Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

hamulce rolkowe

IP: *.idzik.pl 07.01.07, 21:02
    co to jest i jak działa ? pierwszy raz się z tym terminem spotkałem a
    zobaczyłem w opisie roweru.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ff! Re: hamulce rolkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 23:38
        Gość portalu: end napisał(a):

> co to jest i jak działa ? pierwszy raz się z tym terminem spotkałem a
        > zobaczyłem w opisie roweru.

To są zwyczajne hamulce bębnowe. Nazwa to wymysł marketoidów: Shimano sobie
        wydumało nazwę "roller brake" zamiast drum brake, co ktoś przetłumaczył na
        polski jako "rolkowe".

Zasada działania jest identyczna jak w motocyklach czy samochodach.

Plus - działają (prawie, patrz pkt 4 niżej) zawsze tak samo, niezależnie od tego
        czy obręcz jest oblodzona/zebrał się na niej śnieg czy jest wykrzywiona; w
        zasadzie klocki zużywają się minimalnie.

Minusy: 1. spora masa, znacznie większa niż hamulców szczękowych obręczowych, 2.
        ich działanie obciąża szprychy (tak, jak w przypadku hamulców tarczowych) 3.
        shimanowskie hamulce miały jakąś wadę fabryczną, tzn. bez sensacyjnej ukrytej
        bomby, ale generalnie działały gorzej, nie pamiętam co to konkretnie było; 4.
        mocno się grzeją, a przegrzane hamują słabiej - ale współczesne hamulce bębnowe
        mają duże radiatory, które rozwiązały problem (rowerowe hamulce bębnowe to
        historia jeszcze sprzed II wojny światowej ;-)

Dość często spotykane w zachodnich rowerach miejskich zdecydowanie wyższej
        klasy, czasem w rowerach turystycznych. W Polsce to czysta egzotyka, praktycznie
        można na nie trafić wyłącznie w sprowadzanych coraz częsciej starych, używanych
        rowerach miejskich z Niemiec i Holadnii.
        • Gość: end Re: hamulce rolkowe IP: *.idzik.pl 08.01.07, 12:14
          "ff!" - Serdeczne dzięki za obszerne wyjaśnienie tematu.
          • skandalek Re: hamulce rolkowe 08.01.07, 13:43
            Znalazlem oferte sprzedazy takich hamulcow: s16.bitefight.pl/c.php?uid=31307

Czy polecacie mi je? I czy cena jest rozsadna?
            • purhed SPAM! 08.01.07, 14:14
              spie..j spamerze
            • Gość: Marynarz Re: hamulce rolkowe IP: 88.220.32.* 08.01.07, 18:32
              Nie otwierajcie linka skandalka- spam.
      • Gość: Marynarz Skandalek to spam IP: 88.220.32.* 08.01.07, 18:33
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka