Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

spd na szosę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:17
    jeździł ktoś? nie chcę kupować typowych szosowych bo w tym się nigdzie nie
    podejdzie więc rozważam zakup shimano sh-m075 i do tego jakies pedałka.Ktoś
    miał moze te buty już? Ewentualnie jakieś inne w ceni ok 200zł.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pegaz Re: spd na szosę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:44
        Sporo osób jeździ na szosie w spd, z tych samych powodów o których piszesz, a jak dodatkowo korzystasz z górala lub tekkinga, to te same buty możesz używać. Pedały szosowe zapewne dają większą sztywność w połączeniu z butem, ale nie sądzę, żeby dawało to wymierne korzyści na amatorskim poziomie.
        Jeżdżę w spd i bardzo sobie chwalę, co prawda nie próbowałem póki co używać pedałów stricte szosowych.
        • stefan4 Re: spd na szosę 22.05.07, 12:14
          pegaz:
          > pedały szosowe zapewne dają większą sztywność w połączeniu z butem

Oprócz tego bloki szosowe (LOOKi w moim przypadku) ułatwiają utrzymanie stopy we
          własciwej pozycji. To znaczy nie prostopadle do łydki, tylko z wyprostowanym
          podbiciem, trochę tak, jakby człowiek miał chodzić na palcach. Mnie to pomagało
          w jeździe po szosie.

Jednak właściwa pozycja przy jeździe po szosie i właściwa pozycja przy chodzeniu
          to dwie różne rzeczy. W takich butach istotnie ciężko się chodzi. Ja wprawdzie
          umiałem zejść po schodach z pierwszego piętra niosąc rower, ale czułem się przy
          tym trochę jakbym lazł po linie. Między innymi dlatego zmieniłem na zwykłe SPD.
          Z pewnym żalem...

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
        • uerbe Re: spd na szosę 25.05.07, 08:26
          Gość portalu: pegaz napisał(a):

> a jak dodatkowo korzystasz z górala lub tekkinga, to te same buty możesz
          > używać.

Błąd. Bloki szosowe mają inny rozstaw śrub niż bloki mtb - w butach Shimano (np. wspomnianych 75) można akurat zainstalować obydwa rodzaje bloków, ale do szosowych DMT pasują tylko bloki na 3 śruby.

> pedały szosowe zapewne dają większą sztywność w połączeniu z butem, ale nie
          > sądzę, żeby dawało to wymierne korzyści na amatorskim poziomie.

Na amatorskim poziomie można sobie założyć Looki PP206.
          • Gość: pegaz Re: spd na szosę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:02
            > Błąd. Bloki szosowe mają inny rozstaw śrub niż bloki mtb -
            > w butach Shimano (np. wspomnianych 75) można akurat zainstalować
            > obydwa rodzaje bloków, ale do szosowych DMT pasują tylko bloki na 3 śruby.

Akurat pisałem o spd w wersji mtb założonych na szosówkę. Więc bloki zostają te same. Nie pisałem o odmianie szosowej pedałów spd. Nie piszesz chyba o zamieniamiu bloków na tej samej parze butów w zależności aktualnie wybranego roweru? ;) Już widzę, jaka byłaby żywotność takich butów.
            • uerbe Re: spd na szosę 25.05.07, 15:35
              Gość portalu: pegaz napisał(a):

> Nie piszesz chyba o zamieniamiu bloków na tej samej parze butów w zależności
              > aktualnie wybranego roweru? ;
              > ) Już widzę, jaka byłaby żywotność takich butów.

Piszę, bo mam klientów którzy tak robią (mając np. jedne pedały do treningów a drugie na wyścig... ewentualnie dodatkowe pedały do rowerka stacjonarnego).
      • diafora Re: spd na szosę 25.05.07, 08:00
        Jeździ się. Mało kogo ze zwykłych miłośników 2 kółek stać na 2 różne pary
        porządnych butów kolarskich. A posiadanie SPD mając kilka rowerów ułatwia
        bezproblemowe przesiadanie się z jednego na drugi. Co prawda, komfort jazdy jest
        inny, ale jeżeli za kimś nie jeździ wóz techniczny sponsora, to jakoś musi sobie
        radzić, prawda?
      • Gość: kondor Re: spd na szosę IP: *.interq.pl 25.05.07, 08:48
        Pierwsze buty jakie kupiłem do kolarki to były właśnie SPD. Miałem ten sam
        dylemat co wybrać i ze względu na łatwość chodzenia postanowiłem na nie.
        Mimo że od paru lat mam już buty szosowe w tych starych jeżdżę do dziś.Dobrze
        jest gdy ma się parę rowerów i w ten sposób można korzystać z jednych lub
        drugich.
        Nawet z tej amatorskiej jazdy mogę śmiało powiedzieć że różnica w jeździe
        szosówką w butach kolarskich jest odczuwalna.
        Co mogę dorzucić to to że w czasie ośmiu lat w SPD wymieniłem 3 razy pedałki
        (wybicie łożysk) oraz jeden raz bloczki.W szosówce po każdym sezonie muszę
        wymienić bloki ze względu na starcie.
        • Gość: gh Re: spd na szosę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 10:46
          no dobra... Zakup poczyniony. Kupiłem coś takiego
          stacjarower.com.pl/buty-stinger-p-198.html?osCsid=480eb29fe78295f2c04687eed9f8a2a1
          W zachodniej prasie miały niezłe recenzje i cena była wiele nizsza niz w tym
          linku.. Do tego musze dobrać pedały. I tak sobie myśle czy aby nie wybrać
          jakiegoś stricte szosowego spd (nie spd-r o którym ktoś pisał myląc go ze
          zwykłym spd). Pomyślałem sobie bowiem ze zwykły but mtb może mieć za małą pow
          styku z butem i po dłuższej jeździe pod stopą mogę odczuwać jakiś nacisk.
          Myslałem nad shimano pd-a520 bikesport.com/itemdetails.cfm?id=492
          Myślicie ze jest sens dokładac do takich spd z szosowymi platformami czy kupić
          tańsze zwykłe mtb np pd-m520?. Nie wiem czy ta platforma w tych szosowych zda
          egzamin i czy but w ogóle na tym się oprze?
          • Gość: kamil SPD, SPD, SPD... nie mylcie nazewnictwa IP: 217.116.101.* 25.05.07, 19:49
            SPD to nazwa wlasna Shimano - wszystkie inne pedaly to zadne spd a po prostu
            zatrzaskowe.
            • Gość: rem Re: SPD, SPD, SPD... nie mylcie nazewnictwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 13:43
              wszystkie inne pedaly to zadne spd a po prostu
              > zatrzaskowe.
              co ty chłopie chrzanisz.wszystkie pedły o których piszesz są pedałami spd bo to
              nie jest nazwa producenta i produktu a nazwa systemu. Podobnie jak look shimano
              nie ma restrykcyjnej polityki w stosunku do własnego wynalazku i pozwala
              produkować pedały i bloki oparte o te same rozwiązania innym producentom. Spd Sl
              to też nazwa systemu wynalezionego przez shimano - oparte na systemie looka ale
              zmodyfikowano kształt bloku i dlatego ma w nazwie shimano
              • gromit123 Re: SPD, SPD, SPD... nie mylcie nazewnictwa 27.05.07, 21:05
                spd to tylko shimano (licencja czy nie licencja) - koniec, kropka.
                A dla was wszystko to spd.
                • Gość: Slav4 Re: SPD, SPD, SPD... nie mylcie nazewnictwa IP: 217.70.56.* 27.05.07, 21:15
                  SPD = Shimano Pedalling Dynamics i takie jest oficjalne rozwinięcie skrótu. Nie
                  wiem czy Shimano zastrzegło sobie tę nazwę tak jak np Spny (Walkman), ale
                  faktem jest że potocznie każde kliki to "espedeki".

Swego czasu każde buty sportowe to były "adidasy"
                  • Gość: kamil Re: SPD, SPD, SPD... nie mylcie nazewnictwa IP: 217.116.101.* 28.05.07, 10:56
                    Dokladnie - adidasy zdobyly rynek :-)

SPD jest raczej zastrzezona marka i nie sadze by Shimano rezygnowal z zyskow
                    jakie daje produkcja pedalow (to jest do sprawdzenia ale nie sadze by tak bylo).
                    Pewnie Ci co mowia o otwartosci standardu maja na mysli buty i cleats
                    kompatybilne z SPD. Logiczne jest ze kazdy moze wyprodukowac but do ktorego
                    mozna dokrecic bloki a takze wyprodukowac kompatybilne z SPD bloki - ta sprawa
                    jest otwarta dla producentow.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka