Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie o wielkosc roweru

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 23:22
    Witam

dla osoby o wzroscie 173 cm,jaki rozmiar ramy jest najlepszy,kompletnie sie
    nie znam a musze kupic rower.bo rozumiem,ze dobiera sie po katem wielkosci
    ramy?czyli jak dla mnie to jaka wielkosc?
    Obserwuj wątek
      • Gość: kazik Re: pytanie o wielkosc roweru IP: *.acn.waw.pl 20.03.07, 23:36
        Twój wzrost jest pomiędzy ramami 19 a 21 cali. Cięzko powiedzieć. Najlepiej
        przymierzyc w sklepie rowerowym. Duzo zależy od indywidualnych upodobań czy
        wolisz jechac prosto, czy tez pochylona :) Wpływ ma takze typ kierownicy,
        mozliwość podnesienia kierownicy lub siodełka
        • user0001 Re: pytanie o wielkosc roweru 21.03.07, 08:37
          19 a 21 cali?

Dobre, ja przy wzroście 180cm jeżdżę na ramie 19 cali :-) (rower XC) I nie jest
          za mała, czego obawiałem się gdy pierwszy raz wsiadałem na rowerek.

PS. Nie sugeruj się rozmiarem ramy. Istotne parametry to kąt między rurą
          podsiodłową a poziomem, długość górnej rury przedniego trójkąta, oraz skok
          amortyzatora dla jakiego została zaprojektowana rama.
          • Gość: kazik Re: pytanie o wielkosc roweru IP: 83.238.13.* 21.03.07, 09:36
            a ja mam długość 184 cm, 19 cali to jednak było troszkę za mało, 21 to jest
            akurat. Wzrost to za mało, zalerży jeszcze od długości nóg względem tułowia,
            patyczaki potrzebują większe ramy
      • nakole Re: pytanie o wielkosc roweru 20.03.07, 23:42
        Każdy człek ma nieco inne wymiary ciała ( dłg. rąk, nóg, tułowia). Zapoznaj
        się ze wskazówkami zawartymi w poniższym linku, wymierz się wg wskazowek. Idź
        do dobrego sklepu rowerowego i przymierzaj się do rowerów, męcz sprzedawcę,
        niech podnosi, albo opuszcza siodełko, ustawia kierownice. Nie daj sobie wmówić
        pierwszego lepszego roweru... Nawet jesli znajdziesz ten odpowiedni, to i tak
        później musisz dokonać róznych korekt. Inna rada, to wybierz się z kimś kto wie
        praktycznie jak dopasować rower do człowieka.

www.specrower.nd.e-wro.pl/index_pliki/Page7279.htm
      • Gość: Szaszka Re: pytanie o wielkosc roweru IP: *.isw.intel.com 21.03.07, 10:49
        To zalezy od tego, czy chcesz kupic rower górski czy trekkingowy albo miejski.
        Jesli górski, to przy Twoim wzroscie polecam 17 cali. Ja mam 168 cm i rame 17",
        rower jest nieco za dlugi, moja kolezanka o podobnym wzroscie ma 16" i sobie
        chwali. :)

Trekking albo mieszczuch moga byc o rozmiar wieksze, czyli max 18" mysle.

pzdr,
        Ola
      • Gość: AuthorGroup Re: pytanie o wielkosc roweru IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.03.07, 23:33
        Tak naprawdę musisz przymierzyć się do konkretnego modelu roweru, ponieważ
        rowery o tym samym rozmiarze wyprodukowane przez różnych producentów różnią się
        na tyle mocno, że tak naprawdę nie da się wybrać wielkości ramy w oparciu o
        teorię. Poza tym zawsze jest możliwość modyfikacji roweru np. długości mostka,
        położenia siodełka. Przy okazji musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe pytanie
        czy będziesz jeździła bardziej rekreacyjnie czy bardziej sportowo . W tym
        drugim przypadku lepiej sprawdza się bardziej pochylona sylwetka (przeniesienie
        części ciężaru na ręce). Ostatnio kupowaliśmy rower dla mojej dziewczyny przy
        wzroście 160 wyszło na 17 i to bez skracania mostka. Wg reguł powinna jeździć
        góra na 16.
        • nakole Re: pytanie o wielkosc roweru 22.03.07, 00:20
          Gość portalu: AuthorGroup napisał(a):

> Tak naprawdę musisz przymierzyć się do konkretnego modelu roweru, ponieważ
          > rowery o tym samym rozmiarze wyprodukowane przez różnych producentów różnią
          się
          >
          > na tyle mocno, że tak naprawdę nie da się wybrać wielkości ramy w oparciu o
          > teorię. Poza tym zawsze jest możliwość modyfikacji roweru np. długości
          mostka,
          > położenia siodełka. Przy okazji musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe
          pytanie
          >
          > czy będziesz jeździła bardziej rekreacyjnie czy bardziej sportowo . W tym
          > drugim przypadku lepiej sprawdza się bardziej pochylona sylwetka
          (przeniesienie
          >
          > części ciężaru na ręce).

Uważam, że w żadnym przypadku, nawet sylwetki mocno pochylonej nie można
          przesadzić w przenoszeniu ciężaru ciała na ręce. To skutkuje okropnym
          dyskomfortem. Kolarz ma 3 punkty podparcia: ręce, 4L i nogi. Tu musi zaistniec
          równowaga miedzy tymi punktami, wtedy jazda rowerem nie będzie udręką.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka