Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co mam kupic?

16.01.07, 16:47
    witam! Mam pewien dylemat. Otóz chce kupić jakiś niezłej klasy rowerek mtb i
    nie wiem co wybrać. Początkowko zastanawiałem się między Kellys Magic, a Kross
    Level A6. Na rower moge wydać max. 2 tys. Za wszystkie porady z góry dziękuję.
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • lukasz3dx Re: Co mam kupic? 16.01.07, 23:44
        Jeżeli myślisz, że na 2 tysiącach się skończy to się myslisz. Kupując odrobinę
        lepszy rower zawsze się trzeba nastawić psychcznie na jeszcze inne wydatki. O
        ile nie masz różnych gadżetów rowerowych (np. z poprzedniego roweru) to trzeba
        doliczyc jeszcze jakieś 2000 na reszte w ciągu powiedzmy pół roku przy
        załozeniu, że rower ma Ci służyć do jazdy rekreacyjnej w jakichś 60% i w 40% do
        lekkiego terenowego szaleństwa.
        Te drugie 2k PLN wydasz na ubranie, buty + pedały (prawie każdy w końcu docenia
        SPD), oświetlenie (jak chcesz jeździć w nocy), kask (absolutnie konieczny),
        klucze rowerowe oraz na amortyzację sprzętu: środki do smarowania, linki, klocki
        hamulcowe itd...
        • skuter70 Re: Co mam kupic? 24.01.07, 09:30
          > Jeżeli myślisz, że na 2 tysiącach się skończy to się myslisz. Kupując odrobinę
          > lepszy rower zawsze się trzeba nastawić psychcznie na jeszcze inne wydatki. O
          > ile nie masz różnych gadżetów rowerowych (np. z poprzedniego roweru) to trzeba
          > doliczyc jeszcze jakieś 2000 na reszte w ciągu powiedzmy pół roku przy

w ciagu 6 lat wydalem na rower 6500zl
          w tym zakup roweru , utrzymanie 2-3 rowerow, niedokonczona budowa pozioma,
          wszystkie narzedzia, czesci, ubrania

to daje 1100 zl rocznie
          a ty potrzebujesz 4000 zeby w ogole zaczac jezdzic :)
      • Gość: kularz Re: Co mam kupic? IP: 62.29.142.* 17.01.07, 08:26
        A6 bedzie dobry i po obecnych przecenach zmieścisz sie w 2k. do przedmówcy to nie wydaje mi sie żeby w ciagu pół roku trzeba było drugie tyle dokładać. kask i spd to jakieś 250 pln. od czasu do czau klocki hamulcowe max.30 pln. jakiś środek pośligowy ok 15-30 pln. do relaksacyjnej jazdy niepotrzeba moim zdaniem od razu super wyczynowych ciuchów. spodenki z pampersem dla wygody na poczatek (od 50 pln) jakaś koszulka (50 pln) i można śmigać. zapasowa dętka 7pln, pompka 9 pln, przybornik ze skuwaczem 40 pln, bidon 6 pln. koszyk na bidon 15 pln. światełka 20 pln. camel bak 100 pln. wszystko oczywiście nie jakies super firmowe ale wystarczające do codziennego użytku. aha jeszcze buty do spd ok.250.jak by sie uparł: dzwonek 5 pln, błotniki 10 pln. skarpetki kolarskie 15 pln, rękawiczki 50 pln. TOTAL nie więcej jak 1k pln
        • Gość: Slav4 Re: Co mam kupic? IP: 217.70.56.* 17.01.07, 09:49
          Co nie zmienia faktu że rower to tylko początek wydatków :o)))
          Tuning sprzętu wciąga...., oj..... jak wciąga... Zwłaszcza jak ktoś jest
          takim "gadżeciażem" jak ja :o)))
          Zakup części do auta traktuję jako zło konieczne - kupuję kiedy muszę. A np za
          nowe oponki do roweru płaciłem z uśmiechem na twarzy :o)))
          Ale co poradzę że nowe części rowerowe po prostu mnie cieszą ?
        • user0001 Re: Co mam kupic? 20.01.07, 10:43
          W twoim wyliczeniu brakuje jeszcze:

U-Locka (100PLN), koniecznego jeśli rower będzie służył także do codziennego
          dojeżdżania.
          Łańcucha i kasety które w pół roku (zakładam 5k km) zajeździ.
        • robertrobert1 Re: Co mam kupic? 20.01.07, 14:30
          Gość portalu: kularz napisał(a):

> kask i
          > spd to jakieś 250 pln.

250 pln starczy tylko na kask

> od czasu do czau klocki hamulcowe max.30 pln.

Ale tylko raz w roku.

> do relaksacyjnej jazdy niepotrzeba moim zdaniem od
          > razu super wyczynowych ciuchów. spodenki z pampersem dla wygody na poczatek
          (od
          > 50 pln)

Jak na poczatek to i te spodenki sa zbedne wystarcza zwykle bojowki.

> jakaś koszulka (50 pln)

ale tylko w lecie. Trzeba doliczyc bluze z dlugim rekawem, windstopera i kurtke
          goretexowa

>... i można śmigać.

Bez czapki-kominiarki zima?...Murowane angina.

> camel bak 100 pln.

...tia, wyjatkowo niezbedny w rekreacyjnej jezdzie.

> wszystko oczywiście nie jakies super firmowe al
          > e wystarczające do codziennego użytku.

Polemizowalbym.

> rękawiczki
          > 50 pln.

Goretexowe za 50 pln? Nie znajdziesz. Na rekawiczki musisz przeznaczyc 200 pln:
          na zime, wiosne i lato.
          • user0001 Re: Co mam kupic? 20.01.07, 17:43
            > > od czasu do czau klocki hamulcowe max.30 pln.
            >
            > Ale tylko raz w roku.

Założysz klocki na suchą pogodę, ulewa złapie Ciebie 50 km od domu i po klockach.

> >... i można śmigać.
            >
            > Bez czapki-kominiarki zima?...Murowane angina.

Przy obecnej "zimie" wystarczy "narciarski" kask.

> Goretexowe za 50 pln? Nie znajdziesz. Na rekawiczki musisz przeznaczyc 200 pln

Przy obecniej "zimie" gortexowe rękawice to spora przesada.
            • Gość: kularz Re: Co mam kupic? IP: 62.29.142.* 20.01.07, 17:56
              > kask i
              > spd to jakieś 250 pln.

250 pln starczy tylko na kask

na allegro ale i nie tylko spd shimano 505 cena od 69.99 do 83 pln +wysyłąka 7 pln, kask za 150 giro torrrent, kellys magnus 89.99, met maxdata 149.00 i pewnie jeszcze kilka innych, najprostrze klocki ok 7 pln za kpl, camel w lecie jak najbardziej czemu nie bardzo wygodny dodatkowo można o plecaka powrzucać jakieś szpeja (ale oczywiście nie koniecznie, dodałem żeby nie ominąć czegoś w wyliczeniach)
            • robertrobert1 Re: Co mam kupic? 20.01.07, 19:27
              user0001 napisał:

> Założysz klocki na suchą pogodę, ulewa złapie Ciebie 50 km od domu i po
              klockac
              > h.

A ile razy bedziesz chamowac na takim dystansie? 3-4 razy, nieprawdaz?
              >
              > > Goretexowe za 50 pln? Nie znajdziesz. Na rekawiczki musisz przeznaczyc 20
              > 0 pln
              >
              > Przy obecniej "zimie" gortexowe rękawice to spora przesada.

Goretexowe zakladam juz od 7 stopni a wlasnie takie temperatury obecnie panuja,
              nieprawdaz?
              Oczywiscie mozna jezdzic w polarowych za 12 pln ale przy byle wiaterku rece od
              razu skostnieja.
              • user0001 Re: Co mam kupic? 21.01.07, 20:35
                robertrobert1 napisał:

> > Założysz klocki na suchą pogodę, ulewa złapie Ciebie 50 km od domu i
                > > po klockach.
                >
                > A ile razy bedziesz chamowac na takim dystansie? 3-4 razy, nieprawdaz?

Zastała mnie raz ulewa w trakcie Masy Krytycznej... wystarczyło na załatwienie
                klocków.

> Goretexowe zakladam juz od 7 stopni a wlasnie takie temperatury obecnie
                > panuja, nieprawdaz?

Ja mam zwykłe rowerowe rękawice z palcami. Są gumowane na zewnętrznej stronie
                dłoni więc wiatr jest mi nie straszny.

Pozdrawiam.
            • Gość: qq Re: Co mam kupic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 20:04
              zapomnieliście, że taki kas można też kupić z 2. ręki za psie pieniądze..
              na początek jak znalazł..
              • Gość: gonzo Re: Co mam kupic? IP: *.ztpnet.pl 20.01.07, 20:19
                Kask może w zasadzie brać udział tylko w jednej poważnej kraksie a potem
                powinien być wymieniony. A przy zakupie z drugiej ręki nie wiadomo jaką ma
                przeszłość..
                • Gość: qq Re: Co mam kupic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 22:46
                  to prawda, ale po 1. to chyba widać, a po 2. ilu z nas miało taką poważną
                  kraksę?
                  • Gość: pegaz Re: Co mam kupic? IP: *.limes.com.pl 20.01.07, 23:22
                    Mimo, że jestem zwolennikiem ekonomicznego kupowania z drugiej ręki, kasku bym tak nie kupił. Może się zdażyć, że na kasku nie ma widocznych śladów po kraksie, a ma naruszoną strukturę wewnętrzną. No i pozostaje pytanie, czy jego właściwości nie degradują się z wiekiem - producenci zalecają wymianę co 3 lata, pewnie jest to grubą przesadą.
                    A nie jest to wydatek, na którym warto oszczędzać.
      • Gość: pegaz Re: Co mam kupic? IP: *.limes.com.pl 20.01.07, 21:00
        Eh, kolega spytał o rowerek, a wy go straszycie kosztami gadżetów. To wszystko, o czym piszecie, można dokupić stopniowo, w kolejnych latach. Na początek można jeździć w trampkach i zwykłych ciuchach, wiadomo, że mniej komfortowo, ale możliwie. Reszta przyjdzie z czasem.
        • Gość: qq Re: Co mam kupic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 22:57
          to prawda; ja początkowo b. sceptycznie podchodziłem do "typowego" rowerowego
          ubioru; nie mogłem się jakoś przemóc.. mimo, że wcześniej nieraz biegałem zimą
          w leginsach; zmiana w ubiorze nastąpiła jednak w dość naturalny sposób, kupiłem
          koszulki, spodenki, kask (buty zawsze były :) ), na zimę windstoper i jakaś
          bielizna; jestem bardzo zadowolony :)
      • Gość: wwwwwwwww Re: Co mam kupic? IP: *.ydp.com.pl 22.01.07, 11:31
        groups.google.com/group/pl.rec.rowery/browse_frm/thread/5a427f0deda7275e/25eb49de0638e122#25eb49de0638e122
        precel jesli chodzi o konkrety jest bardziej żeczowy
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka