Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propozycja

01.06.07, 11:46
    Wyjazd:
    Sobota, 9 czerwca, z Zachodniej, odjazd KM 07:55, z Warszawy Zachodniej
    dojazd do Gdańska Głównego o 13:01.
    Cena: 27,10 zł (przy zakupie oddzielnym)

W sobotę mozna by coś pozwiedzać na rowerach, albo przelecieć się może na
    Hel? ;-) (BTW: pociąg jedzie do Gdyni, więc teretycznie, gdybyśmy mieli
    jechać na Hel w sobotę, to może by jechać właśnie do niej?)

Przejazd w Gdańsku zaczyna się o godzinie 12:00 spod Targu Węglowego w
    Gdańsku (przed Teatrem Wybrzeże).
    [ www.rowery.gdansk.pl/ ]

Powrót:
    Odjazd z Gdańska Głównego o godzinie 17:41, przyjazd do W-wy Zachodniej na
    22:35
    Cena: 27,10 zł (przy zakupie oddzielnym - w przypadku zakupu łączonego tam i
    z powrotem pewnie będzie taniej trochę)
    Cena przewozu roweru wynosi 0 PLN na całą długość trasy do Gdańska.

Wstępna moja propozycja spotkania:
    Warszawa Zachodnia
    a) 7:30 Hala PKS i wspólne zejście na perony - niektórzy moga mieć większe
    rowerki i toboły i mogą wymagać pomocy przy 'rowerowym' użytkowaniu schodów*.
    b) 7:40 bezpośrednio na peronie

* z tego co się orientuję, nie ma chyba dworca PKP na dzień dzisiejszy
    przystosowanego do bezschodowego pokonywania wejść/zejść na perony z hal :P

Warszawę Zachodnią wybrałem celowo, ze względu na to, że KM rozpoczyna podróż
    z niej do Gdańska, więc powinno być dużo miejsca jeszcze dla nas i dla
    naszych tobołków.
    Jeśli ktoś ma inne propozycje - proszę pisać, ja jednak jestem za KM i nie
    przepłacaniem w IC/Ex itd PKP.

Więcej informacji o pociągu "Sloneczny" na stronie:
    www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/394.html
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 01.06.07, 11:53
        storm00 napisał:

> Wyjazd:
        > Sobota, 9 czerwca, z Zachodniej, odjazd KM 07:55, z Warszawy Zachodniej
        > dojazd do Gdańska Głównego o 13:01.
        > Cena: 27,10 zł (przy zakupie oddzielnym)

Ja nim będę pewnie jechał, jeżeli się zdecyduje.

> W sobotę mozna by coś pozwiedzać na rowerach, albo przelecieć się może na
        > Hel? ;-)

Mozna np promem popłynąć, albo zmienić pociąg na taki do Władka, stamtąd na Hel
        drogą rowerową i powrót promem ;-)

> Powrót:
        > Odjazd z Gdańska Głównego o godzinie 17:41, przyjazd do W-wy Zachodniej na
        > 22:35
        > Cena: 27,10 zł (przy zakupie oddzielnym - w przypadku zakupu łączonego tam i
        > z powrotem pewnie będzie taniej trochę)

I nim pewnie będę wracał.

> Wstępna moja propozycja spotkania:
        > Warszawa Zachodnia
        > a) 7:30 Hala PKS i wspólne zejście na perony - niektórzy moga mieć większe
        > rowerki i toboły i mogą wymagać pomocy przy 'rowerowym' użytkowaniu schodów*.

A nie lepiej wchodzić z przystanku ZTM przy ulicy? Jest mniej schodów.

A od kolejowej z drugiej strony dworca PKP to chyba nawet pochylnia dla wózków
        jest.

Co do bagaży, to nie wiem ile Ty zabierasz na 2 dni, ale ja się pewnie w 1 sakwę
        zmieszczę i nie będzie ona ciężka zbytnio ;-)

> b) 7:40 bezpośrednio na peronie

Tak chyba najłatwiej. Aha, bilety radze wcześniej, bo pasy na Zachodnim są od 7,
        a wtedy jest przy nich spora kolejka już.

> * z tego co się orientuję, nie ma chyba dworca PKP na dzień dzisiejszy
        > przystosowanego do bezschodowego pokonywania wejść/zejść na perony z hal :P

Jest, ale nie w Warszawie ;-)

> Warszawę Zachodnią wybrałem celowo, ze względu na to, że KM rozpoczyna podróż
        > z niej do Gdańska, więc powinno być dużo miejsca jeszcze dla nas i dla
        > naszych tobołków.

Ano na Wschodniej może byc kłopot już ze zmieszczeniem się.
        • mnich_natolin Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 01.06.07, 13:07
          > > * z tego co się orientuję, nie ma chyba dworca PKP na dzień dzisiejszy
          > > przystosowanego do bezschodowego pokonywania wejść/zejść na perony z hal
          > :P
          >
          > Jest, ale nie w Warszawie ;-)

Owszem jest Warszawa Gdańska :P
        • evvcik Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 10:22
          roweroraffi napisał:

>

>
          > Ano na Wschodniej może byc kłopot już ze zmieszczeniem się.
          >

No, ale zajmiecie miejsce dla mnie? (o ile sie zdecyduje jechac ;-) )
          Bo ja jednak wole na Wschodniej wsiadac :)
          • storm00 Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 19:19
            Pomiędzy godziną 7:00 a 7:46 masz z Warszawy Wschodniej do Warszawy Zachodniej - 9 pociągów (dziewięć) - wszystkie oczywiście podmiejskie.

Oczywiście możesz się bać przesiadki na Zachodniej i biegania po schodkach, ale z cała pewnością będziesz mogła liczyć na pomoc innych silniej umięśnionych "masowiczy" ;-)
        • evvcik Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 11:38
          roweroraffi napisał:

> storm00 napisał:
          .
          >
          > > W sobotę mozna by coś pozwiedzać na rowerach, albo przelecieć się może na
          > > Hel? ;-)
          >
          > Mozna np promem popłynąć, albo zmienić pociąg na taki do Władka, stamtąd na Hel
          > drogą rowerową i powrót promem ;-)
          >

O drodze morskiej można przed sezonem zapomnieć - tramwaj wodny kursuje od 23
          czerwca - a Żegluga Gdańska poza sezonem oferuje jeden rejs dziennie - z Gdyni o
          9.30, z Helu o 14.00. Pozostaje autobus szynowy. Najwcześniejszy po przyjeździe
          Słonecznego do Gdyni jest o 13.45 - na 15.30 na Helu.
          • michross Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 12:06
            nie lepiej jechac tam rowerem ?
            • evvcik Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 13:11
              Ależ oczywiście, że można i rowerem i to nie tylko na Hel... ]:->
              • michross Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 20:47
                evvcik napisała:

> Ależ oczywiście, że można i rowerem i to nie tylko na Hel... ]:->
                chodziło mi o trase Warszawa-Gdańsk
            • roweroraffi Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 16:18
              michross napisał:

> nie lepiej jechac tam rowerem ?

Nie wiem jak inne trasy, ale szosa jest mało atrakcyjna ;-)
            • storm00 Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 19:24
              Co najmniej 60 km w jedną stronę?
              Można, ale czy jest sens robić to jednego dnia? (w GDA powinniśmy być rano w niedzielę)
      • jacekglm Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku-moja propo 03.06.07, 17:27
        z racji że w sobotę rano akurat będziemy kończyć wyprawę po ziemi lubelskiej
        wybieram wersję "skelerową" i dojedziemy nocnym o 23.20 z Zachodniego
        powrót oczywiście Słonecznym w miarę możliwości...
        oczywiście warto by rozpatrzyć koncept aby wsiadać przed Gdańskiem bo może być
        "ciepło"-akurat ludziska będą wracać z długiego łikenda nad morzem...

pozostaje jeszcze zagadką czy Przewozy Regionalne zdecydują się na wydłużenie
        ważności turystyka na cały weekend-nie ukrywam że bardzo bym się z tego
        ucieszył...za 60 zł Warszawa-Puławy,powrót Lublin-Warszawa i hop do Gdańska i
        spowrotem ;)
        IC już się zdecydowało...

trzymajmy kciuki...
        • storm00 Re: Powrót z Gdańska (-> Gdynia -> Warszawa (KM)) 03.06.07, 19:31
          Proponuję w niedzielę, po WPR udać się na Gdynię i tamw siadać do pociągu. W linii prostej od centrum Gdańska jest to około 20km,z zakrętami wyjdzie max 30...
          Godzina odjazdu Słonecznego z Gdyni to: 17:15, czyli powinniśmy się wyrobić bezproblemowo i jeszcze zostanie czas na zjedzenie jakiegoś obiadu...
      • storm00 Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 19:36
        Piątek 8 czerwca powinien być dniem wolnym w niektórych firmach i zakładach pracy, także Słoneczny jeździ już GDA<->Warszawa od piątku.
        Stąd moja nowsza propozycja, wyruszyć nim wcześniej, przedostać się jeszcze w piątek np do Ustki (osobiście preferuję ze względu na ładne plaże i miasteczko), w sobotę zaś rowerowo przejechać się spacerkiem do Gdańska.

Istnieje mozliwość dotarcia do Ustki SKMką (koszt 12 PLN), co by zaoszczędzić czasu. Wówczas pociąg jest o 13:25 i 14:05, czas podrózy: 1:59/2:04 - czyli zostałoby jeszcze czasu na kąpiele słoneczne i morskie tego dnia... :D
        • michross Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 20:45
          do Gdańska jest 340 km , jeśli zrobicie sobie maksymalnie 2 krótkie postoje to
          przy rekreacyjnym tempie dojedziecie tam w 10 godzin
          • storm00 Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 21:33
            1. Niektórzy nie są przyzwyczajeni do TAKICH dystansów... :/
            2. Przy temperaturze >25^C po drodze wypocimy więcej niż bilet w jedną stronę na Słoneczny... ;)
            3. Niektórym siodełko będzie po tych 340 wchodziło już przez szyję do głowy... (nie mnie! :-D )
            4. Jeśli dla ciebie rekreacyjne tempo to 34 km/h to... GRATULUJĘ... ;)
            5. Chcielibyśmy na pewno uczestniczyć w Wielkim Przejeździe Rowerowym następnego dnia jako rowerzyści, a nie kibice... (problemy z nogami, kostkami, kolanami, stawami etc etc)
            6. Jaka trasa?
            7. Piszesz poważnie?
            8. Może sam pojedziesz i weźmiesz ludzi na taki dystans?

Pewnie przesadzam i też bym chciał zrobić 340 w jeden dzień, ale...
            Ale... Nie wiem czy to możliwe... jak na nasze przeciętne mozliwości pokonania 100-150 km dziennie... (po których na Saphixie miałem DOŚĆ, ale obecnie może?)
            • xun_vixx Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 21:57
              Dodaj do tego ze na takim dystansie musiasz miec ze soba narzedzia i zapasowe czesci (detka/linki/lancuch) co swoje tez wazy. Planujecie gdzies nocleg - dodatkowy bagaz, moze nie namiot ale chocby jakies kosmetyki to tez swoje wazy. Moze malo na krotki dystans, ale z kazdym kilometrem ten ciezar bedzie coraz wiekszy... :D

Nawet najwieksi zapalency turystyki rowerowej rzadko skacza ponad 200km na jeden dzien. Na poziomie oczywiscie te 340km jest do zrobienia w jeden dzien bez wiekszych problemow, ale trzeba by liczyc ze zajme to blisko 20 godzin.

Propozycja 340km w 10h jest chora, nikt z bagazem nie wytrzyma przez 10h tempa 34km/h. Jak jezdzimy BEZ bagazu na Otwock to zwykle w okolicach 25km/h, rzadko wiecej, czesciej mniej. Na taki dystans przejazdowa trzeba liczyc w okolicach 17-20km/h Do tego plasko to jest tylko na mazowszu, potem sie robia gorki, mniejsze lub wieksze, co tez utrudnia jazde...

Ruszajac w piatek rano da sie dojechac dosc spokojnie do gdanska na przejazd rowerowy - akurat na przejazd :D
            • evvcik Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 21:58
              Nie dajcie sie podpuszczać michrossowi - z tego co pisał - robi tą trasę rowerem
              co roku. Mnie takie tempo absolutnie nie interesuje :)
              Jeśli chodzi o mnie - piątek, jako dzień wyjazdu, też mnie nie interesuje,
              ponieważ i tak pracuje, natomiast jeżeli sie zdecyduje jechać do Trójmiasta i do
              Władka - nie wracam w niedziele. Wręcz przeciwnie - parę dni mam zamiar pobyć na
              Rozewiu i w okolicach.
              A na Zachodni naprawdę nie chce mi się jechać - będę wsiadać na Wschodniej. Do
              tej pory udawało mi się znaleźć miejsce w Słonecznym.
        • evvcik Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 22:07
          Napewno chodzi o Ustkę? Do Ustki nie ma bezpośredniego połączenia z Gdyni... to
          jednak kawałek drogi jest i z przesiadką w Słupsku jedzie się ponad 2,5 h
          • storm00 Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 22:17
            Ooops, racja, oczywiście chodziło mi o wysiadkę w Słupsku, a potem... Tradycyjnie na rowerkach do Ustki :D
            Tam jest koło 20 km ze Słupska raptem.
            • evvcik Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 22:26
              a w sobotę co? którędy uderzać na Gdańsk? przez Kartuzy jest ponad setka, a to
              chyba najkrótsza droga i płasko to tam nie jest...chyba...
              • roweroraffi Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 23:19
                evvcik napisała:

> a w sobotę co? którędy uderzać na Gdańsk? przez Kartuzy jest ponad setka, a to
                > chyba najkrótsza droga i płasko to tam nie jest...chyba...

Jeżeli przez Kartuzy to byłem tam kiedyś i potwierdzam - płasko nie jest.
                • storm00 Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 03.06.07, 23:47
                  No to mamy problem, bo dopiero przed chwilką zorientowałem się, że toc o biegnie przez Słupsk to nie byle jaka droga, ale droga ekspresowa, europejska, E28, na takowe rowery nie mają prawa wjeżdżać, więc hmmmm... Niestety, ale Kartuzy.
                  Ale trudno sie mowi - jechało się juz po jerozolach i ichnich poboczach podobnej "jakości" to i tu może się da?
                  • michross Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 05.06.07, 10:26
                    hehe evcik ma racje tzn ja nie podpuszczam tylko mowie ze wycieczka była by
                    fajna :P a faktycznie juz 2 razy z zrzedu byłem rowerem na wybrzezu ale nie w
                    Gdańsku a w Karwi czyli duzo dalej :P 2 lata temu wyszło mi 520 km w 26h co
                    zrobiłem oczywiscie na raz ;) ( xun cos tam o ile sie nie myle jestes
                    zarejestrowany na bikestats wiec powinienes wiedziec ze 150-200km to nie jest
                    żadki dystans , ludzie z tamtąd robia sobie bezcelowe wycieczki po 300-400) no
                    i rok temu 450 w 23h45 czyli w niecałą dobe :) około 6 sierpnia w tym roku znów
                    wyruszam co oczywiscie zasłuzy na swój wątek o tytule GDAŃSK 3 ale to
                    niedługo , storm z tym tępem to zartowałem :D czasami tyle jechałem ale to zbyt
                    męczące 25,28 i jest git.a nie moge jechac teraz bo po 1 rower mam
                    niedysponowany a po 2 jade na spływ czarną hańczą <lol> ale fajnie że jedziecie
                    na impreze do Gdańska , życze miłej zabawy a i opowiedzcie jak wrócicie jak tam
                    sciezka rowerowa na hel
                    • gromanik Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 05.06.07, 13:06
                      Czy ktoś zna jakieś szczegóły dotyczące noclegu, koszt, itp? Czy organizator
                      rzejazdu jakieś miejsca zapewnia może?
                      • storm00 Re: UPDATE 2 05.06.07, 15:12
                        Nie jestem organizatorem przejazdu jako takim, ja tylko proponowałem wspólny
                        przejazd i powrót na/z WPR... :)

1. Nie będzie wyjazdu w piątek do GDA, ponieważ Słoneczny nie jeździ w piątki...

2. Pogoda na weekend zapowiada się BARDZO przyjemnie (pogoda.gazeta.pl),
                        temperatury w ciągu dnia w okolicach 25^C i wyżej, bezchmurnie.

3. Odnośnie punktu 2 -> noclegów nie zapewniam, mój plan podróży nie
                        przewidywał niczego takowego specjalnego (w sensie hotel/hostel/motel/pokój
                        etc), poza ewentualnym wzięciem namiotu z śpiworkiem i karimata, gdybym się
                        wybierał do Ustki. Także wówczas namiot chyba bym rozbił gdzie popadnie. (tzn:
                        mam/miałem określone miejsce gdzie da się to zrobić w tysiącu miejsc)

4. Obecnie o noclegu nie myślę, a przy tej temperaturze co ma być (02:00 ->
                        15^C), nocleg mozna spokojnie spędzić pod gołym niebem nawet na karimatce.

5. Koszta:
                        - podróż (tam i z powrotem) - Warszawa Zachodnia -> Gdańsk -> Warszawa
                        Zachodnia = 2 x 27.10 = 54.20 PLN
                        - jedzenie = we własnym zakresie, osobiście pewnie w sobotę doprawię sie na
                        zimno, a w niedzielę przed pociągiem się skoczy na siakąś pizzę czy inny
                        wynalazek. (20? 30? PLN)
                        - dodatkowych atrakcji jak przejazdy do Gdyni lub gdzieś dalej nie licze, bo za
                        malo na to czasu, a i tak mamy rowery do dyspozycji.

6. Plan dojazdu do dworca Warszawa Zachodnia od strony gdzie łatwiej jest
                        zjechać (podjazd dla wózków dla dzieci):
                        www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=42790fb972e24933
                        7. Informacja o peronie z którego odjeżdża pociąg z W. Zachodniej pojawi się
                        wkrótce.
                      • roweroraffi Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 05.06.07, 21:29
                        gromanik napisał:

> Czy ktoś zna jakieś szczegóły dotyczące noclegu, koszt, itp?

Ja wiem, że noclego w schronisku w Gdańsku raczej nie znajdziecie. Już dobre
                        kilka dni temu miejsc nigdzie nie było. Koszt około 20-30zł, choć to chyba w tej
                        sytuacji nie istotne ;-)

Pozostaje próbować pojawić się i ewentualnie dogadywac na miejscu możliwość
                        "dostawki", spanie na plazy, lub na polu namiotowym (powinny być miejsca). Ale
                        to juz każdy sam decyduje.
                        • skeler Re: Wielki Przejazd Rowerowy w Gdańsku UPDATE 06.06.07, 01:12
                          Ja dzisiaj potwierdzilem rezerwacje noclegow dla mojej grupy piatkowo-
                          wtorkowej - udalo sie cos znalezc, a dodatkowo w programie jest jazda pomorskim
                          szynobusem (czyli pewnie lokomotywa + 1-2 wagony), rejs po zatoce gdanskiej (z
                          bazy noclegowej na helu prosto na przejazd - wyjdzie taniej niz pociag). Dla
                          urozmaicenia kazdy nocleg bedzie gdzie indziej, zeby jak najwiecej zobaczyc.
                          Namiotow nie bierzemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka