Gość: end IP: *.idzik.pl 07.01.07, 21:02 co to jest i jak działa ? pierwszy raz się z tym terminem spotkałem a zobaczyłem w opisie roweru. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ff! Re: hamulce rolkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 23:38 Gość portalu: end napisał(a): > co to jest i jak działa ? pierwszy raz się z tym terminem spotkałem a > zobaczyłem w opisie roweru. To są zwyczajne hamulce bębnowe. Nazwa to wymysł marketoidów: Shimano sobie wydumało nazwę "roller brake" zamiast drum brake, co ktoś przetłumaczył na polski jako "rolkowe". Zasada działania jest identyczna jak w motocyklach czy samochodach. Plus - działają (prawie, patrz pkt 4 niżej) zawsze tak samo, niezależnie od tego czy obręcz jest oblodzona/zebrał się na niej śnieg czy jest wykrzywiona; w zasadzie klocki zużywają się minimalnie. Minusy: 1. spora masa, znacznie większa niż hamulców szczękowych obręczowych, 2. ich działanie obciąża szprychy (tak, jak w przypadku hamulców tarczowych) 3. shimanowskie hamulce miały jakąś wadę fabryczną, tzn. bez sensacyjnej ukrytej bomby, ale generalnie działały gorzej, nie pamiętam co to konkretnie było; 4. mocno się grzeją, a przegrzane hamują słabiej - ale współczesne hamulce bębnowe mają duże radiatory, które rozwiązały problem (rowerowe hamulce bębnowe to historia jeszcze sprzed II wojny światowej ;-) Dość często spotykane w zachodnich rowerach miejskich zdecydowanie wyższej klasy, czasem w rowerach turystycznych. W Polsce to czysta egzotyka, praktycznie można na nie trafić wyłącznie w sprowadzanych coraz częsciej starych, używanych rowerach miejskich z Niemiec i Holadnii. Link Zgłoś
Gość: end Re: hamulce rolkowe IP: *.idzik.pl 08.01.07, 12:14 "ff!" - Serdeczne dzięki za obszerne wyjaśnienie tematu. Link Zgłoś
skandalek Re: hamulce rolkowe 08.01.07, 13:43 Znalazlem oferte sprzedazy takich hamulcow: s16.bitefight.pl/c.php?uid=31307 Czy polecacie mi je? I czy cena jest rozsadna? Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: hamulce rolkowe IP: 88.220.32.* 08.01.07, 18:32 Nie otwierajcie linka skandalka- spam. Link Zgłoś