Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opony: Schwalbe Albert 2,25.

05.05.07, 20:51
    Witam po dłuższej nieobecności.
    Zastanwaim się nad wejściem w posiadanie drogą kupna opon rowerowych 26"
    Schwalbe, model Albert, szerokości 2,25.
    Co sądzicie na temat tych gum?
    Czy nie są za szerokie do klasycznego MTB? Tu i ówdzie słyszy się, że
    rozmiarówka Schwalbe jest nieco zawyżona, jednak pewien nie jestem, ponieważ
    jeszcze nigdy tych opon nie miałem.
    Czy może drogą jakiegoś zbiegu okiliczności ktoś próbował je zakładać na
    obręcze Alexrims DH19 i może się podzielić doświadczeniami?

Pozdrawiam
    Keep Rockin'
    Obserwuj wątek
      • Gość: drobo Re: Opony: Schwalbe Albert 2,25. IP: *.petrus.pl 05.05.07, 22:33
        weź pod uwagę, że podawana przez producenta szerokość może - w przypadku niektórych typów opon - nieco mylić. Jeśli klocki są mocno "rozczapierzone" na boki, to opona mimo sporej katalogowej szerokości może być "w sam raz". Np. mam Tiogi Red Phoenix, które między zewnętrznymi klockami mają 2", ale "balon" ma tylko 1,8"- a to na piach wcale nie jest zbyt wiele...
        • Gość: Jacu Re: Opony: Schwalbe Albert 2,25. IP: *.icpnet.pl 07.05.07, 15:59
          Na piach spoko, na szybkich ubitych duktach raczej kiepsko ;)

Jeśli to maja być jedyne opony to bezpieczniej kupić coś uniwersalnego w stylu
          IRC mythos XC (spuszczasz powietrze i z przyzwoitej opony na asfalt robi sie
          przyzwoita opona na piaski) - ale to tylko luźna sugestia.

Jedno co pewne to fakt że na asfalcie centralne klocki błyskawicznie znikną...
      • Gość: horst Re: Opony: Schwalbe Albert 2,25. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 10:51
        rozmiary Schwalbe są zawyzone. Mam taką oponę i rozmiarem można ja porównać do
        CST 26x2,35. Jeśli chodzi o starsze "górale" to opona ta będzie ocierała o tylne
        widelce podczaś ciężkich podjazdów
        • dobiasz Re: Opony: Schwalbe Albert 2,25. 24.07.07, 11:25
          > rozmiary Schwalbe są zawyzone. Mam taką oponę i rozmiarem można ja porównać do
          > CST 26x2,35

To chyba raczej zaniżone?

Zawyża to np. Continental - opona 2.1 (Conti Explorer) wygląda na oko na 1.95.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka