znicz i zmontowac go na kierownicy. Zapalony bedzie dawal fajne swiatlo a kilkaset takich zniczy bedzie dawalo jednoznaczny wyraz. Link Zgłoś
kultowy_grzech Re: zaloba 24.11.06, 09:12 no cóż... ja też odczuwam pewien dydonans na myśl o uczestnictwie w paradzie kilkuset rowerzystów, wśród radosnego zgiełku, muzyki i gwizdków... nie chodzi mi o gremialne histeryzowanie (w 100% zgadzam się z ziemkiewiczem - a to nieczęsto się zdarza)... mam świadomość, że każdego dnia na świecie w tragicznych okolicznościach giną tysiące ludzi... ale mimo wszystko atmosfera smutku i mi się udzieliła. coś czego najbardziej na tym świecie nie lubię to radykalizm... wydaje mi się, że masa zaczyna (powoli) wpadać w taki ton... krew by się nie polała gdyby raz się impreza nie odbyła... pozdrawiam, grzech Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 24.11.06, 12:48 kultowy_grzech napisał: > no cóż... ja też odczuwam pewien dydonans na myśl o uczestnictwie w paradzie > kilkuset rowerzystów, wśród radosnego zgiełku, muzyki i gwizdków... Przeczytaj powyższe posty zanim się wypowiesz o masie wśród hucznej muzyki, gwizdków itp. > mimo wszystko atmosfera > smutku i mi się udzieliła. Super, tylko ten smutek nic nie daje nikomu. Nie ma najmniejszego wpływu na fakt, że do takich tragedii dochodzi i jak często. A Masa IMO ma... i dlatego powinna jechać, by tragedii było mniej. A że na drogach, a nie w kopalni... Dlatego też w duszy cieszę się ze sprzedaży każdej kamizelki, czy lampki. Uwielbiam polemizować z ludźmi na temat bezpieczeństwa ruchu i PoRD... Każdy taki przypadek to być może jedna osoba, za której śmierć Ty nie będziesz musiał płakać. > krew by się nie polała gdyby raz > się impreza nie odbyła... Jasne, że by się nie polała. Zwłaszcza, że pojedzie. Tak samo jak pojechała po śmierci Papieża, samobójstwie Przemka z Gdańska, wypadku autokaru pod Białymstokiem, terrorystach z Biesłany, czy innych nie mniejszych wcale tragediach. Nie rozumiem dlaczego akurat ta tragedia ma być wyjątkowa, inna od innych, których setki mamy codziennie za oknem i w TV? Jeżeli chcesz czcić pamięć ludzi, bądź uczciwy i rób to wobec wszystkich równo. Chodź w żałobie cały rok, ubieraj się na czarno i broń Boże nic nie rób, co by ten stan zmienić. Link Zgłoś
kultowy_grzech Re: zaloba 24.11.06, 15:03 roweroraffi napisał: > Przeczytaj powyższe posty zanim się wypowiesz o masie wśród hucznej muzyki, > gwizdków itp. czytałem, czytałem... mam nadzieję, ze faktycznie choć cisza będzie... ale tego jako organizatoży zagwarantować nie możecie bo jak wiadomo nie jest łatwo panować nad masą (nawet krytyczną) > Jasne, że by się nie polała. Zwłaszcza, że pojedzie. Tak samo jak pojechała po > śmierci Papieża, samobójstwie Przemka z Gdańska, wypadku autokaru pod > Białymstokiem, terrorystach z Biesłany, czy innych nie mniejszych wcale > tragediach. Nie rozumiem dlaczego akurat ta tragedia ma być wyjątkowa, inna od > innych, których setki mamy codziennie za oknem i w TV? Jeżeli chcesz czcić > pamięć ludzi, bądź uczciwy i rób to wobec wszystkich równo. Chodź w żałobie > cały rok, ubieraj się na czarno i broń Boże nic nie rób, co by ten stan > zmienić. mam świadomość, że każdego dnia giną (czasem w niewyobrażalnych męczarniach) setki, tysiące ludzi i uwierz mi, nie czyni mnie to szczęśliwym człowiekiem. > Chodź w żałobie cały rok, ubieraj się na czarno i broń Boże nic nie rób, co by > ten stan zmienić. tego stanu nie da się zmienić... nic nie zdziałam w kwestii terrorystów muzułmańskich, kiepskich kierowców, zrozpaczonych nastolatków itp, itd... chodzi mi jedynie o to, że inni mogli sobie pewne imprezy darować. w imię czego...? sam nie wiem... jedni w imię solidarności, drudzy bo tak wypada, jeszcze inni bo w telewizji mówili... bez jednej masy świat by się nie zawalił... grzech Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 24.11.06, 16:39 kultowy_grzech napisał: > tego > jako organizatoży zagwarantować nie możecie bo jak wiadomo nie jest łatwo > panować nad masą (nawet krytyczną) Nie możemy zagwarantować tez, ze nie zaczniecie kopać radiowozów, nie zlinczujecie podczas Masy kierowcy itp... a jednak od pewnego czasu takie rzeczy się nie dzieją, choć kiedyś na Masie się zdarzały regularnie. > tego stanu nie da się zmienić... nic nie zdziałam w kwestii terrorystów > muzułmańskich, kiepskich kierowców, zrozpaczonych nastolatków itp, itd... No i tu się różnimy. Ja jednak jestem optymistą i mam nadzieję, że coś zmienię moim działaniem i gadaniem. W przeciwnym razie bym tego nie robił. > chodzi mi jedynie o to, że inni mogli sobie pewne imprezy darować. w imię > czego...? sam nie wiem... jedni w imię solidarności, drudzy bo tak wypada, > jeszcze inni bo w telewizji mówili... No właśnie... podobnie jak w przypadku Papieża, czy hali w Katowicach 99% ludzi robi to na pokaz, bo tak wypada i bo wszyscy tak robią. Ja nie zamierzam. > bez jednej masy świat by się nie zawalił... Trudno zaprzeczyć. Link Zgłoś
atica Re: zaloba 24.11.06, 10:43 Ja jeżdże na mase pod 2 lat i długo czekałam na nią czekałam. Chyba jednak nie pojade ( doszła też choroba). Ale myślą będe z wami i będą tam moi znajomi wraz z mamą :) Udanej Masy Atica Link Zgłoś
woydzio Re: zaloba 24.11.06, 12:19 A może ogłośmy żałobę narodową przez cały rok (w końcu codziennie giną ludzie w wypadkach drogowych i nie tylko) i całkiem zrezygnujmy z Masy? Ludzie, przestańcie popadać w jakieś chore paranoje! To, że w wypadku zginęło ponad dwudziestu ludzi nie jest czymś wyjątkowym, to się zdarzało, zdarza i zdarzać będzie. Takie jest życie. Woydzio Link Zgłoś
mocniak Re: zaloba 24.11.06, 14:17 www.warszawa.pl/Wiadomosci/Dla_mieszkanca/Trasy_rowerowe/57,804,2,1,0,0-Masa_Krytyczna.html Wheee. Kolejni próbujący narzucić żałobę innym. Pozdrawiam Link Zgłoś
woydzio Re: zaloba 24.11.06, 14:47 mocniak napisał: > www.warszawa.pl/Wiadomosci/Dla_mieszkanca/Trasy_rowerowe/57,804,2,1,0,0-Masa_Krytyczna.html > Wheee. Kolejni próbujący narzucić żałobę innym. > > Pozdrawiam Zagotowało się we mnie i wysmażyłem mejla od autora tegoż artykułu i pana, który to opublikował. A swoją drogą: wku*wia mnie już ilość bezmózgich dwunogów pętających się po tej planecie. Woydzio Link Zgłoś
kultowy_grzech Re: zaloba 24.11.06, 15:09 woydzio napisał: > > Zagotowało się we mnie i wysmażyłem mejla od autora tegoż artykułu i pana, któr > y to opublikował. A swoją drogą: wku*wia mnie już ilość bezmózgich dwunogów pęt > ających się po tej planecie. > Woydzio bez przesady... miał facet prawo tak napisać. inny miał prawo opubikować - w końcu to (jeszcze) wolny kraj. my tu piszemy różne rzeczy na temat kierowców (niektórzy czasem zbyt dosadnie i wulgarnie nawet) to i on może na rowerzystów. rzucacie się na radykałów w samochodach... nie odbierajcie prawa rzucać się innym na radykałów na rowerach ;-) grzech Link Zgłoś
olewator2 Re: zaloba 24.11.06, 15:09 Masa Krytyczna jest, w mojej opinii, wybrykiem terrorystycznym" Ha ha, skoro jest żałoba to czemu opowiadają kwały? No niby każdy ma prawo do swojego zdania. Osobiście nie rozumiem tego całego szumu wobec ofiar. Rozumiem że źle sie stało, ale podczas pierwszej i drugiej wojny zgineło tyle ludzi, porównaniem do śmierci 20 górników, to po wojnie proporcjonalnie, to i ze sto lat musiała być żałoba. Dlamnie tragedja kilku ludzi nie jest powodem by siedzieć w domu i płakać... Zważywszy na to że śmierć jest codziennością i nie wiele na to poradzimy... Link Zgłoś
michrosss Re: zaloba 24.11.06, 16:02 pare słów prawdy i odrazu posty skasowane no tak nie ma to jak ubeckie metody Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 24.11.06, 16:45 michrosss napisał: > pare słów prawdy i odrazu posty skasowane no tak nie ma to jak ubeckie metody Nie ubeckie metody, a usunięcie postów w których obrażasz innych, za to że mają inne zdanie. Dla mnie to zachowanie dziecinne i pokaz braku sensownych argumentów. Na tym forum wypowiadamy się kulturalnie i nie obrażamy innych, ani ich rodzin. To zasady netykiety i jak Ci się nie podobają, nie korzystaj z tego forum, bo wyjątku dla Ciebie robić nie będziemy. Link Zgłoś
boruta_wwa żenada 24.11.06, 16:07 ale beznadziejna ta dyskusja żałoba narodowa to chory pomysł pisu, który zbija na tym wydarzeniu swój kapitał polityczny. dla mnie to kolejny cyrk znudzonych mediów i zachłannych polityków podobny do narodowej histerii po śmierci papieża a tym razem kibice nie będą się godzić??? ooo szkoda bo było tak zabawnie... b. Link Zgłoś
olecky Re: zaloba 24.11.06, 16:27 ja rozumiem, ze Polacy lubuja sie w efektownych gestach bez znaczenia, (vide np. pomnik ofiar wypadku drogowego zamiast przebudowy niebezpiecznego miejsca), ale czy wy troszke nie przesadzacie? skeler i raffi juz napisali o wypadkow z udzialem rowerzystow, ja dodam jeszcze, ze tyle osob, ile zginelo w Halendzie, to _codziennie_ umiera na choroby wywolane spalinami samochodowymi, a prawdopodobnie drugie tyle - na choroby zwiazane z brakiem systematycznej aktywnosci fizycznej. Roznica polega na tym, ze bialaczka czy miazdzyca nie sa takim fajnym spektaklem medialnym jak wielkie bum kilometr pod ziemia i dramatyczna akcja ratownicza. imho odpowiedz na pytanie, czy to wlasciwy moment, by walczyc o sciezki rowerowe (jadac na mase lub w inny sposob), zalezy od tego, czy dana osoba faktycznie kieruje sie szacunkiem dla ludzkiego zycia i chce zapobiec innym bezsensownym smierciom w przyszlosci, czy tez chce umocnic swa pozycje w stadzie poprzez przelicytowanie sasiada glebokoscia czerni i iloscia oficjalnie wylanych lez. pozdrawiam, olek Link Zgłoś
olecky Re: zaloba 24.11.06, 16:54 a tak na marginiesie - moze warto by zrobic statystyke, ile miesiecy w roku ktos wyskakuje z jakims "wyjatkowym" powodem, by masa akurat w danym miesiacu sie nie odbyla. Jak sie zsumuje te wszystkie papieze, boze ciala, narodowe tragedie, powstania, doniosle rocznice, procesje, zjazdy i szczyty to pewnie ponad 50% terminow wyjdzie. pozdrawiam, olek Link Zgłoś
roweroraffi Re: zaloba 26.11.06, 02:41 fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/,820751 Link Zgłoś
kasia_er Re: zaloba 27.11.06, 12:33 ja chcialam tylko napisac, ze moj pierwszy post mial na celu tylko spytanie sie, czy przypadkiem masa nie ma zamiaru zrezygnowac z sie odbywania;) pewne watpliwosci mialam, ale sie szybko rozwialy a co do samej masy ( na ktorej bylam) : bylo dobrze, bylo ciszej, mniej radosnie, podobalo mi sie bardzo:) Link Zgłoś
michrosss Re: zaloba 28.11.06, 21:26 było beznadziejnie bo jeździlismy w kółko po jednej okolicy Link Zgłoś
serenitatis Re: zaloba 28.11.06, 22:37 eeee. czułam się jak w dżdżownicy ;) atakowaliśmy nasze small apple center z wielu stron. to był dobry pomysł. a jak masz ochotę na cross country to sam coś zaproponuj :) Link Zgłoś
czajnik74 Re: zaloba 29.11.06, 08:12 michrosss napisał: > było beznadziejnie bo jeździlismy w kółko po jednej okolicy wiesz, 449 pozostałym uczestnikom masy się podobało i dojechało do końca, wszystkim się nie dogodzi Link Zgłoś