Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dualizm wentylowy

07.12.06, 10:02
    z czego on wynika?
    mam krossa z wentylami tzw. samochodowymi (fajnie, bo na stacji beznynowej
    można dmuchnąc z kompresora, każdy wie)
    ale znowu szosóweczka ma te cieniutkie malutkie, więc wożę takie przejściówki
    nakręcane bo przecież nie będę kupował dwóch pompek.
    skądto się wzięło?
    czy to efekt 'odchudzania' szosówek? taki wentyl to pewnie mniej waży....
    ktoś wie
    pozdrawiam tej cyklistycznej jesieni w grudniu:)
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk Re: dualizm wentylowy 07.12.06, 12:41
        To jak sądzę wiąże się z rozmiarem pompowanej opony. Po prostu wentyl
        samochodowy nie zmieściłby się w wąskiej oponie szosowej. I odwrotnie -
        napompowanie grubej opony górala przez wąski wentyl Presta trwałoby wieczność...
        • tiresias Re: dualizm wentylowy 07.12.06, 12:48
          dziękuję Panie Doktorze.
          ino, że jak tak patrzę w obie dziurki tych różnych wentyli, to przepustowością
          się chyba raczej bardzo nie różnią a i samochodowy aż tak dużo więcej miejsca
          nie zajmuje (objętośc powietrza w oponie trochę szerszej nie jest znowu aż tak
          dużo większa, żeby usasadnić tym 'stworzenie' nowego systemu wętylków...)
          a może jestem po prostu niekumatym idiotą...
          • dobiasz Re: dualizm wentylowy 07.12.06, 12:56
            tiresias napisał:

> dziękuję Panie Doktorze.
            > ino, że jak tak patrzę w obie dziurki tych różnych wentyli, to przepustowością
            > się chyba raczej bardzo nie różnią a i samochodowy aż tak dużo więcej miejsca
            > nie zajmuje (objętośc powietrza w oponie trochę szerszej nie jest znowu aż tak
            > dużo większa, żeby usasadnić tym 'stworzenie' nowego systemu wętylków...)
            > a może jestem po prostu niekumatym idiotą...

Podejrzewam, że po prostu najpierw były wentyle rowerowe, a potem ktoś wpadł na
            pomysł, że przecież można samochodowe. Jedni wolą takie inni takie no i
            funkcjonują równolegle oba systemy.

Ja przez jakiś czas miałem w jednym kole samochodowy a w drugim rowerowy, to
            dopiero porażka ;-)
            • dr.krisk Trzy systemy wentyli... 07.12.06, 13:03
              Ale autorowi wątku chodzi i ten finezyjny cieniuśki zawór Presta spotykany w
              rowerach szosowych. Typowy "rowerowy" ma wielkośc tak pomiędzy Presta a
              samochodowym.
              Różnicę widać jak się obmaca puste dętki: samochodowy jest dośc potężnie
              zawulkanizowany. W detkach kiepskiej jakości ciężko czasem ułożyć opone na
              obręczy. Presta jest filigranowy i umożliwia precyzyjne ustawienie cieniutkiej
              opony na obręczy.
              • tiresias Re: Trzy systemy wentyli... 07.12.06, 13:12
                a więc sprawa komplikuje się jeszcze bardziej. to już ni tylko dualizm ale coś
                więcej bo mamy:
                1. Presto
                2. zwykły rowerowy
                3. samochodowy.
                gdybym był producentem pompek, to miałbym problem, ale nie jestem, więc...
                • stefan4 Re: Trzy systemy wentyli... 07.12.06, 13:35
                  tiresias:
                  > a więc sprawa komplikuje się jeszcze bardziej. to już ni tylko dualizm ale coś
                  > więcej bo mamy:
                  > 1. Presto
                  > 2. zwykły rowerowy
                  > 3. samochodowy.
                  > gdybym był producentem pompek, to miałbym problem, ale nie jestem, więc...

Tradycyjny europejski był 2; a w Anglii mieli 1, bo oni tam zawsze wszystko
                  mieli inaczej. Dopiero później weszły 3, chyba już po rozmnożeniu się górali.
                  A tamte zostały z przyzwyczajenia.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
                  • Gość: bassPL Re: Trzy systemy wentyli... IP: *.aster.pl 07.12.06, 16:25
                    Wszystkie trzy można napompować tą samą pompką, taką z zaciskiem.
                    Tanie i szeroko dostępne.
                    podejrzewam że presta stosowana w trochę lepszych sprzętach znacząco poprawia
                    wytrzymałość w przekroju koła. Jej średnica jest znacznie mniejsza a co za tym
                    idzie otwór w obręczy mniejszy. Stosowana jak najbardziej w kołach 26 cali.
                    No i oczywiście ładnie wchodzi nawet do wąziutkiej obręczy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka