Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

który rower Krossa wybrać?

IP: *.chello.pl 11.05.07, 15:48
    Witam,

z przyczyn, nazwijmy to, ideowych (wolę promować rodzime marki) chcę kupić rower Krossa. Rower ma być do jazdy po mieście, troszeczkę pewnie po lesie i jakichś okolicach podmiejskich. Generalnie żadnych wyczynów, ale chciałbym móc pojechać na nim czasami troszkę szybciej, więc takie typowe CTB odpadają (narzeczona ma ślicznego Jantara S, ale taki właśnie mnie nie ineresuje).
    Przeglądając aktualną ofertę Krossa znalazłem dwa rowery, które by mi pasowały:
    6th Avenue i Trekking. Obydwa z katalogu 2007.
    Różnice, które jestem w stanie wychwycić sam (pomijając kształt ramy of kors ;) )
    6th ma ramę alu, a Trekking stalową. Są różne kierownice, szóstka ma manetki "rączce" a szóstka klasyczne.

I jeszcze pytanie odnośnie 6th Avenue - wersja 2006 ma stalową ramę, a 2007 alu. Poza tym różnią się kierownicą (wersja 2006 ma prostszą). Różnica w masie jest ok 1,5 kg. Podobno zaletą stalowej ramy jest to, że lepiej tłumi drgania. Więc na co by się decydować przy ewentualnym wyborze pomiędzy dwoma modelami szóstki?

No i pytanie - który rower byście polecali i dlaczego?

Obserwuj wątek
      • uerbe Re: który rower Krossa wybrać? 13.05.07, 07:59
        Gość portalu: Dro77naR napisał(a):

> z przyczyn, nazwijmy to, ideowych (wolę promować rodzime marki)...

Jako alternatywę zaproponuję rowery Unibike'a - konkretnie modele Pamir (1100zł) i Emotion (1000cł). Z Krossami mam przykre doświadczenia natury serwisowej (sprzedawałem je) i akurat tych modeli bym nie polecał, nawet pomimo niższej ceny.
        • Gość: ziutek Takoż Uibike Vision jest całkiem przywoity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 02:05
          Dobry osprzęt (!) i jest trwały.Znam pare osób, które włąsnie nim jeżdzą.
          Jeszcze jedno - ma duże koła (28") i przywoite opony, zatem po mieście i
          okolicach pojeżdzisz. Sam na czymś takim jeżdziłem w ubiegłym roku... .
      • Gość: ziut P.S. Z tych samych ideowych względów kupiłem polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 02:08
        iego Unibike'a. Od b. wielu sprzedawców słyszałem b. dobre oceny tych rowerów.
        Nawet od tych, którzy sprzedawali tylko Treki lub Authory.
      • Gość: king Re: który rower Krossa wybrać? IP: *.chello.pl 17.05.07, 21:22
        Kup sobie 5-th ave. Jest super wygodny i bardzo solidny jak na te cene.
        Zmalpowali geometrie ramy z gianta comfort ( dobrze zrobili ) dolozyli niezly
        osprzet i jest ok. Jest szalenie wygodny i wlasnie na takie potrzeby
        • Gość: end Re: który rower Krossa wybrać? IP: *.idzik.pl 18.05.07, 12:07
          mocno polemizowałbym z jakością i wygodą wyrobów firmy Kross ale każdy ma prawo
          do własnej subiektywnej oceny.Gdyby to o mnie chodziło z całą pewnością nie
          kupiłbym wyrobów tej firmy. ROWER kupiłbym markowy nawet dokładając pieniędzy,
          TAKA filozofia zawsze procentuje. We wszystkim co dotyczy zakupów....
      • Gość: Kazik No longer kross IP: 83.238.13.* 18.05.07, 15:00
        Kupiłem kiedyś Krossa (3 lata temu) - kompletna porażka, podłej jakości osprzęt,
        debilne warunki gwarancji (płatny przeglkąd po kupnie w autoryzowanym zakładzie
        to konieczny warunek gewarancji), prawa korba sićiągle się odkręcała, rower
        fabrycznie nie miał nasmarowanego łancucha.

Rok później kupiłem Unibike Pamir - rower nie do zdarcia( za wyjątkiem marnych
        pedałów zz plastiku) - i przejechałem na mim wiele km na wertepach i poza
        okresowym smarowaniem jest bezobsługowy
      • mag-ia Re: który rower Krossa wybrać? 22.05.07, 12:59
        Ja mam 6th Avenue i sobie chwalę, chociaż zachwycona nie jestem. Przejechałam
        jakieś 2000 km we wszelkich warunkach pogodowych. Nic się nie pourywało, łańcuch
        nigdy nie spadł, choć nieco zardzewiał, ale to już moja wina.
        Pewną wadę stanowi ciężar, mój egzemplarz waży 18 kg (stal), ale rzadko go
        gdzieś wnoszę, więc nie zależało mi na lekkości.
        Coś jest z oponami, bo po ostrym przyspieszeniu (40 km/h) bardzo mi schodziło
        powietrze (nie przebiłam opony, po napompowaniu było dobrze). W ogóle często go
        trzeba pompować (co 100 km mniej więcej), ale nie jest to wg mnie jakaś
        szczególna wada.
        Średnica opon mogłaby być 28", szybciej by się jeździło.
        Dużą zaletą jest porządne światło przednie na dynamo. Robi wrażenie - męża
        skręca, jak podjeżdża koło mnie ze swoim lichym światełkiem ;))
      • dr.krisk Re: który rower Krossa wybrać? 22.05.07, 13:20
        Gość portalu: Dro77naR napisał(a):

> I jeszcze pytanie odnośnie 6th Avenue - wersja 2006 ma stalową ramę, a 2007
        alu
        > . Poza tym różnią się kierownicą (wersja 2006 ma prostszą). Różnica w masie
        jes
        > t ok 1,5 kg.
        Sam piszesz, że potrzebujesz roweru do spokojnej jazdy po mieście i okolicach -
        a więc o poważnych drganiach ramy nie ma mowy. A 1.5 kg róznicy to jest bardzo
        dużo. Tylko rama aluminiowa - moim zdaniem.
      • skuter70 Re: który rower Krossa wybrać? 24.05.07, 11:52
        z przyczyn, nazwijmy to osobistych, Krosa nie lubimy:)

z przyczyn ideowych mozna kupic proponowane juz tu unibiki:)

najlepiej wziaśc rower na jazde probna i w ten sposob zobaczyc jaki najbardziej
        ci pasuje
      • corregidor Re: który rower Krossa wybrać? 27.05.07, 10:24
        Kupuj tylko tanie modele crossów (5 lat miałem górala krossa i był nie do
        zdarcia).

Potem kupiłe trekingowy transa alaskan i jest to kaszana. Psuje się ciągle,
        właśnie się go pozbywam.

Rozwaliła mi się przeżutka i pękł sworzeń w przeciągu 3 tygodni. Odradzam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka